• darkblurbg
  • darkblurbg

Kenmerken van het lente/wintertype.

Gepubliceerd op: 23-02-2018

In mijn reeks over de kleurtypes van het 10 seizoenen-systeem alweer het laatste type: het lente/wintertype. Bij dit kleurtype is tijdens de kleurenanalyse gebleken dat vooral 'helderheid' belangrijk. Na deze reeks volgen binnenkort blog-artikelen over de types van het Colour Me Beautiful-systeem.

Het 10 seizoenen-systeem bij kleuradvies.

Bij kleuradvies wordt gewerkt met allerlei kleursystemen. Een systeem dat veel voorkomt in Nederland is het 10 seizoenensysteem. Het lente/wintertype is één van deze 10 kleurtypes. Je ziet de kaart van het lente/wintertype op de bovenste rij, linksboven.

De 10 kleurtypes van het 10 seizoenen-systeem zijn:

1. Zomertype (zuiver 'koel' kleurtype, gedempt en licht).
2. Wintertype (zuiver 'koel' kleurtype, helder en van licht naar donker). 
3. Zomer/Wintertype (zuiver 'koel' type, mixtype, zit qua kleuring tussen het zomer- en wintertype in).
4. Lentetype (zuiver 'warm' kleurtype, helder en vrij licht).
5. Herfsttype (zuiver 'warm' kleurtype, gedempte en vrij donker).
6. Lente/Herfsttype (zuiver 'warm' kleurtype, mengtype, zit qua kleuring tussen het lente- en herfsttype in).
7. Zomer/Herfsttype mixtype ('gedempt' warm/koel-mengtype met elementen van zowel het zomer- als het herfsttype).
8. Herfst/ Wintertype, zgn. mix of mengtype ('diep' warm/koel-mengtype met elementen van zowel het winter- als het herfsttype).
9. Lente/Zomertype mixtype ('licht' warm/koel-mengtype met elementen van zowel het zomer- als het lentetype).
10. Lente/Wintertype mixtype ('helder' warm/koel-mengtype met elementen van zowel het lente- als het wintertype).

Het lente/wintertype is het meest heldere type van alle kleurtypes. Voor jou geldt: kleur, kleur, kleur!! Het kan voor het lente/wintertype dus best even schrikken zijn, vooral als je voor de kleurenanalyse meer van de rustige, onopvallende kleuren was. Vaak werkt het dan het beste om heel rustig steeds wat meer kleur aan je outfits toe te voegen, zo kun je langzamerhand wennen aan die kleurexplosie ;-)

Kleuren en kleding voor het lente/wintertype.

Voor jou is helderheid belangrijker dan warm of koel. Je bent een zgn. warm-koel 'mengtype'. Dit betekent dat je precies tussen de kleuren van het lentetype en het wintertype in zit. De kleuren van zowel het lentetype als het wintertype zijn helder. De 'lentekleuren' zijn alleen wat te warm voor jou en de 'winterkleuren' weer net wat te koel.

Jouw totale indruk is helder en rijk aan contrasten. De heldere kleuren uit jouw palet maken jouw gelaat helder en stralend. Het lente/wintertype maakt van nature al een krachtige indruk en dat wordt door zijn/haar kleurenpalet nog versterkt. Doffe, fletse kleuren doen niets voor jou.

Kleuren en kleding voor het lente/wintertype.

Het donker/licht contrast varieert sterk bij de verschillende lente/wintertype. Ben je blond, gebruik dan een wat lager donker/licht contrast. Heb je daarentegen donker haar, dan kun je het beste een hoog donker/lichtcontrast in je outfits gebruiken.

Jouw kleuren zijn o.a. gebroken wit, zwart, antraciet, warmgrijs, blauw, helderblauw, ijsblauw, turkoois, citroengeel, zuivergroen, dennengroen, zeegroen, blauwgroen, geelgroen, bosgroen, mintgroen, helder petrolblauw, violetblauw, mango, fuchsia, bordeaux, helderrood, oranje-rood, warm pastelroze, dieproze, helderrood, paars, violet, koraal.

