• darkblurbg
  • darkblurbg

Kenmerken en kleuren van het koele wintertype.

Gepubliceerd op: 21-06-2017

Het 'wintertype' is een kleurtype dat komt uit het 4 seizoenen-systeem. Je ziet het ook terug bij het 6 seizoenen-systeem en bij het 10 seizoenen-systeem. Bij het 'Colour Me Beautiful' systeem wordt dit kleurtype het 'koele wintertype' genoemd. De belangrijkste kenmerken van het wintertype zijn, 1. koel, 2. helder en 3. donker.

Kleuren en kleding voor het koele wintertype.

Naast het 'koele wintertype' zijn bij Colour Me Beautiful het 'heldere wintertype' en het 'diepe wintertype' te onderscheiden. Hierover in de toekomst meer. Dit blog is het derde van een reeks over de bekendste kleurtypes die we in Nederland tegenkomen.

Ben jij ook een (koel) wintertype? Dan moeten jouw kleuren vooral koel, helder en donker zijn. Doffe, fleste kleuren doen niet voor jou! En een hoog licht-donker contrast doet het goed bij jou doordat bijna elk koel wintertype (behoorlijk) donker haar heeft.

Het wintertype staat prachtig in koele, heldere kleuren, van licht naar donker.

Kleuren en kleding voor het koele wintertype.

Het 'wintertype' wordt ook wel het 'pure wintertype', het 'koele wintertype', 'cool winter' of 'true winter' genoemd, deze namen staan echter allemaal voor hetzelfde kleurtype. Doordat er allerlei kleursystemen bestaan heeft het wintertype verschillende namen.

Kleuren en kleding voor het koele wintertype.

Het koele wintertype is een krachtig, vibrerende kleurtype en staat het mooiste in kleuren die in de eerste plaats koel, in de tweede plaats helder en ten derde vrij donker zijn. Je kunt echter kleurencombinaties dragen van heel licht tot donker, als je maar ook iets donkerders onder je gezicht draagt. Bijvoorbeeld een lichte blouse met een donker jasje of vest er over.

Pocket-waaier van het koele wintertype.

^ Pocket kleurenwaaier in 48 kleuren. De waaier is uit elkaar 14 cm rond en in elkaar slechts 7 cm. Je kunt hem dus heel gemakkelijk meenemen in je tas.

Met zo'n handige kleurenwaaier hoef je nooit meer te twijfelen of een kledingstuk bij je past. De winterwaaier is een afspiegeling van 48 van jouw beste kleuren. Je kunt echter bij wijze van spreken wel 480 kleuren hebben…

Jouw topkleuren zijn in volgorde van belangrijkheid: 1. koel, 2. helder en lopen 3. van licht naar  donker (licht tot medium donker is het beste). Twijfel je of een kleur bij jouw kleurtype past? Leg dan de uit elkaar geschoven kleurenwaaier op het kledingstuk. Er moet een harmonie ontstaan tussen het kledingstuk wat je wilt aanschaffen en de waaier. 'Stoten' de kleuren elkaar af dan is de kleur niet geschikt voor jou.

Een aantal van de favoriete kleuren voor het koele wintertype zijn: zwart, antraciet, heldere blauwtinten, heldere rozetinten zoals fuchsia, helder blauwgroen, pletrol, helder lila en paars, grijstinten, taupetinten, chocoladebruin en wit. Neem als wintertype ijspastels, dit zijn de heldere varianten waar geen grijze 'waas' overheen zit. Verder is het heel belangrijk is dat je kleuren een koele 'ondertoon' hebben. Dit houdt in dat er veel blauwpigment in je kleuren zit. In warme kleuren zit veel geelpigment. Warme kleuren zoals okergeel, olijfgroen, roestbruin en oranje staan het wintertype niet mooi. Ze maken je huid gelig.

Het koele wintertype heeft meestal grijze, blauwe, grijsgroene, grijsblauwe ogen of koelbruine ogen, koel haar (van witgrijs tot koel donkerbruin) en een koele (rozige) huidstint. De uitstraling van het wintertype is koel en helder en kan vrij intens zijn.

