• darkblurbg
 • darkblurbg

De stijl van Marilyn Monroe.

Gepubliceerd op: 30-10-2017

In mijn serie over belangrijke stijliconen dit keer de onvergetelijke Marilyn Monroe. Met haar iconische allure heeft ze vele fashionista's en sterren geïnspireerd. Wanneer ze nog geleefd zou hebben zou Marilyn inmiddels 91 jaar geweest zijn. In dit blog neem ik de stijl van de beeldschone en charismatische Monroe onder de loep.

Na mijn blogs over Jackie Kennedy en Brigitte Macron, beide met een slank en vrij tenger lichaam en een meer 'gamine' uiterlijk nu een blog over één van de bekendste schoonheids- en sekssymbolen van de 20e eeuw: Marilyn Monroe. Ondanks dat Marilyn Monroe als actrice maar 10 jaar aan de top heeft gestaan staat ze in ons gezamenlijk geheugen gegrift. Met de voor haar kenmerkende platinablonde haren, rode lippen, het schoonheidsvlekje op haar wang, haar vrouwelijke vormen en hese stem is ze één van de beroemdste Hollywoodsterren aller tijden.

Haar bijnamen waren 'MM' en 'The Blonde Bombshell'. Naast actrice heeft ze ook gewerkt als fotomodel en zangeres. Doordat Marilyn maar 36 jaar is geworden zal ze altijd in onze gedachten blijven als de adembenemende filmster met het spannende en stormachtige privé-leven.

Marilyn Monroe is in 1926 geboren in Los Angeles als Norma Jeane Mortenson. Haar moeder was Gladys Baker Mortensen (geboren Monroe).

Marilyn had een moeilijke en liefdeloze jeugd. Marilyns moeder was verslaafd aan drugs en was niet in staat om voor haar zorgen. Ze zou later lijden en schizofrenie, Marilyn is altijd bang is geweest dat ze hier ook erfelijk mee belast zou zijn. Het is altijd onbekend gebleven wie haar vader was. Marilyn woonde twee jaar in een weeshuis en verder in verschillende pleeggezinnen. Toen Marilyn 16 was verhuisde haar toenmalige pleegouders naar elders in Amerika. Er was geen geld om Marilyn mee te laten verhuizen. De jonge Monroe had twee keuzes: terug naar het weeshuis of trouwen. Ze koos voor het laatste en trouwde op 19 juni 1942 met haar 21-jarige buurjongen James Dougherty. Terwijl Dougherty in het leger diende, ging Monroe in op het verzoek van een fotograaf om te poseren, onder andere voor naaktfoto's. Toen Dougherty terugkeerde, werkte hun relatie niet meer. Marlilyn was inmiddels tijdens haar werk in een fabriek ontdekt als fotomodel en op 13 september 1946 scheidde het stel.

Marilyn als kind.

^ Norma Jeane als klein meisje.

Marilyn Monroe.

^ Marilyn als beginnend model met haar natuurlijke, vrij donkere haarkleur.

Marilyn Monroe.

^ Norma Jeane was erg fotogeniek en had een natuurlijke charme. Hier wordt het haar al blonder van kleur. Norma Jeane breekt door als fotomodel, maar wil heel graag een beroemd filmster worden. Norma Jeane kreeg onder de naam Marilyn Monroe een contract bij een filmmaatschappij, maar buiten één kleine bijrol, die ook nog eens sneuvelde in de montagekamer, bleef ze aanvankelijk zonder succes. Een contract bij een maatschappij was in die tijd vaak een geïnstitutionaliseerde vorm van prostitutie: de 'actrices' mochten met de relaties van de filmbazen uit eten.

Marilyn Monroe.

^ De charismatische Marilyn had een grote ambitie om beroemd te worden en werkte ondertussen hard aan haar houding, nam acteer- en zanglessen, blondeerde haar haar nog verder en liet haar gebit reviseren nam plastische chirurgie aan haar neus en kin. Geleidelijk aan maakte ze naam als dom blondje, een imago dat ze bewust cultiveerde, maar waar ze later ook last van kreeg.

Marilyn Monroe.

^ Haar eerste grote rol was in 'How to Marry a Millionaire'. Ze had groot succes met Gentlemen Prefer Blondes, naast Jane Russell, en met 'The Seven Year Itch', waarin het befaamde shot zit met de opwaaiende jurk. Te zien op bovenstaande foto. Dit is waarschijnlijke het bekendste beeld van Marilyn.

