• darkblurbg
  • darkblurbg

De Pantone-kleur van 2024 is Peach Fuzz.

Gepubliceerd op: 20-03-2024

De Pantone-kleur van 2024 is Peach Fuzz. Een lichte, warme perziktint. Geschikt dus voor warme kleurtypes. In dit blog laat ik je zien hoe je deze kleur kunt gebruiken.

De wereldwijde kleurautoriteit Pantone heeft 13-1023 Peach Fuzz uitgeroepen tot kleur van het jaar 2024.

Het is een zachte warme perziktint die een zacht oranje uitstraling heeft. De kleur is opgebouwd uit wat rood, wat geel en veel wit.

De lichte, warme kleurtypes staan er het mooiste in (lichte lentetype, warme lentetype, neutrale lentetype).

Ook bij het lente/zomertype staat deze kleur goed.

De donkerder warme kleurtypes kunnen hem het beste gebruiken om licht-donkercontrast mee te maken. Voor hen is de kleur te licht om alleen te gebruiken.

Door zijn warmte is deze kleur niet geschikt voor de koele kleurtypes.

Pantone zorgt ervoor dat er een standaard ontstaat in kleuren. Inmiddels is het een autoriteit op kleurgebied. Sinds 2000 wordt door Pantone de kleur van het jaar uitgeroepen, gebaseerd op de trends uit mode en design. Dat ze zelf daarmee ook vaak trendsettend zijn, blijkt wel uit het feit dat deze kleur vaak opgepakt wordt door de modebranche en designers van bijvoorbeeld interieurs.

Peach Fuzz is blozend oranjeroze. Het is een warme, geruststellende kleur die volgens de experts van Pantone de sfeer van het komende jaar zal belichamen.

Leatrice Eiseman, uitvoerend directeur van het Pantone Color Institute, beschrijft Peach Fuzz als ‘verzorgend’, ‘warm' en gastvrij’. 'In een wereld die heel hard kan lijken, zijn mensen op zoek naar kleuren die kalmeren, kleuren die zacht en warm zijn, kleuren die ons voeden en troost bieden', aldus Eiseman.

Pantone kleur van 2024 is Peach Fuzz.

^ Hier voorbeelden van kleding en accessoires in Peach Fuzz. Het is een zachte perziktint die wat naar pastel oranje neigt.

Voorbeelden van hoe je Peach Fuzz zou kunnen combineren:

Pantone kleur van 2024 is Peach Fuzz.

^ De kleur 'Peach Fuzz' is een pasteltint. Hij combineert heel leuk met licht oranje en zonnig geel. Deze kleuren geven het 'Peach Fuzz' lekker wat pit!

Pantone kleur van 2024 is Peach Fuzz.

^ Door de perziktint te combineren met lichtblauw maak je hem optisch ietsje koeler en frisser. Deze combinatie zal mooi staan bij het lichte lentetype en het lente/zomertype.

Pantone kleur van 2024 is Peach Fuzz.

^ 'Peach Fuzz' is perfect voor het warme lentetype! Dat kun je heel goed zien in deze collage. 'Peach Fuzz' is voor de lentetypes de perfecte pastel.

^ De warme herfst kan 'Peach Fuzz' het beste combineren met donkerder kleuren. Deze perzik tint maakt het herfsttype wat flets in het gezicht als ze het bijvoorbeeld als trui dragen. Creëer als herfsttype liever een hoger contrast door er een donkere laag (jasje, vest i.o.d.) overheen te dragen. Bruin, olijf en goud passen er heel goed bij. 'Peach Fuzz' kan de kleuren van het herfsttype wel zomerser maken. Hun kleurenpalet is namelijk vrij donker en gedempt van zichzelf. Ze kunnen daarom ook beter wat gedemptere pastels nemen.

Meer lezen?

* 'Peach Fuzz' is een vrij heldere pasteltint.

We noemen dit soort pastels ijspastels.

Vergrijsde pastels zijn matter en noemen we poederpastels.

In dit blog lees je meer over pastels en lichte kleuren.

Voorbeelden van ijspastels/ ice pastels.