• darkblurbg
  • darkblurbg

Kenmerken en kleuren voor het zomer/herfsttype.

Gepubliceerd op: 31-01-2018

In mijn reeks over de bekendste kleurtypes is dit keer het zomer/herfsttype aan de beurt. Het is een zogenaamd 'mengtype'. Mengtypes zijn die kleurtypes die precies tussen twee seizoenen in vallen. De kleuren van het zomer/herfsttype zijn in de eerste plaats gedempt, daarna volgt neutraal qua warmte. Dit kleurtype noemen we ook wel 'het gedempte type'. In dit blog laat ik je kennismaken met dit kleurtype dat behoorlijk vaak voorkomt in Nederland.

Het 10 seizoenen-systeem bij kleuradvies.

Bij kleuradvies wordt gewerkt met allerlei kleursystemen. Een systeem wat veel voorkomt in Nederland is het 10 seizoenen-systeem. Het zomer/herfsttype is één van deze 10 kleurtypes. Je ziet de kaart van het zomer/herfsttype op de bovenste rij, tweede kaart.

De 10 kleurtypes van het 10 seizoenen-systeem zijn:

1. Zomertype (zuiver 'koel' kleurtype, gedempt en licht).
2. Wintertype (zuiver 'koel' kleurtype, helder en van licht naar donker). 
3. Zomer/Wintertype (zuiver 'koel' type, mixtype, zit qua kleuring tussen het zomer- en wintertype in).
4. Lentetype (zuiver 'warm' kleurtype, helder en vrij licht).
5. Herfsttype (zuiver 'warm' kleurtype, gedempte en vrij donker).
6. Lente/Herfsttype (zuiver 'warm' kleurtype, mengtype, zit qua kleuring tussen het lente- en herfsttype in).
7. Zomer/Herfsttype mixtype ('gedempt' warm/koel-mengtype met elementen van zowel het zomer- als het herfsttype).
8. Herfst/ Wintertype, mixtype ('diep' warm/koel-mengtype met elementen van zowel het winter- als het herfsttype).
9. Lente/Zomertype mixtype ('licht' warm/koel-mengtype met elementen van zowel het zomer- als het lentetype).
10. Lente/Wintertype mixtype ('helder' warm/koel-mengtype met elementen van zowel het lente- als het wintertype).

Kleuren en kenmerken van het zomer/herfsttype.

^ De kleurenkaart met 36 voorbeelden van mogelijke kleuren voor het zomer/herfsttype. Jouw kleuren zijn zacht en gedempt. Soms worden dit type kleuren ook wel 'gedekt' genoemd. Dit betekent dat er wat grijs door je kleuren gemengd is en dat jouw materialen (bijv. stoffen, make-up en sieraden) beter wat matter kunnen zijn.

In het zakenverkeer zien we veel gedempte c.q. gedekte kleuren. Dit omdat deze kleuren heel toegankelijk zijn en weinig emoties oproepen bij anderen. Ze laten iemand betrouwbaar overkomen.

De huidskleur van het zomer/herfsttype is van nature zacht en neutraal (niet heel geel en ook niet heel roze). Ook de haarkleur is meestal neutraal (niet erg assig en niet heel rood).

We zien ook vaak dat vrouwen die grijs zijn geworden tegenwoordig een zomer/herfsttype zijn. Als ze voorheen een warm type waren staan hele warme kleuren hen nu niet mooi meer.

De ogen van het zomer/herfsttype zijn zacht van kleur en hebben vaak een mengkleur (combinaties van groen, blauw, grijs en bruin). Soms met een 'zacht gouden' kringetje om de pupil.

Het zomer/herfsttype is een gedempt type. Jouw uitstraling is zacht, delicaat, elegant en vriendelijk.

Geregeld krijg ik voordat de kleurenanalyse begint van (wat later blijkt) gedempte kleurtypes de klacht dat ze vinden dat ze er soms een beetje 'muizig' uit kunnen zien.

De truc zit hem er bij jou niet in om felle kleuren te dragen, wat dit type vaak doet om te compenseren, maar juist mooie, gedempte kleuren en bijpassende make-up te dragen. Zo kom jij helemaal tot je recht!

