• darkblurbg
  • darkblurbg

Gemakkelijk kleuren combineren.

Gepubliceerd op: 01-03-2024

Veel van mijn klanten vinden het moeilijk om kleuren te combineren. Een gemakkelijke manier om dit te doen is om een kledingstuk waarin meerdere kleuren voorkomen als uitgangspunt te nemen. In de jurk van dit blog zijn vier verschillende kleuren te vinden. De truc is om een van één deze kleuren steeds te herhalen in je accessoires.

De vier kleuren die in dit gebreide jurkje van Missoni voorkomen zijn:

- donkerblauw (een neutrale kleur),

- oudroze (een lichte kleur),

- petrolgroen/smaragdgroen (een basiskleur),

- aquablauw (een basiskleur).

Herhaling.

Het is mooi om de kleur die je herhaalt een paar keer terug te laten komen in verschillende accessoires. Dit geeft een mooi, rustig beeld.

Ik heb steeds een meerdere voorbeelden van accessoires bij de jurk gezocht. Die hoef je uiteraard niet allemaal te gebruiken. Meestal zijn drie stuks wel genoeg.

Omdat de jurk van zichzelf al druk genoeg is is het wel het beste om het maar bij één kleur te houden.

Afhankelijk van het type kleur wat je terug laat komen heb je steeds een heel ander effect.

Het petrol herhalen:

Gemakkelijk kleuren combineren.

^ Hier heb ik het petrolgroen/smaragdgroen steeds terug laten komen. Zo krijg je een heel fris, sprekend effect. Dit komt doordat deze groentint een vrij heldere basiskleur is.

Het oudroze herhalen:

Gemakkelijk kleuren combineren.

^ Door het oudroze te herhalen krijg je een heel zacht en vriendelijk beeld. Oudroze is een behoorlijk lichte basiskleur. De toevoeging 'oud' geeft al aan dat de kleur wat vergrijsd is. Dit noemen we ook wel gedempt.

Het aqua herhalen.

Gemakkelijk kleuren combineren.

^ Er komt maar een klein beetje aquablauw voor in de jurk. Wanneer je deze kleur herhaalt krijg je een meer opvallend, sprekend resultaat. Aqua is een vrij heldere basiskleur. Door het aqua te herhalen krijg, je vind, ik het spannendste resultaat. 

Het donkerblauw herhalen:

Gemakkelijk kleuren combineren.

^ Als je het donkerblauw herhaalt is het beeld het rustigst. De jurk toont zo wat klassieker. Dit komt doordat donkerblauw een neutrale (onopvallende) kleur is. En doordat het een donkere kleur is.

Ik vind zelf de smaragdgroene kleur het mooist bij de jurk passen. Deze kleur harmonieert heel goed met de overige kleuren.

Meerdere kleuren tegelijkertijd herhalen.

Gemakkelijk kleuren combineren.

^ Je kunt desgewenst ook een meerdere kleuren tegelijk herhalen. Zorg wel voor wat rust en maak het geheel niet te bont. Donkerblauw is een rustige, neutrale kleur. Door een donkerblauwe jas te nemen creëer je rust. Het roze en groen zijn opvallender (basis)kleuren. Die geven een leuk accent.

Meer lezen?

* We kunnen kleuren verdelen in verschillende categorieën. We onderscheiden: neutrale kleuren, basiskleuren, lichte kleuren, pastels en de wittinten. Wil je meer lezen over de verschillende soorten kleuren? Lees dan dit blog.

* Soms wil je kledingstukken met elkaar combineren in kleuren die los van elkaar niet direct bij elkaar lijken te passen. Een sjaal met een print waarin deze verschillende kleuren voorkomen is dan een uitkomst. Door een sjaal met een print te gebruiken kun je heel gemakkelijk meer harmonie en samenhang in je outfit aanbrengen. In dit blog lees je hoe je dit doet.

* Ook leuk: een bijzondere accessoire als uitgangspunt nemen voor je outfit. Lees meer.

* Een kledingstuk met een print is een handig uitgangspunt om kleurencombinaties te maken. Lees meer.

Style Consulting. Voor kleuradvies en kledingadvies in Joure.