• darkblurbg
  • darkblurbg

Hoe je principes van Yin en Yang kunt gebruiken in je kleding.

Gepubliceerd op: 13-08-2017

Je kent de begrippen 'Yin' en 'Yang' vast wel. Ook in onze kleding kunnen we de principes van 'Yin' en 'Yang' toepassen. In dit blog laat ik je zien hoe je dit doet.

Op Wikipedia is deze omschrijving te vinden:

Yin en yang zijn Chinese begrippen die verwijzen naar twee tegengestelde principes of krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn. Het yin-yangsymbool is de Oud-Chinese voorstelling van de kosmische dualiteit, waarbij yin vrouwelijkheid (aarde, koude, het noorden, vochtigheid) symboliseert en yang mannelijkheid (hemel, warmte, het zuiden, droogte). Het zijn echter niet louter tegenstellingen, maar vooral complementaire (elkaar aanvullende) waarden.

Het universum; alles wat er is en niet is, wordt de Tao (of Dao) genoemd. De Tao is niet te kennen, te begrijpen of te duiden. De Tao manifesteert zich in 2 tegengestelde waarden: yin en yang. Dit zijn geen absolute polen zoals goed en kwaad; beide waarden bestaan slechts in relatie tot elkaar. Je kunt 'lang' uitsluitend lang noemen in relatie tot 'kort'; beide kunnen dus niet afzonderlijk (op zichzelf) bestaan. Niets in het universum is volledig yin of volledig yang. Wanneer men door het midden van de cirkel van het yin-yangsymbool een verticale lijn tekent, dan ziet men dat in de ene waarde ook de andere aanwezig is; de halve cirkels die ontstaan tonen in yin yang en in yang yin. De twee stippen geven aan dat het ene het begin is van het andere, dat yang het begin is van yin en yin het begin van yang.

Hoe kun je dit principe nu vertalen naar je kleding?

Het leuke van het Yin en Yang principe is dat je door middel van deze begrippen je stijlpersoonlijkheid vorm kunt geven. Heb je een voorkeur voor een zachte vrouwelijke stijl dan ben je meer Yin. Houd je van een meer opvallender en avontuurlijker stijl dan ben je meer Yang.

In een meer zakelijke werkomgeving kun je het beste enkele Yang elementen toevoegen. Dan kom je professioneel en ter zake kundig over. Je kleding geeft namelijk altijd (zonder dat je iets zegt) een bepaalde boodschap af.

Hoe herken je Yin-elementen in kleding?

Yin in kleding.

Yin staat meer voor zachtere, vrouwelijke verschijningsvormen. 

We kunnen bij het element Yin denken aan:

- Ronde lijnen

- Onderbroken lijnen

- Dunnere lijntjes

- Horizontale lijnen

- Ronde vormen

- Kleine vromen en patroontjes

- Kledingcombinaties met lage contrasten

- Gedekte kleuren

- Zachte stoffen

- Lichtgewicht materialen

- Dunnere stoffen

- Matte materialen

- Doorzichtige stoffen

- Vloeiend lopende patronen en prints.

Hoe herken je Yang-elementen in kleding?

Yang in kleding.

Yang staat meer voor masculiene verschijningsvormen. 

We kunnen bij het element Yang denken aan:

- Rechte lijnen

- Doorlopende lijnen

- Dikkere lijnen

- Verticale lijnen

- Hoekige vormen

- Grote patronen

- Heldere kleuren

- Kledingcombinaties met een hoog contrast

- Stevige stoffen

- Zwaardere stoffen

- Geometrische patronen

- Abstracte patronen 

- Grove patronen

- Herhalende patronen

- Dikke stoffen

- Glanzende of half glanzende (opaque) stoffen.

Verder kun je globaal bij Yin denken aan kenmerken als:

* Warm

* Verzorgend

* Vriendelijk

* Flexibel

* Subtiel

* Informeel

* Open.

Bij Yang kun je denken aan de volgende kenmerken:

* Intens

* Zakelijk

* Gesloten

* Stoutmoedig

* Zeker

* Daadkrachtig.

Yin en yang in kleding.

^ Deze jurk van COS is heel recht en dus een duidelijk voorbeeld van yang. COS is het duurdere 'zusje' van H&M. Ze hebben kleding van een betere kwaliteit en de belijning is vaak recht.

Yin en yang in kleding.

^ Deze outfit is overwegend ying, zachte kleuren, zachte materialen, zacht krullend haar. De puntige gladde schoenen zijn yang. Kleding van Little Soho.

Meer lezen?

* Wil je meer lezen over de vrouwelijke stijl (Yin dus) en hoe je die gemakkelijk kunt neerzetten? Lees dan dit blog.

* Kleding die Yang is bevat rechtere lijnen terwijl kleding die rond is meer Yin is. Lees in dit blog meer over her verschil tussen rechte en rondere lijnen in je kleding.

* Door middel van het licht-donker contrast wat je gebruikt in je outfit kun je meer of minder autoriteit (Yang) uitstralen. Lees meer in dit blog.

* Ben jij benieuwd geworden wat jouw persoonlijke stijl is? Er is op dit gebied heel veel mogelijk. Klassiek, natuurlijk, chic, vrouwelijk, extravagant, enz., enz. Je houdt vaak niet van één stijlvorm maar van een combinatie van een aantal sub-stijlen. Boek een stijladvies, dan kunnen we samen op zoek gaan naar wat bij jou die unieke combinatie is.  Lees meer. 

Yin en yang. Yin is de meer vrouwelijke stijl.

^ Voorbeelden van de vrouwelijke stijl, dus meer Yin.