Kleuren en kenmerken van het zomer/herfsttype.

Jouw kleuren zitten precies tussen de kleuren van het zomertype en het herfsttype in. Het zomertype en het herfsttype zijn beide gedempte kleurtypes. De kleuren van het zomertype zijn te koel voor je en de kleuren van het herfsttype zijn weer te warm.

Jouw belangrijkste kenmerk is gedempt. Jouw kleuren mogen daarom beslist niet te fel/hard zijn! Hele felle kleuren 'overpoweren' jou.

Hoe donker mogen je kleuren zijn? Een kleurverloop van wat lichter tot redelijk donker is het beste. Draag liever net alleen hele lichte kleuren of alleen hele donkere kleuren. 

Jouw kleuren zijn niet echt warm en ook niet koel, ze zijn vrij neutraal qua temperatuur. Dit houdt in dat ze precies tussen warm en koel in vallen. Ze zijn niet zo warm als de neutrale herfstkleuren ook weer niet zo koel als de kleuren van het neutrale zomertype.

Mooie kleuren zijn o.a.: zacht warmrood, allerlei rokerige tinten bruin, zachte rozetinten,  allerlei groennuances, gedempte blauwtinten, warmroze, zacht koraalroze, dofroze, dieproze, zacht bordeauxrood, licht en midden turkoois, zalmroze, aubergine, licht marineblauw, oudroze, petrol, zacht olijfgroen (niet te geel), dennengroen, paars, taupetinten, neutrale wittinten.

Kleuren en kenmerken van het zomer/herfsttype.

Omdat je een zgn. 'mengtype' bent staan zowel zilver als goud je. Neem het liefst de mattere, zachte varianten zonder glans, bijv. geborstelde metalen. Oudgoud, tinkleur en antiek zilver staan ook heel mooi. Roségoud staat je ook mooi. Jij kunt ook heel goed metalen met elkaar combineren.

Qua helderheid: jouw kleuren zijn gedempt. Er zit wat grijs doorheen gemengd.

Jouw minst mooie kleuren zijn hele felle kleuren. Draag deze liever niet. Hele felle kleuren overpoweren jouw zachte, verfijnde persoonlijke kleuring. Je ziet eerst de (felle) kleur en dan pas jou. Knalrode lipstick zal je dan ook overpoweren.

Wil je toch graag een heldere/felle kleur dragen? Doe dit dan zo ver mogelijk weg van je gezicht (bijv. als broek, riem, rok, schoeisel).

Combineer felle kleuren met jouw topkleuren en draag jouw beste kleuren vlak onder je gezicht (top, jasje, vest, trui etc.). Neem voor die felle kleuren in dat geval het liefst kleuren die een beetje in het verlengde van de kleuren uit jouw kleurenpalet liggen, neem ze dus liever niet tè fel. Dan is het combineren toch het makkelijkst. Denk bijvoorbeeld aan een iets fellere warmroze tint of een iets fellere blauw/groene tint.

Een andere optie is om slechts een kleine hoeveelheid van felle kleuren te dragen, bijvoorbeeld in een dessin of in een sieraad (halsketting, oorbellen) met meerdere kleuren kralen (maximaal 10 tot 15%).

Kleuren en kenmerken van het zomer/herfsttype.

^ Het zomer/herfsttype staat het mooiste in rustige, gedempte kleuren.

Het verschil tussen heldere en gedempte kleuren.

^ Voor het zomer/ herfsttype is het belangrijk dat de kleuren zacht en gedempt zijn. Dit houdt in dat jouw kleuren vermengd zijn met wat grijs. Op de bovenstaande collage zie het verschil tussen links heldere en rechts gedempte kleuren.

Heldere kleuren zijn pure kleuren, ze zijn heel fel. Het zomer/herfsttype staat niet mooi in hele heldere kleuren. Je wordt overstemd door dit soort kleuren. 

Halsketting voor het zomer/herfsttype.

Halsketting voor het zomer/herfsttype.

