• darkblurbg
  • darkblurbg

Hoeveel donker/licht contrast heb jij in je uiterlijk?

Gepubliceerd op: 23-02-2017

Het is mooi om je kledingcombinaties aan te passen bij het donker/licht contrast in jouw uiterlijk. Iemand met donker haar, donkere ogen en een vrij lichte huid heeft een hoog donker/licht contrast. Heb je licht haar, lichte ogen en een lichte huid dan heb je een laag contrast. Heb je veel contrast in je uiterlijk dan is het mooi om ook kledingcombinaties te kiezen met een lichte en een donker kleur. Heb je een laag licht/donker contrast dan kun je het beste combinaties met wat minder contrast k

Het contrast in het gelaat is er in allerlei gradaties. Tussen een hoog en laag contrast zitten uiteraard vele stappen. We letten hierbij op hoe licht of donker je huidkleur, haarkleur, lipkleur en oogkleur is. Dit is bij iedereen weer verschillend. Op de collage hierboven zie je een aantal voorbeelden van personen met een hoog, een medium hoog en een lag donker/licht contrast. Wanneer je een hoog donker/licht contrast hebt kun je er door kledingcombinatie met een hoog contrast krachtig en in harmonie uit zien. Iemand met een laag donker/lichtcontrast zal echter overpotend worden door kleding met een heel hoog contrast. Dit komt doordat de harmonie dan ontbreekt.

Let op: het gaat hierbij om kleuren die je vlak onder je gezicht draagt.

Donker/licht contrast in je kleurencombinaties.
 Hiermee bedoelen we het verschil in donkere en lichte kleuren in je outfits. Zwart en wit naast elkaar gedragen hebben samen het hoogst mogelijke contrast. 
Helemaal als je er ook nog een felrood accent bij draagt. Je straalt dan de meeste autoriteit uit. Je ziet dit vaak terug op de werkvloer en in de politiek. Iemand met een groot verschil tussen de huidkleur en de haarkleur kan dit soort kleurencombinaties het beste hebben. Is jouw contrast van nature lager, neem dan liever een combinatie met wat minder contrast.

^ Deze foto is van de inauguratie van Obama, hij straalt hier veel gezag uit met zijn zwarte overjas, witte overhemd en rode stropdas.

^ Dit beige kostuum is geen goede keuze voor Obama, hij komt in deze kleur flets en vermoeid over. Ook heeft hij minder natuurlijk gezag in deze kleur. Deze kleur is te licht bij zijn getinte huidkleur, donkere haar/wenkbrauwen en donkere ogen, dit geeft een beeld wat niet in harmonie is. Onbewust kijken we hier niet graag naar. Obama heeft overigens een vrij laag contrast in zijn uiterlijk, helemaal nu hij een stuk grijzer is.

^ Deze combinatie van donkerblauw, wit en helder blauw past het mooiste bij Obama. Hij oog er heel professioneel in en toch toegankelijk. Obama heeft een medium hoog donker/lichtcontrast in zijn gelaat. Hij is hier inmiddels ook een stuk grijzer als bij de inauguratie. Wanneer je haar grijs wordt krijg je automatisch minder donker/licht contrast in je gelaat.

Mensen met veel contrast in hun huid, haar, wenkbrauwen en ogen kunnen het meeste contrast in hun kleding gebruiken. 

Sneeuwwitje is een goed voorbeeld van een type met veel contrast (donker haar, donkere wenkbrauwen en donkere ogen en een hele licht huid). Bij mannen zie je ook aan de baardgroei hoeveel contrast er is.

En om in de sprookjessfeer te blijven: bijvoorbeeld Assepoester en Pocahontas hebben een veel lager donker/licht contrast (hun huid, ogen en haar zijn ongeveer even donker). Heb jij van jezelf ook niet veel contrast in je gelaat, gebruik dan ook minder contrast in je outfit. Dit geeft een mooier totaalplaatje, doordat er balans in je uiterlijk is.

