• darkblurbg
  • darkblurbg

De juiste kleding vinden voor vrouwen van 40, 50 en 60+.

Gepubliceerd op: 13-10-2023

Bijna elke vrouw droomt van het wondermiddeltje om jonger te lijken, maar wil er liever niet voor onder het mes of er fortuinen aan spenderen. Dankzij enkele eenvoudige ingrepen in je kledingkast of make-uptas lijk je al snel enkele jaren jonger. Vergeet waardig oud te worden! We willen er jeugdig uitzien en uitstralen dat we midden in het leven staan. Maar, hoeveel tijd en geld, maar vooral ook moeite wil je aan je jezelf en uiterlijk besteden? Er goed uitzien gaat helaas niet vanzelf, helemaal niet nu we wat ouder worden. We moeten er natuurlijk wel wat voor over hebben. In dit blog laat ik je aan de hand van het advies wat ik aan Hinke (52) heb gegeven zien op welke 3 belangrijke onderdelen je moet letten bij het kopen van kleding.

1. Welke kleuren flatteren je het beste?

Met de juiste kleuren complementeer je je natuurlijke kleuring. Met de verkeerde kleuren komt het vaak voor dat men eerst de kleuren ziet en dan pas jou. En dat is natuurlijk niet wat je wilt...

Andersom kan ook. Iemand met een sterke persoonlijke kleuring kan er in te fletse of te lichte kleuren onbeduidend en saai uitzien. Verder kun je door je kleuren goed te gebruiken de aandacht naar de sterke punten in je lichaam sturen. Zodat mensen bijvoorbeeld als eerste naar je gezicht kijken en niet naar je heupen ;-)

De reden waarom ik 32 jaar geleden mijn eerste kleurenanalyse heb laten doen is dat ik mezelf er vaak zo saai en bleek uit vond zien. Mijn kast hing vol met kleren in allerlei uiteenlopende kleuren en een rode draad was er totaal niet in te vinden... Nu ik mijn kleuren ken hoef ik nooit meer te twijfelen. Sinds ik de kleuren van het lichte zomerpalet draag is het of de puzzelstukjes helemaal op hun plaats gevallen zijn. Tot op de dag van vandaag ben ik helemaal tevreden met mijn kleuren.

Hoe gemakkelijk is het dat je tijdens het shoppen heel snel kunt zien waar de voor jouw geschikte kleuren hangen? Zo hoef je niet onnodig kleding in voor jou ongeschikte kleuren te passen en kom je niet meer met de verkeerde kleuren thuis.

Hoeveel geld je aan je kleding wilt besteden is natuurlijk aan jou. Maar als je wilt kun je met veel minder geld toe. Je kledingkast kan behoorlijk uitgedund worden. Is het niet fijn dat je nooit meer mis kunt grijpen?

Ook zul je merken dat je er in een simpel, betaalbaar bloesje of truitje in één van jouw topkleuren fantastisch uitziet.

Weet welke make-upkleuren jou complementeren. Tegenwoordig is je huid helaas niet meer zo fris en fruitig als toen je jonger was. Enige make-up in frisse kleuren doen wonderen. Wanneer je je kleuren kent zul je heel gemakkelijk kleuren voor je make-up kunnen uitkiezen. Met de juiste make-upkleuren ben je minder make-up nodig.

Haar. Je natuurlijke haarkleur past altijd perfect bij jouw kleurenpalet, ook grijs haar. Je haar kleuren is daarom niet meer nodig.

Wil je je haar wel kleuren of twijfel je hier nog over? Je krijgt altijd advies over de haarkleuren die in dat geval het beste bij jou zouden passen. Als je er over nadenkt om haar grijs te laten worden of als je in de toekomst misschien een andere haarkleur wilt weet je na de analyse precies wat bij je past. Je kunt dus na het kleuradvies in alle rust beslissen wat je wilt met je haar.

Kleuradvies. Ik ben een licht zomertype.

Ik ben zelf een licht zomertype, dit is de kleurkraag met een afspiegeling van 'mijn' beste kleuren.

Hinke.

Hinke is twee middagen bij me geweest voor gratis advies over: kleur, make-up, stijl en figuur. Dit op voorwaarde dat ik foto's van haar mocht maken voor social media.

Figuuradvies in Joure.

^ Hier arriveert Hinke in mijn studio met een grote koffer kleding en accessoires. Dingen waar ze van houdt en dingen waar ze aan twijfelt (zgn. 'toppers' en 'floppers'). Met deze spullen gaan we werken tijdens mijn adviezen.

