• darkblurbg
  • darkblurbg

Zakelijke make-up voor een diep/donker kleurtype.

Gepubliceerd op: 27-03-2024

Iris mailde me: Beste Margriet, met veel plezier heb ik de info op je site gelezen. Ik ben zelf (elders) geanalyseerd als een herfst-wintertype en merk dat ik het best lastig vind om goede make-up te vinden die ik ook in een zakelijke opgeving kan dragen. Ik heb blauwgrijze ogen, donker haar en een redelijk licht huid en hou niet van heel opvallende make-up, maar ik vind het wel fijn om oogschaduw en lippenstift op te hebben. Heb jij wellicht kleurtips voor mij?

Ik vond het een leuke vraag, vandaar dat ik er een blog aan heb gewijd.

In dit blog laat ik voorbeelden zien voor het herfst/wintertype, maar je kunt mijn werkwijze natuurlijk ook vertalen naar een ander kleurtype.

Make-up in een zakelijke omgeving.

Enige make-up (in de meer natuurlijke tinten) wordt vaak zeer gewaardeerd op de werkvloer. Het staat heel verzorgd en professioneel, hier is onderzoek naar gedaan.

Op de werkvloer worden over het algemeen wat meer wat meer ingetogen kleuren gebruikt. Felle kleuren roepen vaak te veel emoties op bij anderen en dit willen we uiteraard voorkomen.

Uiteraard is dit afhankelijk van de branche waarin je werkt. In de creatieve branches is het juist leuk en gebruikelijk om wat meer uit te pakken met kleur. Wanneer je niet met klanten in contact komt is het ook geen groot probleem wat je draagt. Je hebt in dit soort omgevingen meer vrijheid.

Verder zien we ook dat je persoonlijkheid een grote rol speelt bij de voorkeur voor kleuren voor kleding en make-up. Iemand die niet graag opvalt draagt ook liever kleuren die wat rustiger zijn.

Iris wil graag wat minder opvallende kleuren voor haar make-up. Ook kan ze het beste voor niet al te donkere kleuren gaan. Donkere kleuren staan haar als diep kleurtype wel. Donkere kleuren voor je ogen en lippen kunnen ook wat afschrikken in een zakelijke omgeving. De kleuren van de achterkant van de kleurenwaaier zijn heel geschikt om te gebruiken bij het kiezen van make-upkleuren.

De kenmerken van het herfst/wintertype.

Het herfst/wintertype heeft meestal donker haar, een vrij donkere oogkleur (allerlei kleuren en kleurencombinatie komen voor) en donkere wenkbrauwen. Ook zie ik vaak dat e lippen behoorlijk donker zijn.

De huidskleur kan variëren van licht tot donker. Het herfst/wintertype heeft een prachtige sprekende, levendige en sterke uitstraling. Je komt door jouw donkere voorkomen zelfs een beetje mysterieus over.

Het herfst/wintertype.

Het herfst/wintertype heeft vaak een hoog donker/licht contrast in zijn/haar uiterlijk. Wanneer je een lichte huid hebt en donker haar is het contrast hoog. Heb je een donkere huid en donker haar dan is je donker/licht contrast lager. Het staat heel mooi om de mate van donker/licht contrast in jouw uiterlijk te herhalen in de manier waarop je je kleuren combineert.

De prachtige, diepe herfst/winterkleuren geven jou een boeiende, levendige en krachtige uitstraling. 

De kleuren van het herfst/wintertype kunnen we omschrijven als: rijk, aards, donker, betoverend en zelfs een beetje mysterieus. Jouw kleuren noemen we diep of donker, ze zijn vermengd met zwart.

De kenmerken van het herfst/wintertype in volgorde van belangrijkheid zijn:

1. Diep/donker.

2. Neutraal qua warmte.

3. De (opvallender) basiskleuren van het herfst/wintertype zijn redelijk sprekend, maar zeker niet te fel. Ook deze kleuren zijn vermengd met zwart.

Hoewel dit kleurenpalet uiteraard ook lichte kleuren bevat is de overhand van de kleuren behoorlijk donker. Diepe kleurtypes staan niet zo mooi in outfit's met alleen lichte kleuren. Je kunt je lichte(re) kleuren het beste combineren met donkere kleuren.

Het herfst/wintertype.

^ Voorbeelden van kleuren die jou als herfst/wintertype prachtig staan.

'Diep' op de eerste plaats.

De kleurtypes die het kleurkenmerken 'diep' op de eerste plaats hebben zijn:

1. het diepe wintertype,

2. het diepe herfsttype en

3. het herfst/wintertype.

'Diep' in het rijtje van kleurkenmerken.

Het kleurenpalet van het warme herfsttype, het koele wintertype en het heldere herfsttype bevat ook veel donkere kleuren. Ook het heldere winter en het diepe zomertype hebben veel donkere kleuren in haar kleurenpalet. Bij deze kleurtypes komt er echter een ander kleurkenmerk op de eerste plaats.

Het kleurenpalet van het herfst/wintertype.

Zakelijke make-up voor een diep/ donker kleurtype.

