• darkblurbg
  • darkblurbg

Rekening houden met de de schaal van je lichaam.

Gepubliceerd op: 30-03-2023

Wanneer je kleding en accessoires gaat kopen is er veel waar je op kunt letten. Denk aan zaken als: de kleur, de vorm, de dikte en de valling het materiaal en de stijl. Een ander belangrijk punt, waar je misschien niet zo bij stil staat, is de schaal van je lichaam. Het staat namelijk heel mooi als er harmonie is tussen je lichaamsbouw (dit noemen we ook wel de 'schaal' van je lichaam) en de kleding en de accessoires die je draagt.

Let op de harmonie.

Wanneer je rekening wilt houden met de schaal van je lichaam moet je goed kijken naar hoe je gebouwd bent.

Ben je tenger, heb je een gemiddelde bouw of ben je wat zwaarder gebouwd? Je kunt hierbij letten op jouw botstructuur (= de zwaarte van je botten), je gewicht en je lengte. Die de verhoudingen zijn bij iedere vrouw weer anders. We komen hierbij daarom allerlei combinaties tegen, zoals bijvoorbeeld:

- klein en tenger,

- klein en gemiddeld gebouwd,

- klein en zwaar gebouwd,

- gemiddelde lengte en stevig gebouwd,

- lang en tenger,

- lang en gemiddeld gebouwd,

- volslank met een zware bouw,  

- volslank met een fijne botstructuur,

- etc.

Je kunt er je voordeel mee doen wanneer je let op harmonie tussen jouw proporties en de grootte van je kledingstukken, het volume van je sjaals, de grootte van je prints, etc.

Kijk ook naar accessoires als de grootte van ringen, kettingen, oorbellen, armbanden, tassen, riemen, schoenen (denk aan de grootte van de hak, dikte van de zool), etc. Wanneer deze totaal uit balans zijn met elkaar staat dit meestal minder mooi. Denk aan een kleine vrouw met een enorme handtas of juist aan een forse vrouw met een klein tasje.

Het modebeeld.

Uiteraard speelt het actuele modebeeld ook mee. We wennen er aan wanneer de mode wat breder of juist wat smaller is. Zo zien we op dit moment veel grovere schoenen, booties en laarzen en is de kleding over het algemeen vrij breed gesneden. Uiteraard verandert dit binnenkort weer, want de mode-industrie wil wel dat wij blijven kopen...

Momenteel zien we veel wat fijnere horloges, na een tijd van vrij grove klokjes.

Ook zaken als brilmonturen, zonnebrillen, handtassen e.d. zijn erg aan mode onderhevig. Op dit moment zijn brillen vrij groot. De dikte van de monturen varieert van dun naar wat dikker.

Je eigen voorkeur.

Uiteraard speelt jouw eigen persoonlijke voorkeur ook mee. Zo kan een kleine vrouw best van grotere sieraden houden. Of een grote vrouw van fijnere sieraden, etc. En vrouwen met een creatieve of extravagante stijl zullen ook sneller dingen overdrijven in hun outfit.

Rekening houden met de proporties in je lichaam.

^ Op deze collage zie je steeds drie stappen. De accessoires en printjes links zijn het mooiste als je een tenger postuur hebt. De accessoires en prints in het midden zijn het mooist voor vrouwen met een gemiddelde bouw. Ben je wat zwaarder gebouwd dan kun je het beste wat grotere accessoires en prints nemen.

Rekening houden met de proporties in je lichaam.

^ Je kunt het beste zorgen voor balans tussen je lichaam en je sieraden.

Op deze collage vind je links armbanden die fijn zijn, een gemiddelde grootte hebben (in het midden) en rechts forse exemplaren.

Je kunt als je iets wit wat qua grootte niet echt bij je past het beste 1 stapje opzij doen, twee stappen opzij is vaak wat te veel van het goed. Dus bijvoorbeeld een tengere vrouw met zwarte YSL armband...

Indeling in drie stappen.

Ik heb grove een indeling gemaakt in drie stappen: klein, gemiddeld en groot. Je zou deze indeling uiteraard verder kunnen verfijnen, maar ik ga nu even uit van deze drie stappen.

Rekening houden mat de schaal van je lichaam.

1. Je bent tenger gebouwd/ kleine schaal.

Het je een fijne botstructuur: de omvang van je polsgewricht is kleiner dan 14 cm, ben je klein (minder dan 1.61. cm) en is je gewicht in verhouding licht? Dan val je in de kleine schaal.

Je neemt dan het beste kleding met fijne of geen sierstiksels, fijne, kleine knopen, fijne versieringen en fijne details. Fijne dessins en kleinere tassen passen het beste bij je.

Neem het liefst soepele stoffen zoals wollen crêpe, fijnere gabardine, zijde, chiffon, fijne bouclé, jersey en zakdoekenlinnen. Meestal staan wat fijnere sieraden en accessoires je het best.

