Veel vragen die ik van mijn klanten krijg gaan over wat geschikte haarkleuren voor hun kleurtype zijn. Veel vrouwen willen graag wat lichter haar. Helaas komt er bij het blonderen van je haar altijd wel wat warmte tevoorschijn. Vooral bij koele kleurtypes is dit een vervelende bijkomstigheid. Ook door invloeden van buitenaf zoals zon, zwemmen en het overmatig wassen van je haar met shampoo kan je haar warmer van kleur worden, dit geldt voor zowel natuurlijk blond haar als voor gekleurd haar.
In dit blog leg ik uit hoe het komt dat we een gelige of oranje gloed in ons haar kunnen krijgen als je het oplicht.
Ook gekleurd haar en zelf een natuurlijke haarkleur kan gelig of enigszins oranje worden als je het blootstelt aan invloeden vanuit de omgeving.
Door het overmatig wassen van je haar, zonlicht en zwemmen worden de pigmenten in je haar geoxideerd door waterstofperoxide, sulfaten, UV-straling en zout. Oxidatie is de chemische reactie die de pigmenten in je haar lichter maakt.
De ondertoon je haar kan ook als je het blondeert wat warmer worden. Dit geldt voor alle haarkleuren, dus ook voor koel (assig) haar. De gelige of oranje gloed ontstaat doordat de pigmenten in het haar gaan oxideren, dit is een chemische reactie. Dit gebeurt bijvoorbeeld onder invloed van waterstofperoxide dat gebruikt worden om je haar te blonderen. Waarom oxidatie tot een oranje gloed leidt heeft te maken met twee soorten pigmenten die in haar voorkomen.
Onze natuurlijke, individuele haarkleur wordt bepaald door het melaninegehalte van het haar. Melanine wordt in de malanocieten geproduceerd. Dit zijn cellen die zich onder andere in de haarfollikels bevinden. Er zijn twee typen melanine die voor de verschillende haarkleurvarianten verantwoordelijk zijn, namelijk eumelanine en feomelanine. Deze verschillen in verhouding tot elkaar, waardoor het haar in circa 11 tot 12 kleurtinten kan variëren.
Blond haar bevat weinig eumelanine en veel feomelanine. Rood haar bevat eveneens weinig eumelaninem, maar wel zeer veel feomelanine. Terwijl donker haar veel eumelanine bevat en weinig feomelanine.
Eumelanine bepaalt hoe donker jouw haar is en wat je natuurlijke haarkleur is. Het gaat hierbij dus om de natuurtint van je haar. Eumelanine bestaat uit de primaire kleuren rood, geel en blauw.
Feomelanine bepaald wat de ondertoon van het haar is (hoe warm of koel je haar is). Feomelanine bestaat uit de primaire kleuren rood en geel.
Elke haarkleur heeft dus blauwe, gele- en roodpigmenten in zich, ook de koele haarkleuren.
Feomelanine bepaalt hoe rood of geel je haar wordt als je het laat blonderen. Lichtblond haar bevat veel geelpigment. Bruintinten bevatten juist veel roodpigment. Hierdoor kan het gebeuren dat je haarkleur na het blonderen wat te geel of te oranje uitpakt.
Meestal zie je de natuurtint van jouw haarkleur wel en de ondertoon niet. In dat geval staan beide pigmentsoorten met elkaar in verhouding. Dat wil zeggen dat het eumelanine voldoende groene, blauwe en/of paarse pimenten bevat om de respectievelijk rode, oranje en/of gele ondertoon te neutraliseren.
Vooral bij donkere haarkleuren is het lastig om het haar koel te blonderen. Je hebt met donker haar van nature oranje pigment in je haar. Als je het haar oplicht komt er daardoor vaak een oranje gloed in het haar.
Heb je lichter blond haar dan heb je van nature geelpigment in je haar en wordt het haar na het blonderen vaak wat gelig blond.
Zwart haar wordt bijvoorbeeld eerst donkerbruin, dan rood, dan oranje, dan geel en uiteindelijk lichtblond.
Donkerblond haar gaat van koper naar oranje naar donkergeel, geel en uiteindelijk lichtblond. Bij blonderen is een oranje gloed te voorkomen door een lager percentage waterstofperoxide te gebruiken zodat het ontkleuren langzamer gaat. Maar de kans is er dan dat het eindresultaat te licht wordt.
