• darkblurbg
  • darkblurbg

Neutrale kleuren, basiskleuren, lichte kleuren, pastels en wittinten.

Gepubliceerd op: 13-11-2020

Geregeld krijg ik vragen over de verschillende soorten kleuren. We kunnen kleuren verdelen in verschillende categorieën. We onderscheiden de volgende categorieën van kleur: neutrale kleuren, basiskleuren, lichte kleuren, pastels en de wittinten. Elke kleurenpalet bevat deze verschillende soorten kleuren. In dit blog leg ik je uit wat de verschillen zijn en waar je ze voor kunt gebruiken.

Neutrale kleuren

Neutrale kleuren voor je kleding.

^ Neutrale kleuren zijn onopvallende 'non-kleuren'. Ze zijn heel gemakkelijk te combineren met je meer sprekende basiskleuren, maar je kunt natuurlijk ook outfit's met alleen neutrale kleuren dragen.

Neutrale kleuren zijn de basis voor je garderobe. Het zijn kleuren die niet in de kleurencirkel voorkomen. Denk hierbij aan kleuren als: zwart, de verschillende wittinten, bruintinten, donkerblauw, grijstinten, grijsblauw, kiezelkleur, zandkleur, ecru, nude-tinten, taupe, olijfgroen, diepgroen, camel, kaki, roestbruin en beige. Er zijn warme neutralen, maar ook koele neutralen te vinden.

Kleding in neutrale kleuren laten weinig herinnering na bij een ander. Vooral kledingstukken die wat duurder zijn kun daarom je beter in neutrale kleuren kopen, zo kun je er langer mee doen.

TIP: Draag je een outfit alleen neutrale kleuren? Neutrale kleuren zijn soms wat saai en kunnen vaak net een beetje extra nodig hebben. Ze doen minder voor je teint dan de sprekende basiskleuren (ervan uitgaande dat je de goede kleuren voor jouw kleurtype draagt). Zorg daarom voor een frisse make-up in kleuren passend bij je kleurtype als je alleen neutrale kleuren onder je gezicht draag. Of voeg een opvallend gekleurde sjaal, oorbellen, ketting of bril toe. Of combineer het neutraal gekleurde kledingstuk met een blouse, topje, vest of jasje in een sprekende kleur. Jouw wit maakt neutralen kleuren ook sprekende.

In elke kleurenwaaier zitten een paar voorbeelden van neutrale kleuren die het beste bij het kleurtypes passen. Maar alle neutrale kleuren die bij je waaier passen kun je net zo goed nemen. De kleuren van de waaier moeten mooi overlopen in de materialen die je koopt.

Wanneer je bij mij een seizoens-e-book heb gekocht (of gekregen bij de kleurenanalyse) kun je lezen welke neutralen je allemaal kunt kiezen.

Ook jeansblauw is een neutrale kleur, je hebt hierbij wel warmere en koelere varianten.

Voeg een sprekende kleur toe aan een neutrale kleur.

^ TIP: Voeg onder je gezicht een sprekende basiskleur toe aan een neutrale kleur. Een sprekende kleur haalt je teint namelijk veel meer op als een neutrale kleur. De meer sprekende kleuren uit het palet noemen we 'basiskleuren'.

Op dit voorbeeld heb ik tien verschillende basiskleuren bij de neutrale grijze jurk gezocht.

Aan de linkerkant vijf warme basiskleuren (koraal, zalmroze, oranje, okergeel, bladgroen) en aan de rechterkant staan vijf koele basiskleuren donker cerise, roze, koningsblauw, aqua, petrol en licht paars).

Basiskleuren

Sprekende kleuren voor je kleding.

Met basiskleuren bedoelen we de kleuren die in de kleurencirkel voorkomen zijn: rood, geel, blauw, groen, oranje en paars of mengvormen hiervan.

Er zijn 12 basiskleuren te vinden.  Deze kleuren zijn veel opvallender en sprekender dan neutrale kleuren.

