• darkblurbg
  • darkblurbg

Ontspannen model staan voor foto's.

Gepubliceerd op: 10-11-2016

Vind je het moeilijk om te poseren voor foto's? Dat is een veel voorkomend fenomeen. Het is vaak vrij zwart wit is mijn ervaring... Of je vind het leuk om op de foto te gaan of je vind het totaal niets. Wat kan helpen is om er voor te zorgen dat je je op je gemak voelt.

Ook een grappig attribuut zoals het bekende snorretje op een stokje kan je helpen om wat beter te ontspannen.

Probeer spontaan te lachen. Voorkom het 'roep eens cheese-effect'. Hiermee komt je lach heel onecht over. Probeer aan iets grappigs te denken. Je kunt je lach het beste oefenen voor de spiegel of met je eigen camera zodat je weet hoe jij het beste op de foto overkomt. Kijk vlak voor de foto gemaakt wordt wordt even weg en kijk op het moment van afdrukken in de camera en glimlach. Zo krijg je een natuurlijker resultaat. Je kunt dit het beste wat oefenen.

Fotoshoot in Groningen.

Zorg dat de grootste delen van je lichaam verder van de camera af staan, zodat ze kleiner lijken. Iets wat dichterbij staat ziet er groter uit dan iets dat verder weg staat. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan één oog dat wat kleiner is dan de andere. Je kunt het kleiner oog dan beter iets naar de camera toe draaien.

Je kunt portretfoto's het beste buiten nemen of zorg voor een goede indirecte verlichting. Te veel direct licht (van een ingebouwd flitser) kan zorgen voor harde schaduwen waardoor iemand er ouder uit kan zien dan hij/zij werkelijk is. Ik werk in mijn studio met een losse flitser die indirect geeft.

De meeste mensen willen graag wat slanker lijken op een foto. Houd daarom je hoofd iets schuin, zo wordt je gezicht minder vol. Sta zelf iets gedraaid en houd je arm die naar de camera wijst in je zij. Houd je schouders laag door je spieren te ontspannen en houd je rug recht.

Fotoshoot in Groningen.
Let ook op je benen. De reden waarom al die filmsterren hetzelfde staan op de foto is omdat de houding die ze aannemen gewoon werkt. Sta met één been iets gebogen en je heup iets in een hoek of kruis je benen ter hoogte van je knieën.
Als je op een stoel zit ga dan goed rechtop zitten met je benen over elkaar. Laat je armen rusten op je benen zodat je die lastige zwembandjes niet kunt zien op de foto. Ik laat het model ook vaak op een omgekeerde stoel zitten, zo kan ze ontspannen kan leunen op de rugleuning van de stoel. En het staat lekker brutaal...

Een dubbele kin vindt niemand leuk. In je foto's kun je een dubbele kin voorkomen door de foto van een net wat hoger standpunt maken. Ook helpt het om de verlichting van boven te laten komen, zodat er enige schaduw valt onder de kin. Je kunt er echter ook al veel aan doen in de pose. Leun in elk geval niet achterover, dan wordt de onderkin extra benadrukt. Andersom werkt wel: als je zit, leun dan een klein beetje naar voren. Als je model staat kan ze haar kin een beetje naar voren duwen richting de fotograaf.

Als je buiten fotografeert houd er dan rekening mee dat je met fel zonlicht erg kunt gaan knijpen met je ogen. Probeer dus te vermijden dat je recht in de felle zon kijkt.

Kies kleding die past bij hetgeen je uit wilt stralen. Bedenk van tevoren waarvoor je de foto's wilt gebruiken.
Wil je de foto's ook zakelijk gebruiken dan kun je misschien een colbertje aandoen.

Hoe kom je ontspannen op de foto?

^ Deze foto is gemaakt tijdens een fotoshoot. Ik ben de dag van tevoren even naar de kapper geweest om mijn haar te laten föhnen. 

Zorg er voor dat je haar leuk zit. Laat het eventueel door de kapper doen als je er niet handig mee bent. Je mag ok je krultang of stijltang meenmenen naar de studio om je haar nog wat bij te werken.

Een verzorgde dagmake-up is goed om eventuele oneffenheden in de huid te verbergen. Kleur je wenkbrauwen in zodat ze beter en mooier uitkomen. Poeder het gezicht af om glimmen te voorkomen.

Houd tenminste één van je armen gebogen, om te voorkomen dat je houterig overkomt. Het eindresultaat van een foto waar je helemaal op staat is vaak het best als je niet recht voor de camera staat, maar juist wat gedraaid.

De mooiste foto's krijg je als je gewoon ontspannen bent. Raak vertrouwd met de camera door thuis de poses te oefenen voor de spiegel. Nog beter is thuis foto's van jezelf te maken via de zelfontspanner. Zo leer je wat je beste poses zijn en wat je beter niet kan doen op de foto. Als je eenmaal weet hoe je moet poseren dan heb je eigenlijk geen reden meer om je ongemakkelijk te voelen voor de camera.

Fotoshoot in Groningen.

In een portretfoto trekken de ogen altijd de aandacht. Als kijker kijk je dan voornamelijk naar de pupillen. Het is minder mooi als er veel oogwit in beeld is. Probeer dit dus te vermijden.

In een foto is het vaak het mooiste als de handen ontspannen zijn. Aangespannen handen brengen onrust over. Ook de hoek waaronder de hand te zien is, is van belang. Een hand ziet er van opzij veel slanker uit dan een hand in de breedte.

Ga de dagen voor een fotoshoot het liefst niet volop zonnen. Een rode verbrande huid of juist witte strepen op je huid zien er op een foto niet mooi uit.

Gebruik geen zelfbruiner, daar krijg je vaak vlekken van en komt niet natuurlijk over.

Maak 3 dagen vooraf geen gebruik van de zonnebank, dit droogt de huid erg uit.

Epileer je wenkbrauwen de dag van tevoren zodat de huid weer tot rust kan komen, of laat dit doen. Ook een zachte scrub-beurt van je gezicht op de dag voor de fotoshoot is een goed idee.

Fotoshoot in Groningen.

^ Een uitsnede van je gezicht kan ook heel leuk zijn!

Kleuradvies, kledingadvies in Joure (Friesland).