Ook Hinke is (net als ik) helaas verkeerd geanalyseerd en voelde zich niet prettig bij haar kleurenpalet. Ze is bij een collega geanalyseerd als koel zomertype, maar bleek tijdens de kleuranalyse een warm lentetype te zijn. In de warme lentekleuren voelt ze zich heel gelukkig!

De juiste kleding vonden voor vrouwen van 40, 50 en 60+.

^ Hinke is een warm lentetype zo bleek uit de kleurenanalyse die ik bij haar gedaan heb. Hier heb ik Hinke opgemaakt in warme kleuren. Het lentetype staat mooi in kleuren die warm, licht tot medium donker) en helder zijn.

Kleurenwaaier aan twee kanten bedrukt voor het warme lentetype.

Deze 2-side kleurenwaaier van de warme lente (warm, light, clear) kreeg Hinke mee.

Het haar van Hinke was al gekleurd in een warme blonde tint. Tijdens de kleurenanalyse heb ik het daarom afgedekt. Ze heeft natuurlijke krullen. Deze haarkleur was gelukkig helemaal goed voor het warme lentetype.

Warm lentetype met blauwe ogen.

^ Hinke heeft blauwe ogen, maar is toch echt een warme lente. Vaak wordt er gedacht dat warme kleurtypes geen blauwe ogen kunnen hebben, maar dat is beslist niet waar. Bij Hinke was de warmte in haar huid doorslaggevend. Haar natuurlijke haarkleur is lichtblond met een heel klein beetje warmte.

De juiste kleding vonden voor vrouwen van 40, 50 en 60+.

^ Dit glanzende goud staat Hinke prachtig. Glanzend goud is de mooiste metaalkleur voor het warme lentetype.

De juiste kleding vonden voor vrouwen van 40, 50 en 60+.

^ Twee kleuren uit het kleurenpalet van Hinke. Koraal en warm midden bruin. Ze staan Hinke geweldig.

De juiste kleding vonden voor vrouwen van 40, 50 en 60+.

^ Deze lipstickkleur staat perfect bij Hinke.

De juiste kleding vinden voor vrouwen van 40, 50 en 60+.

^ Kleur: Hinke houd zelf erg outfits in rustige, neutrale kleuren. Deze tinten, crème en camel, passen heel goed bij een warm lentetype. Wel is het leuk voor een warm lentetype om de make-up wat vrolijk te houden, dit omdat het warme lentetype warme, lichtere, heldere kleuren nodig is. De make-up brengt dan ook wat helderheid bij haar gezicht. Ook staat het erg leuk om sieraden in kleuren uit het kleurenpalet te nemen.

Figuur: Ook de modellen (de top wat meer aansluitend met een wijdere broek) staan haar heel mooi. Haar taille komt er heel goed in uit. Dat is erg belangrijk voor het figuurtype van Hinke (het 8-vormige figuur).

Persoonlijke stijl: De stijl van deze outfit past goed bij Hinke (zacht, vrouwelijk en romantisch).

Kleding die past bij je kleurtype én je figuurtype én je persoonlijke stijl zul je vaak en met veel plezier dragen.

De juiste kleding vonden voor vrouwen van 40, 50 en 60+.

^ Kleuren als koraal en licht oranje zijn hele mooie kleuren voor lipstick's (en ook voor blushers).

De juiste kleding vonden voor vrouwen van 40, 50 en 60+.

^ Deze prachtige lipstick van Sensai (nummer 2408) heeft Hinke zelf aangeschaft aan de hand van haar kleurenpalet.

Liever niet doen:

De juiste kleding vinden voor vrouwen van 40, 50 en 60+.

^ Hinke was een tijdje in de veronderstelling dat ze een koel zomertype was, maar de koele kleuren maken haar bleek en een beetje grauw. Ze had een aantal kledingstukken in koele kleuren aangeschaft, maar voelde zich totaal niet gelukkig in deze kleuren.

De juiste kleding vinden voor vrouwen van 40, 50 en 60+.

^ Ook zwart 'doet' het niet echt bij Hinke. Het model van dit jurkje past wel goed bij haar figuur.

De juiste kleding vinden voor vrouwen van 40, 50 en 60+.

^ Deze lichtblauwe kleuren doen ook niet veel voor Hinke.

Figuur: Het jasje van Josh V is niet getailleerd genoeg en de dubbele rij knopen past ook niet zo goed bij haar. Een dubble breasted sluiting maakt haar onnodig zwaarder dan ze is.

2. Wat is je figuurvorm?

Aan de hand van eenvoudige opmetingen heb ik Hinke's figuurvorm bepaald. Verder kijk ik ook naar de gezichtsvorm, lengte, bouw, etc.

De juiste kleding vinden voor vrouwen van 40, 50 en 60+.

