Van zomertypes hoor ik vaak dat ze moeilijk kunnen slagen in de winter. Het 'zomertype' hoort bij de lichte kleurtypes. Net als het 'lentetype', 'het lente/zomertype', het 'lichte lentetype' en het 'lichte zomertype'. De lichte kleurtypes staan niet mooi in hele donkere kleuren. De winterperiode wordt door deze kleurtypes daarom vaak ervaren het lastigste seizoen om kleding te shoppen. De winkels hangen dan vol met kleding in donkere kleuren. Toch is het gelukkig allemaal niet zo moeilijk als het lijkt. In dit blog laat ik je 10 oplossingen zien.
Wij mensen zijn van nature geneigd om ons in de herfst en winter in donkerder kleuren te hullen dan in de zomer en de lente. Donkere kleuren voelen warmer aan en lijken beter te passen bij de donkere maanden van het jaar.
Helaas staan hele donkere kleuren jou als zomertype niet zo mooi. Ze maken je als snel grauw, vermoeid en bleek. Helemaal meteen onder je gezicht staan koele, wat lichtere en gedemptere kleuren het zomertype veel beter.
Hierbij komt nog dat je in de winter meestal minder kleur in je gezicht hebt als in de zomer. Het is daarom in de winterperiode extra belangrijk om de juiste kleuren onder je gezicht te dragen. Een donker kledingstuk onder je middel is niet zo erg. Dit heeft minder invloed op je teint, maar koop beslist geen zwarte jas...
^ Voorbeelden van winterkleding voor het zomertype. Let bij het shoppen vooral op het materiaal, dat moet een mooie, winterse uitstraling hebben.
^ Hier zie je enkele van jouw donkerste kleuren. Zoals je kunt zien zijn ze niet al te donker.Hieronder vind je 10 handige tips voor jou als zomertype:
- 1. Accessoires.
Ga op zoek naar winterse accessoires in jouw kleuren. Die zijn gemakkelijk te vinden. Denk aan mutsen, sjaals, handschoenen, beenwarmers, maillots, etc.
- 2. Materiaalkeuze.
Neem kleding in lekkere winterse materialen (bijvoorbeeld wol, kasjmier, fluweel, imitatiebont, borg, suède, leer, donsjassen, gewatteerde stoffen) die wel de kleuren uit jouw palet hebben.
- 3. Donkerder kleuren aan je onderlichaam.
Draag evt. een wat donkerder broek, rok, of schoenen, maar draag meteen onder je gezicht wel de goede kleuren. Medium donkere kleuren zijn beter dan hele donkere kleuren. Wat je onder je middel draagt heeft minder invloed dan wat je direct onder je gezicht draagt. Daar wordt je niet bleek of grauw van. Neem liever bijv. donkergrijs, donker taupe of donkerblauw dan zwart. Die kleuren passen veel beter bij jouw kleurenpalet.
- 4. Draag wat meer make-up.
Draag je toch donkere kleuren omdat je het graag wilt of omdat het bijvoorbeeld moet voor je werk? Fris het geheel dan op met de juiste make-upkleuren (neem de frissere kleuren uit je palet, vooral rouge en lipstick zijn erg belangrijk).
- 5. Sjaal over een te donkere kleur.
Draag over kleding die voor jou aan de donkere kant is een flinke sjaal in een kleur die jou prachtig staat.
- 6. Zoek t-shirts e.d. in jouw topkleuren.
Draag onder een donkerder jasje of vest een t-shirt of blouse in jouw topkleuren.
- 7. Denk vooruit.
Koop in de zomer alvast t-shirts of blouses in de kleuren van het zomerpalet. Deze zijn dan veel gemakkelijker te vinden. Neem het liefst exemplaren met een lange of 3/4 mouw (lekker warm). Je kunt ze dan in de winter onder een jasje of vest dragen. Ook zie je soms in de zomer broeken of truien van dikker materiaal die je in de winter ook nog prima door kunt dragen. Koop die dan alvast.
- 8. Sieraden.
Draag in de winter leuke sieraden bij je gezicht. Ketting, oordelen, sjaaltje met een leuke print. Die halen je ook op. De vrolijke kleuren uit je palet zijn fijn. Denk aan roze, lila, blauw, muntgroen, zacht citroengeel, etc. Ook zilver en witte of grijze parels staan je mooi.
