• darkblurbg
  • darkblurbg

Kenmerken en kleuren voor het zomer/herfsttype.

Gepubliceerd op: 31-01-2018

In mijn reeks over de bekendste kleurtypes is dit keer het zomer/herfsttype aan de beurt. Het is een zogenaamd 'mengtype'. Mengtypes zijn die kleurtypes die tussen twee seizoenen in vallen. De kleuren van het zomer/herfsttype zijn in de eerste plaats gedempt, daarna volgt neutraal. In dit blog laat ik je kennismaken met dit kleurtype dat behoorlijk vaak voorkomt in Nederland.

Het 10 seizoenen-systeem bij kleuradvies.

Bij kleuradvies wordt gewerkt met allerlei kleursystemen. Een systeem wat veel voorkomt in Nederland is het 10 seizoenen-systeem. Het zomer/herfsttype is één van deze 10 kleurtypes. Je ziet de kaart van het zomer/herfsttype op de bovenste rij, tweede kaart.

De 10 kleurtypes van het 10 seizoenen-systeem zijn:

1. Zomertype (zuiver 'koel' kleurtype, gedempt en licht).
2. Wintertype (zuiver 'koel' kleurtype, helder en van licht naar donker). 
3. Zomer/Wintertype (zuiver 'koel' type, mixtype, zit qua kleuring tussen het zomer- en wintertype in).
4. Lentetype (zuiver 'warm' kleurtype, helder en vrij licht).
5. Herfsttype (zuiver 'warm' kleurtype, gedempte en vrij donker).
6. Lente/Herfsttype (zuiver 'warm' kleurtype, mengtype, zit qua kleuring tussen het lente- en herfsttype in).
7. Zomer/Herfsttype mixtype ('gedempt' warm/koel-mengtype met elementen van zowel het zomer- als het herfsttype).
8. Herfst/ Wintertype, mixtype ('diep' warm/koel-mengtype met elementen van zowel het winter- als het herfsttype).
9. Lente/Zomertype mixtype ('licht' warm/koel-mengtype met elementen van zowel het zomer- als het lentetype).
10. Lente/Wintertype mixtype ('helder' warm/koel-mengtype met elementen van zowel het lente- als het wintertype).

Kleuren en kenmerken van het zomer/herfsttype.

^ De kleurenkaart met 36 voorbeelden van mogelijke kleuren voor het zomer/herfsttype. Jouw kleuren zijn zacht en gedempt. Soms worden dit type kleuren ook wel 'gedekt' genoemd. Dit betekent dat er wat grijs door je kleuren gemengd is en dat jouw materialen (bijv. stoffen, make-up en sieraden) beter wat matter kunnen zijn.

In het zakenverkeer zien we veel gedempte c.q. gedekte kleuren. Dit omdat deze kleuren heel toegankelijk zijn en weinig emoties oproepen bij anderen. Ze laten iemand betrouwbaar overkomen.

De huidskleur van het zomer/herfsttype is van nature zacht en neutraal (niet heel geel en ook niet heel roze). Ook de haarkleur is neutraal (niet erg assig en niet heel rood). We zien ook vaak dat vrouwen die grijs zijn geworden tegenwoordig een zomer/herfsttype zijn. Als ze voorheen een warm type waren staan hun warme kleuren hen nu niet mooi meer.

De ogen van het zomer/herfsttype zijn zacht van kleur en hebben vaak een mengkleur (combinaties van groen, blauw en bruin). Soms met een 'gouden' kringetje om de pupil.

Het zomer/herfsttype is een gedempt type. Jouw uitstraling is zacht, elegant en vriendelijk. Geregeld krijg ik voordat de kleurenanalyse begint van (wat later blijkt) gedempte kleurtypes de klacht dat ze vinden dat ze er soms een beetje 'muizig' uit kunnen zien. De truc zit hem er bij jou niet in om felle kleuren te dragen, wat dit type vaak doet om te compenseren, maar juist mooie, gedempte kleuren en bijpassende make-up te dragen. Zo kom jij helemaal tot je recht!

Kleuren en kenmerken van het zomer/herfsttype.

Jouw kleuren zitten precies tussen de kleuren van het zomertype en het herfsttype in. Het zomertype en het herfsttype zijn beide gedempte kleurtypes. De kleuren van het zomertype zijn te koel voor je en de kleuren van het herfsttype zijn. te warm voor je.

Jouw belangrijkste kenmerk is gedempt. Jouw kleuren mogen daarom beslist niet te fel/hard zijn!

Hoe donker mogen je kleuren zijn? Een kleurverloop van wat lichter tot redelijk donker is het beste.