Doordat Marilyn ook een geweldig fotomodel was waren er veel goede foto's van haar in omloop. Het publiek kende haar al van har foto's en wist daardoor al dat ze een prachtige en aantrekkelijke vrouw was. Dit heeft zeker bijgedragen aan haar latere populariteit als filmster.

Marilyn Monroe.

^ Naast de aansluitende sexy jurken droeg Marilyn als ze vrij was ook graag casual kleding. Door het stereotiepe beeld van seksbom dat aan haar kleefde was het moeilijk voor Monroe om aan serieuze rollen te komen. Wat velen niet weten is dat Marilyn een verstokt lezer was en 400 boeken bezat.

Marilyn Monroe.

^ Door haar prachtige vrouwelijke vormen was het voor Marilyn niet moeilijk om er vrouwelijk en verleidelijk uit te zien.

Marilyn Monroe.

 ^ Marilyn in een weinig verhullende rode jurk.

Marilyn Monroe.

^ Dit soort kleding met puntige borsten zien we tegenwoordig niet meer.

Marilyn Monroe.

^ Een iconisch beeld van Marilyn in een halterjurk met een met naveldiep decolleté.

Eind 2016 was er naar aanleiding van 90 jaar Marilyn Monroe een tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam met vele bezittingen die van Marilyn zelf zijn geweest. Veel van deze voorwerpen komen van de Duitse Monoe-verzamelaar Ted Stampfer. Vormgever van deze tentoonstelling Carlo Wijnands vertelt:

“Ik hoop zo erg dat bezoekers aan het eind van de tentoonstelling denken: ‘Wat een bijzondere vrouw die Marilyn!'. Haar leven was soms treurig maar ze was vooral speciaal én een groots actrice. Ik wil dat mensen haar hier echt leren kennen.’ Zo sluit Carlo Wijnands de privérondleiding aan Fashionweek.nl af, een dag voordat de expositie opent voor het publiek. Wijnands nam de vormgeving van de tentoonstelling op zich. “Ik was niet eens zo’n fan toen ze me vroegen”, vertelt hij even daarvoor. “Marilyns verhaal kende ik wel, maar toen ik er echt indook verbaasde ze me: ze was zo knap, maar ook constant onzeker. Haar bijzondere karakter, talenten, maar ook de bevestiging die ze zocht en haar eenzaamheid wilde ik allemaal laten zien in de tentoonstelling. Het is intrigerend dat iemand zo iconisch is dat zelfs nu nog alle generaties, ook heel jonge mensen, haar kennen.”

“Marilyn was een sterkte, ambitieuze vrouw was die zich onttrok aan de normen van de tijd. Ze voelde zich, wellicht door haar moeilijke jeugd, verbonden met verstotenen en kwam op voor de positie van minderheden. Marilyn heeft er persoonlijk voor gezorgd dat Ella Fitzgerald kon optreden in nachtclub Mocambo in Hollywoord: ze belde de club en ging vooraan zitten. Ze streed ook voor betere betaling voor vrouwen in de filmindustrie. Marilyn was sterk en een goed actrice met een groot komisch talent, maar toch altijd bang dat mensen alleen haar uiterlijk zagen. Ze wilde zo graag serieus genomen worden.” Bron: Fashionweek.Marilyn Monroe had een groot aandeel in het succes van Chanel No. 5, omdat ze het parfum tijdens een persconferentie in 1954 noemde. Gevraagd naar wat ze in bed draagt antwoordt Monroe: ‘Chanel No. 5, what else?’. Bron: fashionweek.Tentoonstelling: '90 jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw', in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Natuurlijk ontbraken in de tentoonstelling ook niet de nodige filmfragmenten en foto’s van de fotogenieke Monroe.

'Er was niemand zoals Marilyn Monroe. Marilyn Monroe was een uitvinding van haarzelf. Een geniale uitvinding die ze creëerde, zoals een schrijver een personage creëert,' vertelt fotograaf Richard Avedon. 'Ze begreep fotografie, en ze begreep wat er komt kijken bij een goede foto. Ze keek ernaar alsof ze een optreden gaf. Ze gaf meer aan de fotocamera dan elke actrice, elke vrouw, die ik ooit heb gefotografeerd.' Bron: Zin.nl

In de biografische tentoonstelling ging Marilyns wereld voor je open, met de succesvolle, glamorous buitenkant, de vaak eenzame binnenkant vol tegenslagen en haar geestige, creatieve en progressieve persoonlijkheid. Haar uitspraak 'I don't mind living in a man's world, as long as I can be a woman in it' zegt veel over wie ze was en wie ze wilde zijn.

Marilyn Monroe.

