• darkblurbg
  • darkblurbg

Hoe verloopt een figuur-advies precies?

Gepubliceerd op: 15-06-2019

Vrouwen vragen me vaak hoe een figuur-advies eigenlijk in zijn werk gaat. Vaak lijkt het hen een beetje spannend, hetgeen heel begrijpelijk is. Over kleuradvies zie je geregeld informatie voorbij komen in de media of op tv. Maar over hoe een figuur-advies werkt is veel minder bekend. En wat er over te vinden is is meestal heel globaal. Via een actie op Facebook heb ik Margreet bereid gevonden om me te helpen om jullie aan de hand van voorbeeldfoto's duidelijk te maken wat ik doe. Wanneer je weet hoe ik tijdens een figuur-advies werk is het hopelijk wat minder 'eng'.

Margreet is onlangs in mijn studio langs geweest voor een gratis figuur-advies. De voorwaarde hiervoor was dat ik hiervan foto's mocht maken voor dit blog waarin ik laat zien hoe een figuur-advies werkt. Uiteraard plaats ik nooit zomaar foto's van klanten.

Het verschil tussen een 'figuur-advies' en een 'stijl-advies':

De termen die voor een figuur-advies gebruikt worden zijn nogal verwarrend...

Vaak wordt een figuur-advies een stijl-advies of style-advies genoemd, maar ik houd zelf de term 'figuur-advies' aan. Ik geef namelijk advies over welk soort kleding het meeste voor jouw figuur doet. Je zou het ook een 'figuur-analyse' kunnen noemen.

Onder een stijl-advies versta ik advies over welke kleding past bij jouw stijlpersoonlijkheid/ smaak. Denk bijvoorbeeld aan natuurlijk, sportief, vrouwelijk, creatief, trendsettend, boho, klassiek, rebels, enz. Stijladviezen verzorg ik uiteraard ook.

Hoe werkt zo'n figuur-advies nou eigenlijk?

Figuur-advies, figuur-analyse, stijladvies.

^ Zelf werk ik met 10 verschillende figuurvormen en 9 gezichtsvormen.

Omdat ik geen systeem kon vinden wat bij mij past heb ik mijn eigen figuuranalyse-systeem ontwikkeld. Dit systeem bestaat uit heel veel losse bladen. Hiermee kan ik jouw unieke figuurpaspoort samenstellen. Voor alle figuurvormen en gezichtsvormen heb ik aparte bladen gemaakt. En ook voor alle onderdelen in het lichaam die jij het beste kunt benadrukken of beter kunt camoufleren. Denk bijvoorbeeld aan: de hals, schouders, armen, buste, taille, buik, heupen, dijen, kuiten, voeten, enz.

Verder heb ik bladen gemaakt over je bouw, lengte, de lijnen in het lichaam, verhoudingen in het lichaam, etc. (zie foto bovenaan dit blog).

Op de foto hierboven zie je mij met de poster die ik hiervoor heb ontwikkeld. Hij hoort bij mijn figuuranalyse-systeem.

Het figuur-advies duurt ca. 2 uur.

Wat je op internet kunt vinden over het figuur is vaak heel globaal. Ieder lichaam is echter uniek!

Wanneer je bijvoorbeeld 10 zandloper-figuren naast elkaar zet zijn ze alle 10 toch ook weer heel verschillend. De één heeft een kleine boezem en de ander juist een flinke boezem, de volgende heeft korte benen en een langer bovenlichaam, de volgende heeft een heel rond lichaam en de ander is weer wat rechter, de volgende is lang, de volgende heeft wat overgewicht en ga zo maar door... Eigenlijk zouden ze dus ook allemaal een ander figuur-advies moet krijgen en dat gebeurt bij mij dan ook. Je snapt nu vast wel dat het een hele puzzel is. Ik zeg voor de grap wel eens dat we jouw unieke 'figuur-code' gaan kraken.

Hoe we op anderen overkomen moet je zien als één geheel. De onderdelen kleur, figuur en stijl kun je eigenlijk niet los van elkaar zien wanneer je je outfit samenstelt.

