• darkblurbg
  • darkblurbg

Welke hoeden, petten en mutsen kennen we? Een hoofddeksel-gids.

Gepubliceerd op: 19-09-2021

Wij kennen een enorme verscheidenheid aan hoofdbedekkingen. Hoeden, petten, haarbanden, mutsen, baretten, oorwarmers. In dit blog-artikel een 'hoofddeksel-gids' voor wie de bomen en door het bos niet meer kan zien.

Hoofddeksel-gids.

Hoofddeksels kunnen om verschillende redenen gedragen worden.

- Bijvoorbeeld als bescherming tegen de regen, warmte of juist kou.

Zomerse materialen zijn lekker koel.

^ Een hoed van stro houdt je hoofd koel en beschermt je tegen het felle zonlicht.

- Hoofddeksels zijn ook praktisch. Met een hoofddeksel kun je als je een 'bad hair day' hebt je haar bedekken, ook kun je je haar er mee op zijn plaats houden (met name met een haarband).

- Maar ook als mode-item zijn hoofddeksels erg leuk.

- Tevens horen hoofddeksel bij bepaalde beroepen, denk aan: de politie, brandweerman, bouwvakker, zeeman, bakker, slager, kok, matroos, visser, militair, jager, cowboy, etc.

- Hoofddeksels werden in het verleden ook vaak uit een traditioneel oogpunt gedragen (o.a. in de kerk). 

Hoofddeksels als mode-item.

Hoofddeksels zijn handige mode-accessoires, waarmee je je stijlvoorkeur gemakkelijk tot uitdrukking kunt laten komen.

^ De Fedora past perfect bij de Ibiza stijl en deze hoed maakt het plaatje helemaal af.

Een hoofddeksel is heel geschikt als trend-item.

^ Een hoofddeksel is heel geschikt als trend-item. Ze hoeven niet erg kostbaar te zijn en je kunt je outfit er snel een leuke, moderne draai mee geven.

Hier volgt een opsomming van de meest gangbare hoofddeksels:

De zonnehoed.

De zonnehoed.

^ De zonnehoed is uiteraard bedoeld om je te beschermen tegen de zon. Daarom heeft hij meestal een brede rand. Het materiaal is vaak luchtig zodat je hoofd koel lekker blijft.

De zonnehoed.

^ De zonnehoed is vaak gemaakt van luchtige materialen zoals bijvoorbeeld stro. Hier zie je hem gecombineerd met zomerse kleding.

De fedora.

Hoofddeksel-gids: de Fedora hoed.

De Fedora is een deukhoed met een rand, De breedte van de rand kan variëren van vrij breed naar wat smaller.

Het is van oorsprong een vilten hoed die voornamelijk door mannen gedragen werd. We zien ze echter ook van stro. De Fedora is nu ook een mode-accessoire voor vrouwen. De vilten variant is warmer en daardoor geschikt voor de winter en de variant van stro is in de zomer heel fijn te dragen als zonnehoedje.

Het pillbox hoedje.

De hoedjes van Jackie Kennedy.

^ Jackie Kennedy in één van haar kenmerkende mantelpakjes in rechte belijningen, met een eenvoudig pillbox hoedje, een parelketting en perfect gekapt haar. Simpel maar chique dus.

Het pillbox hoedje heeft de vorm van een pillendoosje, vandaar de naam. Het voordeel van een pijlbox hoedje is dat hij het gezicht vrij houdt.

Jackie Kennedy droeg haar pillbox hoedjes wat achter op haar hoofd.

Tegenwoordig ziet haar outfit misschien wat tuttig uit, maar voor haar tijd was Jackie's kledingstijl baanbrekend. Het is zelfs zo dat de manier waarop Jackie zich kleedde heel wat tongen los maakte.

De cloche.

Hoofddeksel-gids. De cloche.

^ De cloche-hoed of gewoon 'cloche' is een getailleerde, klokvormige hoed voor vrouwen die in 1908 werd uitgevonden door hoedenmaakster Caroline Reboux. Ze waren vooral populair van ongeveer 1922 tot 1933. De naam is afgeleid van cloche, het Franse woord voor "bel".

