• darkblurbg
  • darkblurbg

Wat draag je als het buiten heet is?

Gepubliceerd op: 25-07-2022

Tropische temperaturen, volle stranden en zweet op je voorhoofd... tijdens deze zomer kan het behoorlijk heet zijn. Vraag jij je 's ochtends ook af wat je nu weer aan zult trekken? Of wat je in je koffer zult stoppen voor je vakantie naar de zon. Je wilt uiteraard wel leuk en als het kan een beetje fris voor de dag komen. In dit blog vind je tips.

Met deze hoge temperaturen is het best lastig om je te kleden. Hier vier kledingtips om de dag zo fris mogelijk door te komen:

1. Draag stoffen die ademen.

Mijn belangrijkste tip: zorg dat je voor de juiste materialen kiest. In natuurlijke materialen zweet je het minst. In de juiste stoffen voel je je meer comfortabel in je kleding en blijf je bovendien koel. Ga daarom voor katoen, linnen, zijde, hennep en evt. voor viscose. Deze materialen zijn lekker luchtig omdat ze ademen, hierdoor zweet je minder en zijn daarom een betere optie dan synthetische materialen.

Katoen is één van de favorieten tijdens warm weer. De stof staat bekend om het ademende effect en vangt nauwelijks hitte op. Ideaal om je koel te houden tijdens de warme dagen. Nog een mooie bijkomstigheid: katoen trekt vocht weg waardoor je minder kans hebt op vervelende zweetplekken. Een katoenen top mag dus absoluut niet in je zomergarderobe ontbreken.

Linnen is een echte zomerstof en zeer geschikt om je koel te houden. De stof laat lucht door en neemt vocht op, dat maakt linnen misschien wel de meest koele stof uit dit lijstje. Deze zomerstof wordt ook veel gebruikt voor heren- en damespakken zodat je lekker luchtig naar kantoor kan. Enige nadeel van linnen kleding is dat het snel kreukt en dat je het vrijwel altijd moet strijken, maar linnen mag ook een beetje gekreukeld zijn. Een los vallende linnen broek is ideaal tijdens hete zomers.

Luxe zijde kledingstukken, ze zijn misschien niet goedkoop, maar wel heerlijk verkoelend bij warm weer. De gladde, zachte stof geeft je een zwierig gevoel en voelt zijdezacht aan op de huid. Let wel op dat je een echt zijde kledingstuk koopt en geen namaak variant van een synthetische stof. 

Chambray is niet alleen de duurzame variant van denim, het is ook nog eens lichter en luchtiger. Perfect voor zomerse temperaturen. Deze natuurlijke stof wordt gemaakt van linnen of katoen, maar dan met een ander weefpatroon. Omdat het materiaal ook zachter is dan denim, is het een hele fijne stof voor zomerse jurkjes, blousjes en shorts.

Lyocell, dat vaak bij merknaam Tencel wordt genoemd, werd voornamelijk gebruikt als stof voor beddengoed. Tegenwoordig duikt er steeds meer kleding van de textielsoort op. Da's niet gek, want de stof heeft een gladde vezel als zijde, is sterk als polyester en wordt ook nog eens duurzaam gemaakt van een natuurlijke grondstof. Tencel is in de zomer fijn, omdat het goed vocht opneemt én bacteriën geen fan zijn van de stof, waardoor het langer fris blijft ruiken. Win, win, nog eens win.

Ook hennep is heel fijn: deze stof draagt lekker luchtig en neemt minder snel geurtjes op.

Viscose is meestal een goede optie: dit is een natuurlijk materiaal gemaakt van hout- en bamboepulp, waarbij in het verwerkingsproces kunststof is toegevoegd. Hierdoor draagt het bijna hetzelfde als katoen. Is er te veel kunststof aan toegevoegd dan kan het soms wel wat 'broeierig' aanvoelen.