Rekening houden met je proporties en lichaamsbouw.

^ Een ketting met fijne kraaltjes staat heel mooi als je tenger gebouwd bent.

Wat is de schaal van je lichaam?

^ Wanneer de schaal van je lichaam klein is sta je het mooist in kleine prints en fijne, soepele stofjes.

2. Je bent gemiddeld gebouwd/ gemiddelde schaal.

Heb je een gemiddelde botstructuur: de omvang van je polsgewricht valt tussen de 14 en 16,5 cm, ben je wat kleiner of heb je een gemiddelde lengte tussen 161 en 170 cm en heb je een gemiddeld tot iets zwaarder gewicht? Dan val je in de gemiddelde schaal.

Je hebt een grotere keus als vrouwen met een fijne of zware bouw Onthoud: we zijn op zoek naar evenwicht. 

Meestal staan medium sieraden en accessoires je het beste. Ook kun je het beste tassen van een gemiddelde grootte en medium grote prints nemen.

Rekening houden met je proporties en lichaamsbouw.

^ Halskettingen zoals deze met 2 rijen kralen past mooi bij een vrouw met een gemiddelde bouw.

Rekening houden met je proporties en lichaamsbouw.

^ Medium grote ketting met drie rijtjes die in elkaar zijn gewikkeld.

Rekening houden met je proporties en lichaamsbouw.

^ Medium grote tas. Foto van COS.

Rekening houden met je bouw en je proporties.

^ Deze loafers passen goed bij een vrouw met een gemiddelde bouw.

Rekening houden met je bouw en je proporties.

^ Ik ben zelf klein (1.57 m), maar heb een gemiddelde bouw. Mijn polsomvang is 16,5 cm en ik weeg 62 kilo. Ik kan over het algemeen  beter voor een medium schaal gaan als voor een kleine schaal. Hier heb ik loafers aan met een gemiddelde grootte, een jurkje met een medium grote print, een smalle armband, medium grote oorbellen en een wat groter horloge.

Kledingtips voor de kleien vrouw.

^ Deze print is wat aan de grote kant voor mijn kleine postuur. Jammer want de kleuren staan mij als licht zomertype perfect.

Kleding-tips voor de kleine vrouw.

^ Door er een vestje over te dragen valt het grote patroon gelukkig veel minder op. Het vestje 'breekt' het patroon als het ware. Door de jurk op deze manier te dragen past hij beter bij mij.

3. Je bent wat grover gebouwd/ grote schaal.

Het je een zwaardere botstructuur: is de omvang van je polsgewricht van 16,5 cm of meer, is je lengte gemiddelde tot groot (boven de 1.70 m) en is je gewicht aan de hoge kant? Dan val je in de grote schaal.

Koop het liefst kleding met zwaardere of dubbele sierstiksels, zwaardere of grotere knopen, grotere accessoires en details en stoffen van wat zwaardere stoffen zoals wol, flanel, middendikke tot dikke gabardine, tweedstoffen, linnensoorten, ruwe zijde, satijnsoorten, vollere bouclésoorten en gebreide stoffen.

Meestal staan wat medium grote tot wat grotere prints, een flinke tas, wat grotere/ forsere sieraden en accessoires je het beste.

Wanneer je wat fijnere sieraden neemt kun je er beter een paar bijenkaar dragen. Dus bijvoorbeeld meerdere fijne kettingen of meerdere smalle armbanden.

Rekening houden met je proporties en lichaamsbouw.

^ Een wat grotere halsketting staat mooi als je wat zwaarder gebouwd bent. Deze ketting bestaat uit meerdere strengetjes van fijne kraaltjes.

Rekening houden met je proporties en lichaamsbouw.

^ Wanneer je wat zwaarder gebouwd bent kun je het beste wat grotere accessoires kiezen. Deze halsketting is een goed voorbeeld.

Hoe b bepaal je de schaal van je lichaam?

^ Je kunt wat grotere prints nemen, let er wel op dat ze mooi 'vloeiend' lopen zoals aan de rechter kant.

Rekening houden met je bouw en je proporties.

^ Dit soort loafers met een grove zool en versierd een grote ketting passen goed bij een wat zwaardere bouw.

Rekening houden met je proporties en lichaamsbouw.

^ Deze grote oorbellen passen ook goed bij een vrouw die wat zwaarder gebouwd is.

Meer lezen?

* Ben je klein? In dit blog lees je handige tips voor kleine vrouwen.

* Ben je klein en heb je een maatje meer? Lees dan dit blog.

* Ben je lang? Lees dan tips in dit blog.

* Ken jij de truc van de kolom van kleur al? Met deze truc kun je langer en slanker lijken.

* Heb een grote maat? Lees dan dit blog.

* Wat zijn goed prints voor volslanke dames? Lees meer in dit blog.

* Let jij wel eens op de lijnen in je kleding? Lees in dit blog welke effecten ze hebben.