 

^ Assepoester heeft een lichte huid, licht haar en lichte ogen. Ze heeft daardoor een laag donker/lichtcontrast in haar uiterlijk.

 ^ Pocahontas heeft een vrij donkere huid, donkere ogen en donker haar. Haar donker/lichtcontrast is veel minder hoog als dat van Sneeuwwitje.

Heb je al eens een kleuradvies gehad dan kun je ook naar je kleurenwaaier kijken. Zie je veel contrast in jouw kleurenpalet of juist weinig? Dit is een goede aanwijzing voor de mate van contrast die jou mooi staat.

Heb je niet zo veel donker/ lichtcontrast in je gezicht? Ton-sur-ton (verschillende tinten van één kleur kleuren met dezelfde toonhoogte) en monochrome kleurencombinaties (kleuren met dezelfde toonhoogte qua licht/donker) zijn dan vaak heel mooi. 

Uiteraard zijn er ook mensen met een medium donker/licht contrast. De tinten van hun huid, ogen en haar licht dan een stukje uit elkaar. Zij hebben bijvoorbeeld een redelijk gebruinde huid, middendonker haar en niet al te donkere ogen. Zij kunnen, zoals te verwachten, redelijk veel contrast in hun kleding hebben, maar liever niet een al te sterk contrast.

^ Voorbeelden van zakelijke kledingcombinaties met een hoog, medium en laag contrast.

^ Heb je donker haar? Dan is het het mooist om ook iets donkers in je kledingcombinaties te kiezen. Heb je licht haar dan is het mooi om minstens één lichte kleur in je outfit toe te voegen, meerdere licht kleuren staan ook mooi.

^ Door het dragen van 2 lagen kun je gemakkelijk contrast maken.

^ Voorbeeld van donker/lichtcontrast bij vrijetijdskleding voor mannen.

^ Heb je behoorlijk donker haar? Dan is het het mooiste om pastelkleuren te combineren met een donkere kleur. Er is dan meer harmonie in je uiterlijk. Alleen lichte kleuren staan bij jou wat flets, doordat de donkere kleur van je haar niet herhaald wordt.

Mensen met licht haar, een lichte huid en een lichte oogkleur kunnen prima alleen lichte kleuren dragen. Lichte tot medium donkere kleuren staan lichte kleurtypes het beste. Als zij donkere kleuren willen dragen kunnen zij die het beste aan het onderlichaam dragen. Wat verder weg van hun gezicht dus.

Laag donker/lichtcontrast door grijs haar.

^ Wanneer je haar grijs is geworden krijg je bijna altijd een lager donker/lichtcontrast in je uiterlijk (behalve als je voorheen al heel lichtblond haar had). Deze dame had voorheen roodblond haar. Destijds was haar donker/lichtcontrast iets hoger dan tegenwoordig met grijs haar. Met grijs haar verander je vaak van kleurtype. Deze dame is verschoven van een 'warm lentetype' naar een 'licht lentetype'.

Meer lezen?

* Ben je een donker kleurtype Dit zijn het diepe wintertype, het diepe herfsttype en het herfst/wintertype). In dit blog lees je hoe je in de zomer jpouw donkere kleuren kunt dragen.

* Is zwart niet jouw kleur? Dit is bij heel veel kleurtypes het geval. Lees hier tips hoe je het toch kunt dragen.

* Ben jij een licht kleurtype (dit zijn het lichte elntetype, het lichte zomertype en het zomer/lentetype) dan staat zwart je niet zo mooi.  Wil je toch graag zwart dragen? In dit blog lees je wat je kunt doen.

* Ben jij een donker kleurtype en wil je weten hoe jij je kleuren het beste kunt combineren? Lees meer.

* Wil jij leren wat jouw topkleuren zijn die jou laten stralen en wil je precies weten hoe jij het beste contrasten kunt gebruiken in je outfits? Doe dan de kleurenanalyse 'deluxe'. Hierbij kijk ik wat jouw powerkleuren zijn en voer ik ook een contrast-analyse uit. Lees meer.