Wanneer je bruin haar gaat blonderen kan het haar bijvoorbeeld tijdens het proces binnen 30 minuten er blond uit gaan zien. Het feomelanine pigment heeft echter mogelijk wel 40 of 50 minuten nodig om hetzelfde niveau te bereiken. Wanneer je dan na 30 minuten stopt met blonderen, is het feomelanine pigment niet in staat om de gewenste blondtint te krijgen en dan slaat de ondertoon oranje uit. Het eumelanine pigment beschikt dan niet over voldoende blauwe pigmenten om de oranje ondertoon te neutraliseren. De oranje gloed is daardoor duidelijk zichtbaar. Bij blonderen kun je een oranje gloed niet voorkomen. Om het zo min mogelijk te laten opvallen kun je een zo laag mogelijk percentage aan activator gebruiken en het oxidatieproces iets verlengen. Zoals je ziet is het allemaal niet zo simpel en kun je haarkleuringen maar beter laten uitvoeren door een professional.
Wanneer je je haar lichter kleurt, zal de warmte van je natuurlijke haarkleur vrijkomen en dat is dus oranje/geel. Dit heeft als gevolg dat het eindresultaat van je haarkleuring oranje, geel of koper is. Omdat iedereen ander haar heeft (haardikte, haarondergrond, huidige/natuurlijke haarkleur) en een ander gewenst kleurresultaat wil, is de manier waarop de behandeling die toegepast moet worden om oranje uitgevallen haar te verhelpen voor iedereen verschillend.
Als je van donker naar licht wilt gaan, moet je haar door een aantal fases heen. Hoe donkerder je van nature bent, hoe meer rode en oranje pigmenten er tevoorschijn komen wanneer je je haar gaat oplichten. Dit geldt ook als je van nature een blondine bent, maar je haar donkerder hebt geverfd. In dat geval moet de ontkleuring door de kleurpigmenten heen breken en ook dan loop je het risico met een oranje gloed in je haar achter te blijven, als je eigenhandig aan het ontkleuren slaat. Het is dan ook niet voor niets dat er vaak een toner over je haar heen gezet wordt na het ontkleuren. Deze neutraliseert de warme pigmenten die door het ontkleuren zijn vrijgekomen.
^ Ben je van jezelf een 'koel' kleurtype? Dan wil je graag een koele haarkleur houden wanneer je je haar kleur. Dit kan echter soms nog best lastig zijn, omdat ook koele kleurtypes warme pigmenten in hun haar hebben.
Zelf je haar verven of blonderen is geen goed idee. Als je er goed over nadenkt, is het ook heel logisch dat je kleur met een pakje haarverf van de drogist negen van de tien keer niet uitpakt zoals je voor ogen had. Dat heeft te maken met je basis. Is je haar al geverfd of niet? Hoe donker of licht is je haar. Ben je al grijs of nog niet? Is je haar droog en beschadigd of juist gezond? Al deze factoren zijn van invloed op het eindresultaat.
Daarnaast is haarverf van de drogist vaak onnodig schadelijk voor je haar. Men stopt er namelijk het maximale percentage waterstofperoxide in. Als jij een bepaald pakje kiest, moet deze kleur voor jou misschien net een tintje donkerder worden, bij je nichtje dat van nature donkerbruin haar heeft, moet datzelfde pakje drie tinten oplichten en bij je moeder moet dezelfde kleuring haar grijze haren dekken. Om het haar op te lichten of grijs haar te dekken, heb je een hoger percentage waterstofperoxide nodig dan wanneer je slechts een tintje donkerder wilt gaan, zoals jij van plan was. In dit geval beschadig je je haar dus onnodig. Bovendien worden de haarschubben te ver opengezet door het hoge percentage waterstofperoxide, waardoor de kleur vaak doorslaat en veel donkerder uitpakt dan je had gewild.
- Zilvershampoo. Neem een goed gepigmenteerde zilvershampoo. De paarse kleur van de zilvershampoo kan een gele gloed in je haren neutraliseren. Op een oranje gloed werkt dit helaas meestal niet voldoende. Gebruik een zilvershampoo niet vaker dan 2x per week, want het kan je haar uitdrogen en je haar klan er te paars van worden. Wissel dus af met je normale shampoo. Breng de shampoo dik aan, het is ook belangrijk om de shampoo steeds goed in te laten trekken. Indien nodig kun je dit proces een aantal keren herhalen. De inwerktijd bij is lichtblond haar korter dan wanneer je donkerder blond bent. Wanneer je je haar een aantal keer gewassen hebt met zilvershampoo en het minder gelig wordt, kan het zijn dat je haar alsnog een paarsige gloed krijgt. Een teken om het of voorlopig niet meer te gebruiken, of de inwerktijd in te korten!