Jouw kleuren zijn niet echt warm en ook niet koel, ze zijn vrij neutraal qua temperatuur. Dit houdt in dat ze wel wat geelpigmenten bevatten, maar niet zo veel als de echt warme herfstkleuren. Ze zijn ook weer niet zo koel als de kleuren van het koele zomertype.

Mooie kleuren zijn o.a.: zacht warmrood, allerlei rokerige tinten bruin, rozentuin  allerlei groennuances, gedempte blauwtinten, warmroze, zacht koraalroze, dofroze, dieproze, zacht bordeauxrood, licht en midden turkoois, zalmroze, aubergine, licht marineblauw, oudroze, petrol, zacht olijfgroen, mosgroen, dennengroen, paars, neutrale wittinten.

Kleuren en kenmerken van het zomer/herfsttype.

Omdat je een zgn. 'mengtype' bent staan zowel zilver als goud je. Neem het liefst de mattere, zachte varianten zonder glans, bijv. geborstelde metalen. Oudgoud en antiek zilver staan ook heel mooi. Roségoud staat je ook mooi. Jij kunt ook heel goed metalen met elkaar combineren.

Qua helderheid: jouw kleuren zijn gedempt. Er zit wat grijs doorheen gemengd.

Jouw minst mooie kleuren zijn hele felle kleuren. Draag deze liever niet. Hele felle kleuren overpoweren jouw zachte, verfijnde persoonlijke kleuring. Je ziet eerst de (felle) kleur en dan pas jou. Knalrode lipstick zal je dan ook overpoweren.

Wil je toch graag een heldere/felle kleur dragen? Doe dit dan zo ver mogelijk weg van je gezicht (bijv. als broek rok, schoeisel). Combineer felle kleuren met jouw topkleuren en draag jouw beste kleuren vlak onder je gezicht (top, jasje, vest, trui etc.). Neem voor felle kleuren het liefst kleuren die een beetje in het verlengde van de kleuren uit jouw palet liggen, neem ze dus liever niet te fel. Dan is het combineren toch het makkelijkst. Denk bijvoorbeeld aan een iets fellere warmroze tint of een iets fellere blauw/groene tint.

Een andere optie is om slechts een kleine hoeveelheid van felle kleuren te dragen, bijvoorbeeld in een dessin of in een sieraad (halsketting, oorbellen) met meerdere kleuren kralen (maximaal 10 tot 15%).

Kleuren en kenmerken van het zomer/herfsttype.

^ Het zomer/herfsttype staat het mooiste in rustige, gedempte kleuren.

Het verschil tussen heldere en gedempte kleuren.

^ Voor het zomer/ herfsttype is het belangrijk dat de kleuren zacht en gedempt zijn. Dit houdt in dat jouw kleuren vermengd zijn met wat grijs. Op de bovenstaande collage zie het verschil tussen links heldere en rechts gedempte kleuren. Heldere kleuren zijn pure kleuren, ze zijn heel fel. Het zomer/herfsttype staat niet mooi in hele heldere kleuren. Je wordt overstemd door dit soort kleuren.

Armband voor het zomer/herfsttype.

^ Deze armband heb ik gemaakt voor het zomer/herfsttype. Hij is geregen op siliconen elastiek en heeft een gemiddelde maat en is daardoor geschikt voor elke pols. Dit kleurtype staat het mooiste in gedempte, kleuren die precies tussen warm en koel invallen.  Hier zie je de armband bij de 2-sides waaier van het zomer/herfsttype. Hij past gewoon door de brievenbus. De armband bevat heel veel kleurtjes van het kleurenpalet. Je kunt ze daardoor ook bij kleding e.d. houden als een soort kleurenwaaier. Een handig alternatief voor een kleurenwaaier dus. Je kunt de armband bij me bestellen lees meer. Geef bij je bestelling aan: 'Armband zomer/herfsttype'.

Kleuren en kenmerken van het zomer/herfsttype.

^ Voorbeelden van kleuren die het zomer/herfsttype geweldig staan.

De beste haarkleuren voor het zomer/herfsttype zijn wat zachter en neutraal van kleur. Dus niet erg warm (rood), maar ook niet heel koel (assig). De haarkleuren op dit voorbeeld zijn hier een goed voorbeeld van.

Ben je inmiddels grijs? Dan kun je uiteraard het beste niet meer kleuren. Wil toch kleuren ga dan zeker niet meer te donker. Dit staat ten eerste veel te hard en je zier uitgroei onmiddellijk. Een rustige blondtint is dan het beste. 

Haarkleuren voor het zomer/herfsttype.

