• darkblurbg
  • darkblurbg

Hoe je principes van Yin en Yang kunt gebruiken in je kleding.

Gepubliceerd op: 13-08-2017

Je kent de begrippen 'Yin' en 'Yang' vast wel. Ook in onze kleding kunnen we de principes Yin en Yang toepassen. In dit blog laat ik je zien hoe je dit doet.

Op Wikipedia is deze omschrijving te vinden:

Yin en yang (☯) zijn Chinese begrippen die verwijzen naar twee tegengestelde principes of krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn. Het yin-yangsymbool is de Oud-Chinese voorstelling van de kosmische dualiteit, waarbij yin vrouwelijkheid (aarde, koude, het noorden, vochtigheid) symboliseert en yang mannelijkheid (hemel, warmte, het zuiden, droogte). Het zijn echter niet louter tegenstellingen, maar vooral complementaire (elkaar aanvullende) waarden.

Het universum; alles wat er is en niet is, wordt de Tao (of Dao) genoemd. De Tao is niet te kennen, te begrijpen of te duiden. De Tao manifesteert zich in 2 tegengestelde waarden: yin en yang. Dit zijn geen absolute polen zoals goed en kwaad; beide waarden bestaan slechts in relatie tot elkaar. Je kunt 'lang' uitsluitend lang noemen in relatie tot 'kort'; beide kunnen dus niet afzonderlijk (op zichzelf) bestaan. Niets in het universum is volledig yin of volledig yang. Wanneer men door het midden van de cirkel van het yin-yangsymbool een verticale lijn tekent, dan ziet men dat in de ene waarde ook de andere aanwezig is; de halve cirkels die ontstaan tonen in yin yang en in yang yin. De twee stippen geven aan dat het ene het begin is van het andere, dat yang het begin is van yin en yin het begin van yang.

Hoe kun je dit principe nu vertalen naar je kleding?

Het leuke van het Yin en Yang principe is dat je door middel van deze begrippen je stijlpersoonlijkheid vorm kunt geven. Heb je een voorkeur voor een zachte vrouwelijke stijl dan ben je meer Yin. Houd je van een meer opvallender en avontuurlijker stijl dan ben je meer Yang.

In een meer zakelijke werkomgeving kun je het beste enkele Yang elementen toevoegen. Dan kom je professioneel en ter zake kundig over. Je kleding geeft namelijk altijd (zonder dat je iets zegt) een bepaalde boodschap af.

Yin staat meer voor zachtere, vrouwelijke verschijningsvormen. We kunnen bij het element Yin denken aan:

- Ronde lijnen

- Onderbroken lijnen

- Dunnere lijntjes

- Horizontale lijnen

- Ronde vormen

- Kleine vromen en patroontjes

- Kledingcombinaties met lage contrasten

- Gedekte kleuren

- Zachte stoffen

- Lichtgewicht materialen

- Dunnere stoffen

- Matte materialen

- Doorzichtige stoffen

- Vloeiend lopende patronen en prints.

Outfit met Yin kenmerken.

^ Deze outfit is meer Yin: zachte kleuren, zachte stoffen, soepele valling van het materiaal, in de top zien we een klein patroontje, zacht golvend haar. De tas is overigens meer Yang, maar dit geeft wel weer wat tegenwicht en pit aan het geheel.

Yang staat meer voor masculiene verschijningsvormen. We kunnen bij het element Yang denken aan:

- Rechte lijnen

- Doorlopende lijnen

- Dikkere lijnen

- Verticale lijnen

- Hoekige vormen

- Grote patronen

- Heldere kleuren

- Kledingcombinaties met een hoog contrast

- Stevige stoffen

- Zwaardere stoffen

- Geometrische patronen

- Abstracte patronen 

- Grove patronen

- Herhalende patronen

- Dikke stoffen

- Glanzende of half glanzende (opaque) stoffen.

Outfit met Yang kenmerken.