Jouw basiskleuren kunnen je teint helemaal ophalen. In de juiste basiskleuren zie je er gezond en fris uit! 

Je kunt voor een trui, jurk, vestje, top, shirt prima een basiskleur nemen. Ook voor jassen en schoenen is dit mooi. Het is wel zo dat we hiervoor vaak liever een neutrale kleuren nemen omdat die ons minder snel vervelen.

Basiskleuren.

^ Hier zien we een hele felle basiskleur (felroze) gecombineerd met een rustiger basiskleur (paars) en een neutrale kleur (zwart). Deze kleuren zijn mooi bij wintertypes, vooral de koele winter en de heldere winter.

Met hele felle basiskleuren kun je ook accentjes leggen in je outfit. We noemen deze fellere basiskleuren ook wel accentkleuren.

Een accentkleur is een kleur die er lekker uitspringt. Een outfit in rustige, neutrale (onopvallende) kleuren kun je door middel van een accentkleur net dat beetje extra pit geven.

Geel als accentkleur gebruiken.

^ Hier zie je hoe ik één van de Pantone kleuren van 2021 Illuminating (een heldere geeltint) gebruikt heb als accentkleur. Hij haalt het grijs (de tweede Pantonekleur van 2021, een neutrale kleur) helemaal op.

Afhankelijk van je kleurtype en je persoonlijkheid kun je kiezen voor een hele felle accentkleur of juist voor een wat rustiger variant. Ook de hoeveelheid van het kleuraccent maakt verschil.

Bij accessoires kun je best wat fellere basiskleuren dan normaal gebruiken, dit komt doordat accessoires kleine(re) vlakken beslaan.

De gedempte kleurtypes en de meer introverte persoonlijkheden kunnen beter een wat minder felle accentkleur nemen dan bijvoorbeeld de heldere kleurtypes en de meer uitbundige persoonlijkheden. In de kleurenpaletten van de neutrale kleurtypes zitten ook meer vergrijsde basiskleuren.

Wanneer je een accentkleur gebruikt is het het mooiste om deze accentkleur een paar keer (ca. 3 à 4 keer) terug te laten komen in je outfit. Dit geeft een rustiger totaalbeeld dan wanneer je maar één accessoire in een accentkleur gebruikt. Anders wordt het vaak een op zichzelf staand elementje. Je moet denken aan zo'n drie onderdelen om er een mooi geheel van te maken.

Hoe kan je een accentkleur toevoegen?

^ Hoe kun je een accentkleur toevoegen?

Je kunt een basiskleur als die bijvoorbeeld rood, roze of oranje is ook gebruiken voor je lipstick, blusher en eventueel je nagellak. Een vrolijke lipstick en blusher kunnen een outfit in neutrale kleuren ook een oppepper geven.

TIP: Gebruik liever niet alleen een lipstick, gebruik ook een blusher. Met alleen een lipstick lijk je vaak heel bleek. En wil je nog wat meer kleur in je gezicht dan kun je tevens wat bronzingpoeder gebruiken. Rimmel London heeft vier mooie, betaalbare bronzers in verschillende dieptes.

Houd de kleuren van je lipstick en blusher (en evt. je nagellak) in hetzelfde kleurenschema, dus roze bij roze en oranjetinten bij oranjetinten. Bij bijvoorbeeld een warmrode lipstick neem je het beste ook een warme blusher en bij een koelere roodtint een roze blusher.

Lichte(re) kleuren

Wat zijn lichte kleuren?

^ Als je een kleur mengt met wit maak je hem lichter, je krijgt een lichte variant (tint) van een kleur. Lichte kleuren zijn dus kleuren waar redelijk veel wit doorheen gemengd is. Toch zijn het geen pastels, die zijn nog lichter. Bij een pasteltint is er zoveel wit bij gemengd dat er weinig ‘kleur’ overblijft. Op deze collage zie je voorbeelden van lichte(re) kleuren.