Bijvoorbeeld: wanneer je de verkeerde kleur draagt kan een kledingstuk nog zo veel voor je figuur doen, je het zult het toch niet graag dragen. Vooral bij kleding die je vlak onder je gezicht draagt is het erg belangrijk dat de kleur goed is. Denk aan tops, blouses, truien, vesten, jasjes, jurkjes. In een fout kleur kun je er moe, ouder of grauw uitzien...

En in een kledingstuk dat totaal niet jouw persoonlijke smaak reflecteert voel je je niet prettig, zelfs als de kleur en het model perfect voor je zijn. Denk aan een mantelpakje of een galajurk als je een natuurlijk type bent. Of een hippe harembroek als je een klassiek type bent.

Ook je persoonlijke verzorging (make-up, kapsel, etc.) en de keuze van de accessoires die je draagt hebben een grote invloed op je uiteindelijke uitstraling.

Normaal neem je zo'n 8 tot 10 kledingstukken mee naar het figuur-advies, maar op mijn verzoek heeft Margreet een koffer vol kledingstukken, accessoires en schoeisel bij zich. Ik heb haar gevraagd om zowel 'toppers' als 'floppers' mee te nemen. Zo kan ik jullie het gemakkelijkst voorbeelden uit de praktijk laten zien.

Hoe gaat een figuuradvies in zijn werk?

Hoe gaat een figuuradvies in zijn werk?

^ Margreet heeft allerlei kledingstukken, accessoires en schoenen meegenomen zodat ik jullie veel voorbeelden kan laten zien van wat goed en minder goed bij haar werkt. 

Wat is jouw lifestyle?

Uiteraard wil ik me eerst een beeld vormen van hoe iemands leven er uitziet. Margreet heeft een baan waarbij ze er representatief uit moet zien. Ze houdt van een vrij klassieke kledingstijl en ziet er graag vrouwelijk en verzorgd uit. Ze is dol op jurkjes, jasjes en sjaals. Ze draagt graag hakken, maar helaas gaat dit fysiek steeds minder gemakkelijk. Daarom draagt ze tegenwoordig ook vaak gympjes. Margreet is ooit al eens elders geanalyseerd als een wintertype.

Waar ben je trots op en wat zijn je vragen?

Ook vraag ik je waar je trots op bent en wat volgens jou de lastige puntjes in je figuur zijn. Het laatste vinden mijn klanten vaak heel gemakkelijk, het eerste daarentegen meestal een stuk moeilijker ;-)

Wanneer ik een goed beeld heb van hoe jouw leven er uit ziet en weet wat jouw vragen zijn neem ik een paar maten en gegevens op. Je hoeft niet in je ondergoed te staan. Wanneer je mooi aansluitende kleding draagt kan ik je maten goed opmeten.

Het figuur-paspoort.

De gegevens noteer ik in een figuurpaspoort dat ik helemaal op maat voor je maak. Margreet heeft een normale lengte (1.70 m), een wat langer gezicht, haar dat wat ronder valt, een achtvormig figuur en verder is ze wat kort in de taille. Haar boven- en onderlichaam zijn in balans. Ze heeft rondere lijnen in haar lichaam.

Ik kijk naast je gezichtsvorm en je figuurvorm ook naar zaken als je bouw, lengte en de verhoudingen in je lichaam.

Nadat ik de grote lijnen in je figuur heb bekeken ga ik jouw lichaam van top tot teen langs. Van alle onderdelen waarvan ik vind dat je ze moet accentueren of juist beter wat kunt camoufleren krijg je een apart blad met uitleg en foto's van de do's en dont's. Zo ontstaat er een figuurpaspoort speciaal voor jouw unieke figuur.

Jurkje van Lizzy en Coco, aan twee kanten draagbaar.

^ Dit prachtige jurkje is van Lizzy & Coco. Het leuke van dit Nederlandse merk is dat bijna al hun kledingstukken aan twee kanten draagbaar zijn. Er zijn ook 'reversible' rokjes, tops en vesten verkrijgbaar. Zo heb je dus twee kledingstukken in één.

Het materiaal van het jurkje is 90% polyester en 10% elasthaan. Ook fijn: de stof is wat steviger dus je ziet er niet ieder hobbeltje en bobbeltje in. Dit soort kleding is heel gemakkelijk in onderhoud, want je hoeft het niet te strijken. Je kunt het wassen op een fijwasprogramma en dan even op een kapstokje hangen. Het materiaal na het wassen super snel droog. Verder is deze kleding erg handig in de koffer voor op vakantie, want het kreukt bijna niet.

