• darkblurbg

Waar moet je op letten bij het kiezen van een nieuwe bril?

Gepubliceerd op: 26-02-2021

Er zijn weinig dingen zo lastig als het uitkiezen van een nieuw brilmontuur. Er zijn namelijk vijf belangrijke factoren waar je op moet letten: 1. de kleur, 2. de kleurhoogte, 3. het materiaal, 4. het model en 5. de stijl.

Zelf heb ik ook al jaren een leesbril. Ik heb een vierkant gezicht en vind het heel lastig om een leuk model te vinden. Ook is het vaak lastig om bij jezelf te zien bij hoe een bril staat. Laat er daarom foto's van nemen in de winkel. Je kunt ook iemand mee nemen die je goed kent en waar je van vindt dat hij of zij er kijk op heeft.

1. Welke kleur neem je?

Pas de kleur van je bril aan aan je kleurtype. 

Je kunt kiezen voor een bril in een neutrale kleur die zal bijna bij al je kleding passen.

Neutrale kleuren zijn onopvallende 'non-kleuren' zoals bijvoorbeeld: zwart, de verschillende wittinten, bruintinten, donkerblauw, grijstinten, grijsblauw, kiezelkleur, zandkleur, ecru, nude-tinten, taupe, olijfgroen, diepgroen, camel, kaki, roestbruin en beige.

Maar ook denimkleuren, hele donkere bordeauxtinten, diepe groentinten of donkere paarstinten zien we als neutrale kleuren. Er zit zo weinig pigment in dit soort kleuren dat ze heel goed gecombineerd kunnen worden met een sprekende kleur. Ze vallen dan als het ware weg tegen de opvallende kleuren.

Een bril in een opvallende basiskleur uit je kleurenpalet kan ook heel leuk zijn, maar die past soms niet overal bij. Basiskleuren zijn kleuren die in de kleurencirkel voorkomen: rood, geel, blauw, groen, oranje en paars, of mengvormen hiervan. Ik zeg wel eens: basiskleuren zijn alle kleuren die in de regenboog voorkomen. Voor elk kleurtype zijn dit weer andere kleuren.

Wanneer je een opvallende basiskleur neemt zie je vaak dat men twee (of zelfs meer) brillen neemt. Zo heb je meer keus om een kleur te kiezen die past bij de kleding die je die dag draagt.

Hoe kies je een kleur voor je bril/ brilmontuur?

2. Hoe licht of donker neem je je bril?

De kleurhoogte van je nieuwe bril is ook erg belangrijk. Hiermee bedoel ik hoe donker of licht de bril is.

Let er op dat je je bril niet te donker of te licht neemt. Dit heeft te maken met het licht-donkercontrast wat je in je gezicht hebt.

Heb je een laag licht-donkercontrast in je gezicht dan kun je het beste een lichte(re) tot medium donkere bril nemen. Een hele donkere bril zal te hard in je gezicht staan.

Heb je een hoog licht-donkercontrast in je gezicht dan heb je 'pit' nodig en kun je het beste een medium donkere tot donkere bril nemen. Een hele lichte bril zal te flets in je gezicht staan.

De kleurhoogte heeft verder ook effect op hoe je overkomt. Bedenk daarom wat je uit wilt stralen. Met een donkere bril kom je al snel streng en zakelijk over. Dit kan handig zijn als je (meer) autoriteit uit wilt stalen. Wil je dat juist niet, neem dan liever een wat lichtere bril.

Een lichte- of randloze bril komt vriendelijk over.

3. Welk materiaal kies je?

Er is enorm veel keus in materialen, dit zijn o.a. kunststof, hout, buffelhoorn en metaal. Ook zien we combinaties hiervan.

Metalen monturen zitten lekker. Ze hebben namelijk een uitstekende pasvorm. Door de buigzaamheid van metaal kunnen deze monturen bij de neus en oren perfect aangemeten worden. Verder is metaal een sterk materiaal waardoor metalen brillen een lange levensduur hebben. 

Draad is een dun soort metaal waardoor de montuurrand om de brilglazen dun is. Hierdoor wordt je zicht minder belemmerd dan bij een gewone metalen bril. Een ander voordeel ten opzichte van een metalen montuur is dat je bril vaak lekkerder zit. Je bril is namelijk lichter omdat er minder materiaal in verwerkt is.

