• darkblurbg
  • darkblurbg

Hoe werkt het Colour Me Beautiful kleursysteem?

Gepubliceerd op: 05-05-2017

Het Colour Me Beautiful-systeem is een geweldig fijn systeem om kleurenanalyses mee uit te voeren. Het is een systeem wat overal ter wereld bekend is. In dit blog laat ik je zien hoe het Colour Me Beautiful-systeem precies werkt.

^ Het kleursysteem van 'Colour Me Beautiful' is heel verfijnd en wereldwijd bekend. Dat is prettig, want daardoor kun je er veel informatie over vinden. Bijvoorbeeld op het internet en op Pinterest. Ik heb een uitgebreid Pinterest-bord gemaakt over het Colour Me Beautiful systeem, je kunt het bord volgen dan krijg je steeds mijn nieuwste uploads te zien, dit is de link 

Ook zijn er veel leuke boeken over CMB te vinden, zowel in het Nederlands als in het Engels. Uiteraard staan ze allemaal bij mij op de boekenplank :-)

Bij Colour Me Beautiful werkt men met 6 kleurendominanties. Dit zijn:

1. warm (warm),

2. koel (cool),

3. donker (deep),

4. licht (light),

5. helder (clear of bright),

6. gedempt (soft).

Er wordt bij deze kleurenanalyse-methode exact gekeken hoe warm, koel, donker, licht, helder of gedempt jouw kleuren moeten zijn. Van alle 12 types is een eigen kleurenpalet beschikbaar. Ik verkoop hiervan kleurenwaaiers: lees meer.

colour me beautiful kleursysteem

^ Hierboven heb ik een een collage gemaakt met voorbeelden van de 6 verschillende kleurendominanties: warm, koel, licht donker, helder en gedempt.

^ Voorbeelden van de kleurendominanties 'warm' en 'koel'. Warme kleuren bevatten meer geelpigment en koele kleuren meer blauwpigment.

^ Meer voorbeelden van warme en koele kleuren. Het vier-seizoenensysteem en het 6-seizoenensysteem werken de kleurendominanties warm en koel.

donkere en lichte kleuren kleurenanalyse

^ De kleurendominanties 'donker' en 'licht'. Donkere kleuren zijn gemengd met wat zwart, lichte kleuren bevatten wit.

kleurendominanties donker en licht

^ Meer voorbeelden van lichte en donkere kleuren.

Het verschil tussen heldere en gedempte kleuren.

^ De kleurendominanties 'gedempt' en 'helder'. Gedempte kleuren zijn gemengd met grijs, ze worden daardoor gedekter van kleur. Heldere kleuren zijn pure kleuren, er zit dus geen zwart, wit of grijs doorheen. Heldere kleuren zijn de meest sprekende/ felle kleuren.

kleurendominanties helder en gedempt

^ Meer voorbeelden van heldere en gedempte kleuren.

Bij het Colour Me Beautiful-systeem zijn de oorspronkelijke 4 seizoenen (lente, zomer, herfst, winter) onderverdeeld in 3 groepen. Hierbij gaat we uit van zes zgn. 'kleurdominanties': warm, koel, licht, donker, helder en gedempt. Er wordt onderzocht welke kenmerken het belangrijkste voor de geanalyseerde persoon zijn.

De puur warme en puur koele kleurtypes zijn:

1. Koele Zomertype (ook wel gewoon 'Zomer', 'Zuivere zomer' of 'Pure Zomer' of 'True Summer' genoemd). Lees meer.
2. Warme Lentetype (ook wel gewoon 'Lente', 'Zuivere lente' of 'Pure Lente' of 'True Spring' genoemd). Lees meer.
3. Koele Wintertype (ook wel gewoon 'Winter', Zuivere winter' of 'Pure Winter' of 'True Winter' genoemd). Lees meer.
4. Warme Herfsttype (ook wel gewoon 'Herfst', 'Zuivere herfst' of 'Pure Herfst' of 'True Autumn' genoemd). Lees meer.

Bij deze 4 kleurtypes is ofwel warm, ofwel koel de belangrijkste kleurendominantie.

De 'neutrale types', deze kleurtypes zijn niet uitgesproken warm of koel. De neutrale kleurtypes hebben vaak enige warmte in het haar, de huidskleur of de oogkleur, maar zijn niet uitgesproken warm. Ze hebben daardoor baat bij de meer neutrale kleuren uit twee seizoenen. Het eerste seizoen heeft de meeste invloed, maar er is een zgn. 'flow' of overloop naar het tweede seizoenstype:

5. Lichte Zomertype, neutraal type, zomertype met een 'flow' naar de lente. 'Licht' is het belangrijkste kenmerk. Lees meer.
6. Lichte Lentetype, neutraal type, lentetype met een 'flow' naar de zomer. 'Licht' is het belangrijkste kenmerk. Lees meer.
7. Diepe Wintertype, neutraal type, wintertype met een 'flow' naar de herfst. 'Donker' is het belangrijkste kenmerk.
8. Diepe Herfsttype, neutraal type, herfsttype met een 'flow' naar de winter. 'Donker' is het belangrijkste kenmerk.
9. Neutrale Zomertype, neutraal type, zomertype met een 'flow' naar de herfst. 'Gedempt' is het belangrijkste kenmerk. Lees meer.
10. Neutrale Herfsttype, neutraal type, herfsttype met een 'flow' naar de zomer. 'Gedempt' is het belangrijkste kenmerk. Lees meer.
11. Heldere Lentetype, neutraal type, lentetype met een 'flow' naar de winter. 'Helderheid' is het belangrijkste kenmerk.
12. Heldere Wintertype, neutraal type, wintertype met een 'flow' naar de lente. 'Helderheid' is het belangrijkste kenmerk.

Meer lezen?

* Wil je kledingvoorbeelden zien alle 12 kleurtypes van Colour Me Beautiful? Lees meer in dit blog. 

* Uiteraard is het Colour Me Beautiful-systeem ook voor mannen. Kijk hier voor voorbeelden.

* In dit blog vertel ik wat de beste metalen zijn voor alle 12 kleurtypes van Colour Me Beautiful. Lees meer.

* Wil je meer lezen over het 10 seizoenen-systeem? Kijk dan hier.

* Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ook een kleurenanalyse 'deluxe laten' doen? Lees meer.

* Ik verkoop ook producten zoals kleurenwaaiers, e-books, kleurkaarten, accessoires voor de verschillende kleursystemen en allerlei analyse-materialen. Lees meer.

* Wil je weten welke lipsticks bij jouw kleurtype passen? Hier vindt je lekker betaalbare lipstickkleuren van de Hema: Lees meer.

Lees hier nog meer over het Colour Me Beautiful systeem.