• darkblurbg
  • darkblurbg

De Pantone kleur voor 2024: Peach Fuzz.

Gepubliceerd op: 14-05-2024

De Pantone-kleur van 2024 is Peach Fuzz. Een lichte, warme perziktint. Geschikt dus voor warme kleurtypes. In dit blog laat ik je zien hoe je deze kleur kunt gebruiken.

De wereldwijde kleurautoriteit Pantone heeft 13-1023 Peach Fuzz uitgeroepen tot kleur van het jaar 2024.

Het is een zachte warme perziktint die een zacht oranje uitstraling heeft. De kleur is opgebouwd uit wat rood, wat geel en veel wit.

De lichte, warme kleurtypes staan er het mooiste in (lichte lentetype, warme lentetype, neutrale lentetype).

Ook bij het lente/zomertype staat deze kleur erg goed.

De donkerder warme kleurtypes kunnen hem het beste gebruiken om licht-donkercontrast mee te maken. Voor hen is de kleur te licht om alleen te gebruiken.

Door zijn warmte is deze kleur niet geschikt voor de koele kleurtypes.

Pantone zorgt ervoor dat er een standaard ontstaat in kleuren. Inmiddels is het een autoriteit op kleurgebied. Sinds 2000 wordt door Pantone de kleur van het jaar uitgeroepen, gebaseerd op de trends uit mode en design. Dat ze zelf daarmee ook vaak trendsettend zijn, blijkt wel uit het feit dat deze kleur vaak opgepakt wordt door de modebranche en designers van bijvoorbeeld interieurs.

Peach Fuzz is blozend oranjeroze. Het is een warme, geruststellende kleur die volgens de experts van Pantone de sfeer van het komende jaar zal belichamen.

Leatrice Eiseman, uitvoerend directeur van het Pantone Color Institute, beschrijft Peach Fuzz als ‘verzorgend’, ‘warm' en gastvrij’.

'In een wereld die heel hard kan lijken, zijn mensen op zoek naar kleuren die kalmeren, kleuren die zacht en warm zijn, kleuren die ons voeden en troost bieden', aldus Eiseman.

Pantone kleur van 2024 Peach Fuzz

^ Hier voorbeelden van kleding en accessoires in Peach Fuzz. Het is een zachte perziktint die wat naar pastel oranje neigt.

Pantone kleur van 2024 Peach Fuzz

^ Nog meer voorbeelden van kleding en accessoires in Peach Fuzz. De kleur kan variëren van een pasteltint naar een lichte kleur.

Peach Fuzz voor het warme lentetype.

Pantone kleur van 2024 Peach Fuzz

^ De Pantone kleur Peach Fuzz is de kleur van 2024. Het is een lichte, warme kleur. Hij past perfect bij het warme lentetype zoals je kunt zien op deze collage die ik gemaakt heb!

Peach Fuzz voor het warme herfsttype.

Pantone kleur van 2024 Peach Fuzz

 ^ De warme herfst kan 'Peach Fuzz' het beste combineren met donkerder kleuren. Deze perzik tint maakt het herfsttype wat flets in het gezicht als ze het bijvoorbeeld als trui dragen. Creëer als herfsttype liever een hoger contrast door er een donkere laag (jasje, vest i.o.d.) overheen te dragen. Bruin, olijf en goud passen er heel goed bij. 'Peach Fuzz' kan de kleuren van het herfsttype wel zomerser maken. Hun kleurenpalet is namelijk vrij donker en gedempt van zichzelf. Ze kunnen daarom ook beter wat gedemptere pastels nemen.

Peach Fuzz met goudgele en oranje.

Pantone kleur van 2024 Peach Fuzz

^ Peach Fuzz en goudgeel zijn een perfecte match doordat het beide warme kleuren zijn. De kleur 'Peach Fuzz' is een meestal een pasteltint. Hij combineert heel leuk met licht oranje en zonnig geel. Deze kleuren geven het 'Peach Fuzz' lekker wat pit!

Peach Fuzz met lichtblauw.

Pantone kleur van 2024 Peach Fuzz

^ Ik heb de kleur Peach Fuzz hier gecombineerd met lichtblauw. Het geheel wordt zo wat koeler en frisser. Dit is een mooie combinatie voor het lichte lentetype en het lente/zomertype.

Gedempte versie van Peach Fuzz.

Gedempte versie van Peach Fuzz.

^ De gedempte kleurtype kunnen beter een gedemptere versie van Peach Fuzz nemen. De kleur is dan vermengd met wat grijs. Denk hierbij aan het warme herfsttype en het neutrale herfsttype. deze kleurtypes staan niet mooi in felle kleuren. De body op deze collage heeft een gedempte kleur. Rosegoud en koper combineren hier heel mooi mee.

Meer lezen?

Voorbeelden van ijspastels/ ice pastels.

* IJspastels zijn hele heldere, zuivere pastels, er zit geen bijmenging van grijs doorheen.

Kleurtypes met 'helder' in hun kleurprofiel staan het mooist in ijspastels. Dit zijn het met name het heldere lentetype, het heldere wintertype, het lente/wintertype, maar ook het koele wintertype, het warme lentetype, het heldere herfsttype en het lichte wintertype.

* In 2019 was de kleur 'Living Coral' de Pantone kleur van het jaar, een vrolijke koraaltint die erg draagbaar is nu de lente weer is aangebroken. Doordat koraal een zgn. 'universele kleur is' kun je hem met heel veel kleuren combineren. Lees hier mijn blog over 'Living Coral'.