• darkblurbg
  • darkblurbg

Mijn kleuradvies is zeker ook geschikt voor de getinte/gekleurde huid.

Gepubliceerd op: 26-06-2024

Deze week was er een klant bij me met een getinte huid. Haar vader is Nederlands en haar moeder Ethiopisch. Ze vertelde me dat ze weinig informatie kan vinden over kleuradvies voor mensen met een getinte huid. Ze had zich er erg in verdiept. Ze zou het dan ook erg leuk vinden wanneer ik een blog over haar kleurenanalyse zou schrijven, zodat andere mensen met een gekleurde huid er over kunnen lezen.

Kleuradvies/ kleurenanalyse voor de getinte huid.

^ Hier zie je mijn klant, ze heeft zeer donkerbruin haar. Van nature is het haar neutraal van kleur (hiermee bedoel ik dat er geen duidelijke warme of koele toon in de haarkleur te vinden is). De uitgroei is haar natuurlijke kleur. Ze heeft haar haarkleur wat meer glans en warmte gegeven door het te behandelen met henna.

Kleuradvies/ kleurenanalyse voor de getinte huid.

^ Donkerbruine ogen.

De oogkleur is donkerbruin. De zit niet veel tekeningen in de iris. De buitenrand is wat grijsbruin en de binnenkant is wat warmer bruin. Zowel vader als moeder hebben bruine ogen vertelde ze me.

De ondertoon van haar huid is neutraal tot wat warmer.

De kragen van de zes kleurkenmerken.

De 6 kleurkenmerken/ kleurendominanties waarmee we bij een kleurenanalyse aan het werk gaan zijn:  1. koel, 2. warm, 3. licht, 4. donker/diep, 5. helder, 6. gedempt.

Deze kragen horen steeds twee aan twee bij elkaar. Het zijn steeds 2 uitersten van elkaar.

Wat zijn jouw beste kleuren?

^ Ik laat steeds de verschillen zien van met behulp van deze zes kleurenkragen. Ik vind het erg belangrijk dat de klant zelf ook de verschillen 'ziet'. Voor onszelf hebben we namelijk vaak een zogenaamde 'blinde vlek'. We onderzoeken samen wat de 'dominante kleurkarakteristiek' is en welke verder nog belangrijk zijn.

Bij de vergelijking van de kragen warm en koel komt bij deze klant  naar voren dat warm beter is, maar heel veel warmte maakt haar huid net wat te geel.

Bij donker en licht is donker te zwaar (geeft veel schaduw in het gezicht) en licht weer wat te weinig (maakt een beetje flets).

Bij helder en gedempt springt de heldere kraag er duidelijk uit! Helder is daarom de dominatie kleurkarakteristiek.

Kleuradvies/ kleurenanalyse voor de getinte huid.

^ Op deze collage kun je het verschil tussen kleding in heldere kleuren en in gedempte kleuren goed zien.

We hebben vervolgens de metalen bekeken en glanzend goud was het mooist. Ook glanzend champagne stond goed. Bij de wittinten was off-white het rustigst, maar crème stond ook goed.

Ik heb daarna de heldere kragen bij haar bekeken en er moest een keuze gemaakt worden tussen de lente/winter en de heldere lente. 

Kleuradvies/ kleurenanalyse voor de getinte huid.

^ 2-Sides pocket waaier van het heldere lentetype. Deze is het mooist.

Kleurenwaaier van het lente/wintertype.

^ 2-Sides pocket waaier van het lente/wintertype. de lente/winter is neutraal qua warmte, maar toch net minder mooi als de heldere lente.

Je huidskleur bestaat uit twee elementen, de tint (oftewel de diepte) en de ondertoon. De ondertoon van de huid wordt vaak als heel lastig ervaren.

Deze uitleg vond ik op elle.com:

De tint (door make-upmerken vaak benoemd als fair, light, medium, tan, dark en deep) en de ondertoon, die aangeeft of de huid een warme, koele of neutrale toon bevat. En dat laatste is helaas niet zo makkelijk te spotten als het eerste. Over warme en koele ondertonen wordt nog best veel gesproken, en veel van ons weten dan ook dat een warme ondertoon een gouden of gele gloed met zich meebrengt en dat een koele ondertoon een meer roze, rood of blauw voorkomen heeft.

Jammergenoeg voor mensen met een neutrale ondertoon is dit de moeilijkste, omdat deze toon een blend van warm en koel is. Desalniettemin komt de neutrale ondertoon net zo vaak voor als de twee eerstgenoemde.

Zo hebben mensen met een olijfkleurige huid meestal een neutrale ondertoon, want olijf is een combinatie van een koele toon (blauw) en een warme toon (geel), die resulteert in groen. Prachtig mediterraan olijfgroen dus, uiteraard niet Shrek-groen. En dus komt het eigenlijk gewoon allemaal aan op kleurtheorie. Volgens Kia Ragland, director of product development bij Kylie Cosmetics & Skin, is het kiezen van make-up die aansluit bij de ondertoon belangrijker dan de match van de producten met je tint. 'Ja, die diepte van je tint is belangrijk, maar je kan altijd bronzer of iets dergelijks toevoegen. Het aanpassen van de diepte is een stuk makkelijker dan een foute ondertoon proberen te corrigeren', deelde ze met Refinery29.

Kleuradvies/ kleurenanalyse voor de getinte huid.

^ Uiteindelijk bleek de lente/winter toch iets minder mooi. De heldere lente is perfect!

Kleuradvies/ kleurenanalyse voor de getinte huid.

