• darkblurbg
  • darkblurbg

Heb je een eerste date? De kleur rood laat jou er aantrekkelijk uitzien.

Gepubliceerd op: 15-03-2019

Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat mannen zich meer aangetrokken voelen tot vrouwen die op hun eerste date rood dragen. Niet zo gek, want rood is een opwindende, actieve kleur. Het is een kleur die staat voor o.a. leven, energie, romantiek, warmte, de liefde, rode rozen, een rood hart, rode lippen, hartstocht en passie. Jij kunt je aantrekkelijkheid dan ook vergroten door op je eerste date gebruik maken van deze kleur.

Uit onderzoek is ook gebleken dat er op datingsites meer gekeken wordt op profielen van vrouwen die de kleur rood dragen.

Hoe mannen en vrouwen rood ervaren:

Hoe rood wordt ervaren verschilt echter per sexe. Vrouwen ervaren mannen die rood dragen eerder als dominant en agressief. Daarom kunnen mannen deze kleur beter vermijden op een eerste date. Ook onderling ervaren vrouwen andere vrouwen die in rood gekleed gaan vaak als een bedreiging.

Rood op de werkvloer:

In een zakelijke omgeving kun je beter voorzichtig zijn met rood. Deze kleur trekt alle aandacht naar je toe. Tenzij je een vechtersmentaliteit wilt uitstralen kun je op je werk dus beter voorzichtig zijn met rood. Je kunt wel heel klein beetje rood gebruiken als je sterk wilt overkomen. Neem dan liever geen felrood, dat kan te sterk overkomen. Bordeauxrood of gedempt rood zijn beter.

Kun je de kleur rood dragen op de werkvloer?

^ Een beetje rood zoals op dit voorbeeld is beter als een heel groot rood  vlak. De fellere roodtint is mooi afgewisseld met een donkere tint.

De lading van de kleur rood:

Rood wordt ook gezien als een kleur die gevaar aanduidt, denk maar aan de brandweerauto en een sein- of stoplicht. In het westen is de kleur rood tevens verbonden aan vreugde, weelde, adel en elite. Denk maar aan het gebruik van de rode loper bij officiële aangelegenheden, herdenkingen en feesten. 

Zoals elke kleur heeft de de kleur rood een positieve en negatieve lading. Hoe rood wordt ervaren is lang niet overal hetzelfde. 

Wereldwijd staat rood voor: energie, kracht, macht, verbod, communisme, geluk.

In het Westen staat het voor: macht, warmte, kracht, oorlog, passie, luidruchtig, actief, agitatie, rijkdom, elan, triomf, gedrevenheid, verbod, gevaar, Pinksteren.

In het nabije Oosten staat rood voor: dood, slechtheid, woestijn.

In India voor: creativiteit.

In het verre Oosten: kansen, weelde, geluk, huwelijk, gezondheid, beroemdheid, dood, nood, gevaar, geweld, ziekenhuis.

De juiste roodtinten laten jou stralen:

Het is belangrijk om een roodtint te kiezen die past bij jouw kleurtype. Dit geldt ook voor je lippenstift. Er zijn enorm veel verschillende tinten rood te vinden, warm, koel, helder, gedempt, licht en donker. De juiste roodtint zal jou er aantrekkelijk uit laten zien en zal jouw huidtint ophalen. De juiste kleur rood versterkt de gezonde gloed in je gelaat.

Warm rood, neutraal rood en koel rood.

^ Links: warm roodtinten. Dit zijn kleuren met geelpigment. Midden: neutraal rood. Rechts: koele roodtinten. Dit zijn kleuren met blauwpigment.

Hoe feller het rood hoe sterker de kleur over komt. Passen felle kleuren niet bij jou? Neem ze dan liever niet. De kleur zal jou dan 'overpoweren'. Ga dan liever voor bijvoorbeeld gedempt rood, donkerrood, of lichtrood. Let hierbij ook op jouw persoonlijkheid. Val je liever niet te veel op, neem dan geen felrood. Je zult je in felrood niet op je gemak voelen.