^ Met haar prachtige vrouwelijk vormen zag Marilyn en zonder enige moeite aantrekkelijk uit. Ze had een mooie smalle taille, een goede buste en volle heupen, het ideale zandloperfiguur. Tegenwoordig wordt er vaak gesuggereerd dat Marilyn voor onze tijd te zwaar zou zijn geweest. Misschien zelfs wel een plus size model... Maar dit is echt onzin. Haar voormalige modellenbureau, Blue Book, noteerde echter de maten van de 19-jarige Norma Jean als volgt: een borstomtrek van 91 cm, een tailleomtrek van 61 cm en een heupomtrek van 86 cm. Maten die, gezien haar lengte van 1 meter 65 en gewicht van 54 kg, perfect normaal waren. Destijds kwam dit neer op ca. maat 40-42. We moeten hier echter rekening houden met het feit dat de kledingmaten destijds veel ruimer gemeten werden als nu. Dit heeft te maken met vanity sizing.

Vanity sizing: Na de Tweede Wereldoorlog werd er een commerciele standaard vastgesteld voor kleding, maar in de jaren 80 werd deze ingetrokken omdat bedrijven merkten dat de ijdelheid van hun klanten de verkoop een boost gaven. De echte omvang van kledingmaten werd steeds groter; waar een maat 36 in de jaren zestig correspondeerde met een lichaam met omtrek 78 - 61 - 83 zijn daar vandaag zeker al 15 centimeter bijgekomen, waardoor er ook ruimte was voor maatjes 34, 32 of in Amerika zelfs de befaamde size zero (of double zero!).

Als je haar afmetingen bekijkt had Monroe waarschijnlijk moeiteloos in een moderne broek maat 36 gepast.

Een grote Marilyn Monroe-veiling wordt gehouden op 17, 18 en 19 november 2017 bij Julien’s Auctions in Los Angeles. 

'Gentlemen Prefer Blondes' (1953) maakte van Marilyn definitief een superster. De film over twee showgirls die op rijke mannenjacht gaan, is grappig en kent een aantal onvergetelijke scènes. Een topper is het openingsnummer 'Two Little Girls from Little Rock', dat de blondine met tegenspeelster Jane Russell zong. In die scène droegen de twee dames identieke robijnrode jurken, die net als het pakje uit Bus Stop ontworpen werden door William ‘Billy’ Travilla. Janes exemplaar wordt geveild, evenals een gesigneerde foto waarop Marilyn in dezelfde jurk poseert op de set. Richtprijzen: jurk 30.000-50.000 dollar, foto 4.000-6.000 dollar. (Bron: Go with de vlo).

Dat Marilyn een Golden Globe-nominatie kreeg voor haar rol in de film 'Bus Stop' (1956) dankte ze mede aan de magie van kostuumontwerper William ‘Billy’ Travilla. Hij bedacht deze spannende saloon-outfit. Het werd een van haar meest iconische looks. De vamp paradeerde erin rond terwijl ze het nummer 'That Old Black Magic' zong. William wist wat haar fans wilden zien: tits, ass and lots of leg. Fan van Bus Stop? Er wordt ook een serie hele gezellige setkiekjes geveild. Richtprijzen: pakje 80.000-100.000 dollar, foto’s 300-500 dollar. (Bron: Go with de vlo).

Marilyn Monroe.

^ Deze strakke huidkleurige jurk, bezaaid met kristallen, waarin Marilyn Monroe in 1962 de jarige Amerikaanse president John. F. Kennedy toezong, heeft in 2016 op een veiling in Los Angeles 4,8 miljoen dollar (4.525.740 euro) opgebracht. De jurk is gekocht door de museumketen Ripley’s Believe It Or Not. Het museum is nu de eigenaar van de beroemde paillettenjurk. Dit kledingstuk van Monroe brak het record van de beroemde witte opwaai-jurk uit de film The Seven Year Itch. Deze bracht 4,3 miljoen euro op in 2011.

Marilyn Monroe zong op 19 mei 1962 Happy Birthday to You voor de president. Dat gebeurde tijdens een geldinzamelingsgala voor de Democratische Partij in Madison Square Garden in New York. Haar optreden wordt door Darren Julien van Julien's Auctions gezien als een van de ‘beroemdste spontane optredens uit de Amerikaanse geschiedenis’. De iconische jurk is een van de belangrijkste overblijfselen van Marilyns carrière. „We geloven dat deze jurk het meest iconische stuk is van de popcultuur”, zegt Edward Meyer, vicepresident van Ripley’s Believe It Or Not. Volgens Edward is de jurk illustratief voor de jaren zestig. De jurk werd ontworpen door Jean Louis, waarschijnlijk zal hij enkel in het museum blijven hangen en niet zo snel worden gedragen. Naar verluidt moest Marilyn Monroe op 19 mei in de jurk worden genaaid omdat deze zo smal is. Nog geen drie maanden later overleed de filmster op 36 jarige leeftijd aan een overdosis slaappillen. Anderhalf jaar later werd de president vermoord.