^ Mijn klant met haar kleurenwaaier.

Kleuradvies/ kleurenanalyse voor de getinte huid.

^ Mijn klant met de kraag van de heldere lente.

Kleuradvies/ kleurenanalyse voor de getinte huid.

^ Hier heb ik de kraag van het heldere lentetype in stukjes verdeeld en zie je een aantal blauw en groentinten.

Kleuradvies/ kleurenanalyse voor de getinte huid.

^ Hier heb ik de kraag van het heldere lentetype in stukjes verdeeld en zie je qua, paars, oranje en geel.

Kleuradvies/ kleurenanalyse voor de getinte huid.

^ Hier heb ik de kraag van het heldere lentetype in stukjes verdeeld en zie je neutraal grijs, diep oranje en een aantal groentinten.

Kleuradvies voor de getinte/ gekleurde huid.

^ Dit zijn een aantal van haar 'signatuurkleuren'.

Ieder mens heeft een eigen kleuring. Met jouw persoonlijke signatuur-kleuren bedoelen we die unieke kleuren die van nature voorkomen in jouw uiterlijk. Dus in je huid, ogen, wangen, lippen, haar en wenkbrauwen.

Deze kleuren uit de waaier sluiten perfect aan bij de kleuring van de huid, lippen, haren en ogen van mijn klant.

Kleuradvies/ kleurenanalyse voor de getinte huid.

^ Deze bruintint past perfect bij mijn klant. Het is een neutrale donkerbruine kleur (dus niet te geel en niet te grijzig). Ze kan hem heel goed als neutrale kleur gebruiken. Hij past perfect bij haar natuurlijke haarkleur. Het is daarom een zgn. 'signatuurkleur' voor haar.

Wel zie je hier goed dat ze helderheid nodig is. En dat heeft bruin (=een neutrale kleur) niet. Ze kan bruin daarom het beste combineren met een helder basiskleur uit haar palet of bijvoorbeeld met crème en goud. Wittinten verhelderen kleuren.

Koele, warme en neutrale bruintinten.

^ Hier zie je voorbeelden van bruintinten. Links voorbeelden van koele bruintinten (met een blauwe of grijze ondertoon), in het midden neutrale bruintinten (deze bevatten ongeveer evenveel koele als warme pigmenten) en rechts warme bruintinten (met een duidelijk gele ondertoon).

Kleuradvies/ kleurenanalyse voor de getinte huid.

^ Uiteraard heb ik ook het licht-donker contrast bekeken. Dat is in dit geval medium hoog.

Kleuradvies, kleurenanalyse voor de getinte/ gekleurde huid.

^ Make-up.

Bij dames breng ik een lichte make-up aan en schrijf ik enkele nummers voor jou geschikte make-upkleuren op (evt. een consealer, bronzer, lippenstift, blusher, wenkbrauwpotlood). Deze make-up is gewoon verkrijgbaar bij de Hema, Kruidvat, Etos, Kiko Milano, e.d.

 In dit geval heb ik voor de huid de bronzer van Jetske Ultee gebruikt. In 1 kleur verkrijgbaar en die is behoorlijk warm van kleur en paste perfect!

Voor de lippen heb ik de derde lipstick van de bovenste rij gebruikt. Een vrij rustige kleur, die precies bij de natuurlijke lipkleur van mijn klant past. Dit is ook een zgn. 'signatuurkleur' voor mijn klant. Ze houdt niet van felle lipstick. Het is Hema 07 wine not (christal). Let op: er is ook een matte variant van deze kleur 07 maar die staat niet op de foto die minder geschikt is voor een helder kleurtype.

Andere opties voor de lippen: Bovenaan: Hema lipstick 68 royal orange cream, Hema lipgloss peach, Hema 07 wine not christal, Hema 31 red rebel matt (een mooie warm rode kleur, niet te donker). Liggend: Hema 76 fiery red (ook warm rood).

In de acadeboog heb ik een bruine oogschaduw vrij hoog aangebracht. Zo lijken de ogen meer open. Komt uit een doosje die mijn klant zelf mee had. Ze heeft zwarte mascara op. De wenkbrauwen heb ik ietsje opgevuld met een bruin wenkbrauwpotlood.

De blusher is mooi helder en warm van kleur en past daarom perfect! Hij is van Kiko Milano (Unlimited blush nummer 02).

Kleuradvies/ kleurenanalyse voor de getinte huid.

^ Pocketwaaier in 36 kleuren.

Kleurenwaaier in stof voor het heldere lentetype.

^ Waaier in stof, ook 36 kleuren.

Voorbeeld van een helder lentetype.

^ Deze dame komt uit het Caribisch gebied. Ze dacht zelf dat ze een warm herfttype was, maar die kleuren zijn veel te gedempt voor haar. Ze is een helder lentetype. Die kleuren laten haar sprankelen :-) Hier zie je haar met de voorkant van de '2-sides' kleurenwaaier in 40 kleuren. NB: De foto heb ik vanaf mijn laptop gemaakt.

Meer lezen?

* Hier vind je mijn blog over het heldere lentetype.

* Hier vind je mijn blog over het lente/wintertype.

* Heldere kleurtypes staan niet mooi in gedempte kleuren. Wil je lezen hoe je gedempte kleuren kunt verhelderen? Lees dan dit blog.

* Bruin kan warm en koel zijn. In dit blog vind je uitleg voorbeelden.

* Onze persoonlijke 'signatuurkleuren' zijn kleuren die wij van nature bij ons dragen in de huid, ogen, lippen en haren. Hier lees je hoe je ze kunt vinden.