Zilvershampoo is niet per definitie slecht of schadelijk. Het bevat geen agressieve bestanddelen, maar de meeste zilvershampoos bevatten, in tegenstelling tot een gemiddelde gewone shampoo, geen voedende bestanddelen, waardoor je haar droger kan aanvoelen dan je gewend bent. Na het gebruik van een zilvershampoo is een bijpassend goede verzorging van je haar geen overbodige luxe. Een treatment zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten. Hierdoor verdwijnt pluis, wordt het haar glad en gaat het mooi glanzen. Wanneer je je haar na de zilvershampoo met een voedende shampoo wast en vervolgens een haarmasker gebruikt, compenseer je de zilvershampoo weer!
- Gebruik een toner. Is je haar nog steeds te niet naar je zin? Vraag je haarstylist dan om een toner. Met een spoeling maak je het haar niet donkerder of lichter, maar je voegt wel pigment toe aan het haar. Zo kun je kiezen voor allerlei kleurnuances, waaronder dus asblond. Deze spoeling zal ongewenste geeltinten (bij blond haar) of oranjetinten (na het verven van donker haar) uit het haar verwijderen. Een spoeling bevat geen peroxide en is dus niet schadelijk voor het haar. Het is een semi-permanente kleuring en het is dus niet blijvend. Een spoeling vervaagt zeer licht bij elke wasbeurt en moet dus eens in de zoveel weken herhaalt worden. Hierdoor kun je die frisse blonde kleur behouden. Het aantal weken tussen de spoelingen is uiteraard afhankelijk van hoe vaak je jouw haren wast en ook per persoon kan de houdbaarheid van de kleur verschillen.
- Opnieuw kleuring laten uitvoeren. Het beste is om niet zelf te gaan experimenteren, maar om je haar te laten behandelen door een professionele kapper. Een askleurige haarverf kan de kleur mogelijk compenseren of je kunt opnieuw een blondering laten uitvoeren. Een andere oplossing is ontkleuren en een nieuwe haarkleur kiezen.
- Highlights. Een licht oranje zweem kun je soms minder laten opvallen met highlights. Het voordeel hiervan is dat je niet het hele haar weer opnieuw hoeft te kleuren. Elke haarkleuring is steeds weer een aanslag op je haar.
Ook onder invloed van de zon, wassen en zwemmen wordt blond haar vaak wat warmer van kleur. Een hoed dragen in de zon of het gebruik van een beschermende UV-spray kan dit proces vertragen.
^ Ik ben zelf een zomertype en kleur mijn haar al jaren blond. Van nature is mijn haar assig blond. Hier heb ik highlights gecombineerd met wat donkerder lokken.
^ Momenteel ben ik nog blonder. Ik gebruik geregeld een zilvershampoo en -conditioner om mijn haar koel van kleur te houden, maar het blijft steeds wat te gelig naar mijn zin. Ik ben dan ook bezig om het weer wat koeler te krijgen. Een goede kapper is hierbij essentieel...
^ In de lockdown-periode kon ik, net als iedereen, een tijd lang niet naar de kapper. Hier zie je mijn natuurlijke haarkleur. Assig middenblond.
^ Mijn haar is nu weer mooi koel blond. Mijn kapper zet highlights in mijn natuurlijke haarkleur. Die zie je er nog doorheen, hetgeen ervoor zorgt dat ik minder snel een uitgroei heb.
Kleurstapeling en belasting van je haar
Als je zelf je haar verft zie je heel vaak dat mensen hun haar telkens helemaal verven (dus ook de lengtes) als ze uitgroei hebben. Dit is echter niet nodig, je kunt beter een aantal keer tussendoor alleen je uitgroei verven. Als je telkens je hele haar opnieuw verft, is de kans heel groot dat je geverfde haarkleur steeds donkerder wordt doordat het kleurpigment zich stapelt. Helemaal bij haarverf van minder goede kwaliteit is dit het geval! Dus vind je ook je kleur te donker worden naar je smaak? En verf jij ook altijd je haar helemaal? Misschien is dat dan wel de oorzaak. Het is daarnaast ook nog eens beter voor je haar om het niet steeds helemaal te verven (want de meeste verf brengt toch schade toe aan je haar). Omdat het lastig is om zelf je uitgroei bij te werken en je ook niet goed kunt voorspellen hoe een kleur uitvalt raad ik je aan niet zelf te gaan verven. Kappers mengen ook vaak verschillende kleuren haarvelf.
* Wil lezen hoe je een geschikte haarkleur voor jouw kleurtype kiest? Lees dan dit blog.
* Wil je meer lezen over haarkleuren voor het zomertype? Lees dan dit blog.
* Wil je meer lezen over haarkleuren voor het lente/herfsttype? Lees dan dit blog.
* Dit is de link naar mijn Pinterest-bord over koele haarkleuren. Wist je dat je deze borden ook kunt volgen?
* Vaak wordt gedacht dat grijs haar altijd hetzelfde is, maar dit is zeker niet het geval. Lees dit blog als je hier meer over wilt weten.