• darkblurbg
  • darkblurbg

Hoe herken je 'Yang'-elementen in kleding?

Gepubliceerd op: 24-01-2023

Je kent de begrippen 'Yin' en 'Yang' vast wel. Ook in onze kleding kunnen we de principes van 'Yin' en 'Yang' toepassen. In dit blog laat ik je zien hoe je Yang' kunt gebruiken..

Op Wikipedia is deze omschrijving te vinden:

'Yin' en 'Yang' zijn Chinese begrippen die verwijzen naar twee tegengestelde principes of krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn. Het yin-yangsymbool is de Oud-Chinese voorstelling van de kosmische dualiteit, waarbij yin vrouwelijkheid (aarde, koude, het noorden, vochtigheid) symboliseert en yang mannelijkheid (hemel, warmte, het zuiden, droogte). Het zijn echter niet louter tegenstellingen, maar vooral complementaire (elkaar aanvullende) waarden.

Het universum; alles wat er is en niet is, wordt de Tao (of Dao) genoemd. De Tao is niet te kennen, te begrijpen of te duiden. De Tao manifesteert zich in 2 tegengestelde waarden: yin en yang. Dit zijn geen absolute polen zoals goed en kwaad; beide waarden bestaan slechts in relatie tot elkaar. Je kunt 'lang' uitsluitend lang noemen in relatie tot 'kort'; beide kunnen dus niet afzonderlijk (op zichzelf) bestaan. Niets in het universum is volledig yin of volledig yang. Wanneer men door het midden van de cirkel van het yin-yangsymbool een verticale lijn tekent, dan ziet men dat in de ene waarde ook de andere aanwezig is; de halve cirkels die ontstaan tonen in yin yang en in yang yin. De twee stippen geven aan dat het ene het begin is van het andere, dat yang het begin is van yin en yin het begin van yang.

Hoe kun je dit principe nu vertalen naar je kleding?

Het leuke van het 'Yin' en 'Yang' principe is dat je door middel van deze begrippen je stijlpersoonlijkheid vorm kunt geven. Heb je een voorkeur voor een zachte, vrouwelijke stijl dan ben je meer 'Yin'. Houd je van een meer opvallender, strakke en avontuurlijker stijl dan ben je meer 'Yang'.

In een meer zakelijke werkomgeving kun je het beste enkele 'Yang' elementen toevoegen. Dan kom je professioneel en ter zake kundig over. Je kleding geeft namelijk altijd (zonder dat je iets zegt) een bepaalde boodschap af.

Hoe herken je Yang-elementen in kleding?

Yang in kleding.

'Yang' staat meer voor masculiene verschijningsvormen. 

We kunnen bij het element Yang denken aan:

- Rechte lijnen

- Doorlopende lijnen

- Dikkere lijnen

- Verticale lijnen

- Hoekige vormen

- Grote patronen

- Heldere kleuren

- Kledingcombinaties met een hoog contrast

- Stevige stoffen

- Zwaardere stoffen

- Geometrische patronen

- Abstracte patronen 

- Grove patronen

- Herhalende patronen

- Dikke stoffen

- Glanzende of half glanzende (opaque) stoffen.

Kleding met yang kenmerken.

Bij 'Yang' kun je denken aan de volgende kenmerken:

* Intens

* Zakelijk

* Gesloten

* Stoutmoedig

* Zeker

* Daadkrachtig.

Yin en yang in kleding.

^ Deze jurk van COS is heel recht en dus een duidelijk voorbeeld van yang. COS is het duurdere 'zusje' van H&M. Ze hebben kleding van een betere kwaliteit en de belijning is vaak recht.

^ Dit soort damespakken zien we nu heel veel. Ze zijn echt 'Yang' door zijn rechte lijnen. De kleur versterkt het nog. Kleding van COS.

Yang kenmerken in kleding.

^ Dit pakje heeft rechte lijnen. Kleding van COS.

Yang kenmerken in kleding.

^ Dit damespak heeft rechte lijnen, een heldere kleur en het contrast met de zwarte top is hoog. Kleding van Little Soho.

Yang kenmerken in kleding.

^ Deze kledingcombinatie is ook meer 'yang'. Felle kleuren, groot contrast en rechtere lijnen. Kleding van Little Soho.

Ook in accessoires zijn Yin en Yang elementen te vinden.

Hoe kies je de vorm van je bril?

