• darkblurbg
  • darkblurbg

De 'warme' kleurtypes bij kleuradvies.

Gepubliceerd op: 22-09-2022

Kleurtypes kun je grofweg indelen in 6 groepen. De warme, koele, lichte, diepe, heldere en gedempte kleurtypes. Mijn vorige blog ging over de lichte kleurtypes, in dit blog bespreek ik de 'warme' kleurtypes. De warme kleurtypes staan mooi in uitgesproken warme kleuren. Ook hun basiskleuren zijn warm, dit houdt in dat ze veel geelpigmenten bevatten. Dit in tegenstelling tot koele kleuren, die bevatten veel blauwpigmenten.

Zoals je vast hebt gelezen werk ik bij mijn kleurenanalyses met 26 verschillende kleurtypes. Bij een kleurenanalyse onderzoek ik welke kleurendominanties voor jou het belangrijkste zijn en in welke volgorde.

De warme kleurtype bij kleuradvies.

Kleurtypes met 'warm' op de eerste plaats.

Ik onderscheid 5 kleurtypes die we echt warm noemen. Bij de warme kleurtypes is tijdens de kleurenanalyse gebleken dat hun kleuren in de eerste plaats warm moeten zijn.

De kleurtypes die het kleurkenmerken 'warm' op de eerste plaats hebben zijn: 1. het warme lentetype, 2. het warme herfsttype en 3. het lente/ herfstttype, 4. het neutrale lentetype en 5. het heldere herfsttype.

1. Het warme lentetype.

Het 'lentetype' is een kleurtype dat komt uit het 4 seizoenen-systeem. Je ziet het ook terug bij het 6 seizoenen-systeem en bij het 10 seizoenen-systeem. Bij het 12 seizoenen-systeem (Color Me Beautiful) wordt dit kleurtype het 'warme lentetype' genoemd. De belangrijkste kenmerken van het lentetype zijn, 1. warm, 2. licht (naar medium donker) , 3. helder.

De belangrijkste kenmerken van het (warme) lentetype zijn: warm, helder, fris, gouden ondertoon, speels, energiek en lichtvoetig.

Het staat het mooist wanneer jij je kleuren zacht in elkaar laat overlopen, hele scherpe overgangen staan je niet zo mooi. Dit komt door je warme, frisse, energieke uitstraling. Blijf als lentetype weg van doffe, gedekte kleuren. Jij bent warme, heldere kleuren nodig.

Lees hier mijn blog over dit kleurtype.

 

De kenmerken van het lentetype.

2. Het warme herfsttype.

Het 'herfsttype' is een kleurtype dat komt uit het 4 seizoenen-systeem. Je ziet het ook terug bij het 6 seizoenen-systeem en bij het 10 seizoenen-systeem. Bij het 12 seizoenen-systeem van Color Me Beautiful wordt dit kleurtype het 'warme herfsttype' genoemd. De belangrijkste kenmerken van het warme herfsttype zijn in volgorde van belangrijkheid 1. warm, 2. donker en 3. gedempt.

Kleuren en kleding voor het herfsttype.

^ Ben jij ook een warm herfsttype? Dan sta jij het mooist in warme, donkere, gedempte kleuren.

Jouw kleuren hebben een rijke, gouden toon. 

De warme, rijke kleuren van het herfsttype doen ons denken aan een herfstbos. Ben jij geanalyseerd als een herfsttype? Dan ben jij een zogenaamde 'warme herfst'.

Lees hier mijn blog over dit kleurtype.

3. Het lente/ herfsttype.

Dit kleurtype vind je bij zowel het 6-seizoenen systeem als het 10-seizoenen systeem. De kleuren van dit seizoenstype vallen precies tussen die van het lentetype en het herfsttype in. We noemen het daarom ook wel een mix- of mengtype.

 

Kleuren en kleding voor het lente/herfsttype.

^ Het lente/herfsttype is een zogenaamd 'mixtype'. Jouw topkleuren vallen precies tussen de kleuren van het lentetype en het herfsttype in, zoals je op deze collage kunt zien.

De kleuren van het warme lentetype zijn net iets te licht en te fel voor jou, terwijl de kleuren van het warme herfsttype weer net wat te donker en te gedempt voor je zijn.

