• darkblurbg
  • darkblurbg

De kenmerken van het herfst/wintertype.

Gepubliceerd op: 18-02-2018

In mijn reeks over de bekendste kleurtypes is dit keer het herfst/wintertype aan de beurt. Het is een zogenaamd mengtype. Mengtypes zijn die kleurtypes die tussen twee seizoenen in vallen. De kleuren van het herfst/wintertype vallen tussen de herfst- en de winterkleur in. Ze zijn in de eerste plaats diep, daarna volgt neutraal qua warmte. In dit blog laat ik je kennismaken met dit kleurtype dat behoorlijk vaak voorkomt in Nederland.

Het herfst/wintertype heeft meestal donker haar, een donker oogkleur (allerlei kleuren en kleurencombinatie komen voor) en donkere wenkbrauwen. De huidskleur kan variëren van licht tot donker. Het herfst/wintertype heeft een prachtige sprekende, levendige en sterke uitstraling. Je komt door jouw donkere voorkomen zelfs een beetje mysterieus over.

Het herfst/wintertype.

Het herfst/wintertype heeft vaak een hoog donkerlicht/contrast in zijn/haar uiterlijk. Wanneer je een lichte huid hebt en donker haar is het contrast hoog. Heb je een donkere huid en donker haar dan is je donker/licht contrast lager. Het staat heel mooi om de mate van donker/lichtcontrast in jouw uiterlijk te herhalen in de manier waarop je je kleuren combineert.

De prachtige, diepe herfst/winterkleuren geven jou een boeiende, levendige en krachtige uitstraling. 

De kleuren van het herfst/wintertype kunnen we omschrijven als: rijk, aards, donker, betoverend en zelfs een beetje mysterieus. Jouw kleuren noemen we diep of donker, ze zijn vermengd met zwart.

De kenmerken van het herfst/wintertype in volgorde van belangrijkheid zijn:

1. Diep/donker.

2. Neutraal qua warmte.

3. De (opvallender) basiskleuren van het herfst/wintertype zijn redelijk sprekend, maar zeker niet te fel. Ook deze kleuren zijn vermengd met zwart.

Hoewel dit kleurenpalet uiteraard ook lichte kleuren bevat is de overhand van de kleuren behoorlijk donker.

Het herfst/wintertype.

Zwart, zwartbruin, donkerbruin, diepgrijs, aubergine en bruingrijs zijn uitstekende neutralen. Je hoeft echt niet altijd voor zwart te gaan, andere donkere kleuren staan je zeker zo goed (zo niet beter) als zwart.

Jouw beste kleuren zijn o.a. gebroken wit, zwartbruin, donkergrijs, zwart, marineblauw, donkergroen, petrol, mahonie, terracotta, dieprood, brons en bordeauxrood.

Het herfst/wintertype komt uit het 10 seizoenen-systeem. Jouw kleuren zijn in de eerste plaats diep (donker), in de tweede plaats neutraal en qua helderheid, vallen ze tussen het gedempte van de herfst en de helderheid van de winter in, ze zijn dus niet al te fel. Door jouw accentkleuren zit wat zwart gemengd zodat jouw sprekende kleuren wat verdonkert zijn. Jij staat daarom het mooiste in donkere kleuren, alleen lichte kleuren kunnen je flets of bleek maken.

Het 10 seizoenen-systeem bij kleuradvies.

Bij kleuradvies wordt gewerkt met allerlei kleursystemen. Een systeem dat veel voorkomt in Nederland is het 10 seizoenensysteem. Het herfst/wintertype is één van deze 10 kleurtypes. Je ziet de kaart van het herfst/wintertype op de onderste rij, uiterst rechts.

De 10 kleurtypes van het 10 seizoenen-systeem zijn:

1. Zomertype (zuiver 'koel' kleurtype, gedempt en licht).
2. Wintertype (zuiver 'koel' kleurtype, helder en van licht naar donker). 
3. Zomer/Wintertype (zuiver 'koel' type, mixtype, zit qua kleuring tussen het zomer- en wintertype in).
4. Lentetype (zuiver 'warm' kleurtype, helder en vrij licht).
5. Herfsttype (zuiver 'warm' kleurtype, gedempte en vrij donker).
6. Lente/Herfsttype (zuiver 'warm' kleurtype, mengtype, zit qua kleuring tussen het lente- en herfsttype in).
7. Zomer/Herfsttype mixtype ('gedempt' warm/koel-mengtype met elementen van zowel het zomer- als het herfsttype).
8. Herfst/ Wintertype, zgn. mix of mengtype ('diep' warm/koel-mengtype met elementen van zowel het winter- als het herfsttype).
9. Lente/Zomertype mixtype ('licht' warm/koel-mengtype met elementen van zowel het zomer- als het lentetype).
10. Lente/Wintertype mixtype ('helder' warm/koel-mengtype met elementen van zowel het lente- als het wintertype).

 

Kleurenwaaier voor het herfst/wintertype in 48 kleuren.

^ De kleurenwaaier van het herfst/wintertype.

Kleurenkaart van het herfst/wintertype.

