• darkblurbg
  • darkblurbg

Het groen van Transavia is veranderd.

Gepubliceerd op: 13-11-2016

Ken je deze kleding van het Transavia cabinepersoneel nog? Ze zijn inmiddels in een nieuw ‘jasje’ gestoken. De ruim 1500 cabinemedewerkers van de op één na grootste luchtvaartmaatschappij van ons land en van Transavia in Frankrijk dragen sinds mei 2015 een nieuw uniform. Bijzonder aspect: 'co-creatie'. Ze hebben de kleding zelf mogen meeontwerpen. De nieuwe outfits zijn onderdeel van de strategiewijziging van Transavia. “We willen fors blijven investeren in onze mensen".

^ Op deze aankondiging is het uniform al vernieuwd, de kleuren in het logo zijn nog de oudere kleuren.

Ik kwam een leuk artikel (uit 2014) over het verdwijnen van de groene kleur van Transavia op Spotters Platvorm Schiphol:

SCHIPHOL – De luchtvaartmaatschappij Transavia wordt dit voorjaar ontgroend. De stewardessen ruilen de groene plooirokken in voor strakke donker blauwe rokken en jurken. Ook de toestellen zelf worden aangepast aan de nieuwe huisstijl.

,,In Parijs zijn er stewardessen die zich echt schamen voor hun uniform. Die verkleden zich eerst voor ze in de metro stappen. Dan wordt het echt tijd voor een nieuw uniform’’, geeft Mattijs ten Brink toe. De directeur van Transavia Nederland licht alvast een tipje van de sluier op over het nieuwe uniform en de nieuwe huisstijl die komend voorjaar worden ingevoerd.
KLM-stewardessen hebben enkele jaren geleden net een nieuw trendy uniform gekregen, dat is ontworpen door Mart Visser. Van en naar hun werk dragen zij gewoon hun uniform. De 1500 stewards, stewardessen en baliemedewerkers van Transavia kunnen dat over een half jaar ook weer met trots doen. Het appelgroen uit 2005 wordt ingeruild voor donkerblauw. ,,Maar we houden wel groene accenten’’, benadrukt Ten Brink.

Maatje 36
Vanaf januari is ontwerper Ban van Wayenburg samen met het personeel bezig geweest met deze zoektocht naar een nieuw uniform. Over de verschillende ontwerpen en kleuren mocht het personeel zich uitspreken. De uiteindelijke keuze komt voor mannen neer op een donkerblauwe broek met jasje en witte blouse. De groene stropdas en een groen randje op het borstzakje zorgen voor het accent. Voor de dames is een donkerblauwe jurk, maar ook een rok met jasje. De riem en de revers zijn groen. Volgend maand beginnen de draagproeven en daarna gaat de kleding in productie. Van Wayenburg heeft zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen uit Nederland en Frankrijk. In Nederland was er de zorg dat het ontwerp teveel voor maatje 36 is. Vanuit Frankrijk kwam specifiek de vraag om een jurk en bij een rok en jasje kwam de wens om naast een blouse ook een T-shirt te mogen dragen.

Toestellen
De nieuwe kledinglijn gaat voor heel Transavia gelden, dus naast Nederland en Frankrijk, ook voor Transavia Europa. Die nieuwe tak gaat de komende jaren vestigingen openen in andere Europese landen. Bij Air France draaien de stakingen juist om het overhevelen van vluchten naar het goedkopere Transavia. Ook de huisstijl wordt aangepast. ,,De toestellen krijgen een nieuwe kleurstelling en logo. Hoe precies? Daar moeten we nog een besluit over nemen. Ook de cirkels in het logo verdwijnen waarschijnlijk, net als de toevoeging .com aan onze naam.’’

Met de nieuwe uitstraling wil Transavia zich nog altijd neerzetten als een vervoerder van vakantiegangers, maar ook van mensen die een stedentrip maken en zakenlieden die naar die bestemming willen.

--------------------------

Ik heb foto's opgezocht om je te laten zien hoe de nieuwe kleuren er uit zien en hoe het groen door de tijd heen is veranderd van donkergroen naar neutraal groen, naar een warmer groen naar de heldere, vrij lichte groentint nu.

