• darkblurbg
  • darkblurbg

Hoe was je een donsjas?

Gepubliceerd op: 19-02-2018

Help... mijn lichte donsjas is vuil geworden :-( Wat nu, ga ik hem zelf wassen? En hoe dan? Verpest ik mijn dure jas dan niet? Ik vond het behoorlijk spannend hoe het resultaat zou worden en was ik bang dat ik mijn jas na het wassen misschien meteen weg kon gooien. Vandaar dat ik jullie nu laat zien hoe je het beste te werk kunt gaan. Als je mijn werkwijze opvolgt kom het helemaal goed met jouw jas.

Hoe was je een donsjas?

^ Zo zag mijn jas er uit voordat ik hem ging wassen. Vooral de kraag en de boorden van de mouwen waren behoorlijk vies geworden.

Ik heb op internet rond gekeken hoe ik het beste te werk kon gaan. Een normaal wolwasmiddel bleek niet geschikt te zijn, door normale wasmiddelen te gebruiken breek je namelijk het natuurlijke vet van het dons af. Wel is wassen de beste manier om je donsjas te reinigen, dons is niet geschikt om chemisch te reinigen.

Hoe was je een donsjas?

^ Vooral de kraag is vies geworden door make-up wat heeft afgelaten...

Hoe was je een donsjas/ donsjack?

De kraag en de boorden van de mouwen worden het snelst vuil.

Hoe was je een donsjas/ donsjack?

^ Dit speciale donswasmiddel heb ik na veel speurwerk op internet gegevonden bij de outdoorwinkel Bever. Dit wasmiddel zorgt er voor dat je donsjas ook na het wassen lekker warm blijft. 

Nikwax Down Wash™ is speciaal ontworpen en geoptimaliseerd voor donzen artikelen. Het is een zeer effectief reinigingsmiddel, dat lichaamsvetten en vuil verwijdert uit zowel de stof als de donzen vulling. Daarnaast herstelt het de bestaande langdurige waterafstotendheid (DWR) van zowel de buitenste stof als de donzen vulling. Dit zorgt voor bescherming tegen regen en condens, voorkomt dat het artikel doordrenkt raakt en behoudt de natuurlijke isolerende eigenschappen van het dons. Ook herstelt het de ademende eigenschappen: het laat waterdamp door het artikel, waardoor de prestaties ervan onder koude en vochtige omstandigheden verbeterd worden.

Nikwax Down Wash™ verlengt de levensduur van je donzen uitrusting. Het is een veilige manier om uw donzen kleding en uitrusting grondig te reinigen. Het gebruik in de wasmachine is snel en gemakkelijk en zorgt ervoor dat het hele artikel grondig gereinigd wordt.

Ik heb de jas gewassen op een wasprogramma voor fijne was. De temperatuur heb ik ingesteld op 30 graden en het centrifugeren op 900 W.

De kraag en de boorden heb ik voor het wassen extra ingesmeerd met het wasmiddel en ik heb twee dopjes wasmiddel toegevoegd in het zeepbakje van de wasmachine. Na het wassen heb ik de machine nog keer extra laten centrifugeren op 900 W, om zo nog wat extra water kwijt te raken. Op het wasmiddel staat dat je niet op hoge toeren moet centrifugeren.

Hoe was je een donsjas/ donsjack?

^ En dan is het behoorlijk schrikken... Zo komt je jas uit de wasmachine. Helemaal plat en alle dons zit in kluitjes bij elkaar... Einde oefening denk je dan. Maar wees gerust, het komt uiteindelijk goed!

Hoe was je een donsjas/ donsjack?

^ Na het wassen moet je jas meteen in de droger doen, anders kun je de dons verpesten staat op het wasmiddel.

Op deze foto gaat de jas de droger in, samen met drie tennisballen. Ik zet mijn droger op het programma: behoedzaam. De tennisballen kloppen het dons weer op. Het maakt wel wat herrie :-) Ik laat hem drie rondes draaien in de droger op het speciale programma, de jas is niet meteen weer in zijn oude vorm. Droog de jas net zo lang tot hij weer mooi vol is. Je moet wel geduld hebben. In het totaal duurde dit bij mij ca. drie uur.

Hoe was je je donsjas/ donsjack?

^ Het resultaat na het wassen en het drogen. Ik ben er super tevreden over! Mijn jas is weer lekker schoon en het dons is weer vol en warm.

Na het drogen in de wasdroger wordt aangeraden de jas ten minste een dag in een warme, droge ruimte te laten luchten voordat je hem opbergt. Dit is erg belangrijk, zeker als je je jas in het voorjaar opbergt voor het volgende winterseizoen.

Op deze manier kun je ook andere artikelen zoals bijvoorbeeld een donzen slaapzak wassen.

EXTRA TIP: Doe de rits van je jas dicht tijdens het wassen en drogen. Dan beschadigt je jas niet.

Durf jij het aan?