^ Hier zie je het kleurenpalet van het herfst/wintertype. Het is de voorkant van de '2-sides' pocketwaaier.

NOTE: Dit kleurenpalet bevat 40 kleuren, het is echter absoluut niet zo dat je enkel deze kleuren kunt dragen!! Naast de kleuren in de waaier zijn er nog honderden kleurnuances die je even zo goed kunt toepassen. Let hierbij wel op de juiste ondertoon, helderheid en kleurwaarde. En vooral rond en onder je gezicht is het dragen van de juiste kleuren heel belangrijk!

Aan de voorkant van deze waaier vind je 40 kleuren en op de achterkant staan per strookje 4 lichtere nuances van deze kleuren (dus 160 kleurnuances).

Je kunt beide kanten gebruiken om kleuren te zoeken. De 160 kleurnuances passen uiteraard allemaal bij jouw kleurtype. Zo heb je dus nog meer opties voor kleurnuances. Deze nuances zijn heel handig om kleurcontrasten te maken. Dus bijvoorbeeld een lichte blouse met een donker(der) vestje of jasje er over etc. Je kunt ze ook gebruiken om wat lichtere make-upkleuren te vinden.

Deze handige pocketwaaiers zijn uitgevoerd in luxe kunstdruk, zo worden de kleuren prachtig weergegeven. Doordat ze zo mooi mat zijn werken ze perfect bij het zoeken van kledingstukken in de juiste kleuren. Ook voor het uitzoeken van make-upkleuren, sieraden, leerkleuren etc. zijn ze heel handig. Wil je meer weten of de 2-side pocketwaaiers? Kijk dan hier.

Hoe kies je oogmake-up met behulp van de waaier?

Zakelijke make-up voor een diep/ donker kleurtype.

^ Op deze foto zie je de bruin- en grijstinten uit het kleurenpalet van het herfst/wintertype. Ik heb hier de achterkant van de pocketwaaier gefotografeerd. De bovenste tint is steeds dezelfde tint als aan de voorkant.

Je ziet hier allemaal neutrale tinten. Die zijn het minst opvallend. Dit soort kleuren kun je perfect gebruiken voor rustige, onopvallende oogschaduwkleuren en voor potloden, make-up voor je wenkbrauwen en mascara.

Voor Iris zou ik een taupetint, een lichtere bruintint  of een warm grijze tint adviseren voor op het bewegende ooglid. En deze combineren met een lichte beigetint onder de wenkbrauw.

TIP: de diepe kleurtypes hebben van nature vaak vrij donkere wenkbrauwen. maak ze niet donkerder dan ze al zijn. Dit kan je namelijk onnodig streng/hard maken. Kies voor je wenkbrauwen de tint van je wenkbrauwen of een iets lichtere tint. Of breng ze alleen in model met een kleurloze wenkbauwgel.

Zakelijke make-up voor een diep/ donker kleurtype.

^ Hier heb ik de wat meer sprekende kleuren apart gehouden. Je ziet groentinten, blauwtinten en paarstinten. Dit is ook weer de achterkant van de waaier. Deze kleuren zijn ook erg geschikt voor oogschaduw en oogpotloden.

Wanneer Iris een iets sprekender kleur voor heer oogschaduw wil kan ze hier ook een kleur van kiezen. Omdat ze blauwgrijze ogen heeft zou ik niet gaan voor de blauwtinten maar juist voor groen of paars. Een wat afwijkende kleur laat haar ogen meer spreken.

Wat ook kan is een oogpotlood in een dergelijke tint nemen en die combineren met een oogschaduw in een taupetint, een lichtere bruintint  of een warm grijze tint adviseren voor op het bewegende ooglid. Of neem een oogpotlood in grijs, bruin of brons, dat staat ook heel mooi.

TIP: Kiko Milano is een merk met een enorme hoeveelheid aan kleuren voor o.a. oogschaduw, oogpotloden, lipsticks en lippotloden. Ik vind de prijs/ kwaliteitsverhouding erg goed. Er zijn van dit merk fysieke winkels te vinden, maar je kunt de producten ook online kopen.

Hoe kies je lipstick en rouge met behulp van de waaier?

Zakelijke make-up voor een diep/ donker kleurtype.

^ Dit zijn de 'roze' tinten die geschikt zijn voor het herfst/wintertype. Ook hier heb ik weer de achterkant van de 2-side waaier gefotografeerd. Ze variëren van rozebruin, steenrood naar wat warmere tinten. 

Doordat dit kleurtype neutraal is qua warmte bevat het palet geen duidelijke roze- of duidelijke oranje tinten.

Iris kan het beste voor een nude-achtige tint gaan die dicht bij haar natuurlijke lipkleur ligt. Dan ziet ze er verzorgd uit en valt de lipstick niet erg op.

Voorbeelden van make-up.

Hoe kies je lipstick met behulp van de waaier?

^ Deze lipsticks zijn neutraal van kleur en dus geschikt voor een zakelijke omgeving. Ik heb wat lichtere en wat donkerder kleuren gekozen. Ze zijn allemaal van de Hema. Hou je privé ook van wat onopvallender kleuren dan kun je ze natuurlijk ook voor je vrije tijd gebruiken.

