We hebben helaas allemaal wel eens een miskoop (ik ook....). Dit kunnen kledingstukken zijn, maar bijvoorbeeld ook schoeisel en accessoires. Miskopen kunnen vaak teruggebracht worden op de volgende 3 punten.
De kleur is niet goed, de kleur kan te warme of te koel zijn, te donker of te licht of te fel of te gedempt.
Het model past niet bij je figuur, je bouw of je lengte. Kleding met het verkeerde model voor jouw figuur zal je niet flatteren.
Misschien kan je het kledingstuk in een goede kleur verven, of laten aanpassen door een kleermaker.
De pasvorm is niet goed, waardoor de kleding niet mooi staat of niet prettig zit.
Het kledingstuk past niet goed. Te strakke broeken, te grote jassen of kleine schoenen doe je uiteindelijk gewoon niet aan. Laat je dus niet verleiden om een verkeerde maat te kopen, ook ben je nog zo verliefd.
Ook kan het zo zijn dat het kledingstuk niet prettig aanvoelt (het zit te strak, de stof prikt, de boord knelt, stof ademt niet, etc.).
Let er ook op dat jouw kleding je figuur op zijn best uit laat komen.
Is het antwoord nee, dan voel je niet ‘jezelf’ in deze kleding, het is je stijl niet.
Je hebt het dan meestal gekocht omdat het mode was, de verkoopster je het heeft aangepraat, iemand anders dit soort kleding zo mooi vindt of omdat je het bij iemand anders (of op een paspop) zo leuk vond staan.
Probeer deze 3 punten na te lopen als je overweegt een kledingstuk o.i.d. aan te schaffen. Ze gelden natuurlijk ook voor schoeisel, brillen, sieraden, accessoires, etc.
Een ezelsbruggetje hiervoor is de vraag:
-staat (punt 1),
-zit (punt 2), en
-ligt (punt 3) het kledingstuk mij?
Is het antwoord op één (of zelfs meer) van deze vragen NEE? Koop het dan niet.
Bij kledingstukken waarop het antwoord op deze drie keer JA is zijn vaak je lievelingsstukken.
Sta ook eens stil bij steeds terugkerende ‘floppers’, zij kunnen je veel zeggen over je valkuilen. Deze kun je in de toekomst voorkomen, wanneer je je er van bewust bent.
Het omgekeerde geldt natuurlijk voor je ‘toppers’. Waarom vind je ze zo fijn?
^ Dit jurkje is één van mijn lievelingskledingstukken. De kleuren staan me mooi, het jurkje zit prettig en laat mijn figuur goed uitkomen. Tevens past het mijn persoonlijke stijl (vrouwelijk en met een beetje bling).
We kopen allemaal weleens omdat we voor ons gevoel gewoon iets nieuws 'nodig hebben'. We hebben dan natuurlijk niet echt iets nodig, maar kopen alleen maar omdat we dat geluksgevoel graag willen voelen. Tijdens het shoppen komen er namelijk endorfines vrij. Kopen om het kopen staat bijna altijd garant voor een miskoop: zorg dus dat je je daar bewust van bent.
Je hoeft uiteraard niet persé iets te kopen. Je kunt je shop-tripje ook zien als iets om dingen van te leren. Bijvoorbeeld wat Will je wel en wat wil je niet kopen. En als het niet helemaal naar je zin is, wat zoek je dan wel?
Bedenk of je de juiste items in je kast of in huis hebt om de aankoop mee te combineren. Als je bij die dure blouse eigenlijk nog een matchende broek en een vestje moet kopen, is het misschien geen goede score.
Alhoewel je portemonnee je in eerste instantie dankbaar is, gaat een goedkoop item je op een gegeven moment geld kosten. Dit komt omdat de kwaliteit van goedkope kleding meestal een stuk minder is, waardoor je deze eerder moet vervangen. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast. Kies daarom niet direct voor de goedkoopste optie en let op de kwaliteit.
Klinkt logisch, toch? Maar in de praktijk zijn er toch veel miskopen omdat de maat niet helemaal klopt. Pas daarom altijd een item in de paskamer als je gaat shoppen en stuur een te klein of te groot item ook terug als je iets hebt besteld. Je gaat een kledingstuk dat je niet past namelijk toch niet dragen.
Sommige trends zijn na één seizoen wel klaar. Misschien word je nu heel blij van je hippe aankoop, maar ben je er over een paar maanden alweer op uitgekeken. Bedenk je dus twee keer voor je het kledingstuk koopt.
Goedkoop is fijn maar niet altijd beter. De kwaliteit van een kledingstuk beïnvloed hoe vaak jij het zal dragen. Kleding wat na een paar keer wassen verkleurd of na een paar keer dragen zijn vorm is verloren, is het natuurlijk niet waard. Kijk daarom voordat je iets koopt even in het waslabel en voel aan de stof. Veel kleding wordt gemaakt van polyester, dat draagt veel minder fijn dan bijvoorbeeld katoen of linnen. In het waslabel staat precies uit welke stoffen het kledingstuk bestaat. Check ook vooral even hoe de stof aanvoelt. Voelt het bijvoorbeeld erg dun en slap terwijl dat niet hoeft, dan kun je het kledingstuk waarschijnlijk beter laten hangen.
Vaak hoor ik dat vrouwen steeds weer een zwarte broek, jeans of witte blouse kopen. Heb je veel van hetzelfde dan pak je toch vaak het exemplaar wat het lekkerste zit of welke je het leukste vind.
Deze spreekt voor zichzelf....
* Koop alleen kledingstukken die je minimaal een 8 geeft. Maar liever nog een 9 of een 10. Lees er meer over in dit blog.
* Wil je meer lezen over het verschil tussen 'trendy items' en zgn. 'basisstukken'? Lees dan dit blog.
* Nog een blog met tips over hoe je je garderobe 'up to date' kunt houden.
* In dit blog laat ik je zien hoe je ongeveer kunt inschatten of een kledingstuk een 'topper of een 'flopper' wordt.
* In dit blog lees je waarom het zo lastig is om een goede garderobe samen te stellen.