• darkblurbg
  • darkblurbg

Kleding vermaken: kleine veranderingen, groot verschil!

Gepubliceerd op: 27-07-2022

Vorig jaar heb ik een los vallend linnen jurkje gekocht. Het leek me een ideaal kledingstuk om tijdens hete dagen te dragen. Het was een lekker nonchalant jurkje met steekzakken (die vind ik altijd heerlijk...). Helaas heb ik het nog nooit aan gehad, omdat het net iets te lang was. Ook de mouwen waren wat te wijd en te lang. Vandaag heb ik het jurkje wat vermaakt. Met een paar aanpassingen is het nu helemaal naar mijn zin!

Soms kunnen een paar kleine aanpassingen een groot verschil maken. Ik heb de jurk korter gemaakt, een omslag aan de mouwen gemaakt en de halsopening iets aangepast. Kijk maar eens wat een verschil dat maakt:

Kleding vermaken: kleine veranderingen, groot verschil.

^ Op deze collage zie je het verschil van voor en na het vermaken.

Nu enkele foto's waarop je goed kunt zien wat ik heb aangepast.

Kleding vermaken: kleine veranderingen een groot verschil!

^ Hier zie je de jurk zoals hij was. Het jurkje is vrij wijd en de lengte viel over de knie.

Los vallende kleding is heel fijn in het dragen met hitte. In strakke kleren krijg je het snel benauwd als het heel warm is. Ik draag normaal gesproken veel jurkjes die wat meer aansluiten op het lichaam. Die zijn met een hittegolf echter veel te heet.

Het witte jurkje is van 100% linnen, een heel fijn materiaal bij warm weer.

Linnen is een echte zomerstof, dit materiaal is zeer geschikt om je koel te houden. De stof laat lucht door en neemt vocht op, dat maakt linnen misschien wel de meest koele stof die er is.

Zoek je echter iets wat heel netjes blijft dan is linnen niets voor jou...

Kleding vermaken: kleine veranderingen een groot verschil!

^ De mouwen waren te lang en te wijd bij mijn postuur (ik ben 1.57 m).

Kleding vermaken: kleine veranderingen een groot verschil!

^ Hier heb ik de mouwen omgeslagen en afgespeld om te kunnen bekijken of het geheel zo naar mijn zin is. Zolang je niets hebt afgeknipt of vastgenaaid kun je het nog veranderen. Ik had ze ook nog smaller kunnen maken, maar dat heb ik niet gedaan omdat ze zo koeler zijn in het dragen.

Kleding vermaken: kleine veranderingen een groot verschil!

^ Bij de hals zat een ingestikte naad die ik met een tornmesje voorzichtig los kon maken. Ik heb de halsopening ietsje wijder gemaakt, dat staat net wat vlotter.

Kleding vermaken: kleine veranderingen een groot verschil!

^ Hier heb ik alles afgespeld. Zo kon ik eerst bekijken of het naar mijn zin was. Dit was eigenlijk het meest tijdrovende werkje, maar het voordeel is wel dat je nog nergens aan vast zit zolang je nog niets hebt afgeknipt of vastgenaaid.

Toen ik tevreden was over de lengte van het jurkje heb ik de onderkant precies bij het stiksel afgeknipt. Daarna heb ik een nieuwe zoom in de jurk gemaakt.

Van de mouwen heb ik ook een stukje afgeknipt zodat de uiteindelijke omslag dunner en dus minder warm zou worden. Daarna heb ik een nieuwe omslag gemaakt en die heb ik met de naaimachine vast gestikt. Zo blijft alles in de toekomst netjes op zijn plaats en hoef ik de mouwen niet steeds om te krullen.

TIP: Kun je zelf niet met een naaimachine omgaan? Bij een goede kleermaker kun je kleding ook ter plekke laten afspelden zodat de kleermaker het voor je kan vermaken.

Zij hebben ook kijk op wat er eventueel verandert moet worden.

Kleding vermaken: kleine veranderingen een groot verschil!

^ Hier zie je het uiteindelijke resultaat. Het jurkje staat nu een stuk pittiger. Laat de hitte maar komen!

Meer lezen?

* In mijn vorige blog gaf ik handige tips over waar je op kunt letten bij het aankopen van kleding die geschikt is om bij hoge temperaturen te dragen.

* Ben je net als ik ook klein van stuk? In dit blog vind je tips voor de kleine vrouw.

* Heb je ook een buikje en wil je die graag een beetje verbergen? Met hoge temperaturen is het lastiger om geschikte jurkjes te vinden dan in de winter. In dit blog vind je tips.

* Ook zomertops en blouses zijn soms moeilijk te vinden voor vrouwen met een buikje. Hier vind je voorbeelden.