Het wintertype heeft meestal een vrij hoog donker/licht contrast in zijn of haar uiterlijk. Je komt hierdoor heel krachtig over.

Met donker/lichtcontrast bedoelen we het licht/donker verschil tussen de huid, haren, wenkbrauwen en ogen. Wintertypes hebben meestal vrij donker haar, medium donkere tot donkere ogen en een vaak lichte huid die wel meestal redelijk snel bruin wordt. Het staat daarom mooi mooi om ook in je kledingcombinaties een hoog licht-donkercontrast te kiezen. 

Kleuren en kleding voor het koele wintertype.

Het haar van het koele wintertype heeft een assige ondertoon en loopt van donkerblond, midden bruin tot donkerbruin en zelfs zwart.

Er komen ook getinte wintertypes voor, ze hebben wel een hoog contrast in hun uiterlijk. Af en toe zien we wintertypes met blond haar.

De kleuren van het koele wintertype zijn behoorlijk fel. Neem als koel wintertype geen warme tinten zoals oranje, appelgroen, goud, okergeel, etc. Ze maken je huid gelig of vlekkerig. Ook hele gedempte kleuren zoals gedempt bruin, oudroze en mat groen kun je beter niet voor jezelf uitkiezen. Ze zijn te onopvallend bij jouw sprekende uiterlijk.

Het wintertype is een van de weinige kleurtype die zwart/wit met succes kan dragen.

^ Het koele wintertype is een van de weinige kleurtypes die zwart/wit met succes kan dragen.

Kleuren en kleding voor het koele wintertype.

^ Kleuren en kleding voor het koel wintertype.

Neem koele, heldere accentkleur kleuren. Deze kleuren staan erg mooi in combinatie met rustiger kleuren zoals bijvoorbeeld donkerblauw, zwart, antraciet. 

Een goede combinatie van kleuren voor het wintertype is zwart met wit en felroze. Voor een broek is spierwit prima (je draagt de kleur dan bij je gezicht vandaan), spierwit is de beste wittint voor de koele winter. Draag je een spierwitte blouse draag er dan iet donkers bij.

Rood, wit en zwart is ook een goede combinatie voor het wintertype. Het rood op dit voorbeeld is een heldere rood. De roodtint is vrij neutraal en niet erg koel. Verderop in dit artikel zie je voorbeelden van echt koele roodtinten. Er zit dan meer blauw door het rood.

Kleuren en kleding voor het koele wintertype.

Een aantal beroemde wintertypes zijn: George Clooney, Catherina Zeta Jones, Rihanna, Johnny Depp, Cher, Tom Cruise, Elisabeth Taylor.

Beroemde wintertypes.

Ook de haarkleur, de make-up, metalen en leerkleuren van het koele wintertype dienen dezelfde kenmerkende hebben: koel, helder (glanzend dus) en van licht naar donker.

Het koele wintertype heeft vaak assig donkerbruin haar en vergrijst op de lange duur vaak naar een prachtige wit/grijze kleur. Het koele wintertype kan beter niet kiezen voor blonde lokken. Dat haalt het krachtige uit je uiterlijk. Wanneer je je haar kleurt is belangrijk dat je een haarkleur kiest waar geen warmte in zit. Hierboven zie je voorbeelden van koele haarkleuren. Gelig blond en roodtinten... ze doen jou als wintertype allemaal geen goed. Het koele wintertype kan al vroeg vergrijzen en krijgt op den duur meestal een mooie, witte grijstint.

Grijs is een geweldige kleur voor het koele wintertype. Je kunt grijstonen van helder lichtgrijs tot donkergrijs nemen. Ook blauwtinten, koel bruin en koele taupetinten zijn geweldige kleuren voor jouw basisstukken. Heb je grijs haar dan is grijs een geweldige kleur voor jou. Combineer het met bijvoorbeeld rood en zwart.

Het koele wintertype staat mooi in koele bruintinten. Deze zijn vergrijsd of gemengd met blauw. Gelige bruintinten moet je als koel wintertype zien te vermijden.

