• darkblurbg
  • darkblurbg

Kenmerken van het neutrale herfsttype.

Gepubliceerd op: 01-05-2018

Het kleurtype dat ik dit keer bespreek is het neutrale herfsttype. Voor dit kleurtype is 'gedempt' het belangrijkste kleurkenmerk.

Het neutrale herfsttype.

Het neutrale herfsttype is net als het neutrale zomertype en het zomer/herfsttype een gedempt kleurtype. Het neutrale herfsttype komt uit het 12 seizoenen-systeem en heet daar 'soft autumn'. Verder wordt dit kleurtype soms ook wel het 'gedempt-warme type' genoemd.

Zowel het herfsttype als het zomertype zijn gedempte kleurtypes. Het neutrale herfsttype wordt enigszins beïnvloed door het zomertype. Het neutrale herfsttype heeft een zgn. 'flow' of overloop naar het zomertype. De invloed van het zomertype maakt dat de neutrale herfst wat minder uitgesproken warm is dan het pure/warme herfsttype.

Het is voor jou belangrijk dat je kleuren gedempt zijn, dit houdt in dat ze vermengd zijn met wat grijs of bruin. De kleuren zijn niet helder, maar juist vervaagd. Bij de kleurenanalyse is gebleken dat hele felle kleuren je overpoweren en vaak onust veroorzaken in je gezicht. Verder zijn hele donkere kleuren te hard zijn voor jouw delicate, zachte en natuurlijke verschijning. De kleuren van het warme herfsttype zijn ook gedempt maar jouw kleuren zijn nog gedempter en wat minder warm.

De kenmerken van het neutrale herfsttype zijn in volgorde van belangrijkheid:

1. Gedempt (jouw kleuren zijn gemengd met grijs of bruin en dus zeker niet helder/ fel),

2. Behoorlijk warm (maar minder warm dan de kleuren van het warme herfsttype),

3. Je kleuren lopen van licht naar redelijk donker (maar iets minder donker dan de kleuren van het warme herfsttype).

Je pastels zijn gedempt en poederachtig. Je kunt ze het beste combineren met donkerder kleuren.

Het neutrale herfsttype heeft wel enige warmte in zich, maar niet zo veel als de warme/pure herfsttype. De huid van een neutraal herfsttype kan wat warmte bevatten, maar is meestal neutraal. Het haar heeft vaak een middenblonde of bruine tint (soms zie je ook een bruine astint) en heeft als de zon er op schijnt meestal een warme gloed.

Jouw kleuren hebben wel warmte in zich maar moeten niet al te warm zijn, want te warme kleuren maken je huid net wat te geel. De meeste neutrale herfsttypes hebben een laag tot medium hoog licht-donker contrast in hun gelaat. De oogkleuren die veel voorkomen bij het neutrale herfsttype zijn o.a. blauw met een goudenrandje, grijsachtig groen, groenachtig bruin, gedempt blauw, gedempt grijsblauw, hazelnoot bruin, lichtbruin en donkerder bruin.

Jouw meest flatteuze kleuren zijn o.a. warmrood , steenrood, terracotta, zalmroze, oranjerood, pompoen, tealblauw, warmgrijs, goud/koper/brons, roest, perzik, aubergine, licht marineblauw, bruintinten, groengrijs, vanillegeel, zacht goudgeel, petrol, olijfgroen, paarstinten. Al jouw kleuren moet gedempt zijn (dus vermengd met grijs of bruin)!!

Zwart, diepgrijs en donkerblauw alleen gedragen zijn vlak je onder je gezicht te hard. 

Metaalkleuren voor het neutrale herfsttype zijn gedempt goud, geborsteld goud, zacht brons, rosékleurig goud en zacht koper.

Je staat mooi in kleurencombinaties combinaties die zacht in elkaar overlopen. Ton sur ton combinaties passen goed bij jou. Pas je licht-donkercontrast aan aan jouw persoonlijke contrast-niveau.

Voor je make-up neem je ook het beste rustige, verfijnde kleuren. Een fel oranje of knalrode lipstick zal bijvoorbeeld niet mooi versmelten in je gelaat. Neem liever ook geen zwarte eyeliner, maar bijvoorbeeld mosgroen, zacht aubergine of zacht bruin.

Vermijd hele felle kleuren onder je gezicht. Die zullen je compleet 'overpoweren'. Dit komt doordat je van jezelf een delicate uitstraling hebt.

