Ben jij een zomertype? Dan is je haar van nature wat assig van kleur. Deze haarkleur vinden veel zomertypes een beetje saai. Wil je je haarkleur wat frisser en spannender maken, dan kom je al snel uit op highlights in platina blond en asblond. Je kunt hier ook wat donkerder lowlights aan toe voegen. Neem dan lowlights die één of twee tonen donkerder zijn als je eigen natuurlijke haarkleur. Kies hiervoor assige blondtinten of assige bruintinten. Ze kunnen een levendiger totaalplaatje creëren en laten je haar tevens voller lijken.
Iedereen heeft naast koele pigmenten ook warme pigmenten is het haar.
Doordat ook koel haar roodpigment bevat is het belangrijk dat bij blonderen de warme pigmenten zo veel mogelijk uit het haar geblondeerd worden. Je kunt het verven dan ook het beste aan een goede kapper overlaten. Heb je behoorlijk donker haar? Dan kan het lastig zijn om het rood uit je haar te krijgen. Het is dan vaak beter om in twee stappen te blonderen. Hierover aan het einde van dit blog meer.
Doordat je een koel kleurtype bent kun je zelfs voor het super hippe 'Ice blond' gaan. Dit is dat grijzige witte haar wat je momenteel zo veel ziet. Maar bedenk wel dat deze haarkleur veel onderhoud vraagt en ook invloed kan hebben op de kwaliteit van je haar.
Het zomertype had als kind vaak lichtblond haar. Naar mate je ouder wordt krijgt het haar van een koel zomertype meestal een middenblonde tot donkerblonde kleur met een assige ondertoon. Een assige bruintint kan ook voorkomen bij het zomertype. Het zomertype vergrijst vaak langzaam en het haar krijgt op den duur een mooie, koele grijstint.
^ Ik ben zelf ook een koel zomertype. Hier zie je mij als peuter met lichtblond haar.
Ondanks de assige ondertoon kan het haar als je het blondeert wat warmer worden. De gele of oranje gloed ontstaat doordat de pigmenten in het haar gaan oxideren. Dit is een chemische reactie die je haar lichter maakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld onder invloed van waterstofperoxide dat gebruikt worden om je haar te blonderen. Waarom oxidatie tot een oranje gloed leidt heeft te maken met twee soorten pigmenten die in haar voorkomen.
Onze natuurlijke, individuele haarkleur wordt bepaald door het melaninegehalte van het haar. Melanine wordt in de malanocieten geproduceerd. Dit zijn cellen die zich onder andere in de haarfollikels bevinden. Er zijn twee typen melanine die voor de verschillende haarkleurvarianten verantwoordelijk zijn, namelijk eumelanine en feomelanine. Deze verschillen in verhouding tot elkaar, waardoor ons haar in circa 11 tot 12 kleurtinten kan variëren.
Blond haar bevat weinig eumelanine en veel feomelanine. Rood haar bevat eveneens weinig eumelanine maar wel zeer veel feomelanine. Terwijl donker haar veel eumelanine bevat en weinig feomelanine.
Eumelanine bepaalt hoe donker jouw haar is en wat je natuurlijke haarkleur is. Feomelanine bepaald wat de ondertoon van het haar is (hoe warm of koel je haar is).
Elke haarkleur heeft dus blauwe, gele- en roodpigmenten in zich, ook de koele haarkleuren. Jouw natuurlijke haarkleur is zo asssig door het blauwpigment wat in het pigment feomelanine zit.
Feomelanine bepaalt hoe rood of geel je haar wordt als je het laat blonderen. Lichtblond haar bevat veel geelpigment. Vooral bruintinten bevatten veel roodpigment. Hierdoor kan het gebeuren dat je haarkleur na het blonderen wat te geel of te oranje uitpakt.
Ook onder invloed van de zon, wassen en zwemmen wordt blond haar vaak wat warmer van kleur. Een hoed dragen in de zon of het gebruik van een beschermende UV-spray kan dit proces vertragen. Verder kun je een zilvershampoo/conditoner gebruiken tegen de warme gloed.
^ Het haar van een zomertype heeft eigenlijk altijd een koele (assige) kleur, die loopt van licht naar midden donker.