^ Deze halskettingen heb ik speciaal gemaakt voor het zomer/herfsttype. Je ziet dat de kleuren mooi terugkomen in de kleurenwaaier. Het zijn zgn. 'spangen'. Het leuke van een spang is dat dit soort kettingen niet zwaar ogen. De kralen lijken een beetje te zweven. Je maakt de spang achter vast met een klein schroefje. De spangen zijn verkrijgbaar met een spang in 7 verschillende kleuren, je kunt zelf kiezen welke kleur spang je wilt. Lees hier hoe je ze kunt bestellen.

Kleuren en kenmerken van het zomer/herfsttype.

^ Voorbeelden van kleuren die het zomer/herfsttype geweldig staan.

De beste haarkleuren voor het zomer/herfsttype zijn wat zachter en neutraal van kleur. Dus niet erg warm (rood), maar ook niet heel koel (assig). De haarkleuren op dit voorbeeld zijn hier een goed voorbeeld van. Meestal heeft het zomer/herfsttype van nature medium donker haar. Alles heel licht blonderen zal daardoor snel wat te flets zijn. Neem daarom liever wat verschillende tinten qua diepte. Of neem highlights door je eigen haarkleur.

Ben je inmiddels grijs? Dan kun je uiteraard het beste niet meer kleuren. Dan heb je geen last van vervelende uitgroei. Wil toch kleuren ga dan zeker niet meer te donker. Dit staat ten eerste veel te hard en je ziet uitgroei onmiddellijk. Een rustige blondtint is dan het beste. Je kunt als je grijs haar wat saai vind ook neutraal blonde lokken combineren met jouw grijze haar. Laat je kapper dan steeds dezelfde lokken verven.

Haarkleuren voor het zomer/herfsttype.

^ De haarkleur op dit voorbeeld is een goed voorbeeld van wat met neutraal bedoelt wordt. Je ziet dat het haar in meerdere kleuren geverfd is. De ondertoon is ietsje warmer, maar niet heel rood. De lichte plukjes zijn mooi subtiel gehouden.

Houd het altijd verfijnd als zomer/herfsttype, dat past het beste bij jouw delicate verschijning. De overgang tussen de kleuren moet als je meer kleuren in je haar neemt heel rustig zijn.

Metalen voor gedempte types.

^ Neem het liefst wat mattere metalen. Het zomer/herfsttype kan allerlei metalen hebben. Als ze maar niet te veel glimmen. Dit zijn goede voorbeelden. Je ziet er bijvoorbeeld geen glimmend geelgoud tussen staan.

Ook matter gekleurde half edelstenen en parels met hun zachte glans doen het uitstekend bij het zomer/herfsttype. Hele glimmende stenen kun je daarentegen beter links laten liggen.

Sieraden van koraal en of wat meer casual sieraden van hout passen ook goed bij je.

Jouw pastelkleuren moeten ook gedempt zijn, net als al jouw kleuren. We noemen dit soort gedempte pastelkleuren ook wel 'poederpastels'. Hele heldere pastels worden 'ijspastels' genoemd. Je kunt jouw pastels het beste combineren met wat donkerder kleuren uit je kleuren palet. Zo creëer je wat licht-donker contrast. Voor lingerie en nachtkleding zijn pastels heel geschikt.

Kleuren en kenmerken van het zomer/herfsttype.

^ Voorbeelden van kleuren voor het zomer/herfsttype.

Kleuren en kenmerken van het zomer/herfsttype.

^ Kleuren en kleding voor de zomer/herfstman.

Ogen van een zomer/herfsttype.

^ De kleuren van deze blauwgroene ogen komen precies terug in de kleurenwaaier. Dit zijn de ogen van een mannelijk zomer/herfsttype.

Bijna iedereen heeft meerdere kleuren zijn of haar iris. De verschillende kleuren die in je ogen voorkomen zijn kleuren die geweldig goed bij jou passen. Dit is heel logisch, omdat je deze kleuren van nature bij je draagt. Je kunt ze dan ook heel goed herhalen in je kleding, make-up en accessoires.

De kleuren die van nature in je iris voorkomen zullen altijd perfect bij je passen. Wanneer je één of meer van deze kleuren terug laat komen in kleding of accessoires zullen ze je oogkleur versterken. Dit geldt vooral voor dingen die je vlak bij je gezicht draagt. Denk hierbij aan tops, hemdjes, een trui, blouse, overhemd, polo, stropdas, bril, sjaals, een halsketting of oorbellen. Ook kun je kleuren uit je iris terug laten komen in je oogmake-up. Het hoeven echt niet exact dezelfde tinten te zijn, zolang ze maar matchen met de kleuren in je ogen.