Kleuren en kleding voor het lente/wintertype.

Jouw pastels moeten sprekend zijn en niet vermengd met grijs. We noemen ze ijspastels. Combineer je pastels het liefst met een wat donkerder kleur, je bent wel wat licht/donker contrast nodig, helemaal als je een donkerharig lente/wintertype bent.

N.B. Ben je een blond lente/wintertype wees dan voorzichtig met de kleur zwart direct onder je gezicht. Je kunt zwart dan beter onder je middel of lager dragen. Überhaupt is het voor alle lente/wintertypes goed om zwart te combineren met een vrolijke kleur, alleen zwart maakt je hard en of bleek. Draag liever bijv. een zwart t-shirt met een felgekleurd vestje of jasje er over. Overigens staan andere donkere kleuren je net zo mooi, zo niet mooier dan zwart.

Het lente/wintertype kan allerlei haarkleuren hebben, van blond tot donker. Het haar heeft vaak wel enige warmte in zich maar is nooit rood. De juiste kleuren laten je haren glanzen. Wil je je haarkleur ophalen dan kun je verftinten kiezen die enige warmte bevatten, maar neem geen rode haartint. Neem liever een kleur met een beetje een warme 'gloed'.

De huidskleur van het lente/wintertype is neutraal (d.w.z. niet erg warm of koel). De oogkleur is meestal helder en kan erg variëren: van bijvoorbeeld groen-blauw, groen-grijs, groenbruin tot blauw, vaak is het een mengkleur.

Heldere kleurtypes staan verder mooi in glanzende materialen (zoals stoffen, edelstenen, metalen, make-up).

Kleuren en kleding voor het lente/wintertype.

^ Voorbeelden van een aantal prachtige heldere/ felle/ sprekende kleuren die heel geschikt voor het lente/wintertype. Voor jou is het niet moeilijk om de juiste kleuren in de rekken van de winkels te vinden. Je ziet ze van verre al hangen :-)

Lente/winterwaaier in 48 kleuren.

^ De kleurenwaaier van het lente/wintertype bevat heldere kleuren die lopen van licht tot donker.

Het verschil tussen heldere en gedempte kleuren.

^ Neem heldere kleuren en blijf weg van gedempte kleuren. Gedempte kleuren doen niets voor je en maken je saai en onbeduidend.

Kenmerken en kleuren voor het lente/wintertype.

^ Goede kleuren voor het lente/wintertype.

Kleuren en kleding voor het lente/wintertype.

Kleuren en kleding voor het lente/wintertype.

Kleuren en kleding voor het lente/wintertype (make-up).

^ De beste make-upkleuren voor het lente/wintertype zijn helder. Op deze collage allerlei voorbeelden. Als je nog een strakke huid hebt kun je ook prima glanzende make-up hebben.

Kleuren en kleding voor het lente/wintertype.

^ Voorbeelden van winterjassen voor het lente/wintertype.

Kleuren en kleding voor het lente/wintertype (man).

^ Ook de lente/winterman gaat voor helderheid.

Kleuren en kleding voor het lente/wintertype (man).

^ Voorbeelden van kleuren voor het mannelijk lente/wintertype.

Kleuren en kleding voor het lente/wintertype.

^ Helder blauw past bij jou :-)

Kleurenkaart voor het lente/wintertype.

^ Kleurenkaart in 36 kleuren voor het lente/wintertype.

Kleuren en kleding voor het lente/wintertype.

^ Het lente/wintertype moet echt 'kleur bekennen'. Ga voor stralende, felle kleuren.

 

Metalen voor het lente/wintertype.

^ Het lente/wintertype kan qua metalen veel hebben. Dit komt doordat je een mengtype bent. Wel is het belangrijk dat er glans op je metalen zit.

 

Kleuren en kleding voor het lente/wintertype.

^ Blauw met groen is echt geen boerenfatsoen ;-) en staat het lente/wintertype geweldig. Probeer gerust ook eens de combinatie van helder roze met rood!