^ Op deze collage zie je voorbeelden van koele haarkleuren. Het zijn assige blondtinten, ook zilverwit haar en licht parelblond haar is koel. Het zomertype staat niet mooi in te gele of te rode blondtinten, die passen niet bij je huidtint. Helaas wordt ons haar onder invloed van o.a. de zon en door zwemmen altijd wat warmer. Wordt je blonde haar wat te warm naar je zin? Gebruik dan geregeld een zilvershampoo/ conditioner. Wissel wel af met je gewone shampoo, nader kan je haar te leil worden.
^ Het koele zomertype maakt het haar vaak wat lichter.
^ Een voorbeeld van een mooie, koele blondtint. Foto gevonden op We colour.
De natuurlijke haarkleur van het zomertype is altijd koel niet erg donker (middenblond tot assig middenbruin is vaak het donkerste wat voorkomt bio het koele zomertype) en assig. Voorkom daarom als zomertype altijd te gele blondtinten. Ook roodtinten staan je niet mooi.
Het koele zomertype is het tegenovergestelde van het koele wintertype. Beide zijn wel uitgesproken koele kleurtypes. Het zomertype staat in tegenstelling tot het wintertype niet mooi in hele donkere haarkleuren. Die zijn bij jouw delicate verschijning te hard en tekenen te veel in je gezicht.
Tip: Als je blond haar hebt en wil je teruggaan of overgaan naar donkerblond of asbruin haar, dan kun je een groene gloed in je haar krijgen. In dit geval is het beter om naar een professionele kapper te gaan om het gewenste resultaat te krijgen.
^ Neem als zomertype koele blondtinten. Die mogen lopen van licht naar midden donker. Vermijdt echter te donkere en te warme haarkleuren.
^ Het zomertype heeft vaak een assige middenblonde tot donkerblonde haarkleur.
Blonde zomertypes kunnen een nogal onbestemde haarkleur hebben, een beetje een assige kleur. Een tip voor zomertypes is om high-/en of lowlights in het haar aan te brengen (lichte of donkere plukjes). Deze highlights en/of lowlights kunnen jouw natuurlijke haarkleur doen opleven en voller laten lijken.
^ Ik ben zelf ook een koel zomertype. Ik laat meestal highlights in mijn haar zetten en als het me wat te licht wordt combineer ik dit af en toe ook met wat lowlights. Ik ben 57 jaar, maar heb nog bijna geen grijze haren.
^ Voorbeeld van een goede haarkleur voor het koele zomertype. Foto: Little Soho.
^ Voorbeeld van een goede haarkleur voor het koele zomertype. Foto: Little Soho.
^ Voorbeeld van een goede haarkleur voor het koele zomertype. Foto: Little Soho.
^ Voorbeeld van een goede haarkleur voor het koele zomertype. Foto: Little Soho.
^ Het haar van een zomertype krijgt op den duur meestal een mooie, koele grijstint. Soms kan het totale vergrijzingsproces bij het zomertype tientallen jaren duren.
Op het voorbeeld hierboven zie je links een koel zomertype met prachtig koel, zilverachtig grijs haar. Het haar is langs het gezicht zilverwit. Aan de boven- en achterkant is het haar nog wat donkerder.
Rechts zie je voorbeeld van een warm lentetype, haar haar heeft van nature een warme grijstint. Het haar heeft nog steeds verschillende warme grijsnuances.
^ Koel zomertype met prachtig zilverwit haar. Ook het grijsharige zomertype kan af en toe een zilvershampoo gebruiken. Het grijze haar van een zomertype kan soms ook wat gelig worden door de zon en door zwemmen.
Blonderen. Heb je lichtblond tot wit haar van jezelf? Dan kun je deze stap overslaan. Maar heb je asbruine of donkerblonde lokken, dan zal er eerst een blondeerproces plaats moeten vinden. Blonderen is een aanslag op het haar, zorg dus altijd dat je deze behandeling bij een professionele salon laat uitvoeren. Zij zullen goed kijken naar de kwaliteit van jouw haar en de tijd nemen voor het proces.
Wanneer je van vrij donker haar naar lichtblonde lokken wilt, ben je namelijk niet klaar in een enkele behandeling. Vaak zijn hier minimaal 2 behandelingen voor nodig om het haar licht genoeg te krijgen en de schade te beperken. Als je met te agressief blondeermiddel in een enkele behandeling van donker naar licht wilt, zal dit het haar flink beschadigen. Schrik niet tijdens dit blondeerproces, het haar zal oranje uitslaan. Dit is heel normaal en de kapper zal dit uiteindelijk corrigeren met een spoeling (toner). Wanneer je al blond haar hebt van jezelf, kun je ook kiezen om enkel highlights te zetten en niet het hele haar te blonderen.
