Sinds enige tijd ben ik me gaan verdiepen in de ingrediënten die gebruikt worden in onze verzorgingsproducten en cosmetica. De producten die je in de gangbare drogisterijen tegenkomt bevatten vaak allerlei stoffen waarvan je je afvraagt of je die wel op je huid wilt smeren.
Er schijnt op het gebied van ingrediënten die gebruikt worden sprake van nogal wat misleidende informatie en onjuiste reclame-uitingen te zijn. Cosmeticaproducenten gebruiken verschillende termen om hun producten te verkopen aan consumenten. Er zijn geen regels die het gebruik van zulke beweringen regelen. De term ‘hypoallergeen’ betekent doorgaans dat de producent gelooft dat dit product minder vaak een allergie zal veroorzaken dan andere producten. Er bestaat geen verplichting om hun bewering te bewijzen.
‘Geurvrij’ of ‘ongeparfumeerd’ betekent niet dat er geen geurstoffen in het product zitten. Er wordt enkel mee gezegd dat deze producten geen waarneembare geur hebben. ‘Natuurlijk’ veronderstelt enkel dat de ingrediënten rechtstreeks uit planten of dieren werden onttrokken, in tegenstelling tot synthetisch geproduceerde ingrediënten. Er zijn echter steeds meer ‘natuurlijke’ ingrediënten die allergieën veroorzaken.
Ook minerale olie (te herkennen als Mineral Oil, Petrolatum (Vaseline), Paraffinum-Liquidum, Paraffinum-Subliquidum, Cera Microcristallina, Microcrystalline Wax, Ozokerit, Ceresin), lanoline, chemische UV filters, synthetische parfums, parabenen en andere conserveringmiddelen zouden slecht voor de huid te zijn. Verder is het effect van bepaalde toevoegingen (zoals bijv. vitamines) aan verzorgingsproducten soms te betwisten.
Het is onmogelijk om de ingrediënten die in make-up en verzorgingsproducten voorkomen allemaal te bespreken. Het is echter wel aan te raden je hierin wat te verdiepen. Allerlei ingrediënten zijn moeilijk te herkennen doordat er steeds verschillende termen voor gebruikt worden.
Er zijn ook natuurcosmeticamerken zoals Dr. Hauschka en Lavera. Die werken vaak goed bij mensen met een gevoelige of allergische huid.
Ik ben zelf heel enthousiast over de bionome producten van Dr. Baumann. Vooral hun liposomen vind ik heerlijk. Ze zitten in een hygiënische flacon en brengen echt duidelijk vocht in.
Dr. Baumann
Alle cosmetica en verzorgingsproducten van Dr. Baumann Cosmetics beantwoorden aan de unieke en zeer strenge bionome kwaliteitscriteria. Ze zijn samengesteld uit enkel milde huideigen, huidgelijkende en huidvriendelijke ingrediënten en vitamines. Geen van de producten bevat minerale olie, parfum of conserveringsmiddelen. Alle werkstoffen hebben een algemeen aanvaarde en wetenschappelijk bewezen werking. Uit puur ethische overwegingen worden nooit dierlijke ingrediënten gebruikt. Overbodige omverpakking wordt geweerd. Dit merk maakt geen reclame en is alleen verkrijgbaar via aangesloten schoonheidsspecialisten. Dit om de consument goed te kunnen informeren en het juiste product bij je huidtype te kunnen adviseren.
Dr. Baumann maakt geen reclame dus daardoor had ik er nog nooit van gehoord. Ze hebben een mooie, zeer informatieve website: www. dr-bauman.nl
Wil je je meer verdiepen in wat er allemaal in je cosmetica zit? Dr. Baumann geeft goede en uitgebreide informatie op: www.natuurlijke-huidverzorging.blogspot.nl
Op: www.dr-baumann.nl/kopje gratis en voor niets een gratis blog over cosmetica-ingrediënten en huidverzorging. De aangesloten schoonheidsspecialisten kunnen ook voor een lijst met cosmetica ingrediënten die je beter niet kun gebruiken zorgen.
Annemarie Borlind en Dr. Hauschka
Een andere optie is het merk Annemarie Borlind. Ze maken zowel natuurlijke cosmetica als verzorgingsproducten. Ik heb er zelf hele goede ervaringen mee. Dit merk is iets betaalbaarder als Dr. Baumann. Ook handig is dat het te koop is via internet of bij reformwinkels zoals G &W (Gezond en Wel), zij verkopen het merk Dr. Hauschka ook.
Enkele voordelen van gecertificeerde natuurcosmetica:
-1. De ingrediënten zijn zuiver, puur en mild voor de huid.
-2. Minder kans op allergie.
-3. Gifvrij, bevat geen belastende stoffen.
-4. Betere verdraagzaamheid en acceptatie van de huid.
-5. Vrij van schadelijke stoffen zoals synthetische geur- en kleurstoffen, synthetische conserveringsmiddelen, minerale oliën en andere aardolieproducten, parabenen, Codium Lauryl Suffat en genetisch gemodificeerde ingrediënten.
-6. Goed voor dierenwelzijn en milieu. De ingrediënten worden duurzaam en vaak ook fairtrade verbouwd. Ze zijn gegarandeerd niet getest op dieren. De ingrediënten zijn goed afbreekbaar.
-7. Bevat geen microplastics. Dit zijn kleine plastic deeltjes die in veel producten zoals tandpasta, peelings en scrubs worden gebruikt. Dit omdat het zo goedkoop is. Ze leveren een substantieel bijdrage aan de 'plastic soup' in onze oceanen. Doordat ze zo klein zijn zijn ze maar moeilijk op te ruimen.