^ Je ziet de elementen 'Yin' en 'Yang' niet alleen in kleding. Ook in accessoires komen ze terug.

In dit voorbeeld brillen. Je kunt brillenframes grofweg indelen in:

- ronde modellen (Yin),

- recht/rond gecombineerde modellen (valt een beetje tussen Yin en Yang in) en,

- rechte modellen (Yang).

N.B.: Brillen in lichte, zachte kleuren zijn meer Yin en donkere kleuren en knalkleuren meer Yang.

Meer lezen?

* In dit blog lees je meer over Yin-elementen in kleding.

* Wil je meer lezen over de vrouwelijke stijl en hoe je die gemakkelijk kunt neerzetten? Lees dan dit blog.

* Kleding die Yang is bevat rechtere lijnen terwijl kleding die rond is meer Yin is. Lees in dit blog meer over her verschil tussen rechte en rondere lijnen in je kleding.

* Door middel van het licht-donker contrast wat je gebruikt in je outfit kun je meer of minder autoriteit (Yang) uitstralen. Lees meer in dit blog.

* Ben jij benieuwd geworden wat jouw persoonlijke stijl is? Er is op dit gebied heel veel mogelijk. Klassiek, natuurlijk, chic, vrouwelijk, extravagant, enz., enz. Je houdt vaak niet van één stijlvorm maar van een combinatie van een aantal sub-stijlen. Boek een stijladvies, dan kunnen we samen op zoek gaan naar wat bij jou die unieke combinatie is.  Lees meer. 

* Ben jij benieuwd naar wat jouw unieke mix van stijltypes is, maar woon je te ver weg om bij me langs te komen?

Bestel dan mijn e-book: 'WAT IS MIJN PERSOONLIJKE STIJL?' voor vrouwen.

Door middel van kleding kan iemand zichzelf uitdrukken. Ik merk dat veel van mijn klanten totaal geen idee wat hun stijlpersoonlijkheid is. Ze kopen eenvoudigweg allerlei losse items. Na vaak lang zoeken zijn ze allang bij dat ze iets redelijks hebben gevonden. Met als gevolg dat er totaal geen samenhang in hun kledingkast is en ze steeds het idee hebben dat ze 'niets hebben om aan te trekken'. Ondanks dat ze soms een kast boordevol kleding hebben (vaak ongedragen en met de prijskaartjes er nog aan...). Wie haar stijlvoorkeuren kent kan gemakkelijker een evenwichtige garderobe samenstellen. Ook kun je door deze kennis bewuster spelen met stijl. Je weet wat je doet wanneer je je kleedt. 
Wanneer je je eigen smaak kent heb je minder miskopen, doordat je alleen die kleding koopt die bij jouw persoonlijke stijl past. Je laat je minder beinvloeden door mode of door wat anderen zeggen of vinden. Heel handig in kledingwinkels ;-)
Iedereen heeft minstens één dominante basisstijl en vaak zijn het er twee of drie subtypes waarin je jezelf herkent. Juist deze unieke mix van stijlen drukt je stijlpersoonlijkheid uit.
Veel mensen weten totaal niet hoe ze hun persoonlijke kledingsmaak moeten omschrijven. Dit kan o.a sportief, tijdloos chic, romantisch, natuurlijk, creatief, elegant, dramatisch, trendy, landelijk, vrouwelijk stoer of city chic zijn. Ik laat je in dit e-book van 80 pagina's de vier hoofdtypes en 21 verschillende subtypes zien, uiteraard compleet met vele kleurenfoto's ter verduidelijking. Vaak gaat je voorkeur uit naar een combinatie van twee of drie stijlen. Welke stijltypes jouw voorkeur hebben leer je aan de hand van dit handige e-book. Verder een overzicht van beroemde stijliconen van toen en nu van allerlei oude en nieuwe stijlinvloeden op de mode. Wie haar stijl kent kan gemakkelijker en bewuster met mode en kleding 'spelen'. Hiermee bedoel ik dat je bewust weet waar je mee bezig bent als je je outfit samenstelt en expres bewust iets 'fout' doet, gewoon omdat jij dat leuk vindt. Zo kun je bijvoorbeeld twee stijlen met elkaar mixen die eigenlijk niet zo goed bij elkaar passen, maar waardoor het geheel wel interessanter, spannender of meer 'jij' wordt. Je hebt hiervoor geen e-reader nodig. Lees hier hoe je het e-book kunt bestellen.