• darkblurbg
  • darkblurbg

Wanneer volg je modetrends?

Gepubliceerd op: 22-05-2019

Modetrends, moet je er in mee gaan of niet? Elk seizoen worden we weer overspoeld met nieuwe modetrends. Momenteel zijn dat bijvoorbeeld het wielrennersbroekje, jumpsuits, Dr. Martens schoenen, gekleurde tweedelige pakken, brillen met minimalistisch metalen frames, gympen met een verdikte zool en een overdaad aan fijne sieraden. Ga je aan mee met de trends of niet?

Soms is een outfit wel erg simpel en braaf.

^ Trend-items zijn erg leuk en handig om een hele 'basic' outfit een up-date mee te geven. Ook kun je een wat saaie outfit er in één handomdraai een stuk spannender mee maken. De twee oufits op het voorbeeld hier boven hebben eigenlijk niets 'eigens'.

Wanneer volg je mode-trends?

^ De simplele outif links, bestaande uit een zwarte skinny broek, een coltui en een paar hele basic enkellaarsjes is een beetje saai. Door er een meer trendy schoentje en twee leuke accessoires aan toe te voegen wordt het geheel meteen een stuk interessanter. Ook kun je door middel van de accessoires gemakkelijk je  persoonlijke smaak tot uiting laten komen.

Wanneer volg  je modetrends?

^ Op deze collage voorbeelden van een aantal zeer  trendy items. 

Trend-items zijn die mode-items die een tijdje lang 'in' zijn. Het kunnen kledingstukken zijn, trendkleuren, maar ook accessoires zoals sieraden, tassen, schoenen.

Ook bij zaken als kleuren die gebruikt worden voor kleding en accessoires, kapsels, haarkleuren, brillen, zonnebrillen en make-upkleuren zien we trends.

Trend-items zijn meestal behoorlijk opvallend en speciaal. Ze hebben vaak een bijzondere belijning, zijn soms kleurig, hebben vaak bijzondere details of prints en zijn soms zelfs grappig.

Doordat ze zo speciaal zijn zijn trends heel vluchtig. Ze zijn vaak snel weer uit het modebeeld verdwenen, soms zelfs al na één seizoen. Doordat trend-items zo opvallend zijn ben je er meestal snel op uitgekeken. Helaas zijn dit soort kledingstukken meestal niet erg duurzaam doordat we er vrij snel weer afstand van doen. Door wat tijdlozere dingen te kiezen kun je langer met je kleding en accessoires doen. Maar soms is het ook heel leuk om juist voor iets te gaan wat een beetje opvallender is.

Een mix van wat tijdlozere items van goede kwaliteit en trendy items is vaak de beste oplossing. Neem voor je trend-items dan ook de wat meer betaalbare varianten. Je zult er vrij snel weer afstand van doen.

Op Wikipedia vind je de volgende omschrijving van het begrip mode:

'In de mode zijn' betekent dat een verschijnsel op een bepaald moment aantrekkelijk wordt gevonden. De specifieke kleding of kledingstijl zelf wordt 'mode' genoemd. Ook heeft het woord een meer avant-gardistische betekenis. Kledingmode werd vroeger 'voorgeschreven' door de modehuizen, maar ontstaat in de huidige tijd vaak op straat, waarna de trend wordt opgepikt door stijlbureaus en modebedrijven. Vaak is het op het moment zelf niet helemaal duidelijk hoe het modebeeld is. Pas achteraf wordt iets herkend als de mode van bijvoorbeeld de jaren vijftig, petticoat, vetkuif). 

De modeshows in het pret-a-portierseizoen bepalen het modebeeld van het komende jaar, althans, wat in de winkels gaat hangen. Of het een echte trend wordt, ligt aan de mensen die de kleding kopen en de manier waarop media er over schrijven. Meestal duurt het een tijd voor iets een trend wordt en in de mode komt, omdat mensen gewoonweg niet zo snel overstappen op een andere wijze van kleden.

Belangrijke modecentra zijn onder andere Parijs, Milaan, Londen en New York, waar de belangrijkste ontwerpers hun creaties op de catwalk laten zien. De erkende haute couture shows vinden vrijwel alleen in Parijs plaats.

Influencers:

Momenteel zie je dat influencers op social media, en dan in het bijzonder op Instagram, ook heel veel invloed hebben op wat we zien in het straatbeeld. De grote influencers hebben enorm veel volgers en worden daardoor steeds belangrijker. De rol van influencers zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden! Grote merken geven influencers dan ook veel producten cadeau, in de hoop dat hun merk wordt opgepikt.

Houd bij de keuze van je trend-items ook rekeing met je kleurtype, je persoonlijk smaak en je figuur/ lichaamsbouw en lengte.

Kleurkeuze: 

Neem voor kledingstukken en accessoires die je rondom je gezicht draag kleuren uit jouw kleurenpalet. Wanneer je er ziekelijk uit ziet in een okergele trui, laat deze dan in het rek hangen. Ook haarkleuren en make-upkleuren moeten bij je passen. Wanneer je je haar in een roodtint laat verven terwijl je van jezelf assig haar hebt zal dit geen succes blijken te zijn. Neem ook make-upkleuren die passen bij jouw kleurtype.