TIP: Wanneer je voor je ogen een wat sterkere of kleuriger make-up gebruikt dan staat het mooi om de lippen wat rustiger te houden. Dan zijn dit soort kleuren ook perfect!

Zakelijke make-up voor een diep/ donker kleurtype.

^ Deze make-upkleuren heb ik bij de herfst/winter waaier gezocht.

Lipstick van boven naar beneden:

- Hema: Rosy sprinkles 06 Matt 

- Hema: Wine not 07 Matt

- Hema: Sweet macaroon 49 Cream

- Hema: 967 Peach heart Glossy (behoorlijk transparant)

- Hema: Wine not 07 (normaal, dit is de oude verpakking - creamy finish)

- Hema: Rosy sprinkles 06 (normaal, dit is de oude verpakking - satin finish)

Blusher: Etos blush powder 'Sun loving sand'.

Bronzer: Rimmel naturel bronzer 001 (onopvallende, neutrale tint, is op te bouwen in laagjes, is verkrijgbaar in vier kleuren). Je kunt een bronzer het beste aanbrengen met een grote, losse kwast zoals op de foto.

Lipstickkleuren voor diepe kleurtypes.

^ Hier zie je dezelfde lipstickkleuren nog een keer. Houd er rekening mee dat ze er op je lippen altijd anders uit zullen zien doordat je lippen donkerder en rozer zijn als je huid. De vierde is de lichtste en onopvallendste van deze zes kleuren.

Tip voor het 'diepe herfsttype' en het 'diepe wintertype'.

Deze twee kleurtypes kunnen veel van de bovengenoemde kleuren hebben. Kijk in jouw kleurenpalet welke specifieke kleuren je hier kunt vinden.

Kenmerken en kleuren voor het diepe herfsttype.

^ Voorbeelden van make-upkleuren voor het 'diepe herfsttype'. De kleuren zijn net iets warmer als die van het 'herfst/wintertype'.

Make-upkleuren voor het 'diepe wintertype'.

^ Make-upkleuren voor het 'diepe wintertype'. De kleuren zijn net iets koeler en sprekender als die van het 'herfst/wintertype'.

TIP: Houd je van lipstick in nudekleuren? In dit blog laat ik 6 voorbeelden van betaalbare lipstick's in nudekleuren zien.

Meer lezen?

* In dit blog laat ik meer zien over hoe je make-up uit kunt kiezen aan de hand van je kleurenwaaier.

* Het herfst/wintertype is een diep kleurtype. Het is een zgn. 'mengtype'. Lees hier meer over kleuren en kenmerken van het herfst/wintertype.

* Hier vind je de link naar mijn Pinterest bord over het herfst/wintertype. Wist je trouwens dat je dit soort borden ook kunt volgen? Dan krijg je een berichtje op je account als er nieuwe foto's aan het bord zijn toegevoegd.

* In dit blog laat ik zien hoe je accentkleuren kunt gebruiken in een zakelijke omgeving.

* Zelf ben ik erg te spreken over de kwalitatief fijne en betaalbare oogpotloden van Kiko Milano. Ze hebben ze in veel mooie kleuren. Lees er meer over meer in dit blog.

* Klanten vragen me vaak welke make-up ik gebruik en of ik mijn make-up steeds aanpas bij de kleuren van mijn outfit. Het antwoord is dat ik elke dag precies dezelfde make-up gebruik. Ik heb dus geen la vol ongebruikte make-up zoals je bij veel vrouwen ziet... In dit blog lees je er over. Het is uit 2021, dus er kunnen producten niet meer te koop zijn of duurder zijn geworden.

* Het herfst/wintertype hoort bij de diepe kleurtypes en heeft het kenmerk 'diep' als belangrijkste kleurkenmerk. In dit blog lees je meer over de diepe kleurtypes en over kleurtypes die het kenmerk diep verderop in hun rijtje hebben. Bij kleurenanalyses spreken we bij het kleurkenmerk donker van 'diep'.

De diepe kleurtypes bij kleurenanalyses/ kleuradvies.

* Wil jij nu ook wel eens weten welke kleuren jou het allermooist maken? Boek dan de kleurenanalyse DELUXE. Lees hier meer over mijn kleuradvies in 26 kleurtypes. Het advies duurt 3 uur. Ik ga graag heel zorgvuldig om met het advies dat ik jou geef. Naast het geld wat je kwijt bent aan de kleurenanalyse gaat het ook over wat je daarna uit zult gaan geven aan kleding, jassen, sieraden, andere accessoires, zoals bijv. schoeisel, tassen, een bril, een zonnebril, make-up en eventueel de kosten van de kapper als je gewend bent om je haar te kleuren. Deze kosten lopen uiteraard behoorlijk in de papieren...

* In dit blog heb ik lipstickkleuren voor warme kleurtypes gezocht. En dit blog voor koele kleurtypes.

Style Consulting. Voor kleuradvies en kledingadvies in Joure.