Haarkleuren voor het lente/wintertype.

Sandra schrijft me: Hoi Style Consulting, Ik ben een lente/wintertype en nu dacht ik bij de kapper vanmorgen: 'ach het zal wel meevallen een beetje rood kan er wel bij in de verfmix'. Maar het is nu erg koperrood. Wat vraag ik aan de kapper voor kleur die minder heftig is? Alleen bruin is saai. Ik voel mij een oen dat ik niet beter overlegd heb. Met vriendelijke groeten, Sandra.
Ik krijg heel vaak vragen over haarkleur. Mijn blog over welke haarkleur je het beste kunt kiezen voor je haartype is dan ook het beste gelezen van al mijn blogs.
Hoi Sandra: Het lente/wintertype kan veel helderheid hebben en zit qua temperatuur (=warmte) in het middensegment. Kleuren die neutraal zijn, zijn daarom het beste. Hele warme kleuren zijn inderdaad te warm voor jou. Wanneer je je haar verft geeft dit vaak een mooie glans over het haar en dat is erg mooi voor het lente/wintertype met helderheid als belangrijkste kleurkenmerk. Een goede kapper kan je een neutrale tint adviseren. Blijf ongeveer in de buurt van de kleurdiepte die je van nature hebt, dat is het mooiste. Eén of twee tintjes opschuiven kan. Maar ga niet te donker. Bij het lente/wintertype kan het erg variëren hoe donker hun haar is. Dit loopt van vrij licht haar naar donker haar. De natuurlijke haarkleur is vaak ook niet echt warm of koel. We zien vaak wel een wat warmere gloed in het haar, vooral als de zon er op schijnt. Nu je haar eenmaal gekleurd is zou ik wel oppassen met meteen weer kleuren. Dit kan het misschien alleen nog maar erger maken. Overleg daarom eerst goed met je kapper. Op dit voorbeeld van l'Oreal kun je een aantal neutrale kleuren (links) zien. De kleuren 6RB, 4 MR en 4AR hebben ook wel wat warmte in zich.
 
Kappers mengen ook vaak verschillende kleurnummers door elkaar.
 
Wij hebben van nature allerlei pigmenten in ons haar. Zowel warme als koele. Een goede kapper weet wat er ongeveer gaat gebeuren met jouw haar. Ga daarom nooit zelf experimenteren. 
Hoe kies je een haarkleur bij je kleurtype?

Meer lezen?

* Zoek je een kleurenwaaier en/of e-book voor het lente/wintertype? Kijk dan hier.

* Ben jij een lente/wintertype en zoek je een kleurenwaaier? Ik heb nu ook zgn. '2-sides' pocketwaaiers. Ze zijn uitgevoerd in luxe kunstdruk en glimmen daardoor niet. Dat is erg belangrijk want glanzend papier vertekent de kleuren. Ze zijn aan 2 zijden bedrukt, met aan de voorkant 40 kleuren en aan de achterkant 160 nuances van deze kleuren. Kijk hier.

* Zoek je een leuke accessoire voor een helder type? Kijk dan hier.

* Wil je als helder kleurtype ook wel eens gedempte kleuren dragen? In dit blog vertel ik je hoe je dat het beste kunt doen. Lees meer.

* Wil je de link zien naar mijn Pinterest bord over het lente/wintertype? Kijk dan hierWist je trouwens dat je dit soort borden ook kunt volgen? Dan krijg je een berichtje op je Pinterest-account als er nieuwe foto's aan het bord zijn toegevoegd.

* Wil je meer lezen over het 10 seizoenen-systeem? Lees meer.

* Wil je meer informatie of het gebruik van donker/lichtcontrast in je outfits? Kijk dan hier.

* Dit is de link naar mijn Pinterest bord over neutrale haarkleuren.

* Wil jij nu ook wel eens weten welk kleurtype je bent? Ik werk met 26 verschillende kleurtypes. Kom gerust eens langs voor het kleuradvies. Lees meer.