Het verschil tussen felle en gedempte kleuren.

^ Hier zie je het verschil tussen felle en gedempte kleuren. Jij staat het mooist in gedempte kleuren. Dit zijn kleuren die vermengd zijn met grijs of bruin. Het felle is er zo vanaf gehaald. Voor het begrip gedempt worden ook andere termen gebruikt, bijvoorbeeld: gedekt, mat, soft, muted.

Kleuren en kleding voor het neutrale herfsttype.

Het neutrale herfsttype staat prachtig in gedempte (kleuren vermengd met grijs of bruin) kleuren. Hele felle kleuren doen niets voor je. Wanneer jij hele felle kleuren draagt zie je eerst de kleuren en dan pas jou. Dat is natuurlijk niet wat we willen...

Op dit voorbeeld zie kledingcombinaties in kleuren die mooi in elkaar overlopen. Dit soort kleurencombinaties passen heel goed bij het neutrale herfsttype.

Kleurenwaaier van het neutrale herfsttype in 48 kleuren.

^ Kleurenwaaier van het neutrale herfsttype in 48 kleuren.

Jouw pastelkleuren moeten ook gedempt zijn, net als al jouw kleuren. We noemen dit soort gedempte pastelkleuren ook wel 'poederpastels'. Hele heldere pastels worden 'ijspastels' genoemd. Je kunt jouw pastels het beste combineren met wat donkerder kleuren uit je kleuren palet. Voor lingerie en nachtkleding zijn pastels heel geschikt.

Kleurenwaaier met 36 stofstaaltjes voor het neutrale herfsttype.

^ Kleurenwaaier met 36 stofstaaltjes voor het neutrale herfsttype.

Kleuren en kleding voor het neutrale herfsttype.

^ Kleuren en kleding voor het neutrale herfsttype.

Kleuren en kleding voor het neutrale herfsttype.

^ Kleuren en kleding voor het neutrale herfsttype.

Kleuren en kleding voor het neutrale herfsttype.

^ Kleuren en kleding voor het neutrale herfsttype.

Kleding en kleuren voor het neutrale herfsttype.

^ Dit jurkje in een roestige oranjetint staat een neutrale herfsttype prachtig.

Kleuren voor het neutrale herfsttype.

Dit printjurkje heeft ideale kleuren voor het neutrale herfsttype. Foto van Little Soho.

Voorbeelden van neutrale kleuren voor het neutrale herfsttype.

^ Voorbeelden van mooie neutrale kleuren voor het neutrale herfsttype.

Neutrale kleuren zijn de basis voor je garderobe. Het zijn kleuren die niet in de kleurencirkel voorkomen. Denk hierbij aan kleuren als: zwart, de verschillende wittinten, bruintinten, donkerblauw, grijstinten, grijsblauw, kiezelkleur, zandkleur, ecru, nude-tinten, taupe, olijfgroen, diepgroen, camel, kaki, roestbruin en beige.

Kleding in neutrale kleuren laten weinig herinnering na bij een ander. Vooral kledingstukken die wat duurder zijn kun daarom je beter in neutrale kleuren kopen, zo kun je er langer mee doen.

Draag je een outfit alleen neutrale kleuren? Neutrale kleuren zijn soms wat saai en kunnen vaak net een beetje extra nodig hebben. Ze doen minder voor je teint dan de sprekende kleuren (ervan uitgaande dat je de goede kleuren voor jouw kleurtype draagt). Zorg dan voor een frisse make-up in kleuren passend bij je kleurtype. Of voeg een opvallend gekleurde sjaal, oorbellen, ketting of bril toe. Of combineer het neutraal gekleurde kledingstuk met een blouse, topje, vest of jasje in een sprekende kleur.

Halskettingen voor het neutrale herfsttype.

^ Het neutrale herfsttype staat mooi in gedempte redelijk warme kleuren. De kleuren zijn echter een beetje beïnvloed door het zomertype, vandaar dat dit type zowel goud, roségoud als zilver kan hebben. Het liefst niet te glimmend.

Hier twee halskettingen die ik voor het neutrale herfsttype gemaakt heb. Het zijn spangen die sluiten met een klein schroefje. Je kunt deze kettingen bij me bestellen: lees meer.

Voorbeelden van neutrale kleuren voor het neutrale herfsttype.

^ Deze kleuren passen perfect bij het neutrale herfsttype. In de waaier van de neutrale herfst zit blauw, maar je moet het blauw wel 'opwarmen' met kleuren uit je kleurenpalet.