In elke kleurenpalet vinden je lichtere kleuren. Meestal heeft een kleurenwaaier bedrukking aan één kant, maar ik verkoop ook handige pocketwaaiers die aan twee kanten bedrukt zijn. Aan de voorkant staan 40 kleuren en op de achterkant staan per strookje 4 lichtere nuances van de kleuren op de kleuren op de voorkant (dus 160 kleurnuances). Je kunt beide kanten van de 2-side waaiers gebruiken om kleuren te zoeken. De 160 kleurnuances passen uiteraard allemaal bij jouw kleurtype. Zo heb je dus nog meer opties voor kleurnuances. Deze nuances zijn heel handig om kleurcontrasten te maken. Dus bijvoorbeeld een lichte blouse met een donker(der) vestje of jasje er over etc.

Lichtere kleuren kun je gebruiken om licht-donker contrasten mee te maken. Ook verhelderen ze neutrale kleuren. Je kunt ze ook alleen dragen of in een laag (bijv. een blouse of jurk) onder een donkerder ondergrond (bijv. een vest, jasje).

De lichte en medium donkere kleurtypes staan beter in lichtere kleuren alleen gedragen dan donkere kleurtypes. Die kunnen hun lichtere kleuren het beste combineren met een donkere of donkerder kleur uit hun palet. Of neem een beetje van lichtere kleuren in een print, zoals op de foto hieronder.

Diepe kleurtypes.

^ Dit soort prints staan mooi bij de diepe kleurtypes. Hij bevat zwart (neutrale kleur), groen (lichtere basiskleur) en wit. Over het geheel oog de print niet te licht. Dat zou te flets staan bij het donkerder uiterlijk.

Pastels 

Pastelkleuren voor je kleding.

^ Pasteltinten zijn kleuren waar erg veel wit doorheen is gemengd.

Op Wikipedia lezen we: Een pastelkleur is een hele zachte kleur die wordt verkregen door een zuiver pigment met een lichte kleur te mengen, meestal met wit of lichtgeel. Er zit door pastels zoveel wit dat er bijna geen kleur meer overblijft.

In elke kleurenpalet zien we pastels. Pastels zijn kleuren die vaak gebruikt worden voor o.a. blouses, t-shirts, topjes en overhemden. Maar in de zomer soms ook voor een broek, rok, jurk.

Pastelkleuren worden sterker door er een donkere kleur bij te combineren. We maken er dan een contrast mee.

Wanneer gebruik je pastelkleuren?

^ Deze pastelblauwe blouse wordt hier onder het gezicht gedragen door een licht kleurtype. Bij een donker kleurtypes staat he meestal mooier om er iets donkerders over te dragen. De broek is donker. Foto van Little Soho.

We dragen pastels meestal gecombineerd met donkerder kleuren. Zo creëer je een hoger licht-donker contrast. Een pastel heeft in zijn eentje meestal te weinig kleur om iets voor je te doen.

In het zakenverkeer zien we vaak overhemden of blouses in het wit of in pastelkleuren, gecombineerd met een donkere kleur.

Voor mannen met een kostuum en voor vrouwen een jasje met een rok of broek. Je maakt zo een hoog licht-donkercontrast. In kledingcombinaties met een hoog licht-donkercontrast straal je meer autoriteit uit als in combinaties met alleen lichte(re) kleuren. 

Een outfit in alleen pastelkleuren kan al snel wat flets overkomen, helemaal bij mensen die donker haar hebben. Ook straal je weinig zakelijkheid uit in kledingcombinaties met alleen lichte kleuren.

Pastelkleuren staan gauw flets als je donker haar hebt.

^ Pastelkleuren staan al gauw wat flets als je donker haar hebt. Foto van Little Soho.

In de zomerperiode zien we vaker outfits in alleen pastels of lichte(re) kleuren dan in de winter. 

Pastels kunnen we nog weer verder verdelen in de zgn. 'ijspastels' en de 'poederpastels'.

IJspastels

IJs-pastels en poederpastels.