^ Hinke heeft een 8-vormig figuur. Bij dit figuurtype is het erg belangrijk dat je de taille niet verstopt. Deze jumpsuit, gecombineerd met een kort jasje, staat haar perfect.

De juiste kleding vonden voor vrouwen van 40, 50 en 60+.

^ Hier kun je goed zien dat Hinke een prachtige taille heeft.

De juiste kleding vinden voor vrouwen van 40, 50 en 60+.

^ Ik heb een compleet figuurpaspoort voor Hinke gemaakt met losse bladen waarin ze terug kan vinden wat ze het beste wel en niet kan doen.

Liever niet doen:

Kledingadvies voor dames van 40, 50, 60+.

^ Dit jasje is te recht voor Hinke. Haar mooie taille valt er in weg. De jurk is ook wat te lang. Vooral met deze schoenen. met een hoge hak hadden ze wel gekund, maar die draag Hinke nooit.

Wijde kleding staat niet iedereen even goed.

^ Wijde kleding is momenteel erg in. Het staat niet iedereen even goed. Hinke kan met haar lengte best veel hebben. De broek is prima, maar een mooi getailleerd jasje was er veel beter bij geweest.

3. Wat is je persoonlijke stijl.

De juiste kleding vinden voor vrouwen van 40, 50 en 60+.

^ Hinke houdt erg van een vrouwelijke, romantische stijl. Dit jurkje past daar perfect bij. Ook zien we hier een van Hinkes sterkste punten (haar mooi taille) heel goed. Ik heb er een kleuraccent aan toegevoegd door deze koraalkleurige tas er bij te combineren (hij is met goud afgewerkt, erg mooi bij het lentetype).

Het lentetype is warmte en helderheid nodig!

Wat is jouw persoonlijke stijl?

^ Ook dit jurkje heeft een zachte, romantische stijl. De kleuren passen ook heel goed bij haar. De lengte is iets aan de korte kant.

De juiste kleding vinden voor vrouwen van 40, 50 en 60+.

^ Deze collage sprak Hinke erg aan.

Figuuradvies en stijladvies.

^ Deze jurk heeft de juiste neutrale kleuren voor Hinke. De jurk mag wel wat korter met deze schoenen.

Wat verder nog belangrijk is voor 40+ vrouwen:

Zorg voor een goede, gezonde levensstijl.
Positief denken, plannen blijven maken, je geest actief houden, vriendschappen onderhouden, in beweging blijven, spieroefeningen doen, frisse lucht, een goede houding (schouders laag en borst vooruit), voldoende rust, gezond en matig eten, stress vermijden, op tijd ontspanning, niet roken, spaarzaam zijn met alcohol en voldoende water drinken.

Achteloos chic word je door te kiezen voor klassieke kledingstukken  die bij je lichaamsvorm passen. Koop alleen dat wat je jonger, slanker en hipper maakt, laat het anders hangen.Koop minder en koop goede kwaliteit. Op onze leeftijd komen we helaas niet meer weg met allemaal ‘H&M etjes’. Hun goedkope stoffen zijn vaak niet erg flatteus, vooral niet voor vrouwen boven de zeventien. Zoek ook naar klassieke stukken die net even anders zijn door bijv. de stof , kleur, afwerking, voering, bijzondere knopen of spannende details.

Tip: Bestel ter inspiratie de gratis catalogi van de postorderbedrijven: ‘Peter Hahn’ en ‘Madeleine mode’. In deze catalogi vindt je prachtige foto’s van chique dameskleding voor dames van onze leeftijd. Je kunt deze modegidsen gemakkelijk per e-mail aanvragen.

Kledingadvies voor vrouwen van 40, 50 en 60+.

Hinke is een warm lentetype met een 8-vorming figuur. Zowel de kleuren als de modellen van de kleding die ze aan de rechterkant draag zijn veel beter!

Meer lezen?

* Een kleurenanalyse kan je leven een stuk gemakkelijker en leuker maken. In dit blogartikel acht redenen waarom.

Dit weekend kreeg ik weer een email waarin iemand me de toverformule vroeg voor een ideale garderobe. Helaas is het nog niet zo gemakkelijk om de juiste kleding te vinden waar je je 100% happy bij voelt. Dit komt omdat het kledingstuk op meerdere punten moet 'kloppen'. Je zult dus echt aandacht moeten besteden aan de keuze van nieuwe kleding. Lees hier meer.

* Vaak vragen mensen of je van kleurtype veranderd als je ouder wordt. In dit blog geef ik antwoord op deze vraag.

* Koop kleding die je een 9 of 10 geeft. Lees hier hoe je dat doet.