Roodtinten voor het koele wintertype hebben het beste een blauwe ondertoon.

Het koele wintertype kan beter geen warme make-upkleuren kiezen. Vermijd kleuren als oranje, goud, brons, olijfgroen, terracotta etc. Ze maken je huid gelig.

Kleuren voor rouge en liptick kies je gemakkelijk aan de hand van jouw rozetinten. Neem kleuren die matchen met je kleurenwaaier.

Lipstick-kleuren voor het koele wintertype.

^ Doordat jouw kleuren van licht naar donker lopen heb jij als koel wintertype veel opties voor lipstick-kleuren. Je kunt de kleur die je kist aanpassen aan de situatie. Voor je werk kies je waarschijnlijk en lichtere of zachtere kleur als voor privé of voor het uitgaan.

Ketting, halsketting, accessoires, sieraden wintertype.

^ In deze spang vind je allerlei kleurtjes uit het winterpalet. Ideaal om een outfit in bijv. zwart, grijs of donkerblauw mee op te fleuren.

Ketting/ halsketting voor het wintertype.

^ Hier draag ik de ketting zelf. Hij past heel goed bij het koele wintertype en het heldere wintertype. Het leuke van een spang is dat dit soort kettingen niet zwaar ogen. De kralen lijken een beetje te zweven. Je maakt de spang achter vast met een klein schroefje. Deze kettingen zijn verkrijgbaar met een spang in zeven verschillende kleuren. Kijk hier voor de spang voor het wintertype.

Kleuren voor het koele wintertype.

Wil je een keer een rode lipstick dragen? Puur (zuiver) rood is een neutrale kleur. Er zit altijd wat geel in. De beste roodtinten zijn voor het koele wintertype gaan iets meer naar de koel roze kant. 
Kleuren en kleding voor het koele wintertype.

Het wintertype staat als één van de weinige kleurtype goed in spierwit. Jij combineer wit alleen wel beter met een donkerder kleur, zo herhaal je het donker/lichtcontrast in je uiterlijk. Dan ontstaat er weer harmonie in je uiterlijk.

Zwart/wit voor het koele wintertype.

^ Een zwart/witprint als in deze blouse, gecombineerd met een zwarte rok is een goed optie voor het koele wintertype. Zo wordt het donkere van je haar mooi herhaald en houd je harmonie in je uiterlijk.

Metaalkleuren voor het wintertype.

Metalen voor het koele wintertype: Het wintertype staat het mooist in koele, heldere metalen. Zilver is het mooist, liefst de glanzende varianten omdat jouw kleurtype het mooiste staat in heldere kleuren en materialen.  Een koele rozige, glanzende rosé, staal, wit goud of platina staat ook prima. Je kunt je metaal het beste combineren met helder gekleurde stenen of glanzende stenen zoals diamant of zirconia.

Metaalkleuren voor het wintertype.

Het verschil tussen metalen voor het zomertype en het wintertype? Beide zijn koel, maar jouw metalen mogen echter helder zijn en die van het zomertype zijn mat.

Jouw pastels noemen we de zgn. ijspastels. Ze zijn helder en fris. Combineer ze wel met donkerder kleuren, zo krijg je een harmonieus plaatje. Alleen pastels staan je door jouw krachtige uitstraling flets...

Kleuren en kleding voor het koele wintertype.

^ Kleuren voor het wintertype.

Kleuren en kleding voor het koele wintertype.

^ Sieraden voor het wintertype.

Kenmerken en kleuren voor het koele wintertype.

Het koele wintertype staat mooi in koele haarkleuren. Deze koele bruintint is er een voorbeeld van. Foto gevonden op We colour.

 

Statement-ketting.

^ Het wintertype is koele, heldere kleuren nodig en kan een hoog licht-donker contrast hebben.

Kleuren en kleding voor het koele wintertype.

^ Make-upkleuren voor het wintertype.

Haal je lipstick-kleuren uit je kleurenwaaier.

^ Haal je lipstick-kleuren uit je kleurenwaaier.

Haal je lipstick-kleuren uit je kleurenwaaier.

^ Het wintertype moet warmte in haar make-up vermijden.