Je kunt modekleuren die je niet staan wel onder je taille of lager nemen. Dus bijvoorbeeld als rok, broek of voor schoeisel. Zo kun je toch mee doen met een modekleur zonder dar je er ziek of bleek uitziet.

Persoonlijke stijl:

Koop alleen trendstukken waarin jij je 'jezelf' voelt. Wanneer dit niet het geval is zal het kledingstuk anders ongedragen in je kast blijven hangen.


Figuur/ lichaamsbouw/ lengte:

Houd bij je kleuze van kleding en accessoires rekening met je figuur, je lengte en je bouw. Heb je bijvoorbeeld heel weinig taille dan zal een heel getailleerd kledingstuk je niet mooi staan. Een ander voorbeeld: heb je een volle boezem, dan zal een dikke kabeltui bij jou geen succes blijken te zijn.

Voorbeelden van een aantal trend-items:

Modetrends voor 2019.

^ Voorbeelden van een aantal modetrend voor 2019. Booties van Dr. Martens, hippe brilmonturen met een smal metalen frame, jumpsuits, meerdere fijne kettinkjes van verschillende lengtes, gympen met een dikke zool.

Trends in brillen 2019.

^ Dit soort brillen met minimalistisch metalen frames zijn momenteel erg 'in'. Wanneer je een vorm en afmeting kiest die past bij je gezichtsvorm kun prima met deze trend meedoen.

Modetrend 2019 de jumpsuit.

^ Modetrend van de zomer 2019: de jumpsuit. Kleding: Little Soho.

Modetrend: de mommy jeans.

De mommy jeans is een broek waar we enige tijd geleden echt niet in gezien wilden worden. Maar hij is weer helemaal terug. De mommy jeans zit eigenlijk een beetje tussen een high-waisted jeans en een boyfriend jeans in. De broek valt ongeveer tot je navel en is van dik en sterk denim gemaakt. De spijkerbroek heeft meer ruimte bij het kruis en loopt daarna strakker uit. Deze jeans was jaren geleden in de jaren '80 ook al een trend en de moeders van de meiden van nu hebben deze jeans waarschijnlijk ook gedragen. Vandaar de naam. 

De broek staat het mooist bij een lichaam met een slanke taille. Ook kan hij wat vorm geven aan een recht figuur. Door zijn vrij hoge taille staat hij goed bij dames met een wat langer bovenlichaam.

Modetrend 2019.

^ Trendy roze tasje met een rood mondje op een roze blouse met een dierenprint. Kleding: Little Soho.

Wanneer volg  je modetrends?

^ Schoenen met bijzondere hakken van bijvoorbeeld plexiglas, een houtprint of in een metallic kleur.

Wanneer volg  je modetrends?

^ Met t-shirts en sweaters met een opvallende print kun je je outfit een wat meer casual gevoel geven.

Wanneer volg  je modetrends?

^ Broeken met opvallende flarded pijpen. Deze broek staat het mooist als je wat langer en slanker staat. Hij maakt je optisch namelijk kleiner.

Wanneer volg  je modetrends?

^ Mutsen, sjaals en sleutelhangers met pompons.

Wanneer volg  je modetrends?

^ Jassen in cape-vorm.

Wanneer volg  je modetrends?

^ Grappige statement tassen kunnen je outfit wat pit geven. Het nadeel van dit soort tassen is dat ze je sneller vervelen.

Wanneer volg  je modetrends?

^ Teddyjassen laten je er als snel kleiner en zwaarder uitzien...

Wanneer volg  je modetrends?

^ Pas met overknee-laarzen op dat ze je er niet goedkoop uit laten zien. Platte exemplaren zullen dit effect minder snel hebben als hooggehakte uitvoeringen.

Statement-kettingen.

^ Statement-kettingen zijn er in allerlei stijlen te vinden.

Living-Coral, de Pantone kleur van 2019.

^ Ook in kleurgebruik zien we modetrends.

Aan het eind van elk jaar maakt het kleureninstituut Pantone de trendkleur voor het aankomende jaar bekend. In 2018 jaar was dit de kleur 'Ultra Violet', in 2017 'Greenery', in 2016 'Rose Quartz' en in 2015 'Marsala'. Dit jaar is het de kleur 'Living Coral', een vrolijke koraaltint die erg draagbaar is in de lente en zomer, maar als accentkleur natuurlijk ook in de herfst en de winter. Doordat koraal een zgn. 'universele kleur is' kun je hem met heel veel kleuren combineren.

Meer lezen?

* Dit blog gaat over het verschil  tussen trend-items en basisc.

* Tijdloze mode is kleding waar je lang mee kunt doen. In dit artikel vertel ik je wat tijdloze mode is.

* Soms hangen kledingstukken maanden lang ongedragen in de kast, met de labels er nog aan... Hoe kun je voorspellen of je aankoop een 'topper' of een 'flopper' wordt? Lees meer in deze blogpost.

* Wil je zien hoe je de trendkleur 'Living Coral' kunt combineren zodat hij ook past bij jouw kleurtype? Lees dan dit blog.