• darkblurbg
  • darkblurbg

Kenmerken van het lente/wintertype.

Gepubliceerd op: 23-02-2018

In mijn reeks over de kleurtypes van het 10 seizoenen-systeem alweer het laatste type: het lente/wintertype. Bij dit kleurtype is tijdens de kleurenanalyse gebleken dat vooral 'helderheid' belangrijk. Na deze reeks volgen binnenkort blog-artikelen over de types van het Colour Me Beautiful-systeem.

Het 10 seizoenen-systeem bij kleuradvies.

Bij kleuradvies wordt gewerkt met allerlei kleursystemen. Een systeem dat veel voorkomt in Nederland is het 10 seizoenensysteem. Het lente/wintertype is één van deze 10 kleurtypes. Je ziet de kaart van het lente/wintertype op de bovenste rij, linksboven.

De 10 kleurtypes van het 10 seizoenen-systeem zijn:

1. Zomertype (zuiver 'koel' kleurtype, gedempt en licht).
2. Wintertype (zuiver 'koel' kleurtype, helder en van licht naar donker). 
3. Zomer/Wintertype (zuiver 'koel' type, mixtype, zit qua kleuring tussen het zomer- en wintertype in).
4. Lentetype (zuiver 'warm' kleurtype, helder en vrij licht).
5. Herfsttype (zuiver 'warm' kleurtype, gedempte en vrij donker).
6. Lente/Herfsttype (zuiver 'warm' kleurtype, mengtype, zit qua kleuring tussen het lente- en herfsttype in).
7. Zomer/Herfsttype mixtype ('gedempt' warm/koel-mengtype met elementen van zowel het zomer- als het herfsttype).
8. Herfst/ Wintertype, zgn. mix of mengtype ('diep' warm/koel-mengtype met elementen van zowel het winter- als het herfsttype).
9. Lente/Zomertype mixtype ('licht' warm/koel-mengtype met elementen van zowel het zomer- als het lentetype).
10. Lente/Wintertype mixtype ('helder' warm/koel-mengtype met elementen van zowel het lente- als het wintertype).

Het lente/wintertype is het meest heldere type van alle kleurtypes. Voor jou geldt: kleur, kleur, kleur!! Het kan voor het lente/wintertype dus best even schrikken zijn, vooral als je voor de kleurenanalyse meer van de rustige, onopvallende kleuren was. Vaak werkt het dan het beste om heel rustig steeds wat meer kleur aan je outfits toe te voegen, zo kun je langzamerhand wennen aan die kleurexplosie ;-)

Voor jou is helderheid belangrijker dan warm of koel. Je bent een zgn. warm-koel 'mengtype'. Dit betekent dat je precies tussen de kleuren van het lentetype en het wintertype in zit. De kleuren van zowel het lentetype als het wintertype zijn helder. De 'lentekleuren' zijn alleen wat te warm voor jou en de 'winterkleuren' weer net wat te koel.

Jouw totale indruk is helder en rijk aan contrasten. De heldere kleuren uit jouw palet maken jouw gelaat helder en stralend. Het lente/wintertype maakt van nature al een krachtige indruk en dat wordt door zijn/haar kleurenpalet nog versterkt. Doffe, fletse kleuren doen niets voor jou.

Het donker/licht contrast varieert sterk bij de verschillende lente/wintertype. Ben je blond, gebruik dan een wat lager donker/licht contrast. Heb je daarentegen donker haar, dan kun je het beste een hoog donker/lichtcontrast in je outfits gebruiken.

Jouw kleuren zijn o.a. gebroken wit, zwart, antraciet, warmgrijs, blauw, helderblauw, ijsblauw, turkoois, citroengeel, zuivergroen, dennengroen, zeegroen, blauwgroen, geelgroen, bosgroen, mintgroen, helder petrolblauw, violetblauw, mango, fuchsia, bordeaux, helderrood, oranje-rood, warm pastelroze, dieproze, helderrood, paars, violet, koraal.

Jouw pastels moeten sprekend zijn en niet vermengd met grijs. We noemen ze ijspastels. Combineer je pastels het liefst met een wat donkerder kleur, je bent wel wat licht/donker contrast nodig, helemaal als je een donkerharig lente/wintertype bent.

N.B. Ben je een blond lente/wintertype wees dan voorzichtig met de kleur zwart direct onder je gezicht. Je kunt zwart dan beter onder je middel of lager dragen. Überhaupt is het voor alle lente/wintertypes goed om zwart te combineren met een vrolijke kleur, alleen zwart maakt je hard en of bleek. Draag liever bijv. een zwart t-shirt met een felgekleurd vestje of jasje er over. Overigens staan andere donkere kleuren je net zo mooi, zo niet mooier dan zwart.

