• darkblurbg
  • darkblurbg

Welke kleding kies je als je smalle en/of afhangende schouders hebt?

Gepubliceerd op: 24-06-2018

Wanneer je smalle en/of afhangende schouders hebt zitten kledingstukken vaak niet zo mooi bij de schouders. Smalle of afhangende schouders maken dat je kleding soms rommelig zit. Het is daarom belangrijk om op zoek te gaan naar kledingstukken die balans brengen in je lichaam. Gelukkig is dit een gemakkelijk figuurprobleem om op te lossen.

Wanneer je schouders smaller zijn dan je heupen zul je vaak stof over hebben bij de schouders. Wanneer je een maat kiest die goed past bij je schouders zit het bij je heupen weer te strak. Vooral bij langere jasjes en bij jurken is dit het geval.

Wanneer je schouders smal zijn of afhangen zal het hengsel van je tas vaak van je schouder glijden.

Smalle en/of afhangende schouders kunnen je er vermoeid of ouder uit laten zien. Ook wanneer je middenrif of buik breder is dan je schouders (dit gebeurt vaak na de menopauze) is het extra belangrijk om je schouders optisch in balans te brengen. Zo valt je middenrif of buik minder op.

De balans kun je maken met:

- Halslijnen die een optische verbreding geven zoals bijvoorbeeld een boothals, een brede, ondiepe V-hals (geen diepe, wijde V-hals), een hoge ronde hals, een off shouder top of -jurk en een bredere vierkante hals.

- Ook grote kragen kunnen een verbreding geven.

- Draag felle of lichte kleuren op het bovenlichaam en donkere kleuren op het onderlichaam als je naast smalle schouders ook brede heupen hebt. Lichte en felle kleuren maken groter dan donkere kleuren.

- Neem zomerse topjes met bredere bandjes op de schouders. Topjes met dunne bandjes laten je schouders nog smaller lijken dan ze al zijn.

- Zorg ervoor dat je schoudernaden op de goed plaats zitten: precies op het uiteinde van de ronding van je schouder.

- Jasjes van stevige stoffen met een ingezette mouw en een schoudervulling geven je smalle schouders meer structuur.

- Horizontale stepen en andere horizontale dessins geven een verbreding.

- Details en versieringen op de schouders trekken de aandacht naar je schouders, weg van je middenrif en je heupen...

- Schouderpasjes en eventueel zakjes ter hoogte van de buste (als je een wat kleinere buste hebt).

- Mouwen die een optische verbreding geven.

- Sjaals die je in de breedte om je schouders drapeert.

- Een jas of trenchcoat met epauletten geven meteen een verbreding.

- Jassen met een dubbele rij knopen kun jij goed hebben.

- De instant oplossing: door bescheiden schoudervullingen in je kleding te dragen creëer je en één keer balans (niet van de grote exemplaren uit de 80-er jaren). Neem exemplaren van zachte foam, met een natuurlijke ronding, in huidkleur is het handigst. Dit is een geweldige en goedkope oplossing van het probleem (ca. € 15,00 per paar).

De meeste modellen op de catwalk hebben brede en rechte schouders. Dit soort modellen worden gekozen om dat de kleding die geshowd wordt mooi uit komt op brede schouders.

Smalle schouders zien we vaak in combinatie met brede heupen, dit zien we altijd bij de de A/Peer-vorm en soms bij het 8 vormige figuur. Het I vormige figuur is recht en tenger en heeft soms ook smalle schouders. Door kledingstukken te dragen die de schouders optisch te verbreden lijkt je silhouet meer in balans.

- Ga op zoek naar huidkleurige schoudervullingen. Bijvoorbeeld van Magic Shoulders. Ze kosten rond de € 15,00 en kunnen gemakkelijk verwisseld worden. Er zit een flapje aan die je onder je b.h. bandje kunt stoppen. Kijk bijvoorbeeld bij: www.bodyfashionstore.com

Voorbeeld van afhangende schouders.

^ Voorbeeld van smalle, afhangende schouders.

Do's:

Kleding die smalle schouders een verbreding geeft.

^ De boothals geeft een mooie optische verbreding aan smalle schouders. Je kunt er een kleine, ronde  schoudervulling in doen. 

TIP: Draag felle of lichte kleuren op het bovenlichaam en donkere kleuren op het onderlichaam als je naast smalle schouders ook brede heupen hebt. Dan gaat de aandacht naar het bovenlichaam.

Kleding voor vrouwen met smalle of afhangende schouders.

^ Goed voorbeeld van een V-hals die breed is maar niet diep.

Neem een brede niet te diepe V-hals bij smalle schouders..

^ Neem een brede, niet te diepe V-hals bij smalle schouders. Heb je een mooie lange hals? Dan is het mooi om je hals wat op te vullen met een smal sjaaltje of een volle, horizontale halsketting zoals deze op de foto hierboven.

Kleding/ kledingstukken voor vrouwen met smalle schouders.

^ Verbredende schouderpas. Foto van Shein.

Deze blouse met wijde klokkende mouwtjes geeft verbreding aan de schouders. Foto van Little Soho.

Kleding bij smalle schouders.

^ je kunt off-shoulder kleding vaak goed hebben als je smalle schouders (en een kleinere buste) hebt. pas op bij afhangende schouders. Foto van Little Soho.

Kleding bij smalle schouders.

^ Jassen met dit soort schoudervullingen geven een verbreding aan je schouders. Ik heb van mezelf brede schouders, ik kan dit soort kleding dus beter niet nemen...

Meer lezen?

* Heb je juist brede schouders? In dit blog lees wat de do's en dont's dan zijn.

* Heb je een kleine buste? In dit blog vind je tips.

* Ben je tenger? Lees dan dit blog.

* Ben je op zoek naar leuke kledingcombinaties? Bekijk of volg dan mijn Pinterest-bord hierover.