^ Deze outfit is meer Yang. Rechte lijnen, sprekende kleuren (rood van de lipstick, nagellak en de schoenen en helder blauw van de tas), het haar is strak gestyled in gelijkmatige golven met een kaarsrechte scheiding, rechte tas met recht patroon in het leer, puntige schoenen.

Verder kun je globaal bij Yin denken aan kenmerken als:

* Warm

* Verzorgend

* Vriendelijk

* Flexibel

* Subtiel

* Informeel

* Open.

 

Bij Yang kun je denken aan de volgende kenmerken:

* Intens

* Zakelijk

* Gesloten

* Stoutmoedig

* Zeker

* Daadkrachtig.

Yang persoonlijkheid.

^ Deze outfit is meer Yang: stevige stoffen, jas van dikke stof, rechte belijningen in de kleding, puntige schoenen.

Kledingstijl met Yin kenmerken.

^ Deze outfit is meer in Yin stijl: Zachte kleuren, weinig contrast, zacht patroontje, kant (doorzichtige stof), zacht golvend haar.

Outfit met Yang kenmerken.

^ Deze outfit heeft meer Yang kenmerken. Hoog licht donker contrast, rechte belijning, puntige schoenen, tas met rechte lijnen en een pittig geel accent.

Meer lezen?

* Wil je meer lezen over de vrouwelijke stijl (Yin dus) en hoe je die gemakkelijk kunt neerzetten? Lees dan dit blog.

* Door middel van het licht-donker contrast wat je gebruikt in je outfit kun je meer of minder autoriteit (Yang) uitstralen. Lees meer in dit blog.

* Ben jij benieuwd geworden wat jouw persoonlijke stijl is? Er is op dit gebied heel veel mogelijk. Klassiek, natuurlijk, chic, vrouwelijk, extravagant, enz., enz. Je houdt vaak niet van één stijlvorm maar van een combinatie van een aantal stijlen. Boek een stijladvies, dan kunnen we samen op zoek gaan naar wat bij jou die unieke combinatie is.  Lees meer. 

Yin en yang. Yin is de meer vrouwelijke stijl.

^ Voorbeelden van de vrouwelijke stijl.

Of doe een met een stel vriendinnen de gezellige workshop: 'Wat is mijn persoonlijke stijl?', bedoeld voor groepen vanaf 8 personen. Lees meer.

* Wist je dat je bij mij ook leuke e-books kunt bestellen? Ik heb allerlei e-books gemaakt over allerlei leuke, aan haar vak gerelateerde onderwerpen. Kijk verder bij: SPECIALS/ e-books bestellen. Bijvoorbeeld: 'Persoonlijke stijl voor vrouwen'
Iedereen heeft minstens één dominante basisstijl en vaak zijn het er twee of drie subtypes waarin je jezelf zelf herkent. Juist deze unieke mix van stijlen drukt je persoonlijkheid uit.
Veel mensen weten niet hoe ze hun persoonlijke kledingsmaak moeten omschrijven. Dit kan o.a. sportief, tijdloos chic, romantisch, natuurlijk, creatief, elegant, dramatisch, trendy, landelijk, vrouwelijk stoer of city chic zijn. Ik laat je in dit E-book de 4 hoofdtypes en 21 verschillende subtypes zien, met vele kleurenfoto's ter verduidelijking. Vaak gaat je voorkeur uit naar een combinatie van twee of drie stijlen. Welke je voorkeur hebben leer je aan de hand van dit handige E-book bestaande uit 80 pagina's. Verder een overzicht van stijliconen van toen en nu van allerlei oude en nieuwe stijlinvloeden op de mode.

In het e-book: 'Kleren maken de man' vind je allerlei leuke kledingtips voor mannen. Bij dit e-book krijg je gratis een e-boekje van 6 pagina's over persoonlijke stijl voor de man.

Klik hier om te lezen hoe je een e-book kunt bestellen.