Titanium heeft veel voordelen. Het is een super sterk metaal dat heel licht van gewicht is en bestand is tegen corrosie (roestvorming). Het een anti-allergeen materiaal. Door een zogenaamd inert laagje op het metaal heeft het contact hiermee geen invloed op je huid. Een titanium bril is dus ideaal als je last hebt van huidirritatie door het dragen van een bril. Bovendien is titanium een buigzaam materiaal dat goed te combineren is met andere materialen zoals kunststof. Daarom zijn titanium monturen erg populair en helemaal van nu.

Het mooie van kunststof is dat alle vormen en kleuren voor het montuur mogelijk zijn. Kunststof monturen zijn er dan ook in oneindig veel uitvoeringen. Kunststof is dan ook uitermate geschikt voor trendy monturen. En dat past goed bij wat steeds meer brildragers willen: afwisselen met monturen of een montuur als accessoire bij hun outfit. Dat zie je terug in onze uitgebreide collectie van (kunststof) monturen.

Hoorn behoort tot een van de oudste natuurlijke materialen ter wereld. 
Een bril van hoorn is geen modeartikel dat je slechts enkele seizoenen draagt. Het materiaal wordt met de tijd alleen maar mooier. Van een buffelhoornen bril heb je jarenlang plezier.
Er leven ongeveer 80 miljoen waterbuffels die als lastdier gehouden worden. De buffels worden niet gedood voor hun hoornen, de hoornen zijn een bijproduct.
Van de buffelplaten wordt pas na het slijpen de tekening en de kleur zichtbaar, elke bril heeft een unieke tekening. Na zorgvuldig slijpen en polijsten komt de intens bruin-beige tint tevoorschijn. Het maken van een montuur is heel arbeidsintensief, er zijn wel 200 verschillende handelingen nodig!
Een hoornen montuur is niet alleen mooi maar heeft ook verrassende voordelen. Zo past het materiaal zich aan je lichaamstemperatuur aan en is het geschikt voor mensen met een huidallergie. Zodra je een montuur draagt merk je dat het een lichtgewicht is wat heel prettig dragen is. Elke bril heeft een unieke tekening én hoorn is een duurzaam product.

4. Welk model neem je?

Pas het model van de bril aan bij je gezichtsvorm (omtrek) en de lijnen in je gezicht. Ook is het belangrijk om te kijken of je een fijn of juist wat groter hoofd hebt. Bij een fijn gezicht past een fijn montuur het beste.

Hoe kies je de vorm van je bril?

^ Je kunt brillenframes grofweg indelen in ronde modellen, recht/rond gecombineerde modellen en recht modellen. Het is goed om een beetje mee te gaan met de vorm van je gezicht.

TIP 1: Twijfel je welke vorm je het beste kunt nemen dan is een recht/rond model een goede optie. Die past eigenlijk wel bij iedereen.

Kies een bril die past bij je gezichtsvorm.

^ Ik heb zelf een vierkant gezicht, dat kun je op deze foto goed zien. Mijn gezicht is vrij kort en hoekig bij de kaak en de slapen. Je kunt je gezichtsvorm het beste bepalen als je recht vooruit kijkt en niet lacht.

De lijnen in mijn gezicht zijn ook wat aan de rechte kant, mijn wenkbrauwen lopen redelijk recht, mijn lippen zijn vrij smal niet heel rond en mijn neus is recht. Een super ronde bril past daardoor niet goed bij mij.

Ook moet je de breedte van je gezicht in de gaten houden. Bij een smal gezicht neem je ook een montuur dat smal is.

Heb je een lang gezicht dan kun je beter een wat hoger model nemen, die breekt de lengte van je gezicht.

Let er ook op dat de bril mooi meeloopt met de vorm van je wenkbrauwen. Verder staat niet zo mooi als je wenkbrauwen achter je bril verdwijnen.

Glijdt je bril snel van je neus? Dan is een bril met vleugeltjes die je kunt stellen een uitkomst.

