In een zakelijke omgeving gebruiken we vaak wat minder opvallende kleuren, maar ook in een zakelijke omgeving is het gebruik van kleine kleuraccentjes leuk. Daar wil je echter over het algemeen niet al te uitbundig zijn met opvallende kleuren. In een zakelijke omgeving is het niet gebruikelijk om te veel uit te pakken met felle kleuren. Felle kleuren kunnen soms te veel afleiden van je boodschap of te overheersend zijn op het werk.
^ Op de werkvloer gebruiken we meestal rustige, neutrale kleuren. Dit doen we omdat dit soort kleuren professioneel overkomen.
Met neutrale kleuren bedoelen we de zgn. 'non-kleuren', zoals bijvoorbeeld: zwart, bruintinten, grijstinten, nudetinten, rustige blauwtinten, taupetinten, grijsblauw, grijsgroen, beige, olijfkleur, kaki, zandkleur, camel, wittinten etc. Neutrale kleuren hebben een lage ‘verzadiging’, we noemen ze ook wel gedempt, gedekt, flets of grauw (maar de laatste twee namen klinken niet echt aantrekkelijk).
Neutrale kleuren roepen geen emoties op bij anderen en laten geen herinnering na, je kunt daardoor ze zo vaak dragen als je wilt.
Het is het beste om ca. 70% van je totale garderobe uit neutrale kleuren te laten bestaan en de rest uit wittinten, pastels en meer opvallende basis- en accentkleuren, effen of in een dessin. Zo kun je je gemakkelijker kleden voor je werk.
^ Over het algemeen is het gebruikelijk om rustige, weinig opvallende kleuren te gebruiken in een zakelijke omgeving. Deze kleuren noemen we neutrale kleuren.
Neutrale kleuren doen het altijd goed in het zakenverkeer. Dit soort kleuren zijn afgezwakte kleuren. Er is wat grijs of bruin door de pure kleur gemengd. Gedempte kleuren worden gemakkelijk geaccepteerd door een grote groep mensen. Dit in tegenstelling tot felle kleuren. Gedempte kleuren roepen weinig emoties op en laten weinig herinneringen na. Verder komen ze professionele over.
Neutrale kleuren combineren gemakkelijk met meer uitgesproken basiskleuren. Ook vervelen gedempte kleuren je lang niet zo snel als felle kleuren.
^ Neutrale kleuren kunnen heel goed op de werkvloer. In deze outfit zit wat 'spanning' door het bijzondere printje. Foto van Ulla Popken.
^ Met een overhemd in een wittint of een pastelkleur en een stropdas kunnen heren wat kleur toevoegen aan hun zakelijke outfit. Aangezien er steeds minder dassen gedragen worden kun je als man ook een vrolijk gekleurde bril nemen als je die draagt.
Ook in een zakelijke omgeving is het gebruik van kleine kleuraccentjes leuk. Daar wil je echter over het algemeen niet al te uitbundig zijn met opvallende kleuren. In een zakelijke omgeving is het niet gebruikelijk om te veel uit te pakken met felle kleuren. Felle kleuren kunnen al snel te veel afleiden. Ook kunnen felle kleuren bepaalde emoties oproepen bij je klanten. Wanneer je bijvoorbeeld een geel jasje draag zal dit niet in de smaak vallen bij mensen die een hekel hebben aan geel. Ze kunnen dan een bepaalde aversie oproepen en dat is uiteraard niet wat je wilt.
Het is overigens een ook afhankelijk van wat de dresscodes zijn op jouw werk hoeveel kleur je kunt gebruiken. In een creatieve omgeving kan er bijvoorbeeld meer als bij een bank...
Je persoonlijkheid heeft uiteraard ook invloed op je kleurgebruik.
^ Het is gebruikelijk om in een zakelijke omgeving voornamelijk neutrale kleuren te gebruiken. Denk daarbij in Nederland aan vooral kleuren als: donkerblauw, grijsblauw, grijstinten, wit, crème, ect.
Uiteraard kun je prima wat kleine kleuraccentjes toevoegen, zoals op dit voorbeeld te zien is met roze, bordeauxrood en groen. Gebruik echter op de werkvloer niet te veel felle kleuren in grote vlakken. Dit kan al snel te veel afleiden en komt meestal ook niet erg professioneel over.
^ Deze halsketting is een goed voorbeeld van hoe je een accentkleur zakelijk kunt gebruiken. De ketting bevat de kleuren rood en donkerrood. Deze ketting brengt de focus mooi naar het gezicht, zonder dat het te overheersend wordt.
^ Hele felle kleuren worden niet veel toegepast op de werkvloer. Ze kunnen al snel wat te veel afleiden. Ook roepen grote vlakken van een felle kleur al snel sterke emoties op bij anderen. Vooral wanneer dit negatieve emoties zijn is dat natuurlijk niet wat je wilt...
^ Een gekleurde top of blouse onder een neutraal gekleurd jasje kan uiteraard heel goed op de werkvloer. Foto van Ulla Popken.
^ Een gekleurde sjaal of blouse kunnen een neutrale kleur goed ophalen.
^ Ook pastelkleuren kunnen wat kleur geven aan je zakelijke outfit. Foto van Little Soho.
^ Deze donkerblauwe jurk is heel geschikt in een zakelijke omgeving. Op de werkvloer zijn neutrale kleuren heel prettig. Foto van Little Soho.
^ Een behoorlijk felle kleur is minder geschikt voor op de werkvloer. Foto van Little Soho.
^ Dit groene jasje van velours geeft net wat kleur, maar niet te veel. Foto van Gerry Weber.
^ Dit roze pak is over het algemeen net wat te uitbundig voor op de werkvloer. Ook kan roze wat te lieflijk overkomen wanneer je autoriteit uit wilt stralen. Foto van Gerry Weber.
* Wil je meer lezen over de verschillende soorten kleuren die we kunnen onderscheiden? Lees dan dit blog.
* Een accentkleur is een kleur die er lekker uitspringt. Een outfit in rustige, onopvallende (neutrale) kleuren kun je door middel van een accentkleur net dat beetje extra pit geven. In dit blog laat ik je zien hoe je accentkleuren kunt toepassen in je kledingcombinaties.
* Voor het werk kun je heel goed kledingcapsule gebruiken. In dit blog zie je voorbeelden hiervan.