Marilyn Monroe.

^ Deze lipstick van Revlon, dit doosje met blusher en poederdoos met bergkristal van Elisabeth Arden komen van Marilyn Monroe zelf. Ook deze zaken worden geveild. Richtprijzen: rouge 2.000-3.000 euro, poederdoos 2.000-3.000 euro, lipstick 3.000-5.000 euro. (Bron: Go with de vlo).

Van Wikipedia:

Haar laatste project was 'Something's Got To Give', een onvoltooide film waarin ze tegenover Dean Martin speelde.
Monroes huwelijk met de honkballen Joe DiMaggio, met wie ze op 14 januari 1954 trouwde, duurde slechts 7 maanden (tot 27 oktober 1954). Ze gingen evenwel als goede vrienden uit elkaar. DiMaggio bracht na Monroes dood in 1962 gedurende 20 jaar driemaal per week verse rozen naar haar graf
Aan het einde van de jaren vijftig richtte Monroe haar eigen productiehuis op en verhuisde ze naar New York. Ze nam lessen bij  de studio van Lee Strasberg en kreeg een relatie met toneelschrijver Arthur Miller, met wie ze op 29 juni 1956 trouwde. Ze wilde zich verdiepen en serieuzere rollen spelen. In Engeland maakte ze 'The Prince and the Showgirl', met Laurence Olivier. De film was een flop, maar werd achteraf helemaal niet slecht bevonden. Velen vinden dat haar beste film 'Some like it hot' was, alhoewel ze ook goede recensies kreeg voor haar optreden in 'Bus Stop'.
Arthur Miller schreef voor haar het script van 'The Misfits', waarin ze speelde tegenover Clark Gable en Montgomery Clift, twee Hollywoodlegendes. De opnames waren een hel, doordat ze plaatsvonden in de woestijn van Nevada, ver van de bewoonde wereld. Monroe repeteerde tot diep in de nacht met haar persoonlijke coach, Paula Strasberg, de tekst voor de volgende dag. Door vermoeidheid, maar ook door haar alcohol- en medicijngebruik, verscheen ze vaak te laat op de set, of soms gewoon helemaal niet. Halverwege de opnamen stuurde de regisseur, haar naar een kliniek om van haar verslaving af te komen. De laatste opnamen van Monroe zijn in soft focus gefilmd om de sporen van de verslaving te maskeren.

Miller ontmoette tijdens de opnamen de fotografe Inge Morath, met wie hij een relatie begon. Dit leidde tot de scheiding van Monroe op 20 januari 1961.

Na 'The Misfits' werkte Monroe nog mee aan opnames voor 'Something's Got to Give', een project dat door de studio werd stilgelegd omdat ze bijna nooit op de set kwam. Haar psychische problemen, deels geërfd van haar moeder, verergerden door haar chronische medicijngebruik.

Op 5 augustus 1962 werd ze dood aangetroffen door de huishoudster in haar huis in Brentwood, Californië. 

Er is in de media veel gespeculeerd over een mogelijke relatie tussen Monroe en de Kennedy's. Met de Amerikaanse president John F. Kennedy zou ze volgens deze geruchten een affaire hebben gehad, maar toen hij haar beu was, zou hij haar hebben overgedragen aan zijn broer, Bobby Kennedy. Toen deze haar zou hebben laten vallen, zou Monroe door het lint zijn gegaan en een poging tot chantage hebben gedaan. Bewijs voor de relatie en een andere doodsoorzaak dan zelfmoord is echter nooit gevonden.

Er zijn oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van deze geruchten. Het grote publiek was in de jaren 1960 onwetend van het medicijngebruik van Monroe. Voor buitenstaanders kwam haar dood dan ook onverwacht. Dat gaf dan ook voeding aan speculaties over de doodsoorzaak. Ook het optreden van Monroe op de verjaardag van president Kennedy in mei 1962, toen ze de president op opvallend zwoele manier 'Happy Birthday toezong, gaf achteraf voeding aan de bovengenoemde speculaties. Ten slotte ging het hier om twee iconen van de vroege jaren 1960 die alle twee op een onverwachte en raadselachtige manier aan hun eind kwamen, voor de populaire pers goed voor veel sappige verhalen. 