Haarkleur voor het wintertype.

^ Je haar lichter maken staat bij een wintertype vaak wat flets. Hier kun je het verschil heel duidelijk zien. De koele bruintint staat veel mooier. Het blauw van het truitje laat de ogen sprankelen! Foto gevonden op de Instagram pagina van houseofcolourusa

Rustige lipstickkleur voor het koele wintertype.

^ Kiko Milano Smart Fusion Lipstick Rouge a Levres nummer 427 Lively Pink van € 3,99. Mei 2021 nog verkrijgbaar.

Het koele wintertype kan deze tint dragen wanneer ze een vrij natuurlijke kleur zoeken voor hun seizoen. Wintertypes kunnen prima hele felle kleuren hebben, maar soms wil je dit niet. Bijvoorbeeld op je werk, of als je niet zo wilt opvallen.

Het koele wintertype in de zomer.

Zomerkleding voor het wintertype.

^ In de zomer neem je kleding in zomerse stoffen. Een ijspastel zoals het heldere blauw linksboven kan je outfit heel fris maken. Evenals een witte broek of rok.

De 'winter-man'.

Kleuren en kleding voor het koele wintertype.

^ Kleuren voor de winterman.

Kleuren en kleding voor het koele wintertype.

^ Kleuren voor de winterman.

Kleuren en kleding voor het koele wintertype (man)

^ Kleuren voor de winterman.

Het lichte wintertype.

Was je altijd een wintertype, maar merk je nu je haar grijs wordt dat donkere kleuren als zwart, diepblauw en bordeauxrood je niet mooi meer staan? Vaak zien we bij wintertypes die vergrijzen een verschuiving naar het 'lichte wintertype'. Je kleuren moeten dan nog steeds helder zijn, maar niet meer zo donker en hoog in licht-donker contrast. Dit kleurtype zien we helaas weinig bij de gangbare kleursystemen in Nederland. Toch komt het vaak voor. Lees meer over het lichte wintertype.

Meer lezen?

* Wil je meer informatie over de 'winterman'? Kijk dan hier.

* Moeten jouw kleuren ook koel zijn, maar dan gedempt en vrij licht? Dan ben je vast een koel zomertype. In dit blog lees je over de kenmerken van de koele zomer, lees meer.

* In dit blog lees je meer over het zomer/wintertype. Dit is een kleurtype dat precies tussen de zomer en de winter in valt en komt veel voor in Nederland. Lees meer.

* Het koele wintertype heeft vaak een hoog licht donker contrast in zijn of haar uiterlijk. Het staat mooi om dit contrastniveau te herhalen in jouw kledingcombinaties .Lees meer.

* Wil je mijn Pinterest-bord van het 'koele wintertype' bekijken? Kijk dan hier. Wist je trouwens dat je dit soort borden ook kunt volgen? Dan krijg je een berichtje op je Pinterest-account als er nieuwe foto's aan het bord zijn toegevoegd.

* Ik heb verkoop ook verschillende pocket-kleurenwaaiers die aan twee kanten bedrukt zijn. Ze hebben aan de voorkant 40 kleuren en aan de achterkant zie je 160 kleurnuances van de kleuren aan de voorkant. Lees meer.

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Kom gerust eens langs voor het kleuradvies. Lees meer.

* Wil je meer lezen over het kiezen van een goede lipstick-kleur? Lees meer.

* Zoek je een pocketkleurenwaaier (in 36 of 48 kleuren) of e-book boordevol informatie voor het wintertype? Kijk dan hier.

* Zoek je een kleurenwaaier met 36 stofstaaltjes? Kijk dan hier.

* Ben jij een wintertype en zoek je een kleurenwaaier? Ik heb nu ook zgn. '2-sides' pocketwaaiers. Ze zijn uitgevoerd in luxe kunstdruk en glimmen daardoor niet. Dat is erg belangrijk want glanzend papier vertekent de kleuren. Ze zijn aan 2 zijden bedrukt, met aan de voorkant 40 kleuren en aan de achterkant 160 nuances van deze kleuren. Kijk hier.