^ Je kunt zien dat jouw kleuren vooral diep/donker moeten zijn. Je kunt echter wel lichte kleuren dragen, maar combineer ze met de donkere kleuren uit jouw kleurenpalet. In allen lichte kleuren zie je er al snel flets uit. Onderaan dit blog staat een link naar een blog met meer uitleg over hoe je dit het beste doet.

Kleuren en kleding voor het herfst/wintertype.

^ Donkere kleuren staan het herfst/wintertype prachtig.

Lichte(re) kleuren kun je het beste combineren met donkere kleuren, zoals bij deze combinatie. Je draagt vlak bij je gezicht het beste altijd iets donkers. Sjaals met een print zijn hiervoor een heel handig hulpmiddel.

Lichte kleuren maken het herfst/wintertype flets.

^ Combinaties met alleen lichte kleuren maken jou al gauw wat flets en bleek. Ook herhalen de donkere kenmerken in je uiterlijk niet. En dat is jammer waar daarin zit nou net jouw kracht! Draag over een lichte top daarom een donker jasje, vest, sjaal of ketting.

 

Het herfst/wintertype staat mooi in donkere kleuren.

^ In de inleiding kun je al lezen dat de kleuren van het herfst/wintertype in de eerste plaats diep (donker) moeten zijn. Dit houdt in dat je kleuren vooral donker moeten zijn. In het Engels noemt men dit 'deep'. Je kun wel lichte kleuren dragen, maar draag ze in combinatie met een donkere kleur en draag ze liever niet alleen direct onder je gezicht.

Het herfst/wintertype.

^ Voorbeelden van kleuren die jou als herfst/wintertype prachtig staan.

Voorbeelden van kleding voor het herfst/wintertype.

^ Voorbeelden van outfits voor het herfst/wintertype.

Kleuren en kleding voor het herfst/wintertype.

^ Dit zijn geweldige kleuren voor het herfst/wintertype.

Kleuren en kleding voor het herfst/wintertype.

^ Kleuren voor het herfst/wintertype. Jouw kleuren zijn vooral donker, je accentkleuren zijn verdonkert met zwart.

Metaalkleuren voor het herfst/wintertype kunnen het beste donker zijn.

^ Doordat je een warm/koel mengtype bent kun jij zowel goud als zilver dragen. De voorkeur gaat bij het herfst/wintertype uit naar de donkerde metaalkleuren zoals: oudgoud, oudzilver, black silver, bronskleur, tinkleur etc. Je kunt ook heel goed metaalkleuren mixen zoals momenteel heel erg in is. Neem dan in verhouding het liefst meer donkere dan lichte metaalkleuren.

Donkere haarkleuren.

^ De diepe kleurtypes zoals het herfst/wintertype hebben van nature vaak een behoorlijk donkere haarkleur. Je kunt je haar dan ook behoorlijk donker kleuren.

Ben je echter 40+? ga dan voor wat minder donkere kleuren, hele donkere kleuren kunnen je nu hard maken in je gezicht en tekenen te veel.

Het mannelijke herfst/wintertype.

^ Voorbeelden van kleuren en kleding voor het mannelijke herfst/wintertype.

Meer lezen?

* Wil jij een kleurenwaaier bestellen van het herfst/wintertype? Lees meer.

* Ben jij een herfst/wintertype en zoek je een kleurenwaaier? Ik heb nu ook zgn. '2-sides' pocketwaaiers. Ze zijn uitgevoerd in luxe kunstdruk en glimmen daardoor niet. Dat is erg belangrijk want glanzend papier vertekent de kleuren. Ze zijn aan 2 zijden bedrukt, met aan de voorkant 40 kleuren en aan de achterkant 160 nuances van deze kleuren. Kijk hier.

* Het is mooi om je donker/licht contrast in je kledingcombinaties te herhalen. Lees meer.

* Wil je meer weten over het 10 seizoenen-systeem? Lees dan dit blog.

* Mixen van metaalkleuren is momenteel heel trendy en er zijn allerlei merken die hierop inspelen. Je bent een mengtype, voor het herfst/wintertype werkt mixen van verschillende metalen heel goed. Lees meer.

* Outfits met alleen lichte kleuren staan jou als diep kleurtype gauw flets of maken je bleek. Ook zetten ze je niet in je kracht... In dit blog lees je hoe de donkere kleurtypes (dit zijn het herfst/wintertype, het diepe wintertype en het diepe herfsttype) hun kleuren het beste kunnen combineren.

* Hier vind je de link naar mijn Pinterest bord over het herfst/wintertype. Wist je trouwens dat je dit soort borden ook kunt volgen? Dan krijg je een berichtje op je account als er nieuwe foto's aan het bord zijn toegevoegd.

* Voor een diep kleurtype zoals jij is de winterperiode de gemakkelijkste tijd om te shoppen. Dit omdat donkere kleuren dan het beste verkrijgbaar zijn. In de zomer kunnen die donkere kleuren echter wat 'zwaar' aanvoelen in dit blog lees je hoe je je als 'diep kleurtype' in de zomer het beste kunt kleden.

* Als diep kleurtype kun je beter niet aleen lichte kleuren dragen. Toch kun je prima wit en andere lichte kleuren hebben. Lees hier hoe je deze kleuren met succes draagt.

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Kom gerust eens langs voor het kleuradvies. Lees meer.