^ IJspastels zijn hele heldere pastels, er zit geen bijmenging van grijs door. Kleurtypes met 'helder' in hun kleurprofiel staan het mooist in ijspastels. IJspastels kunnen warm zijn (bijv. zalmroze), maar ook koel (bijv. lichtblauw).

Poederpastels

IJs-pastels en poederpastels.

^ Poederpastels zijn pastels die gemengd zijn met een klein beetje grijs. Dit maakt dat ze minder helder zijn. Vooral kleurtypes met 'gedempt' in hun kleurprofiel staan mooi in dit soort pastels.

Wittinten

Wittinten voor je kleding.

^ De ene wittint is de andere niet... wit is er in allerlei tinten.

Ze zijn grofweg te verdelen in: 1 spierwit, 2. neutraal wit en 3. warm wit.

Iedereen staat niet even goed in spierwit. Dit komt doordat spierwit zo sterk en helder is. Spierwit is tevens koel.

Eigenlijk maar zo'n 30% van de mensen staat echte mooi in spierwit, met name direct onder het gezicht. Wanneer je wat bruiner gekleurd bent door de zon bent staat spierwit meestal beter dan wanneer je bleker bent. En een witte broek kan uiteraard sneller als bijvoorbeeld een witte blouse. Een witte broek kun je prima combineren met een top uit jouw kleurenpalet. Het wit komt dan ver uit het gezicht.

Neutraal wit, gebroken wit of offwhite is net 'van het wit af'. Er zit een heel klein beetje geel door. Het is een universele kleur en is eigenlijk geschikt voor iedereen.

Doordat het een zachtere wittint is staat het bij veel mensen mooier dan spierwit.

Warm wit (zoals bijvoorbeeld ivoorwit of crèmewit) is nog geler dan offwhite. Het is een wittint met vrij veel geelpigment erdoor  Het is daarom zeer geschikt voor de uitgesproken warme kleurtypes.

Wit maakt andere kleuren sprekender.

^ Een prettige eigenschap van wit is dat het andere kleuren versterkt. Het zwart van de broek op foto hierboven lijkt nog zwarter door het wit van de blouse. Vooral spierwit doet dit. In spierwit zit een blauwe ondertoon.

Wit en pastel maakt andere kleuren helder.

TIP: Jouw wittinten zijn heel handig om contrast mee te maken. Dus bijv. een offwhite shirtje met een blauw jasje. Het offwhite maakt het dan blauw frisser. Neem wel jouw beste wittinten. Pastels zoals lichtblauw, lichtgeel, lila, zalmroze of lichtroze doen dit overigens ook.

Meer lezen?

* Wil je meer lezen over neutrale kleuren? Kijk dan hier.

* Wil je meer lezen over hoe je een kleuraccent aan je outfit kunt toevoegen? Lees dan dit blog.

* Op de werkvloer kun je beter niet te veel uitpakken met felle kleuren. Lees hier waarom.

* In dit blog nog meer uitleg over basiskleuren.

* Jeansblauw is een universele kleur, waar we niet voor niets zo dol op zijn. Veel jeansstoffen zijn koel van kleur. Dit komt doordat ze geverfd zijn met indigo. Wanneer je aan de onderkant van de denim stof kijk zie je witte draden. Warme kleurtypes kunnen het beste jeanskleuren nemen met een warme wassing. Lees hier meer over verschillende jeanskleuren.

* Het Amerikaanse kleureninstituut Pantone kiest ieder jaar de 'Color of the Year'. Voor 2021 hebben echter ze twee kleuren gekozen: PANTONE 17-5104 Ultimate Grey (een neutrale kleur) en PANTONE 13-0647 lluminating (een basiskleur). Lees hier mijn blog over hoe je deze twee kleuren kunt toepassen voor jouw kleurtype.

* Wil je meer lezen over het licht-donker contrast in ons uiterlijk? Kijk dan hier.

* Heb jij geen idee wat jouw kleurtype is? Kom dan eens langs voor een kleuradvies. Ik werk met 26 verschillende kleurentypes. Lees meer.