• darkblurbg
  • darkblurbg

Hoe kies je een goede kleur voor je zonnebril?

Gepubliceerd op: 21-11-2016

In mijn vorige blog had ik het over het kiezen van de kleur voor je montuur van je bril (lees meer). Dit keer ga ik in op het kiezen van de kleuren voor een zonnebril. Wanneer je een zonnebril zoekt let je naast de vorm en afmetingen van de bril ook op de kleur van de glazen, hoe donker ze mogen zijn, het type glas (spiegelend of niet, gepolariseerd) en op de kleur van het montuur. Best gecompliceerd dus...

Warm en koele brillenglazen.

Omdat een zonnebril donkere glazen heeft kun je voor je zonnebril best wat meer uitpakken. Het mag allemaal wel wat dramatischer dan bij een gewonen bril. je kunt een groter model nemen, een uitbundiger kleur, een wat donkerder kleur of spiegelende glazen.

In dit artikel ga ik dieper in op de kleuren van het montuur en de kleur van de glazen.

^ Op deze collage zie je aan de linker kant voorbeelden van zonnebrillen voor koele kleurtypes en rechts voor de warme kleurtypes. De monturen en glazen van een koel type kunnen het beste wat koeler van kleur zijn, bijv. blauw, grijs, koelbruin. De warme types nemen bijv. geel, warm groen of warm bruin. 

* Koele kleurtypes nemen het beste wat koelere glazen en een koel montuur. Koele glazen kunnen o.a. grijzig, blauw of roze zijn.

Omdat zomertypes het mooiste staan in lichtere kleuren kunnen zij het beste een niet te donkere bril nemen, dit geldt voor zowel het montuur als de glazen. Je kunt echter wel wat donkerder gaan als bij je gewone bril. Een lichtere tot medium donkere bril staat het zomertype harmonieuzer. Wintertypes kunnen daarentegen prima donkere glazen en een donker montuur kiezen.

* Warme kleurtypes nemen het beste wat warmere glazen en een warm gekleurd montuur.

Omdat lentetypes het mooiste staan in lichtere tot medium donkere kleuren kunnen zij het beste een niet al te donkere bril nemen. Dat zal te hard in het gezicht staan. Herfsttypes kunnen daarentegen prima donkere glazen en een donkerder montuur kiezen.

Warm gekleurde glazen (gelig, groen of bruin) staan het mooist bij warme types.

* Er zijn ook neutraal gekleurde glazen te vinden, dit soort glazen zijn het geschikt voor de neutrale kleurtypes. Dit soort glazen zijn niet uitgesproken warm of koel.

Spiegel- of reflectiecoatings kunnen spectaculaire effecten op je brillenglazen hebben en zijn momenteel erg trendy. The sky is the limit bij de mate van reflectie: van een lichte schittering tot een volledige spiegelcoating. De intensiteit van de spiegelcoating hangt af van de basistint van het brillenglas. Je ziet alleen een lichte schittering bij licht of niet-getinte brillenglazen. 

Kleur voor je zonnebril kiezen.

Meer lezen?

* Een nieuwe bril of zonnebril kiezen kan erg lastig zijn omdat je met allerlei dingen rekening dient te houden. Hier lees je er meer over.

* Heb jij een kleurenanalyse gehad en wil je weten hoe je kleding, accessoires en make-up kunt uitkiezen kunt met behulp van de kleurenwaaier? Lees dan dit blog.

* Geregeld krijg ik vragen over de verschillende soorten kleuren. We kunnen kleuren verdelen in verschillende categorieën. We onderscheiden: neutrale kleuren, sprekende (basis) kleuren en de lichte kleuren: dit zijn de pastels en de wittinten. Wil je meer lezen over de verschillende categorieën waarin je kleuren kunt indelen? Lees dan dit blog.

* Ben je benieuwd naar jouw kleurtype? Overweeg dan eens een kleuradvies. Ik werk met 26 verschillende kleurtypes.  Lees meer.