^ De haarkleur op dit voorbeeld is een goed voorbeeld van wat met neutraal bedoelt wordt. Je ziet dat het haar in meerdere kleuren geverfd is. De ondertoon is ietsje warmer, maar niet heel rood. De lichte plukjes zijn mooi subtiel gehouden. Houd het altijd verfijnd als zomer/herfsttype, dat past het beste bij jouw delicate verschijning. De overgang tussen de kleuren moet als je meer kleuren in je haar neemt heel rustig zijn.

Metalen voor gedempte types.

^ Neem het liefst wat mattere metalen. Het zomer/herfsttype kan allerlei metalen hebben. Als ze maar niet te veel glimmen. Dit zijn goede voorbeelden. Je ziet er bijvoorbeeld geen glimmend geelgoud tussen staan.

Ook matter gekleurde half edelstenen en parels met hun zachte glans doen het uitstekend bij het zomer/herfsttype. Hele glimmende stenen kun je daarentegen beter links laten liggen.

Sieraden van koraal en of wat meer casual sieraden van hout passen ook goed bij je.

Jouw pastelkleuren moeten ook gedempt zijn, net als al jouw kleuren. We noemen dit soort gedempte pastelkleuren ook wel 'poederpastels'. Hele heldere pastels worden 'ijspastels' genoemd. Je kunt jouw pastels het beste combineren met wat donkerder kleuren uit je kleuren palet. Voor lingerie en nachtkleding zijn pastels heel geschikt.

Kleuren en kenmerken van het zomer/herfsttype.

^ Voorbeelden van kleuren voor het zomer/herfsttype.

Kleuren en kenmerken van het zomer/herfsttype.

^ Kleuren en kleding voor de zomer/herfstman.

Kleuren en kenmerken van het zomer/herfsttype.

^ Je make-up kun je ook herleiden van je kleurenkaart of kleurenwaaier. Jouw make-up moet ook zacht en gedempt zijn. Neem jouw rood- en rozetinten voor je blusher en lipstick. Je bruintinten, blauwen, groene, grijzen, paarsen zijn goed voor je oogmake-up. Je bent een gedempt type, neem daarom liever geen make-up met veel glans. Houd het zacht en subtiel. Een felroze of knalrode lipstick zal bijvoorbeeld niet mooi 'versmelten' met de kleur van jouw teint.

Kleuren en kenmerken van het zomer/herfsttype.

^ Zwart zit (helaas voor sommigen) niet in jouw kleurenpalet. De tint zwart maakt je bleek en laat je er snel vermoeid uitzien. Hier zie je jouw alternatieven voor de beroemde 'little black dress'. In dit soort kleuren zul je er veel beter uit zien.

Kleurenwaaier van het zomer/herfsttype.

^ Kleurenwaaier in 48 kleuren voor het zomer/herfsttype.

Taupe is een grijsbruine kleur. Het is een ideale neutrale kleur voor het zomer/herfsttype, omdat deze kleur niet erg warm en ook niet erg koel is. Combineer taupe met een mooie make-up in jouw seizoenskleuren of draag er een accentkleur uit jouw kleurenpalet bij. Jouw accentkleuren zijn overigens ook gedempt... 

Kleurenwaaier voor het zomer/herfsttype met stukjes stof in 36 kleuren.

^ Kleurenwaaier voor het zomer/herfsttype met stukjes stof in 36 kleuren.

Meer informatie?

* Ben jij een zomer/herfsttype en ben je op zoek naar een handzame kleurenwaaier in luxe kunstdruk? Of naar een compleet e-book over het zomer/herfsttype? Kijk dan hier.

* Wil je liever een kleurenwaaier voor het zomer/herfsttype met 36 stukjes stof? Kijk dan hier.

* Taupe is een ideale neutrale kleur voor het zomer/herfsttype. Lees meer over deze kleur.

* In dit blog kun je de verschillen zien tussen de drie neutrale kleurtypes: het zomer/herfsttype, het neutrale zomertype en het neutrale herfsttype.

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Kom gerust eens langs voor het kleuradvies. Door Covid 19 doe ik tegenwoordig ook online kleurenanalyse aan de hand van foto's. Lees meer.

* Zwart zit niet in jouw kleurenpalet. Wil of moet je deze kleur toch dragen? Lees dan in dit blog wat je dan kunt doen.

* Ben jij een zomer/herfsttype en zoek je een kleurenwaaier? Ik heb nu ook zgn. '2-sides' pocketwaaiers. Ze zijn uitgevoerd in luxe kunstdruk en glimmen daardoor niet. Dat is erg belangrijk want glanzend papier vertekent de kleuren. Ze zijn aan 2 zijden bedrukt, met aan de voorkant 40 kleuren en aan de achterkant 160 nuances van deze kleuren. Kijk hier.

* Wil je meer weten over de verschillende kleursystemen bij kleurenanalyses? Lees meer.