• darkblurbg
  • darkblurbg

Een zwarte jas voor een lentetype, kan dat?

Gepubliceerd op: 04-05-2018

Ben je een lentetype en houd je veel van zwart? Dan is het misschien best even slikken... Zwart is niet een kleur die je direct heel mooi staat.

Veel van mijn klanten zijn dol op zwart. Het kleedt zo af zeggen ze. En je kunt er alles bij combineren. Helaas maakt de kleur zwart dat een lentetype er moe en bleek uitziet. 

Zwart voor een lentetype? Liever niet...

^ Een zwarte jas voor een warme lente, doen of niet? Zoals je kunt zien staat de beige jas in het midden veel mooier bij een lentetype.

Kan ik nou geen zwarte winterjas aan? Deze vraag krijg ik heel vaak van klanten die ik geanalyseerd heb als warm lentetype.

Nou liever niet...

Zwart staat maar ca. 30% van de Nederlanders echt heel mooi. En bij die groep hoort het warme lentetype helaas beslist niet. Je kunt ook nog beter een zwarte broek of rok dan een zwarte jas nemen. Die laatsten draag je namelijk een flink stuk van je gezicht af en hebben dus minder invloed op je gezicht.

Zwart maakt je gezicht bleek en bovendien accentueert zwart je rimpeltjes en wallen... Dus ben je 40+? Pas dan helemaal op met zwart meteen onder je gezicht.

 

Hoe kan het lentetype toch zwart dragen?

^ Wil je als lentetype toch graag een zwarte jas dragen? Hang er dan een flinke sjaal in vrolijke kleur uit je kleurenpalet overheen. Je kunt ook het beste je muts en handschoenen in vrolijke lentekleuren nemen.

Of ga op zoek naar zwarte jassen die afgewerkt zijn met een mooie rand van kunstbont (zoals op het middelste voorbeeld) in één van jouw kleuren en met bruine of goudkleurige knopen en ritsen. Of ga op zoek naar bruinig zwart.

Draag een zwarte jas niet zonder hem op te fleuren met een sprekende, warme kleur uit je kleurenpalet. Neem liever geen zwarte winterjas met een zwarte kraag zoals op het bovenste voorbeeld.

Draag accessoires in je juiste kleuren bij je zwarte jas.

^ Draag bij je zwarte jas mooie accessoires (muts, pet, hoed, sjaal, handschoenen) in de juiste kleuren. Dus bijvoorbeeld warm wit, okergeel, oranje, warm groen etc.

Neem bij een zwarte jas het liefst ook een tas en schoeisel in mooie, warme lentekleuren.

Grappig genoeg zie ik vaak dat zwart op den duur verdwijnt uit de garderobe van het lentetype omdat ze merken dat ze er veel frisser en vitaler uit zien in hun topkleuren. Het lentetype is het meest sprankelende type van alle kleurtypes en dat zie je helaas niet meer terug met zwart vlak onder je gezicht.

 

Het ene zwart is de andere niet...

^ Dit klinkt je misschien wat vreemd in de oren, maar er is echt verschil te vinden tussen allerlei tinten zwart. Als je er op let ga je het misschien zien.

Hoe kun je dit nou zien? Houd het zwarte kledingstuk in het daglicht. Het ene zwart is heel donker en diep terwijl sommige zwarttinten meer bruinig, gelig of grijzig lijken. Na enige oefening ga je het verschil echt zien. Het werkt heel goed als je meerdere zwarte kledingstukken met elkaar vergelijkt. Ook ogen matte stoffen zachter dan glanzende en glimmende stoffen. Matte, gelige en bruinige zwarttinten hebben daarom voor het lentetype de voorkleur. Die zijn zachter van kleur.

De bovenste rij jasjes op de bovenstaande collage zijn heel diep zwart. De jassen op de onderste rij zijn zachter en bruinig. Wanneer het zwart is afgewerkt met bruintinten zoals bij de tweede jas is dit ook beter. Dan komt het bruin dicht bij je gezicht en dat is altijd beter.

Een beetje bruin door een stof zoals op het derde voorbeeld is ook een goede optie. Bedenk wel dat een zwarte jas nooit jouw beste optie is. Zwart 'drukt' heel zwaar op het lentetype en kan je er grauw, moe en bleek uit laten zien. En dat terwijl het lentetype het meest vitale type van alle kleurtypes is. Zonde toch om dan zwart te gaan dragen ;-)

Hoe zwart lijkt zwart?

^ Hoe glimmender en gladder de stof hoe donkerder en zwarter hij lijkt.

Winterjassen voor het warme lentetype.

^ Uiteraard staat een jas in een kleur uit je eigen kleurenpalet altijd het mooist!

Tip: Draag wat meer make-up als je een zwarte jas draagt. En dan uiteraard make-up in de kleuren van je waaier.

Een zwarte jurk voor een lentetype? Liever niet...

^ En een zwarte jurk voor een lentetype? Op deze collage die ik gemaakt heb als voorbeeld zie je dat een zwarte jurk optisch behoorlijk zwaar drukt op een lentetype. Bij het sprankelende, frisse uiterlijk van het lentetype is zwart al snel te hard. De andere kleuren zijn veel mooier in harmonie met de frisse, warme kleuring van het lentetype.

Meer lezen?

* In dit blog vind je alle informatie over het warme lentetype.

* En een zwarte jas voor het zomertype? Ook niet zo'n goed idee... Lees meer.

* In dit blog meer tips voor kleurtypes die geen zwart in hun kleurenpalet hebben, maar toch graag eens zwart willen dragen.

* Sommige lentetypes vinden de winterperiode de lastigste tijd om te shoppen. Wil je ideeën opdoen voor winterkleding in de kleuren van het warme lentetype? Lees meer