• darkblurbg
  • darkblurbg

Het verschil tussen rechte en ronde lijnen in je kleding.

Gepubliceerd op: 19-11-2019

In kledingstukken zijn zowel aan de contouren (buitenste lijnen) als aan de binnenkant lijnen te vinden. Soms zijn die recht en soms lopen ze ronder. In dit blog laat ik je de verschillen zien tussen rechte en ronde/ gebogen lijnen. Verder vertel ik je hoe je lijnen slim in kunt zetten wanneer je je outfit samenstelt.

Het staat mooi om wat jij van nature in je lichaam hebt te herhalen. Het is daarom een goed idee om eens te onderzoeken welke lijnen in jou lichaam overheersten. Ga voor de spiegel staan bekijk de contouren van je gezicht, zijn die wat hoekig of wat ronder. En welke lijnen zie je binnen je gezicht? Loopt je neus bijvoorbeeld recht of heb je juist een wat rondere neus, heb je duidelijke jukbeenderen of juist ronde wangen, een ronde of een rechte neus etc. Let ook op je schouders zijn dik recht of wat ronder? Hoe zien je buste, taille, heupen, benen er uit? Zijn die rond of juist behoorlijk recht?

Heb jij een wat rechter figuur?

Rechte lijnen in kleding versterken de rechte lijnen in je lichaam. Je kunt daarom goed kledingstukken hebben met een vrij rechte belijning. Denk aan kleding met een rechte kraag, rechte revers, rechte broekspijpen, een rok die recht loopt.

Je kunt er echter ook juist voor kiezen om kleding met een iets rondere belijning te dragen. Dat geeft wat verzachting aan het rechte in je lichaam. Overdrijf echter niet, hele ronde lijnen passen niet echt bij je.

Heb jij juist een wat ronder figuur?

Ronde/gebogen lijnen in kleding versterken de rondere lijnen in je lichaam. Je kunt daarom goed kledingstukken hebben met een vrij ronde belijning. Denk aan ronde halslijnen, ronde opgestikte zakken, ronde revers, een wijd uitlopende rok, etc.

Je kunt er echter ook juist voor kiezen om kleding met een iets rechtere belijning te dragen. Dat haalt het zachte wat weg uit je figuur. Handig indien je bijvoorbeeld op je werk wat overwicht mist. Overdrijf het echter niet, kledingstukken met hele rechte lijnen passen niet echt bij het ronde in je figuur.

Het verschil tussen rechte en ronde lijnen.

^ Bij deze jasje zie je goed het verschil tussen links voorbeelden met ronde/gebogen lijnen en rechts voorbeelden met rechte lijnen en een rechtere vorm. 

Je kunt bij jasjes letten op zaken als: hoe loopt de onderkant, hoe de zien de revers er uit, zijn er duidelijke figuurnaden, wat is de vorm van de (opgestikte) zakken, etc.

Het is logisch dat de jasjes links beter zullen aansluiten bij iemand met rondere lijnen in het lichaam, zoals bijvoorbeeld een vollere buste, volle armen, een duidelijke taille (die bij overgewicht overigens kan verdwijnen), ronde heupen etc. 

Heb je vrij brede, rechte schouders, wat minder buste, een vrij rechte taille, rechtere heupen? Dan staan wat rechtere jasjes je beter.

Het verschil tussen rechte en ronde lijnen in je kleding.

^ Een broekpak heeft een vrij zakelijke uitstraling. Het jasje versterkt de schouders, de revers zijn vrij recht en de broek is ook vrij recht. De kleur van het pak maakt het geheel een stuk zachter en maakt dat het pak een minder zakelijke uitstraling heeft. Kleding Little Soho.

Rechte en ronde lijnen in kleding.

^ Deze overjas heeft een rechte belijning. Hij is dan ook heel geschikt voor in een zakelijk omgeving. Kleding Perfectly Basics.

 

Het verschil tussen rechte en ronde lijnen in je kleding.

^ Dit jasje heeft een rechte belijning en hoekige revers. Kleding Little Soho.

Het verschil tussen rechte en ronde kleding.

^ Hier zien we een rechte blouse op een broek met recht pijpen. Kleding Mart Visser.

Het verschil tussen rechte en ronde lijnen in je kleding.

^ Deze teddyjas is zacht en aaibaar en loopt vrij rond. De stof versterkt het ronde. Kleding via Wehkamp.

Het verschil tussen rechte en ronde kleding.Het verschil tussen rechte en ronde kleding.

^ In deze outfit zien we rondere lijnen. Kleding van Steps.

Het verschil tussen rechte en ronde kleding.

^ Dit zachtgele jurkje loopt vrij rond. Kleding Little Soho.

 

Lijnen in prints.

^ Ook in dessins zien we rechtere en rondere vormen. Links: voorbeelden van rechte dessins, zoals strepen, een zig zag patroon en ruiten. Rechts: rondere dessins, zoals bloemen, stippen en vlekken.

Het verschil tussen rechte en ronde kleding.

^ Je kent de begrippen 'Yin' en 'Yang' vast wel. Ook in onze kledingkeuze kunnen we de principes 'Yin' en 'Yang' toepassen. Op Wikipedia is deze omschrijving te vinden: 'Yin' en 'Yang' zijn Chinese begrippen die verwijzen naar twee tegengestelde principes of krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn. Het yin-yangsymbool is de Oud-Chinese voorstelling van de kosmische dualiteit, waarbij yin vrouwelijkheid (aarde, koude, het noorden, vochtigheid) symboliseert en yang mannelijkheid (hemel, warmte, het zuiden, droogte). Het zijn echter niet louter tegenstellingen, maar vooral complementaire (elkaar aanvullende) waarden. Op het voorbeeld links een truitje die meer 'Yang' is en rechts een blouse die meer 'Yin' is.

Meer lezen?

* In dit blog lees je meer over hoe je het principe van 'Yin' en 'Yang' kunt gebruiken in je kleding.

* Wil je meer trucjes leren met lijnen? Verticale lijnen geven verlenging en laten je slanker lijken. Lees meer.

* Rechte lijnen noemen we ook wel 'masculien'. Wil je meer lezen over de effecten van rechte lijnen? Lees dan dit blog.

* Ronde lijnen ogen zacht en vriendelijk. Wil je meer lezen over de effecten van ronde en gebogen lijnen? Lees dan dit blog.

* Diagonale of schuine lijnen komen speels over. Wil je meer lezen over de effecten van diagonale lijnen? Lees dan dit blog.