De feestelijke hoed.

Hoeden-gids: de feestelijke hoed.

^ De feestelijke hoed is vaak bijzonder van vorm en/of kleur. Soms is hij versierd met bloemen of zelfs met andere voorwerpen. De grootte van dit soort hoeden varieert.

Dit soort hoeden wordt gedragen bij feestelijke gelegenheden zoals: trouwerijen, cocktail party's, op Prinsjesdag en op 'Ascot'. Dat is één van de meest chique gelegenheden van het Britse land: de fameuze paardenraces in Ascot Berkshire, oftewel de Royal Ascot paardenraces. Daar ken je vast de beroemde plaatjes van opvallende hoeden wel van.

De cowboyhoed.

Hoeden-gids: de cowboyhoed.

^ De cowboyhoed is echt niet alleen voor cowboys. Het is een leuke accessoire die goed past bij bijvoorbeeld de Ibiza-style en de Bohemian style. Soms zijn ze prachtig versierd, zoals de voorbeelden op de collage hier boven.

De vissershoed.

Hoeden-gids: de vissershoed.

^ Vissershoeden zijn perfecte begeleiders voor veel gelegenheden. Ze zijn vouwbaar, vaak waterdicht en gemakkelijk te reinigen, terwijl ze weer en wind trotseren en eigenlijk een must have zijn voor ieder buitenactiviteit. Maar ook als mode-accessoire mag de zgn. 'bucket hat' er zijn, dit komt door het veelzijdige karakter van deze handige hoed.

De boater of schippershoed.

Hoeden-gids: de boater of schippershoed.

De boater is een klassieke en originele strohoed, gemaakt van een stijf soort stro, genaamd tarwestro in een natuurlijke kleur dat op een speciale manier wordt geweven of gevlochten om een boater te maken. De hoed is niet helemaal rond maar enigzins ovaal met een platte, rechte rand en tevens een vlakke bovenkant. Een boater is meestal versierd met een lint in een of twee kleuren rond de kroon. Het dragen van een schippershoed is een beetje zoals het kijken naar het beroemde schilderij van Renoir, Le Déjeuner des Canotiers (De Lunch van de roeiers).

Coco Chanel startte haar couturier-carrière als  hoedenmaakster. Het begon allemaal met de simpele ‘straw boater’ hoed, die eind negentiende eeuw en begin twintigste eeuw enorm populair was. In 1910 opende ze haar eerste winkel aan de Rue Cambon in Parijs, onder de naam Chanel Modes. Daar verkocht ze hoeden die niet alleen elke gewaardeerde, adellijke dame wilde hebben, maar Coco droeg ze zelf ook altijd.

De muts.

Mutsen.

^ Een muts is bedoeld om je warm te houden, daarom zijn ze vaak van wol. Katoenen mutsen zijn heel geschikt voor de overgangsperiode tussen de herfst en de winter en de winter en de lente. Ze zijn een stuk minder warm als wollen exemplaren. Soms zijn wollen mutsen gevoerd met een zachte fleece stof, dat is fijn als je vindt dat wol prikt. 

De baret.

Baretten.

^ De baret is een muts gemaakt van vilt. Dit hoofddeksel is alweer een tijdje helemaal terug in het modebeeld.

Hoofdeksel-gids.

^ De baret is een echt mode-item dat eigenlijk nooit helmaal uit het straatbeeld verdwijnt. 

Een baret wordt vervaardigd van vervilte wollen stof. Een rond uitgesneden geweven lap wol wordt om een mal getrokken om een bolling te verkrijgen. Vervolgens wordt ze nat gemaakt en gekamd, waardoor de wol vervilt. Hoe langer het kammen duurt, hoe dichter en sterker de stof wordt. Militaire baretten worden vaak lang vervilt. Baretten die als modeaccessoire bedoeld zijn worden korter behandeld waardoor ze zachter en soepeler zijn.

Na het vormen en vilten wordt de baret gekleurd. Na drogen heeft de baret zijn uiteindelijke afmeting en kan er een voering in worden genaaid. Langs de rand komt meestal een lederen bies. Oorspronkelijk werd er geen lederen bies aangebracht, maar een smal lint. De lintjes die nu vaak aanwezig zijn bij de sluiting van de bies zijn een herinnering aan dat lint.

