• darkblurbg
  • darkblurbg

De 'regel van derden' in jouw outfit.

Gepubliceerd op: 24-11-2021

Iedere keer wanneer je je aankleedt maak je eigenlijk een soort van compositie. Vaak vindt je het beeld aantrekkelijk wanneer je in de spiegel kijkt, maar soms ben je niet tevreden over het totaalplaatje. De 'regel van derden' kan je helpen bij het maken van goede kledingcombinaties. Soms wordt dit ook wel de 'gulden snede' genoemd. Deze regel kan in eerste instantie misschien wat ingewikkeld lijken, maar is eigenlijk heel eenvoudig toe te passen. Misschien werk je er zelf (onbewust) ook al mee. In dit blog leg ik je uit hoe het precies in elkaar zit.

Wij mensen kijken graag naar iets wat in balans is. Dit kun je o.a. bereiken door de 'regel van derden' toe te passen. Dit zien we vaak in bijvoorbeeld de schilderkunst, maar ook bij mode- en productontwerpers en in de architectuur. In de fotografie wordt de regel van derden ook vaak toegepast.

Regel van derden bij fotografie.

Op de onderstaande drie foto's die ik van landschappen gemaakt heb kun je zien hoe de regel van derden werkt.

De regel van derden in je outfit/ kledingcombinatie.

^ Op deze foto zie je dat de horizon ongeveer op de helft van de foto ligt (1/2 : 1/2). Dat geeft een wat saai plaatje.

De regel van derden in je outfits/ kledingcombinaties.

^ Hier ligt de horizon hoger (1/3 : 2/3), dat geeft een veel interessanter beeld.

De regel van derden in je outfits/ kledingcombinaties.

^ Ook een lagere horizon (2/3 : 1/3) kan een heel mooie beeld opleveren.

Bij portretten wordt deze regel ook vaak toegepast. Een portret waarbij het model precies in het midden staat ziet er vaak wat saai/ stijf uit.

Ook bij stillevens zien we vaak dat de regel van derden wordt toegepast.

En hoe werkt het nou bij onze outfits?

Je kunt de regel van derden ook toepassen in de manier waarop je je kleding combineert.

Een handig ezelsbruggetje is om te werken met (ongeveer) derde gedeeltes in plaats van met halven. Kledingstukken die even lang zijn delen je lichaam precies doormidden, dit kan minder flatteus staan. Het hoeven overigens niet precies derden te zijn, als het maar ongeveer derden zijn. Draag je een top of blouse over je rok of broek dan moet je van de lengte van het geheel uitgaan. 

De verhouding 1/4 : 3-4 kan heel modisch staan (bijvoorbeeld met een kort topje en een lange broek), maar kan je ook uit balans laten lijken, 1/3-2/3 is vaak het mooiste. Ook 3/4 : 1/4 is meestal minder mooi in harmonie (dit zie je bijvoorbeeld bij een kuitlange jurk). Het 1/4 deel is dan het stuk been wat je nog ziet.

Ook 2/3 : 1/3 (dit zie je bij een o.a. knielang jurkje, maar ook een rok, bij halflang vest of een knielange jas) staat er mooi. Een jurkje rond de knie is de gemakkelijkste manier om balans te creëren.

N.B. In alle gevallen geldt: Zorg wel voor kleding met de goede vorm en lengte passend bij jouw figuur, lichaamsbouw en lengte. Als je klein bent of wat voller steekt het nauwer dan wanneer je lang en slank bent. Iemand die lang en slank is kan meer hebben.

De regel van derden in je outfits.

Op deze collage heb ik voorbeelden gemaakt:

Links: De verdeling tussen de kuitbroek en de top (over de broek gedragen) is hier ongeveer 1/2 : 1/2. Dit ziet er vaak wat stijf uit.

Tweede voorbeeld: Ook deze verdeling is niet mooi in balans.

Derde voorbeeld: 1/3 : 2/3 ziet er weer goed uit.

Rechts: Een knielange jurk (rond de knie) is altijd goed omdat de verdeling dan weer 2/3 : 1/3 is.

De regel van derden in je outfits/ kledingcombinaties.

^ Deze outfit heeft de goede verhouding: 1/3 (top) : 2/3 (broek). Je ziet hier goed dat het ongeveer moet kloppen en echt niet zo precies komt.

De regel van derden in je outfit/ kledingcombinatie.

^ De verdeling tussen de broek en de bodywarmer is hier (ongeveer) 1/2 : 1/2. Dit staat wat minder flatteus. Helemaal als je niet lang en slank bent zoals dit fotomodel. Dit soort mode zien we op het moment veel voorbij komen. Ben je niet lang en slank? Dan kun je dit soort combinaties beter niet kiezen. Foto van Perfectly Basics.

De regel van derden in je outfit/ kledingcombinatie.

^ De verdeling tussen de broek en de top is  hier ook weer (ongeveer) 1/2 : 1/2. Ook hier geldt weer dat je hier lang en slank voor moet zijn om ermee weg te komen. Foto van Perfectly Basics.

De regel van derden in je outfit/ kledingcombinatie.

^ De verdeling is hier 1/3 : 2/3. Dit ziet er weer goed uit. Foto van Perfectly Basics.

De regel van derden in je outfit/ kledingcombinatie.

^ Een jurkje met een lengte rond de knie is altijd goed! Dan krijg je vanzelf een verhouding van 2/3 : 1/3. Foto van Perfectly Basics.

De regel van derden in je outfit/ kledingcombinatie.

^ Ook hier weer een verdeling van 1/3 : 2/3. Je kunt ook iets open over een broek en blouse dragen, zoals op dit voorbeeld. Dit ziet er ook weer heel harmonieus uit. Foto van Perfectly Basics.

De regel van derden in je outfit/ kledingcombinatie.

^ Ik draag zelf ook graag jurkjes met een lengte rond de knie. Ik ben zelf vrij klein (1.57 cm) en sta niet mooi in wijde vormeloze kleding.

Moeite met het combineren van kleding? Nee een jurk!

 ^ Aan de hand van deze collage met drie jurkjes laat ik je nog een keer zien hoe het werkt met de regel van derden.

Wanneer je een jurkje draagt die rond je knie eindigt is ongeveer 2/3 van ons lichaam bedekt met dezelfde kleur (of print). Het oog kan zo optisch gemakkelijk langs je bovenlichaam naar beneden glijden, zo lijk je langer en slanker.

Dat we graag naar een verdeling van 2/3 tegenover 1/3 kijken heeft te maken met de regel van derdenWij mensen willen graag kijken naar iets wat in balans is. En deze verdeling geeft een heel prettig en harmonisch beeld.

Meer lezen?

* De mode is momenteel behoorlijk breed. Wil je een wijd of breed kledingstuk dragen? Dan kun je het meestal het beste combineren met iets strakkers. Lees meer.

* Vaak hoor ik van klanten dat ze het erg moeilijk vinden om combinaties te maken met kledingstukken. Welke rok of broek combineren ze met welke trui, top, colbertje, etc. Begin eens met een jurk, dat scheelt een hoop getwijfel. Lees meer