Kleuren en kleding voor het neutrale herfsttype (man).

^ Kleuren en kleding voor het mannelijke neutrale herfsttype.

Kleuren en kleding voor het neutrale herfsttype (man).

^ Kleuren en kleding voor het mannelijke neutrale herfsttype.

Kleuren en kleding voor het neutrale herfsttype.

^ Ook als je grijs bent geworden kan je een neutrale herfsttype worden, zoals de dame op deze foto. Het neutrale herfsttype krijgt in het begin vaak wat warmer grijs haar. Dit komt doordat je als warm kleurtype veel geelpigment in je haar hebt wat nog niet meteen verdwenen is. Je leest meer over deze dame in dit blog.

Het verschil tussen het warme herfsttype en het neutrale herfsttype.

^ Kleurenwaaier (met 36 stukjes stof) van links de 'warme herfst' en rechts de 'neutrale herfst'. De 'warme herfst' is een stuk warmer zoals je kunt zien. Lees meer.

Kleuren en kleding voor het neutrale herfsttype.

^ De 2-sides pocketwaaier voor het neutrale herfsttype. Lees meer.

Heb je moeite met het bepalen van jouw neutrale kleuren?

Etuis met 42 losse stofstaaltjes met uitsluitend neutrale kleuren. Neutrale kleuren zijn onmisbaar in je kledingkast. Ze vormen het fundament van je garderobe. Het zijn zgn. 'non-kleuren', zoals bijvoorbeeld zwart, bruintinten, grijstinten, rustige blauwtinten, taupetinten, grijsblauw, grijsgroen, beige, olijfkleur, zandkleur, camel, wittinten etc. Neutrale kleuren vervelen je niet snel en laten weinig herinnering na bij anderen. Ook zien we ze veel in het zakenverkeer. Je kunt een outfit in alleen neutrale kleuren dragen of ze combineren met een sprekender kleur. Neutrale kleuren zijn er echter in warme, koele, donkere, lichte, heldere en gedempte varianten. Ze zijn voor elk kleurtype weer anders. 

Vind je het lastig om te bepalen welke neutrale kleuren er bij jouw kleurtype passen? Dan ben je niet de enige... In kleurenwaaiers zijn ook altijd neutrale kleuren opgenomen, maar misschien wil je meer opties. Ook krijg je met dit etui meer gevoel bij je neutrale kleuren is wat ik hoor van mensen die hem besteld hebben. Ik stel voor heel veel verschillende kleurtypes etui's samen met 42 losse stofstaaltjes die precies passen bij jouw specifieke kleurtype. Ik kan zelfs voor mensen met een zgn. 'com-card' een etui samenstellen. De set bestaat uit 42 losse lapjes, ze meten ca. 5 x 8 cm. Bij jouw etui krijg je een gratis e-book boordevol met uitleg en voorbeelden t.w.v. € 17,50. Kijk hier voor meer informatie.

Meer lezen?

* Wil je weten hoe het 12 seizoenen-systeem werkt? Lees meer.

* In dit blog kun je de verschillen zien tussen de drie neutrale kleurtypes: het zomer/herfsttype, het neutrale zomertype en het neutrale herfsttype.

* Dit blog gaat over een 5 minuten make-up, geschikt voor de neutrale kleurtypes. 

* Dit blog gaat over Lilian, een neutraal herfsttype met grijs haar.

* Wil je de link naar mijn Pinterest-bord over het neutrale herfsttype zien. Kijk dan hier.

* Wil je een handige pocketkleurenwaaier en/of seizoens-e-book (boordevol informatie) van het neutrale herfsttype bestellen? Lees meer.

* Ben jij een neutraal herfsttype en zoek je een kleurenwaaier? Ik heb nu ook zgn. '2-sides' pocketwaaiers. Ze zijn uitgevoerd in luxe kunstdruk en glimmen daardoor niet. Dat is erg belangrijk want glanzend papier vertekent de kleuren. Ze zijn aan 2 zijden bedrukt, met aan de voorkant 40 kleuren en aan de achterkant 160 nuances van deze kleuren. Kijk hier.

* Wil jij ook precies weten welke kleuren jou het beste staan? Boek dan een kleurenanalyse. Ik werk met maar liefst 26 verschillende kleurtypes. Je kunt nu ook een online kleurenanalyse bij me doen, aan de hand van foto's. Lees meer.