• darkblurbg
  • darkblurbg

Je krijgt maar één kans voor een goede eerste indruk.

Gepubliceerd op: 15-02-2017

‘Een ding is zeker, je krijgt geen tweede kans om een goede eerste indruk te maken.’ Klakkeloos de regeltjes volgen is leuk, maar kleding vinden die je persoonlijkheid en sterke punten benadrukt, is nog veel leuker. Veel mensen vinden het echter lastig om hierin de juiste weg te vinden. Juist als je gaat solliciteren of een volgende stap wilt maken op de carrièreladder, bepaalt kleding het beeld dat de werkgever van je krijgt. Welke kleding je kiest is dan dus van groot belang.

Onze non-verbale communicatie bepaalt voor een groot deel onze totale presentatie.

Kleding is hier een sprekend voorbeeld van. Door je goed te kleden toon je zowel respect voor jezelf als voor je omgeving. Dat gaat niet alleen op voor alledaagse situaties. Zeker in situaties als een sollicitatiegesprek of een klantenbezoek wil je goed overkomen. Draag daarom in dit soort situaties passende kleding, waarin je je persoonlijk ook prettig en op je gemak voelt. Wanneer je kleding draagt waarin je je je ongemakkelijk voelt, kom je hoogstwaarschijnlijk onzeker over.

In de kleding die je kiest wil je graag goed overkomen. Je kleding moet laten zien hoe professioneel je bent. Wanneer niet de juiste juiste kleding draagt kan de baan aan je neus voorbij gaan en naar iemand gaan die zich wel goed weet te presenteren. Je innerlijk moet overeenstemmen met je uiterlijk.

Top 5 van meest gemaakte fouten:

- Te kleine of te ruime kleding. Dit staat niet professioneel.

- Bevlekte, gekreukte, versleten of gedateerde kleding.

- Underdressed of overdressed zijn, d.w.z. niet afgestemd op de bedrijfscultuur of de gelegenheid.

- Slordig kapsel.

- Onverzorgde nagels, lichaamsgeur of zwaar parfum.

Je kleding is een onderdeel van wie je bent, een gegeven dat je kunt gebruiken om je carrière te bevorderen. Het is een onderdeel van 'personal branding'. Met de juiste kleding leg je nadruk op je kwaliteiten en onderscheid je je van anderen, waarbij je tegelijkertijd wel rekening moet houden met de geschreven en ongeschreven kledingwetten van je beroepsgroep, branche en bedrijf. Dat is niet altijd eenvoudig, vandaar dat een persoonlijk kleding- en kleuradvies een goede investering kan zijn.

Voorbeelden: Wil je betrouwbaar, serieus en accuraat overkomen dan kies je het beste voor een klassieke, conventionele stijl. Draag een kostuum of mantelpak in rustige (gedekte) neutrale kleuren. Bijvoorbeeld middengrijs, middenblauwgrijs, donkerblauw, middentaupe (grijsbruin). Combineer dit met een licht overhemd of een licht blouse. Heren dragen een das in een gedekte kleur bij.

Wil je sterk en daadkrachtig overkomen dan kies je het beste voor kleding met een strakke belijning in kleuren met een groot donker/licht contrast. Zakelijke kleding heeft vaak een vrij klassieke (tijdloze) stijl. Bewaar uitbundige, opvallende, zeer sportieve, extreme, sexy of romantische kleding voor je vrije tijd. Het is wel leuk om een kleine persoonlijke noot aan je outfit toe te voegen. Denk aan een horloge, sjaal, broche of mooie manchetknopen. Zo geef je wat van je persoonlijkheid prijs. Houd het stijlvol en subtiel.

Wil je advies over je uiterlijk zodat jij een geweldige eerste indruk kunt maken? Denk dan eens aan een kleuradvies (ik werk met 26 verschillende kleurtypes) lees meer, een figuuradvies lees meer een advies over je persoonlijke stijl lees meer.