In dit jurkje zie je de mooie taille van Margreet goed. Het model is perfect voor haar.

Jurkje van Lizzy en Coco.

^ Hier zie je het jurkje, beide kanten hebben een totaal andere print. Je hebt dus twee jurkjes in één.

Margreet heeft een achtvormig figuur. Deze figuurvorm zien we wat minder vaak bij de gangbare systemen.

Haar schouders zijn vrij breed, ongeveer even breed als haar heupen, beide zijn dus mooi met elkaar in balans. De 8 kan ook wat smallere schouders hebben en een normale boezem.

Margreet heeft een flinke buste, een vrij hoge maar duidelijk taille en een buikje. Haar buik begint vrij hoog, bij de maag, we noem dit daarom een trommelbuikje. Zo'n buikje zien we na de menopauze vaak bij de 8.

De 8 heeft ronde, hoge heup, dit in tegenstelling tot de zandloper. Bij de zandloper valt het breedste punt veel lager. Bij de 8 is het belangrijk dat je de lijn van de heup volgt en hier beslist niet te veel volume toevoegt. Rechtere broeken, rokken en jurkjes staan haar het mooist. Wijde A-lijn rokken en A-lijn jurken en plooirokken maken haar optisch zwaarder in de taille.

Lizzy en Coco, aan twee kanten draagbaar.

^ Hier heb ik voor Margreet het jurkje gecombineerd met een licht getailleerd jasje en leuke, zomerse sandalen. Dit jasje accentueert haar mooie taille. Omdat Margreet een hoge taille heeft staat ze niet zo mooi in riemen of in kleding met een ceintuur. Ze kan daarom het beste kledingstukken kiezen met een taillering, maar niet aangeven waar de taille precies zit. Draagt ze een riem of ceintuur dan zie je duidelijk dat haar natuurlijke taille heel hoog zit.

Lizzy en Coco, aan twee kanten draagbaar.

^ Ook leuk! Met het spijkerjasje is het geheel meteen een stuk meer casual.

Lizzy en Coco, aan twee kanten draagbaar.

^ Dit vest heeft een mooie kleur voor het wintertype, maar het model is veel te vormeloos voor Margreet. Het achtvormige figuur moet haar mooie taille tonen en dat gebeurt in dit rechte vest beslist niet... Ze kan het beste voor kledingstukken kiezen met een taillering, maar zonder riem of ceintuur. 

Top met elastiek aan de onderkant.

^ Deze top heeft elastiek aan de onderkant en 'bloest' daardoor een beetje. Aan de rechterkant heb ik de top wat meer getailleerd en dat ziet er meteen veel beter uit.

Lizzy en Coco, aan twee kanten draagbaar.

^ De capri-broek kan Margreet beter korter laten maken. Dat staat veel pittiger en zo lijken haar benen langer. Dit geldt vooral bij platte schoenen.

Capri broek.

^ Hier heb ik de set gecombineerd met een helder blauw jasje van Studio Anneloes en blauwe sandaaltjes. Deze kleuren zijn fantastisch voor een wintertype. In set een klein hakje sta je meteen anders en lijken je benen meteen wat langer.

Sjaal kort in de hals.

^ Helder wit staat het wintertype prachtig. Hier heb een 'infinity-sjaal' twee keer omgeslagen bij Margreet. Dit geeft een wat 'propperig' beeld. Ze kan de sjaal natuurlijk wel zo dragen als ze hem voor de warmte om heeft.

Ben je echter lang en dun en heb je een wat langere hals? Dan staat de sjaal zo kort in je ahls gedragen juist wel heel mooi.

Een sjaal kan lengte geven.

^ Zo los gedragen ziet de witte' infinity-sjaal' van jersey er veel beter uit bij Margreet. Dit komt doordat ik zo een verticale lijn heb gecreëerd. Een 'infinty-sjaal' is een sjaal die rond loopt en dus geen uiteinden heeft. 

Hoe draag je een paperbag-broek.

^ Margreet heeft onlangs een trend-item aangeschaft, de zogenaamde 'paper-bag' broek. Ze twijfelt een beetje aan deze broek.