Voor mijn Pinterest-bord over de stijl van Marilyn Monroe kijk je hier.

Enkele bekende citaten van Marilyn Monroe:

 • "I've been on a calendar, but never on time."
 • "An actress is not a machine, but they treat you like a machine. A money machine."
 • "That's the trouble, a sex symbol becomes a thing. But if I'm going to be a symbol of something, I'd rather have it sex than some other things we've got symbols of."
 • "It's not true that I had nothing on. I had the radio on."
 • "Sex is part of nature. I go along with nature."
 • "I don't mind making jokes, but I don't want to look like one."
 • "No one ever told me I was pretty when I was a little girl. All little girls should be told they are pretty, even if they aren't."
 • "I want to grow old without facelifts. I want to have the courage to be loyal to the face I have made."
 • "I knew I belonged to the public and to the world, not because I was talented or even beautiful, but because I had never belonged to anything or anyone else."
 • "I don't mind living in a men's world, as long as I can be a woman in it."
 • "A smart girl leaves before she's left."
 • "Just because you fail at once, doesn't mean you're gonna fail at everything."
 • "No girl should ever forget that she doesn't need anyone who doesn't need her."
Films waarin Marilyn Monroe speelde:
 • 1946 · The Shock Rol: Onbekend; genre: misdaad / film noir / thriller
 • 1947 · The Shocking Miss Pilgrim; rol: Telefoon Operator; genre: komedie
 • 1947 · Dangerous Years; rol: Evie; genre: drama
 • 1948 . Scudda Hoo! Scudda Hay; rol: Meisje in kano en kerk; genre: komedie / drama / romantiek
 • 1948 · Ladies of the Chorus; rol: Peggy Martin; genre: musical
 • 1948 · Green Grass of Wyoming; rol: Extra at Square Dance; genre: drama / family / western
 • 1949 · Love Happy; rol: Grunion’s Client; genre: komedie
 • 1950 · A Ticket to Tomahawk; Clara; genre: comedy / western
 • 1950 · The Asphalt Jungle; rol: Angela Phinlay; genre: misdaad / film noir / drama
 • 1950 · The Fireball; rol: Polly; genre: drama
 • 1950 · All About Eve; rol: Miss Caswell; genre: drama
 • 1950 · Right Cross; rol: Dusky Ledoux; genre: drama
 • 1951 · As Young as You Feel; rol: Harriet; genre: komedie
 • 1951 · Love Nest; rol: Roberta Stevens; genre: komedie-drama
 • 1951 · Let's Mak It Legal; rol: Joyce Mannering; genre: komedie / drama / romantiek
 • 1952 · Clash by Night; rol: Peggy; genre: drama / film noir
 • 1952 · Home Town Story; rol: Iris Martin; genre: drama
 • 1952 · We're Not Married!; rol: Annabel Jones Norris; genre: romantische komedie
 • 1952 · Don't Bother to Knock; rol: Nell Forbes; genre: drama / thriller
 • 1952 · Monkey Business; rol: Miss Lois Laurel; genre: komedie / sciencefiction
 • 1952 · O. Henry's Full House; rol: Straatprostituee (The Cop and the Anthem); genre: drama
 • 1953 · Niagara; rol: Rose Loomis; genre: drama / film noir / thriller
 • 1953 · Gentlemen Prefer Blondes; rol: Lorelei Lee; genre: komedie / drama / musical
 • 1953 · How to Marry a Millionaire; rol: Pola Debevoise; genre: komedie / drama / romantiek
 • 1954 · River of No Return; rol: Kay Weston; genre: avontuur / western
 • 1954 · There's No Business Like Showbusiness; rol: Vicky Hoffman / Vicky Parker; genre: musical / drama
 • 1955 · The Seven Year Itch; rol: The Girl; genre: romantische komedie
 • 1956 · Bus Stop; rol: Cherie; genre: komedie / drama / romantiek
 • 1957 · The Prince and the Showgirl; rol: Elsie Marina; genre: romantische komedie
 • 1959 · Some Like It Hot; rol: Sugar Kane Kowalczyk; genre: komedie / misdaad / muziek / romantiek / thriller
 • 1960 · Let's Make Love; rol: Amanda Dell; genre: komedie / musical / romantiek
 • 1961 · The Misfits; rol: Roslyn Taber; genre: drama / romantiek / western
 • 1962 · Something's Got to Give; rol: Ellen Wagstaff Arden; niet voltooide remake van My Favorite Wife