Het lente/wintertype kan allerlei haarkleuren hebben, van blond tot donker. Het haar heeft vaak wel enige warmte in zich maar is nooit rood. De juiste kleuren laten je haren glanzen. Wil je je haarkleur ophalen dan kun je tinten kiezen die enige warmte bevatten, maar niet te rood zijn.

De huidskleur van het lente/wintertype is neutraal (d.w.z. niet erg warm of koel). De oogkleur is meestal helder en kan erg variëren: van bijvoorbeeld groen-blauw, groen-grijs, groenbruin tot blauw, vaak is het een mengkleur.

Heldere kleurtypes staan verder mooi in glanzende materialen (zoals stoffen, edelstenen, metalen, make-up).

 

Kenmerken en kleuren voor het lente/wintertype.

^ Voorbeelden van een aantal prachtige heldere/ felle/ sprekende kleuren die heel geschikt voor het lente/wintertype. Voor jou is het niet moeilijk om de juiste kleuren in de rekken van de winkels te vinden. Je ziet ze van verre al hangen :-)

 

Lente/winterwaaier in 48 kleuren.

^ De kleurenwaaier van het lente/wintertype bevat heldere kleuren die lopen van licht tot donker.

Het verschil tussen heldere en gedempte kleuren.

^ Neem heldere kleuren en blijf weg van gedempte kleuren. Gedempte kleuren doen niets voor je en maken je saai en onbeduidend.

Kenmerken en kleuren voor het lente/wintertype.

^ Goede kleuren voor het lente/wintertype.

 

Kenmerken en kleuren voor het lente/wintertype.

^ Nog meer leuke voorbeelden.

Kenmerken en kleuren voor het lente/wintertype.

^ Als lente/wintertype neem je het beste stralende, heldere kleuren.

Kenmerken en kleuren voor het lente/wintertype.

^ Voorbeelden voor het lente/wintertype.

Kenmerken en kleuren voor het lente/wintertype.

^ Neem vooral heldere kleuren!

Kleuren en kleding voor het lente/wintertype.

Kleuren en kleding voor het lente/wintertype.

Make-Opkleuren voor het lente/wintertype.

^ De beste make-upkleuren voor het lente/wintertype zijn helder. Op deze collage allerlei voorbeelden. Als je nog een strakke huid hebt kun je ook prima glanzende make-up hebben.

Jassen voor het lente/wintertype.

^ Voorbeelden van winterjassen voor het lente/wintertype.

Kenmerken en kleuren voor het lente/wintertype (man).

^ Ook de lente/winterman gaat voor helderheid.

Kenmerken en kleuren voor het lente/wintertype (man).

^ Voorbeelden van kleuren voor het mannelijk lente/wintertype.

Kenmerken en kleuren voor het lente/wintertype.

^ Voorbeelden van kleding voor het lente/wintertype.

 

Kleurenkaart van het lente/wintertype.

^ Kleurenkaart in 36 kleuren voor het lente/wintertype.

 

Lente/wintertype.

^ Het lente/wintertype moet echt kleur bekennen. Ga voor stralende, felle kleuren.

 

Metalen voor het lente/wintertype.

^ Het lente/wintertype kan qua metalen veel hebben. Dit komt doordat je een mengtype bent. Wel is het belangrijk dat er glans op je metalen zit.

 

Blauw met groen is geen boerenfatsoen.

^Blauw met groen is echt geen boerenfatsoen ;-) en staat het lente/wintertype geweldig. Probeer gerust ook eens de combinatie van helder roze met rood!

Meer lezen?

* Zoek je een kleurenwaaier en/of e-book voor het lente/wintertype? Kijk dan hier.

* Zoek je een leuke accessoire voor een helder type? Kijk dan hier.

* Wil je als helder kleurtype ook wel eens gedempte kleuren dragen? In dit blog vertel ik je hoe je dat doet. Lees meer.

* Wil je de link zien naar mijn Pinterest bord over het lente/wintertype? Kijk dan hierWist je trouwens dat je dit soort borden ook kunt volgen? Dan krijg je een berichtje op je Pinterest-account als er nieuwe foto's aan het bord zijn toegevoegd.

* Wil je meer lezen over het 10 seizoenen-systeem? Lees meer.

* Wil je meer informatie of het gebruik van donker/lichtcontrast in je outfits? Kijk dan hier.