• darkblurbg
  • darkblurbg

Hoe draag je een lang vest?

Gepubliceerd op: 21-12-2021

De meeste vrouwen dragen graag een lang vest. Ze geven je warmte en als je het te warm hebt kun je hem gemakkelijk uit doen. Een lang vest staat vaak lekker zwierig. helemaal als je hem open draagt en hij van een soepel breisel gemaakt is. Een vest kan je ook optisch lengte geven. In dit blog laat je je leuke voorbeelden zien.

Bij kledingcombinaties met een lang vest kunnen je op een aantal zaken letten. Je kunt de 'regel van derden' toepassen. Je kunt ook een 'kolom  van kleur' maken. Ene je kunt deze twee zelfs ook beide toepassen in je outfit.

Hoe pas je de 'regel van derden' toe met langere vesten?

Wij mensen kijken graag naar iets wat in balans is. Dit kun je o.a. bereiken door de 'regel van derden' toe te passen. Dit zien we vaak in bijvoorbeeld de schilderkunst, maar ook bij mode- en productontwerpers en in de architectuur.

Je kunt de regel van derden ook toepassen in de manier waarop je je kleding combineert. Zo ook als je een lang vest draagt. Wij kijken liever naar combinaties die 1/3: 2/3 zijn dan naar outfits waarin de kledingstukken ongeveer even lang zijn.

Regel van derden/ hoe draag je een lang vest.

^ Deze collage heb ik gemaakt om je het verschil te laten zien.

Links zien we een kortere rok met daarover een langer vest. Deze combinatie (2/3 : 1/3) staat vlot.

Bij de rechter combinatie zien we een verhouding 1/2 : 1/2. Het vest en het deel dat je van rok ziet zijn ongeveer even lang. Dat staat al snel wat stijf en lijzig. 

Een handig ezelsbruggetje bij de regel van derden is om te werken met (ongeveer) derde gedeeltes in plaats van met halven.

Kledingstukken die ongeveer even lang zijn delen je lichaam precies doormidden, dit kan minder flatteus staan. 

De verhouding 2/3 : 1/3  staat erg mooi. Het hoeven overigens niet precies derden te zijn, als het maar ongeveer derden zijn. Draag je een vest over je rok of broek dan moet je van de lengte van het geheel uitgaan. 

LET OP: Zorg wel voor kleding met de goede vorm, valling en lengte passend bij jouw figuur, lichaamsbouw en lengte. Als je klein bent of wat voller steekt het nauwer dan wanneer je lang en slank bent. Iemand die lang en slank is kan meer hebben.

Hoe draag je een lang vest?

^ Hier zien we een knielang vest (2/3), open gedragen over een broek (1/s) en een coltruitje. Het vest valt mooi zwierig en bij een open gedragen vest zie je ook nog wat je er onder draagt. Dan heb je meer lengtewerking als bij een vest dat dichtgeknoopt is. Foto van Perfectly Basics.

 

Hoe draag je een lang vest?

^ Hier wordt hetzelfde vest lekker casual gedragen. Foto van Perfectly Basics.

Hoe draag je een lang vest?

^ Hetzelfde zwarte vest op een geruite broek geeft een heel andere beeld. Foto van Perfectly Basics.

Hoe draag je een lang vest?

^ Dit vest valt halverwege de bovenbenen. Hier is de verhouding 1/2 : 1/2. Foto van Madeleine Fashion.

Hoe draag je een lang vest?

^ Dit vest is iets langer. Ongeveer 3/4 : 1/4. Foto van Little Soho.

 

Hoe draag je een lang vest?

^ Dit vest valt erg lang. Het steekt bij zo'n lang vest nauwer als bij een knielang vest. Dit is een verhouding van ongeveer 4/5: 1/5. De ondergrond is echter weer een kolom van kleur. Hier zo meer over. Foto van Little Soho.

Hoe draag je een lang vest?

^ Foto van Little Soho.

Hoe draag je een lang vest?

^ Lang vest over een jurkje in onweer dezelfde kleur. Foto van Perfectly Basics.

Hoe draag je een lang vest?

^ Lang over iets korters. Foto van Little Soho.

Hoe draag je een lang vest?

^ Dit vest is breed, lang en het materiaal valt wat stijf. Je ziet maar een klein stukje van de jeans. De verhouding is ong. 4/5: 1/5. Het geheel staat veel minder vlot. Foto van C&A.

Hoe draag je lange vesten?

^ Hier draag ik zelf een lang vest van Woman by Earn over een korter jurkje. Het vest heeft geen sluiting valt mooi slank. Dat is fijn omdat ik niet zo groot ben. Verder past deze kleur prachtig bij mijn blauwe ogen.

Hoe pas je de 'kolom van kleur' toe als je een lang vest draagt?

De kolom van kleur geeft je lengte.

Je kunt met een lang vest die je open draag ook een kolom van kleur creëren.

Als je slanker wilt lijken is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je optisch zo groot mogelijk lijkt. Je oog kan dan gemakkelijk in één ononderbroken lijn op en neer gaan.

Hoe draag je een lang vest?

^ Hier een lang vest in een combinatie in het zwart. Hier zie je ook weer een verhouding van het vest 2/3 en de broek 1/3. Doordat alles in 1 kleur is krijg je automatisch een kolom van kleur. Foto van Perfectly Basics.

Wil je kleur toevoegen aan een effen outfit? Dan kun je een open gedragen vest of jasje over de kolom van kleuren doen. Zo houd je toch de kolom van kleur, in dit geval in het midden van de outfit. Het vest op de foto is zwierig en het materiaal valt mooi soepel, dit bevordert het verlengende effect.

Hoe draag je een lang vest?

^ Vest open gedragen over een jurkje met een print. Foto van Steps.

Hoe draag je een lang vest?

^ Lang en vrij breed vallend vest over een zwarte ondergrond (kolom van kleur). Foto van Perfectly Basics. Het meest ideale is dat de verticale lijn ook doorloopt bij je eventuele kousen en je schoeisel. 

Kolom van kleur hoeft niet persé in donkere kleuren. Lichte kleuren hebben hetzelfde effect. Zolang je de kleuren maar ongeveer even donker of licht houdt krijg je de verlengende werking.

Hoe draag je een lang vest?

^ Dit vest is knielang, de kleuren zijn allemaal ongeveer even licht. Foto van Little Soho.

Meer lezen:

* Iedere keer wanneer je je aankleedt maak je eigenlijk een soort van compositie. Vaak vindt je het beeld aantrekkelijk wanneer je in de spiegel kijkt, maar soms ben je niet tevreden over het totaalplaatje. De 'regel van derden' kan je helpen bij het maken van goede kledingcombinaties. Soms wordt dit ook wel de 'gulden snede' genoemd. Deze regel kan in eerste instantie misschien wat ingewikkeld lijken, maar is eigenlijk heel eenvoudig toe te passen. Misschien werk je er zelf (onbewust) ook al mee. In dit blog leg ik je uit hoe het precies in elkaar zit.

* Vaak hoor ik van klanten dat ze het erg moeilijk vinden om combinaties te maken met kledingstukken. Welke rok of broek combineren ze met welke trui, top, colbertje, etc. Begin eens met een jurk, dat scheelt een hoop getwijfel: lees meer.

* Een andere belangrijke moderegel is werken met een kolom van kleur. Een kolom van kleur laat je langer en dus slanker lijken. De kolom van kleur zie je bij sommige foto's hierboven. Lees hier het dit werkt.