Paperbag-broeken zijn helemaal 'in', je ziet zo momenteel veel in de winkels. Ze vallen een beetje bol in de taille, net als een papieren zak, vandaar de naam. Niet het beste model voor de 8, omdat zij eigenlijk zo weinig mogelijk volume rond de heupen moeten hebben.

Hoe draag je een paperbag-broek.

^ Het jasje onderbreekt het volume aan de bovenkant van de broek een beetje. De ketting geeft lengte.

Halsketting voor een wintertype.

^ Deze ketting in glanzend zilverkleur met zwart is geweldig bij het wintertype. Bijkomend voordeel: hij heeft een mooi, verlengend effect. 

Hoe draag je een paperbag-broek.

^ Dit jasje staat ook leuk op de broek. Het geheel is zo echter wel een beetje flets qua kleur. Een wintertype is koele, felle kleuren nodig...

Het roze jasje staat Margreet wel beter op deze broek en top. Hij geeft meer lengte aan de romp als het spijkerjasje.

Hoe draag je een paperbag-broek.

^ Met deze sjaal slaan we twee vliegen in één klap. Hij voegt wat broodnodige kleur toe en geeft lengte aan het figuur. Dit staat meteen een stuk mooier.

Hoe draag je een paperbag-broek.

^ Deze knalroze sjaal heeft hetzelfde effect en heeft ook weer een fantastische kleur voor het wintertype.

Hoe draag je een paperbag-broek.

^ Met deze prachtige sjaal nonchalant over het jasje gedragen kan Margreet prima naar haar werk.

Oorbellen voor en klassiek type.

^ Margreet heeft een langwerpig gezicht met haar dat een beetje rond valt. Doordat de lok over het voorhoofd valt het niet op dat Margreet een wat langer gezicht heeft.

De oorbellen die Margreet hier draagt zijn van mijzelf. Het zijn creolen van het Duitse merk 'Heide Heinzendorff ". Je kunt aan deze creolen steeds andere hangers doen. Met de grote zoetwaterparels zijn ze klassiek maar toch vlot. Je kun deze creolen ook zonder iets eraan dragen.

De creolen van Heide Heizendorff zijn behoorlijk prijzig, maar je zult ze elke dag dragen wanneer je zoals het klassiek type het geval is, van iets moois houdt. Ze zijn allemaal gemaakt van zilver en ook leverbaar in vergulde of rosé-vergulde uitvoeringen. De verwisselbare hangers zijn er in heel veel diverse modellen, vormen en kleuren. Ik heb zelf inmiddels drie paar creolen bij elkaar gespaard en een aantal hangers. Zo kan ik er steeds veschillende combinaties mee maken.

Creolen met hangers van Heinzendorff.

^ Op deze afbeelding zie je een aantal opties. Margreet is, zoals ik al verwachtte meteen verliefd geraakt op deze oorbellen. Ze gaat ze voor haar verjaardag vragen :-)

Wat doen diagonale strepen bij je figuur.

^ Horizontale strepen met deze breedte zijn een beetje 'tricky' bij een wat grotere buste. Het rechte rokje heeft een uitstekend model voor de 8.

Het effect van horizontale strepen in kleding.

^ Als ze het vest wat verder dicht is onderbreek je de strepen wat meer. Zo is het beter.

Hoe gaat een figuuradvies in zijn werk?

^ Dit is de lievelingsjurk van Margreet. Hij staat haar geweldig. Alles klopt, de kleur, het model en de stijl. De stof is soepel, maar stevig. Zo kan Margreet het jurkje prima aan naar een feestelijke gelegenheid.

Figuur-analyse/ figuur-advie/ stijl-advies.

^ Ze kan eventueel een sjaal gebruiken als een soort omslagje.

Figuur-analyse/ figuur-advie/ stijl-advies.

^ Met dit blazertje van Studio Anneloes wordt het jurkje zakelijker.

Figuur-analyse/ figuur-advie/ stijl-advies.

^ Deze beige jurk maakt Margreet (een koel wintertype) heel flets. Dit komt omdat het een vrij warme, vrij lichte en neutrale kleur is. Door er een halflang zwart en zwarte schoenen bij te dragen en een halsketting in zwart-wit wordt het geheel meteen een stuk pittiger.