2. Neem kledingstukken die losjes langs het lichaam vallen.

Tijdens de zomerdagen kan het verleidelijk zijn om korte en strakke kleding te dragen. Een goed figuur wil je tenslotte ook laten zien! Maar bij temperaturen van 25 graden of meer kun je in strakke kleding flink gaan zweten, daarom kun je het beste lossere kleding dragen. Denk hierbij aan een zomerjurkje in een A-lijn model, een wijder rokje met een loshalend topje of wat wijder vallend shortje. En trek dus gerust een mooie kaftan aan naar het strand. Of draag bijvoorbeeld een los vallende playsuit of jumpsuit of een wijde linnen broek met een los vallend hemdje. Verderop dit blog zie je leuke voorbeelden.

3. Welke kleuren zijn het beste?

In welke kleuren blijf je nou lekker koel tijdens deze tropische temperaturen?

Je hoort vaak dat we lichte kleuren moeten dragen met warm weer, met name wit. Toch gaat deze regel niet altijd op... Het zit zo: lichte kleding weerkaatst de stralen van de zon en donkere kleding absorbeert ze. Maar warmte komt niet alleen maar van de zon, warmte komt ook van binnenuit. Als je bijvoorbeeld in je witte outfit constant in de zon zit, dan wordt je lichaamswarmte weer teruggekaatst naar je lichaam. Hierdoor wordt het moeilijker om af te koelen. Als je dus wisselend in de zon komt, of je gaat af en toe buiten een luchtje scheppen, dan is lichte kleding dus de juiste keus. Maar sta je de hele dag in pal in de zon, dan kun je beter voor zwart kiezen. Het is dus niet voor niets dat beveiligers op zomerse feestjes vaak in een volledig zwart pak rond lopen.

N.B.: In de winter dragen we intuïtief liever donkerder kleuren en in de zomer juiste lichtere kleuren. Dit komt doordat donkerder kleuren warmer aanvoelen dan lichte kleuren. Lichte kleuren horen voor ons gevoel meer bij de zomerperiode. Uiteraard maakt het materiaal ook een groot verschil. Je kunt bijvoorbeeld prima een witte of lichtblauwe wollen jas aan in de winter.

4. Voorkom zweetplekken.

Draag stofjes met een leuke print, zo vallen de natte plekken onder je oksels minder op. Ook in kleuren als bruin en donkerblauw vallen zweetvlekken niet zo erg op. Vermijd grijs juist wel, hierop zie je zweetvlekken weer meer.

Een open deur: Kies voor een hemdje in plaats van een t-shirt, dan blijven je oksels vrij ;-)

5. Draag iets op je hoofd.

Met hoofdbedekking op bescherm je niet alleen je haar en hoofdhuid tegen verbranding, je voorkomt ook een zonnesteek. De reden dat hoofdbedekking zo belangrijk is, is omdat je via het hoofd veel warmte opneemt. En ook weer afgeeft overigens. Dat komt weer doordat je hoofdhuid heel goed doorbloed is en veel zweetklieren bevat.

Wat doe je aan als het buiten warm/ heet is?

^ Hier zie je voorbeelden van los vallende kleding. Voor je vrije tijd kun je prima wat kortere lengtes nemen.

Wat draag je als het buiten heet/ warm is?

^ In kleding die losjes langs je lichaam valt heb je het het koelst. Vermijdt strakke kleding.

Wat draag je als het buiten heet is?

^ In een los vallende maxi-jurk ben je netjes en blijf je toch koel, vervang de laarsjes voor slippertjes of sandalen als het warm weer is. Foto van Little Soho.

Wat draag je als het buiten heet is?

^ Dit mouwloze jurkje van katoen in een A-lijn model draagt ook heerlijk bij heet weer. Hij is ook heel geschikt voor een zomers feestje. Foto van Steps.

Chambray blouse draagt heerlijk met warm weer.

^ Een blouse of jurk van chambray (100% katoen) draagt heerlijk met warm weer. Dit model valt lekker los. Ook leuk op een shortje. Foto gevonden op cecil.nl

Wat draag je als het buiten heet is?

^ Een los vallende jurk met een grote zonnehoed houden je koel. Deze collage komt uit mijn blog over een handige kleding-capsule voor een trip naar de zon (de link vind je onderaan dit blog).