Hoofddeksel-gids.

^ De Parisienne zien we vaak met een baret.

Baretten.

^ Ook bij de 'gamine stijl' zien we veelvuldig een baret voorbijkomen.

De pet.

Een pet is een hoofddeksel waarbij zich alleen aan de voorkant een klep bevindt. De pet valt qua vorm tussen de muts (geen klep) en een hoed (een klep rondom). Een uitzondering is wel de pet van Sherlock Holmes, die volgens vele illustratoren en films twee kleppen bezat, een aan de voorzijde en een aan de achterzijde. Vaak ook nog met twee oorkleppen aan de zijkanten. Ook de typische matrozenpet heeft geen klep, maar daarentegen een afhangend lintje aan de achterzijde.

De boerenpet of klak is van oorsprong een kledingstuk dat vooral door kinderen en arbeiders werd gedragen. De uitdrukking Jan met de pet verwijst dan ook naar iemand uit deze sociale klasse, later meer op de 'gewone man'.

Over het algemeen dragen boeren een Engelse geruite boerenpet. Bij veel klederdrachten dragen de mannen echter een typische zwarte pet.

Tegenwoordig ziet men we veel honkbalpetten, die soms ook binnenshuis worden gedragen. Ook de serie Peaky Blinders heeft de pet weer populair gemaakt.

Een pet dient vaak ook om te laten zien dat je tot een bepaalde groep behoort, zoals de uniformpet bij het leger, fanfares en harmonies, politiebeambter, de vroegere postbestellers en ANWB-helpers, scheepskapiteins, of typische petten voor wielertoeristen, voetbalsupporters of studenten. Ook sommige jeugdbewegingen hebben hun eigen petten. (Bron: Wikipedia).

De pet als accessoires.

^ Een pet of cap is een modisch item dat goed past bij het sportieve stijltype.

Hoofddeksel-gids: Bretonse visserman pet.

^ De Bretonse pet is de vertrouwde hoofdbedekking op de ruige zee. Deze pet is ook populair als super modieuze accessoire. Maar in plaats van de één of andere designer uit Bretagne, is de originele Bretonse pet afkomstig van zee- en zeilspecialist Saint James uit Frankrijk. Traditioneel is hij versierd met een glanzende rand en een koord.

Haarbanden en oorwarmers.

Hoeden-gids: haarbanden en oorwarmers.

^ Haarbanden kunnen worden gebruikt om je haar op zijn plek te houden, maar hebben ook zeker een sierwaarde. Ze zijn weer veelvuldig in het straatbeeld te vinden. In smalle, maar ook in hele volle varianten. Van bijvoorbeeld katoenen jersey of van fluweel. Soms zijn ze binnenin verwerkt met een ijzeren draad, dit voor de stevigheid.

Wollen haarbanden en oorwarmers van o.a. imitatiebont zijn een leuk alternatief voor een muts en geven warmte aan je oren.

Meer lezen?

* Wil je meer weten over de stijl van Jackie Kennedy? Lees dan dit blog.

* Wil je meer lezen over de 'gamine style'? Lees dan dit blog.

* Wil je meer lezen over de Parijse stijl? Kijk dan hier.

* Wil je meer lezen over de sportieve stijlpersoonlijkheid? Kijk dan hier.

* In dit blog vind je een voorbeeld van een handige zomerse kledingcapsule, geschikt voor een zonvakantie.

* Wil je de link zien naar mijn Pinterest-bord over hoeden? Kijk dan hier.

* Wil je de link zien naar mijn Pinterest-bord over de baret? Kijk dan hier.

* Wil je de link zien naar mijn Pinterest-bord de Bohemian/ Ibiza style? Kijk dan hier.

* Wil je de link zien naar mijn Pinterest-bord over de stijl van Jackie Kennedy-Onassis? Kijk dan hier.

* Wil je de link zien naar mijn Pinterest-bord over de stijl van Coco Chanel? Kijk dan hier.