Hoe kun je als wintertype toch beige dragen?

^ Zo kun je als koel wintertype toch beige dragen. 

Figuur-analyse/ figuur-advie/ stijl-advies.

^ Deze prachtige print-sjaal haalt de boel ook lekker op. De kleuren van de sjaal zijn overwegend koel, maar er zit ook wat warmte in. Dit is juist wel fijn, zo staat het heel harmonieus bij elkaar.

Deze sjaal geeft wat sjeu aan het beige jurkje en laat Margreet ook nog eens langer en dus ook meteen slanker lijken. 

Deze beige jurk loopt vrij recht, Margreet kan beter een wat meer getailleerde jurk nemen.

Figuur-analyse/ figuur-advie/ stijl-advies.

^ De kleuren van dit jasje en deze broek passen eigenlijk beter bij een lentetype. Ik heb Margreet daarom geadviseerd om er wit bij te dragen zodat de kleuren wat opgehaald worden. Wit maakt andere kleuren sprekender, hetgeen heel handig werkt bij een koel wintertype.

Hoe gaat een figuur-advies/ stijladvies in zijn werk.

^ Dit blazertje van travelstof (Studio Anneloes) is wat langer. De kleur staat fris, maar de lengte is minder pittig als het licht oranje exemplaar hierboven.

Kleding-advies, stijl-advies.

^ Dit militaire jasje is voor een 'acht' wat te breed bij de schouders en het is ook wat te recht in de taille. De 'acht' kan ook beter een jasje met een enkele rij knopen en zelfs knooploze of jasjes met maar 1 knop nemen.

^ Zwart past niet echt mooi bij jouw. Evt. kun je het aan je onderlichaam dragen, gecombineerd met een mooie zachte kleur uit je palet. Hier zie je een mooi zachtgroene tint.

^ De blauwe ketting rechts heb ik bij de jurk uitgekozen en past perfect bij de halsuitsnijding van de jurk. De ronde ketting (een zogenaamde 'spang') links is van Margreet zelf, hij is op zich prachtig, maar hij laat haar hals wel wat korter lijken dan de blauwe. 

Meer lezen?

* Durf jij het aan en wil je ook eens bij me langskomen voor een figuuradvies? Lees hier meer.

figuur-advies/ figuur-analyse- stijl-advies

Vrouwen vinden een figuur-advies in eerste instantie vaak behoorlijk spannend, maar daarna ook heel leuk en erg verhelderend. Dat het als spannend wordt ervaren vind ik totaal niet raar. Het is natuurlijk best een beetje vreemd wanneer een onbekend persoon jouw figuur van dichtbij onder de loep neem. Mijn ervaring is echter dat eventuele gene heel snel over is.

Dit is de reactie van Margreet op het figuuradvies: Deskundig en plezierig figuuradvies gekregen van Margriet. Nieuwe inzichten opgedaan en woorden kunnen geven aan dingen die ik intuïtief al (goed) doe. Dank je wel, Margriet!

Ook Caren is bij me geweest: Ik vond het zeker de moeite waard om naar Groningen te gaan, voor mij ruim 2 uur met de trein. Het figuuradvies is heel ontspannen en gezellig verlopen, het geeft je inzicht in o.a. verhoudingen van je figuur. Daarnaast de do's and don'ts omtrent kleding. Met het figuurpaspoort op zak ben ik al een eind op weg!

* Veel mensen hebben geen flauw idee wat hun persoonlijke stijlvoorkeuren zijn. Vaak is dit een mix van een aantal subtypes. Wil je lezen wat een advies over jouw persoonlijke stijl inhoudt? Tijdens een stijladvies gaan we op zoek naar jouw unieke mix van subtypes. Kijk hier.

* Ben jij ook een wintertype en zoek je een leuke accessoire? Ik verkoop leuke accessoires voor het wintertype. Ben jij ook een wintertype, kijk gerust eens hier.

* Margreet zweert bij kleding van travel-stof. Lees in dit blog meer over de voordelen van dit materiaal.

* Woon je te ver weg of wil je meer lezen over het vrouwelijke figuur? Dan kun je ook mijn e-book 11. FIGUURTIPS VOOR VROUWEN (V) bestellen. Kijk hier voor mijn E-books.