Het lente/herfsttype heeft een warme ondertoon in haar huid, ook het haar heeft minimaal enige warmte in zich.

Soms is het een donkerblonde of een lichtbruine tint die in de zon wat warm kan oplichten. Verder kan de haarkleur variëren van warme midden blonde tinten, naar warme bruintinten tot roodbruine en rode tinten.

Ook met grijs haar kun je nog steeds een lente/herfsttype zijn/blijven. Vaak worden warme kleurtype ook wat warmer (geliger) grijs. Dit komt doordat er nog steeds wat resten van warme pigmenten in het grijze haar voorkomen.

De ogen van een lente/herfsttype zijn meestal: blauw-groen, groen, groen-bruin of bruin (bijv. hazelnoot). Blauwe ogen kunnen ook voorkomen, maar dan wel in combinatie met een wame(re) huid en een warme(re) haarkleur. 

Het lente/herfsttype heeft meestal een vrij lichte, warm beige of perzikachtige huidtint, vaak met wat sproetjes maar dit hoef niet persé.

Het lente/herfsttype staat prachtig in kleuren met een gouden ondertoon. In jouw kleuren zit altijd een zweem van geel. Voorbeelden van jouw topkleuren zijn: goudgeel, okergeel, mosterdgeel, warme groentinten, oranje, zalmroze, koraalrood, oranje, oranjerood, turkoois, warm wit, warme bruintinten, khaki, petrol, geelgroen, terracotta, cognac, smaragdgroen. Sommige van jouw kleuren zijn ook terug te vinden bij het lentetype of het herfsttype, er is enige overlap.

Evenals het lentetype doe je er als lente/herfsttype goed aan om onder je gezicht een vrij heldere kleur te dragen. Evt. gecombineerd met een neutrale kleur.

Warme, wat meer heldere kleuren doen jouw stralen en maken je energiek!! Hele doffe kleuren doen onder je gezicht niet zo veel voor je. Je kunt dit soort kleuren het beste verhelderen met bijvoorbeeld warm wit, oranje, goudgeel, groen etc.

Met alleen een neutrale kleur (bijv. bruin, olijf, cognac) zie je er al snel een beetje saai uit. Draag je alleen neutrale kleuren? Dan doe je er goed aan om een warme make-up te dragen, bijv. oranje of koraalkleurige lipstick en rouge. Of fris het geheel op met een van jouw wittinttinten, dit is meer crème-wit dan spierwit. En draag er goudkleurige sieraden bij.

Donkerblauw en jeanskleur zijn zgn. 'universele kleuren' die iedereen wel aardig goed staan. En kun je er de meer warme varianten van vinden dan hebben die de voorkeur. Ze dienen gecombineerd worden met warme kleuren. Bijv. donkerblauw met oranje, oker, warm groen, etc. 'Warm' jouw blauwtinten op. Lente/herfsttypes hebben meestal medium donker haar en een vrij lichte tot normaal getinte huid. Het staat daarom mooi mooi om ook in je kledingcombinaties een medium hoog licht-donker contrast te kiezen. Je staat daarom bijvoorbeeld mooi in een lichte blouse met daaroverheen een medium donker vest of colbertje. Jouw licht-donker contrast is hoger dan die van het warme lentetype en lager dan die van het warme herfsttype.

Zoals ik al vertelde is het  lente/herfsttype is wel enige helderheid nodig. Deze helderheid kun je bijvoorbeeld halen uit kleding in sprekende, warme kleuren, een gouden sieraad of een mooie (bijv. oranje, een zachte tomaatrode of vrolijke koraalkleurige) lipstick en blusher.

Ook warm wit kan jouw neutrale kleuren verhelderen. Bijv. kleuren als bruin of olijfkleur worden veel sprekender met (warm) wit erbij. Spierwit staat jou minder mooi vlak bij je gezicht omdat dit een koele kleur is.

De kenmerken van het lente/herfsttype zijn: 1. warm, 2. redelijk helder en 3. medium donkere kleuren zijn het mooist.

Lees hier mijn blog over dit kleurtype.

4. Het neutrale lentetype.

Het neutrale lentetype is wat gedempter als het warme/ pure lentetype. De kleuren zijn wat zachter doordat er een klein beetje grijs of bruin doorheen gemengd is. We noemen dit soort zachte kleuren 'gedempt'.