- 9. Draag jouw basiskleuren.
De meer sprekende kleuren uit jouw kleurenpalet noemen we basiskleuren (bijvoorbeeld blauw, roze, licht citroengeel, lila, zacht paars, roze, muntgroen, petrol) doen meer voor je dan onopvallende, neutrale kleuren zoals grijs, taupe, kiezel, etc. Draag deze sprekende kleuren vooral vlak onder je gezicht. Denk aan truien, vesten, colbertjes, blouses, topjes en t-shirts. In de winter ben je meestal bleker en dan doen jouw vrolijke, sprekende kleuren meer voor je.
- 10. Bril met een 'kleurtje'.
Draag je een bril, probeer dan eens een bril met een kleurtje. Bijvoorbeeld: blauw, zachtrood (een koele tint), lichtpaars of zacht groenig exemplaar, dat haalt je ook op. Ook heel leuk voor mannen, aangezien die geen make-up gebruiken. Met een stropdas/ herensjaal kun je als man ook goed wat kleur toevoegen. Ben je inmiddels grijs? Dan staat een gekleurde bril extra leuk!
Ik heb een aantal inspirerende collages gemaakt om je te laten zien dat je gelukkig ook in de winter heel veel mogelijkheden hebt om je te hullen in jouw beste kleuren.
^ Neem een donsjack, een wollen mantel, een leuke wollen muts en winterlaarzen in de kleuren uit jouw kleurenpalet.
^ Ook in de winter is er voor het zomertype genoeg kleding te vinden in jouw koele, gedempte wat lichtere kleurenpalet. Gelukkig kun je prima middendonkere kleuren hebben.
Dit blog is toegespitst op het koele zomertype, maar het lichte zomertype kan de tips zeker ook gebruiken. Het lichte zomertype kan overigens iets sprekender kleuren hebben als het koele zomertype.
^ In de winter let je op materialen als wol, ook een donsjasje is erg leuk in de winter.
^ Mooie voorbeeldkleuren voor het zomertype.
^ Voorbeelden van winterse kleding voor het zomertype. In de winter neigen we naar wat donkerder kleuren. Het donkerblauw en donkergroen op deze collage zijn hier voorbeelden van. Het staat leuk om er een wat lichtere muts of sjaal bij te kiezen.
^ Voorbeelden van winterse kledingstukken voor het koele zomertype.
^ Winterse kledingstukken voor het zomertype. Vooral de materialen zijn winters. Neem niet te donkere kleuren. Middengrijs, midden taupe, midden grijsblauw, midden petrol, midden bordeaux en midden marine zijn goede opties.
^ Winterlaarzen in kleuren die geschikt zijn voor het zomertype.
Wil je toch graag een wat fellere kleur dragen? Dan kun je dit doen:
1. Neem het liefst geen super felle kleuren, die 'overpoweren' jou. Je ziet in zo'n geval eerst de jas en dan pas jouw gezicht. Dat is niet wat je wilt...
2. Temper de te felle kleur. Draag een grote sjaal in één van jouw topkleuren over de jas met de wat te felle kleur heen. Dus bijvoorbeeld een grijze sjaal over een roze donsjack.
3. Combineer de wat te felgekleurde jas verder met kledingstukken in rustige kleuren uit jouw palet, draag een broek, tas en schoenen in voor jouw kleurtype passende kleuren. Draag er verder geen felgekleurde schoenen o.i.d. bij. Beperk je tot de felgekleurde jas.
^ Ook de 'zomerman' kan beter in de winter geen zwart kiezen. Hierboven zie je allerlei mooie alternatieven.
* Zoek je uitgebreide uitleg over het (koele) zomertype. Kijk dan hier.
* Is een zwarte jas een goede keus voor een zomertype? Nee, niet echt... Lees dit blog.
* Heb je nog een zwarte jas of wil je persé zwart dragen? Wil je meer tips over hoe je kunt dragen als het niet je kleur is. Kijk dan hier.
* Net als het zomertype is het lentetype is ook een licht kleurtype. Voor het lentetype is het ook moeilijk om zich in de winter in de goede kleuren te kleden. Wil je zien wat het lentetype in de winterperiode het beste kan dragen? Lees dan dit blog.
* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Kom gerust eens langs voor het kleuradvies. Lees meer.