Kleurspoeling. Wanneer je de juiste kleurhoogte hebt bereikt, ben je nog maar een enkele stap verwijderd van prachtige asblonde lokken. Het enige dat je nu nog nodig hebt, is een toner. Deze behandeling kun je bij een professionele salon laten uitvoeren. Met een spoeling maak je het haar niet donkerder of lichter, maar je voegt wel pigment toe aan het haar. Zo kun je kiezen voor allerlei kleurnuances, waaronder dus asblond. Deze spoeling zal ongewenste geeltinten (bij blond haar) of oranjetinten (na het verven van donker haar) uit het haar verwijderen.
Een spoeling bevat geen peroxide en is dus niet schadelijk voor het haar. Het is een semi-permanente kleuring en het is dus niet blijvend. Een spoeling vervaagt zeer licht bij elke wasbeurt en moet dus eens in de zoveel weken herhaalt worden. Hierdoor kun je die frisse blonde kleur behouden. Het aantal weken tussen de spoelingen is uiteraard afhankelijk van hoe vaak je jouw haren wast en ook per persoon kan de houdbaarheid van de kleur verschillen.
Zilvershampoo. Wanneer je zeer lichtblond haar hebt van jezelf, kan enkel een zilvershampoo al uitkomst bieden. Een zilvershampoo is speciaal voor blond haar en neutraliseert ongewenste geeltinten en warmte in het haar, waardoor je na gebruik van dit product enkel nog een mooie koele blondtint overhoudt. Een zilvershampoo is ook ideaal om de koele kleur tussen de spoelingen te behouden. Wanneer de kleur van de spoeling langzaam afzwakt, kun je een zilvershampoo gebruiken om de kleur op te frissen en de tijd tussen de behandelingen wat te rekken. Hoe vaak in de week je een zilvershampoo gebruikt en hoe lang je hem in laat trekken, is per persoon verschillend. (Bron: Eleven Australia).
Momenteel heb ik mijn haar wat blonder als normaal. Ik heb heel veel highlights in mijn haar laten zetten:
Ik gebruik zeer geregeld de zilvershampoo en conditioner van Elvive van l'Oreal om mijn blonde lokken mooi koel te houden:
Waarom je geen spray blond moet gebruiken.
Een blondspray is een spray die je in je haar kunt sprayen om je haren lichter te maken. Blondspray bevat waterstofperioxide, dit is het actieve ingrediënt wat ervoor zorgt dat je haar lichter zal worden. Je sprayt het in je haar en het wordt al snel lichter. Dit is zeer schadelijk voor je haar. Waterstofperoxide was je er namelijk niet gelijk uit. Het resultaat is dat je haar meteen reageert steeds lichter wordt. Ook heb. je niet in de hand wanneer het blonderen stopt, met als gevolg dat je haat geel uit kan slaan. Bij het gebruiken van blondspray beschadig je je haar nog veel meer dan met een blondering. Wil je toch lichter? Vraag advies bij je kapper en kies bijvoorbeeld voor highlights. Highlights worden in de zon vaak nog wat lichter. Highlights zijn alleen veel minder schadelijk voor je haar dan alles blond. Ook heb je met highlights minder last van een opvallende uitgroei.
* Wil lezen hoe je een haarkleur voor jouw kleurtype kiest? Lees dan dit blog.
* Wil je meer lezen over de kenmerken van het koele zomertype? Lees dan dit blog.
* Dit is de link naar mijn Pinterest-bord over koele haarkleuren. Wist je dat je deze borden ook kunt volgen.
* Vaak wordt gedacht dat grijs haar altijd hetzelfde is, maar dit is zeker niet het geval. Lees dit blog als je hier meer over wilt weten.
* Wil je meer lezen over hoe het komt dat je haar geel of rood kan worden in de zon of na het blonderen? Lees dan dit blog.
* Wil jij ook precies weten welke kleuren jou het beste staan? Boek dan een kleurenanalyse. Ik werk met maar liefst 26 verschillende kleurtypes. Lees meer.