Bij de kleurenanalyse is gebleken dat jouw kleuren warm, maar niet te fel en niet te donker moeten zijn. Te felle kleuren (zowel warm als koel) 'overpoweren' je volledig. Hele donkere kleuren laten je er moe en grauw uitzien en 'drukken' als het ware op je op je. Het neutrale lentetype komen we bij de reguliere analyse-systemen niet tegen. Toch komt dit kleurtype redelijk vaak voor. Voor het neutrale lentetype zijn de normale lentekleuren net iets te fel.

Lees meer in mijn blog over dit kleurtype.

Het neutrale lentetype.

5. Het heldere herfsttype.

Het 'heldere herfsttype'. Het is een kleurtype dat we bij de veel voorkomende kleursystemen niet tegenkomen. Het heldere herfsttype staat mooi in warme, vrij heldere kleuren die wel overwegend donker zijn. De kleurkenmerken van het heldere herfsttype zijn dan ook: 1. warm-2. diep-3. helder. Dit kleurtype heeft wel wat van de warme herfst, maar kleuren van het warme herfsttype zijn warm en donker, maar juist niet helder!

 

Het heldere herfsttype.

^ Het 'heldere herfsttype' staat in tegenstelling tot het 'warme herfsttype' wel mooi in wat meer heldere/ sprekende kleuren. Bij de kleurenanalyse is gebleken dat jij in heldere, warme, donkerder kleuren tot leven komt. De gedempte kleuren van het warme herfsttype zijn wat te saai voor jou.

Het 'heldere herfsttype' is een kleurtype dat we niet vaak zien bij de gangbare kleursystemen. In tegenstelling tot bij de warme herfst moeten jouw kleuren behoorlijk helder en sprekend zijn. De kleuren van het heldere herfsttype moeten net als die van het warme herfsttype wel vrij donker zijn. Lichtere kleuren kun jij het beste combineren met donkerder kleuren. Alleen pastelletjes onder je gezicht maken jouw flets en saai.

Lees hier mijn blog over dit kleurtype.

Kleurtypes met 'warm' in het rijtje, maar niet op de eerste plaats:

Er zijn 4 kleurtypes die het kleurkenmerk warm (of redelijk warm) ergens in hun rijtje hebben. Deze vier kleurtypes komen uit het Color Me Beautiful systeem.

1. Het lichte lentetype: de kleuren van het lichte lentetype zijn vooral behoorlijk licht en op de tweede plaats redelijk warm, maar niet zo warm als die van het warme lentetype. Het lichte lentetype heeft een zgn. 'flow' naar het zomertype. Dit maakt dat de kleuren iets minder warm zijn.

2. Het heldere lentetype: de kleuren van het heldere lentetype zijn vooral helder en op de tweede plaats redelijk warm, maar niet zo warm als die van het warme lentetype. Het heldere lentetype heeft een zgn. 'flow' naar het wintertype. Dit maakt dat de kleuren iets minder warm zijn.

3. Het neutrale herfsttype: de kleuren van het neutrale herfsttype zijn vooral gedempt en op de tweede plaats redelijk warm, maar niet zo warm als die van het warme herfsttype. Het neutrale herfsttype heeft een zgn. 'flow' naar het zomertype. Dit maakt dat de kleuren iets minder warm zijn.

4. Het diepe herfsttype type: De kleuren van het neutrale herfsttype zijn vooral behoorlijk donker en op de tweede plaats redelijk warm, maar niet zo warm als die van het warme herfsttype. Het diepe herfsttype heeft een zgn. 'flow' naar het wintertype. Dit maakt dat de kleuren iets minder warm zijn.

Meer lezen?

* Vind je het lastig om het verschil tussen warme en koele kleuren te bepalen. Dit is niet zo vreemd. Dit is het lastigste element van kleuren. Lees hier meer.

* In dit blog leg ik het verschil tussen warme en koele make-upkleuren uit.

* Wist je dat je kleuren warmer of koeler kunt laten lijken  dan ze in werkelijkheid zijn? In dit blog laat ik je zien hoe je dat kunt doen.

* Heb je de 'verkeerde' kleuren in je kast hangen? In dit blog kun je lezen wat je er aan kunt doen.

* Op mijn Pinterest bord zie je voorbeelden van warme kleuren voor kleding. Kijk hier.