Heb je een langere of korte neus? Bij een langere neus is een lage neusbrug van de bril mooier. Bij een kleine neus kun je beter bril met een hoge neusbrug nemen.

Staan je ogen wijd uit elkaar? Ga dan op zoek naar een bril met een breed frame, waarbij de glazen ook wat verder uit elkaar staan. Je wit dat je ogen mooi in het midden van de glazen vallen. Je kunt ook een zwaarder frame hebben, die help ook om balans te brengen.

Ogen die dicht bij elkaar staan zijn juist een lichter frame nodig met bredere brug. Die maakt dat de ogen verder uit elkaar lijken te staan.

Hoe kies je een bril bij je gezichtsvorm.

^ Ik werk zelf met 9 verschillende gezichtsvormen.

5. Welke stijl past bij jouw persoonlijkheid?

Naast dat de kleur en de vorm bij je passen is het ook enorm belangrijk dat je je 'jezelf' voelt bij een bril.

Vaak heb je bij het passen van een bril het idee dat jij het niet bent, ondanks dat de kleuren en het model op zich prima bij je passen... Neem die bril dan niet want je zult je er niet gelukkig bij voelen.

Denk maar eens aan Joep van het Hek. Zijn ronde bril is echt een kenmerk van hem.

Heb je bijvoorbeeld een stevige persoonlijkheid dan past een opvallende bril goed bij je.

Een donker montuur geeft meer overwicht en autoriteit, de bril moet je echter niet overstemmen...

Val je juist liever niet op of heb je een romantische stijl? Dan is een glasbril of een transparante bril een goede optie.

Glasbrillen.

^ Glasbrillen vallen van alle brilmonturen het minste op.

Transparante vallen ook niet erg op. Ze kunnen kleurloos zijn, maar ook een beetje kleur bevatten zoals het oudroze exemplaar rechts op dit voorbeeld.

Ben je juist wat extravaganter? Neem dan een bijzondere bril.

Ben je heel modebewust? Dan ben je goed op de hoogte van de laatste brillentrends. Op dit moment zien we heel vaak wat fijnere frames van metaal. Ook zijn goudkleurige- en rosékleurige frames erg gewild.

TIP 2: Laat in de winkel foto's van enkele brillen nemen en neem niet meteen een beslissing. Laat ze rustig op je in werken en ga eventueel bij andere brillenwinkels kijken.

TIP 3: Soms mag je een frame een paar dagen lenen zodat je thuis rustig kunt kijken.

 

Hoe kies je een nieuwe bril?

Mijn leesbril

Heb jij net als ik ook een leesbril nodig? Tot voor kort kocht ik altijd goedkope leesbrilletjes bij de Etos, Hema etc. Ik had ze overal in huis liggen. Herkenbaar? 
Helaas gingen ze wel heel steeds heel snel stuk :-(
Een tijd geleden ondekte ik in een winkel in Duitsland de brillen van IZIPIZI. Ik kocht er ééntje in het rood en deze ging ruim een half jaar mee. Ik had er in die tijd maar één. Hij is lekker stevig en voelt goed aan.
Nu heb ik er nu nog een paar bij besteld, zodat ik wat kan afwisselen. Online via de website. Het bedrijf zit in Frankrijk, maar ik had mijn leesbrillen heel snel in huis. Ze zijn € 30,00 per stuk en er zijn verschillende modelletjes en kleuren. Dit model (The Trapeze) past het beste bij mijn gezicht. En deze kleuren staan me ook heel goed. Vooral de bovenste in de kleur #E Light Tortoise (=licht schildpad) is ideaal. Dit is een fijne, neutrale kleur die vrijwel bij al mijn outfits past. Ik ben een zomertype.
Hoe vind je een leuke (lees)bril?

Meer lezen?

* In dit blog vind je meer voorbeelden van kleuren voor je montuur. Lees meer.

* Hoe kies je een kleur voor je zonnebril? Lees dit blog.

* Wil je mijn Pinterest-pagina zien over brillen? Kijk dan hier.

* Ik vertelde dat je bij de keuze van je bril ook rekening moet houden met het licht-donkercontrast wat je in je gelaat hebt. Hier lees je meer over wat daarmee bedoeld wordt.