Wat draag je als het buiten heet is?

^ Een wat wijder shortje draagt altijd fijn in de zomer.

 

Wat draag je als het buiten heet is?

^ Voor een beetje verkoeling kun je het beste je hoofd met een sjaal, hoed of pet bedekken. En als je je haar gekleurd hebt blijft je kleur mooi. Je zult merken dat je minder snel last hebt van de warmte en je ziet er ook nog eens hip uit! Een hoed van stro met een brede rand houdt je gezicht uit de zon.

De materialen stro en riet passen echt bij de zomer! Een tas van riet of stro staat dan ook erg leuk in de zomerperiode.

Wat draag je als het buiten heet is?

^ Deze mouwloze, linnen blouse is heel geschikt als je verzorgd voor de dag moet komen. Hij heeft leuke details en een prachtige print. Foto van Purdey.

Wat doe je aan met warm weer?

^ Luchtige witte top van viscose afgezet met kant. Foto van C&A.

Wat draag je als het buiten heet is?

^ Leuk zomers jurkje van katoen. Het model heeft een leuke print en een bijzonder detail op de rug. Hij valt lekker luchtig om je lichaam. De jurk zelf is van 100% katoen, hij heeft een dunne katoenen voering. Foto van C&A.

Wat draag je als het buiten heet is?

^ In een mouwloos katoen jurkje blijf je lekker koel.  Dit A-lijn-jurkje is gemaakt van fijne geweven stof, met geappliceerde bloemen. Hij heeft een halslijn met strikkoordjes en brede zoom met ruche. Vastgemaakte onderjurk van lichte stof. De jurk en de voering zijn beide van 100% katoen. Foto van C&A.

Wat moet je aan als het buiten heet weer is.

^ Bermuda van spijkerstof gecombineerd met een mouwloze blouse. Foto van C&A.

^ Jurkje van katoen met 5% stretch, zodat het model mooier blijft. Foto van C&A.

Wat trek je aan met warm/ heet weer?

^ Mouwloze blouse met een luchtige broek. Foto van C&A.

Wat draag je als het buiten heet is?

^ Een strohoed met een brede rand houdt je hoofd lekker koel.

Kleding om in te sporten tijdens warm weer.

Uiteraard kun je beter niet sporten tijdens een hittegolf. Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester. Tijdens het sporten is daarom verstandig om technische kunststoffen zoals de speciale dri-fits en dry-techs te dragen, die vocht afvoeren. Zo koelen je spieren niet te veel af.

Onderkleding.

Investeer in je onderkleding. Draag je een witte blouse of een wit jurkje? Zorg voor een huidkleurige beha. Of een witte broek? Neem dan een huidkleurige slip!

Verzorging van je voeten.

Draag je die leuke slippertjes of sandalen? Geef je voeten op voorhand een beetje extra liefde. Verwijder eelt en geef je nagels een fris kleurtje!

Meer lezen?

* In dit blog lees je welke 10 items echt staan voor de zomer.

* Wil je meer lezen over de kolom van kleur? Lees dan dit blog.

* In dit blog vind je zomertjes en zomerblouses voor vrouwen met een buikje.

* Wil je weten wat fijne zomerkleding is voor dames met een maatje meer? Lees dan dit blog.

* In dit blog vindt je meer voorbeelden van leuke zomerse outfits.

* Het jij ook altijd zo'n moeite met het inpakken van je koffer? Dit blog gaat over een handige kleding-capsule voor een trip naar de zon.

* Wil je meer inspirerende outfits zien voor de zomer? Kijk dan hier op mijn Pinterest-bord.

* Het herfsttype heeft vrij warme, donkere kleuren in haar kleurenpalet. Niet meteen de gemakkelijkste kleuren om in de zomer te shoppen. In dit blog zie je hoe je als herfsttype gemakkelijk een leuke zomergarderobe kunt samenstellen.

* Ook zin in een hoed of pet gekregen? Ik heb een handige blog gemaakt over de verschillende hoofddeksels die je kunt vinden. Lees meer.