Oogkleuren van het zomer/herfsttype.

^ Nog een voorbeeld van een oog van een zomer/herfsttype. In dit ook zien we veel kleuren die je kunt herhalen. Donkerblauw, donker petrol, maïsgeel, goudgeel, licht zachtgroen.

Kleuren en kenmerken van het zomer/herfsttype.

^ Je make-up kun je ook herleiden van je kleurenkaart of kleurenwaaier. Jouw make-up moet ook zacht en gedempt zijn. Neem dus liever geen hele glanzende make-up.

Neem jouw rood- en rozetinten voor je blusher en lipstick.

Je bruintinten, blauwen, groene, grijzen, paarsen zijn goed voor je oogmake-up. Je bent een gedempt type, neem daarom liever geen make-up met veel glans. Houd het zacht en subtiel. Een felroze of knalrode lipstick zal bijvoorbeeld niet mooi 'versmelten' met de kleur van jouw teint.

Kleuren en kenmerken van het zomer/herfsttype.

^ Zwart zit (helaas voor sommigen) niet in jouw kleurenpalet. De tint zwart maakt je bleek en laat je er snel vermoeid uitzien. Hier zie je jouw alternatieven voor de beroemde 'little black dress'. In dit soort kleuren zul je er veel beter uit zien.

Kleurenwaaier van het zomer/herfsttype.

^ Kleurenwaaier in 48 kleuren voor het zomer/herfsttype.

Taupe is een grijsbruine kleur. Het is een ideale neutrale kleur voor het zomer/herfsttype, omdat deze kleur niet erg warm en ook niet erg koel is. Taupe is een neutrale kleur. Combineer daarom taupe met een mooie make-up in jouw seizoenskleuren of draag er een basiskleur uit jouw kleurenpalet bij. Basiskleuren Hale je teint op. Jouw basiskleuren zijn overigens ook gedempt... 

Kleurenwaaier voor het zomer/herfsttype met stukjes stof in 36 kleuren.

^ Kleurenwaaier voor het zomer/herfsttype met stukjes stof in 36 kleuren.

Meer informatie?

* Ben jij een zomer/herfsttype en ben je op zoek naar een handzame kleurenwaaier in luxe kunstdruk? Of naar een compleet e-book over het zomer/herfsttype? Kijk dan hier.

* Wil je liever een kleurenwaaier voor het zomer/herfsttype met 36 stukjes stof? Kijk dan hier.

* Taupe is een ideale neutrale kleur voor het zomer/herfsttype. Lees meer over deze kleur.

* In dit blog kun je de verschillen zien tussen de drie neutrale kleurtypes: het zomer/herfsttype, het neutrale zomertype en het neutrale herfsttype.

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Kom gerust eens langs voor het kleuradvies. Lees meer.

* Zwart zit niet in jouw kleurenpalet. Wil of moet je deze kleur toch dragen? Lees dan in dit blog wat je dan kunt doen.

* Hier vind je mijn Pinterest-bord voor het zomer/herfsttype. Wist je dat je mijn borden ook kunt volgen wanneer je een Pinterest-account aanmaakt?

* Ben jij een zomer/herfsttype en zoek je een kleurenwaaier? Ik heb nu ook zgn. '2-sides' pocketwaaiers. Ze zijn uitgevoerd in luxe kunstdruk en glimmen daardoor niet. Dat is erg belangrijk want glanzend papier vertekent de kleuren. Ze zijn aan 2 zijden bedrukt, met aan de voorkant 40 kleuren en aan de achterkant 160 nuances van deze kleuren. Kijk hier.

* Dit is de link naar mijn Pinterest bord over neutrale haarkleuren.

* Gedempte kleuren saai??? Jennifer Ashton is ook een gedempt kleurtype! lees hier mijn blog over haar.

* Wil je meer weten over de verschillende kleursystemen bij kleurenanalyses? Lees meer.