^ Op deze foto zie je de nieuwe groentint van Transavia, heel anders dan voorheen. Hij is lichter, helderder en wat koeler geworden. Ook wordt er in zijn totaliteit minder groen gebruikt. In combinatie met de grote hoeveelheid donkerblauw lijkt de groentint zo wie zo koeler. Het logo is hier ook in de nieuwe groentint.

^ Op deze foto is goed te zien dat de huidige kleur groen heel anders is als voorheen (zie foto hier onder). 

Maar liefst 23 verschillende kledingstukken en accessoires heeft het cabinepersoneel van Transavia nodig. Voor mannen en vrouwen, voor warme en koude dagen en voor binnen en buiten. Het uniform dat er nu ligt bestaat uit twaalf nieuwe items voor dames en elf voor heren. “De dames beschikken nu over een rok, jurk, pantalon, blouse, T-shirt, vest, jasje, gilet, sjaaltje, riem, overjas en een wintersjaal/omslagdoek”, zegt Van Wayenburg. “Voor de heren is er een pantalon, jasje, gilet, overhemd, riem, stropdas, pochet, overjas, vest en een sjaal.”

Het groen van Transavia is in de loop der jaren sterk veranderd.

^ Uniform uit de 60-er jaren. Opvallend is de lengte van de rok, hier zie je echt de sixties in terug. Het pill-box hoedje was een grote trend is die tijd. Bijvoorbeeld Jackie Kennedy was er een groot fan van.

Het groen van Transavia is in de loop der jaren sterk veranderd.

^ Hier is het uniform donkergroen, let op de grote groen witte zijden sjaal. De roklengte is hier langer dan op de foto hierboven.

Het groen van Transavia is in de loop der jaren sterk veranderd.

^ Let op de brede schouders van de jasjes van de dames.

Het groen van Transavia is in de loop der jaren sterk veranderd.

^ Groen gecombineerd met donkerblauw.

Het groen van Transavia is in de loop der jaren sterk veranderd.

^ Deze groentint is vrij neutraal.

Het groen van Transavia is in de loop der jaren sterk veranderd.

^ Op deze foto zijn voorbeelden van allerlei Transavia uniformen te zien. Er is ook een uitstapje naar de kleur camel geweest.

^ Op de foto hierboven zie je dat de groentint voorheen wat warmer en donkerder was. De knopen aan de kleding zijn hier groen.

Uniformen van Transavia door de tijd heen.

^ Oudere outfits: sportieve rugby-shirts, collegestijl jasjes en groene rokken en broeken.

De kleur groen van Transavia is veranderd door de tijd heen.

^ Groen trenchcoats.

De kleur groen van Transavia is veranderd door de tijd heen.

^ Gestreepte college-sjaals, zwarte trenchcoats en groene rokken.

De kleur groen van Transavia is veranderd door de tijd heen.

^ Rugby-shirts voegen een sportief element toe.

^ Een foto gemaakt tijdens de presentatie van de nieuwe huisstijl van de luchtvaartmaatschappij (januari 2015). Ook de kleuren op het toestel zijn veranderd. De strepen en het ronde logo in verschillende groen- en blauwtinten zijn verdwenen en vervangen door één groentint. Op de foto hieronder zie je duidelijk dat het groentinten op het toestel voorheen een stuk warmer van kleur waren.

^ Dit is een foto van Alitalia. De groentint van de jasjes van de stewardessen is hier gedekter (minder sprekend) en neutraler. De knopen zijn goudkleurig. Dit maakt het groen wat warmer. Ook de streep op het vliegtuig heeft een rustige, vrij neutrale groentint. Dit wil zeggen dat deze groentint niet uitgesproken warm of koel is.

Meer lezen?

* Hier vind je een link naar een Youtube film (12 minuten) over de uniformen van Transavia van de 60-er jaren tot 2014. Met een leuk overzicht van de modetrends van de sixties tot 2014.

* Vliegtuigmaatschappijen kiezen graag voor universele kleuren. Dit zijn kleuren die iedereen goed staan. Lees meer.

* Groen kan dus warm, neutraal, maar ook koel zijn! 'Greenery' is de Pantone kleur voor 2017. Wil je meer lezen over de kleur groen? Klik hier.

* Houd jij van de kleur blauw? In dit blog lees je alles over deze kleur.

* Rood is een kleur die je ook veel ziet in de luchtvaart. Lees meer over de kleur rood.