 

Roodtinten voor alle kleurtypes.

^ Pas de roodtint die je kiest aan bij jouw kleurtype (en ook bij je persoonlijkheid).

Voor elke kleurendominantie zijn er genoeg roodtinten te vinden:

- Ben je bijvoorbeeld een gedempt kleurtype dan zal helder rood te sterk voor je zijn. Jouw roodtinten zijn vermengd met wat grijs. Neem ook een lipstick in een rustige roodtint.

- Een helder kleurtype staat daarentegen wel heel goed in felle roodtinten. Jouw roodtinten zijn puur, soms iets geler, blauwer of lichter.

- Ben je een warm kleurtype neem dan een warme roodtint. Jouw roodtinten zijn vermengd met geelpigment.

- Ben je een koel kleurtype, neem dan koele roodtinten, dus meer rozeachtig rood. Jouw roodtinten zijn vermengd met blauwpigment.

- Ben je een diep kleurtype, neem dan een donkerder rood. Jouw roodtinten zijn vermengd met wat zwart.

- Ben je een licht kleurtype? Kies dan lichtere roodtinten. Jouw roodtinten zijn vermengd met wat wit.

Rode accenten bij een donkerblauw jurkje.

^ De roodtinten van mijn sjaal en laarsjes zijn aan de koele kant. Ze hebben een meer blauwe ondertoon. Koele kleuren staan mij het mooiste.

Rood maakt je aantrekkelijk.

^ Links, een helder rood jasje met een iets gedempter rood tasje. Rechts een helder rode broek.

Rood maakt je aantrekkelijk.

^ Ook leuk, een rood rokje.

Rood maakt je aantrekkelijk.

^ Koel rood heeft een zweem van blauw in zich, zoals deze blouse en tas aan de linkerkant. De roodtinten rechts zijn ook koel.

Draag rood op je eerste date.

^ Deze top, baret en laarzen hebben een heldere, pure roodtint.

Draag rood op je eerste date.

^ Wil je het wat subtieler? Je kunt een rood accentje ook toevoegen door middel van je accessoires, zoals deze printsjaal en het riempje. Of neem een rode pet, rode schoenen of rode laarsjes.

Draag rood op je eerste date.

^ Warm rood heeft een zweem van geel in zich, zoals deze broek, top en accessoires.

Draag rood op je eerste date.

^ Helder rode lipstick en schoenen. Deze roodtinten hebben een warme ondertoon, de schoen neigen naar oranjerood.

Steenrood pak.

^ Pak in steenrood. Steenrood is een gedempte, warme roodtint. Deze kleur is vermengd met wat bruin en past goed bij de warme kleurtypes. Steenrood is minder intens als helder rood. Deze foto komt van Little Soho.

Donkerrood staat mooi bij diepe kleurtypes.

 

^ Donkerrood staat mooi bij diepe kleurtypes.

Lichtrood staat mooi bij lichte kleurtypes.

^ Lichtrood staat mooi bij lichte kleurtypes.

Lees meer.

* Wil jij meer lezen over welke kleur rood je het beste kunt kiezen voor jouw kleurtype? Lees dit blog.

* Wil je meer lezen over de kleur blauw en welke blauwtinten er passen bij jouw kleurtype? Kijk dan hier.

* Rood, je houd ervan of je haat het. Rood is een kleur waar je niet omheen kunt. Het is een kleur die veel aandacht trekt. Daardoor is het een kleur die je moet durven dragen. In dit blog lees je meer over de psychologische betekenissen van deze kleur.

* Felrood straalt yang uit. Lees hier meer over het principe van 'yin' en 'yang' in kleding.

* Koraalrood of Living Coral is de Pantone-kleur van 2019. Hier vind je een blog over deze kleur.

Pantone kleur van 2019: Living Coral.

* Heb jij geen idee wat jouw kleurtype is? Kom dan eens langs voor een kleuradvies (M/V). Ik werk met 26 verschillende kleurentypes. Er is nu ook een online kleurenanalyse in 26 kleurtypes mogelijk, dit doe ik aan de hand van foto's. Lees meer.