• darkblurbg
  • darkblurbg

De baret is weer helemaal terug.

Gepubliceerd op: 15-11-2017

Na de vilten hoed is ook de baret opeens weer helemaal hot!! Hij is er in de originele variant van vilt en in de gebreide versie. In dit blog vertel ik over de geschiedenis van de baret en laat ik je zien hoe je hem kunt dragen.

Een baret is een hoofddeksel dat meestal gemaakt van gevilte wol. In de middeleeuwen was het de gebruikelijke hoofdbedekking voor de wat beter gesitueerden. Nu is het een ceremoniële dracht in sommige kerkelijke en universitaire kringen. Baretten met een embleem maken ook deel uit van het militair tenue. De scouting gebruikt vaak ook een baret bij het uniform van de groep. 

De baret begint als een grote gebreide ronde schijf van wol. De schijf wordt om een mal getrokken en vormt zo een bol. Vervolgens wordt de baret in een bad gezet en gekamd, waardoor de wol vervilt. Hoe langer het vervilten duurt, hoe dichter en sterker de stof. Militaire baretten worden vaak lang vervilt. Baretten die als modeaccessoire gebruikt worden worden slechts kort vervilt, waardoor ze zachter en soepeler blijven. Vervolgens wordt de baret op een mal gekleurd. Tijdens het drogen krijgt de baret de uiteindelijke afmetingen. Vervolgens wordt de voering er ingenaaid en wordt een meestal leder bies om de rand gestikt. De kleine 'staart', het puntje die uitsteekt in het midden wordt de cabilhot of cabilhou genoemd. Het is het laatste stuk draad, waarmee afgehecht is. Nu baretten niet meer met de hand worden gebreid wordt dit 'staartje' vaak weggelaten. Bron: Wikipedia.

De Bretonse baret, of baskenmuts, is het nationale hoofddeksel van Frankrijk. Een kleine baret wordt alpinopet of kortweg alpino genoemd.

Van oudsher was de baret een typisch hoofddeksel voor mannen, alhoewel er in eind 1800 ook al wel eens vrouwen mee gespot werden. Rond 1920 zag je de baret ook als hoofddeksel voor de gewone vrouw. De grote verandering kwam echter rond 1930 toen Coco Chanel, die bekend was om het feit dat ze comfortabele mannenkleding introduceerde voor de vrouw, van de baret een geliefd modeaccessoire voor vrouwen maakte. 

In de 60-er jaren de baret werd een symbool van de revolutie toen Che Guevara en Fidel Castro hem gingen dragen. In de 70-er jaren werd de baret een onderdeel van het uniform van de Black Panther beweging in Amerika.

De baret is een gemakkelijk hoofddeksel om te dragen. Hij geeft warmte en staat veel mensen goed. Je kunt een baret op allerlei manieren dragen, recht naar beneden, schuin op je hoofd en wat meer naar achteren op je hoofd. Je kunt je haar los dragen onder je baret, maar ook opsteken onder je baret. En bij een 'bad hairday' kan de baret een uitkomst zijn.

Baret in de 20-er jaren.

^ Rond 1920 werd de baret al veel vaker door de gewone vrouw in de straat gedragen. In tegenstelling tot filmsterren enkele jaren later, droeg men de baret niet schuin op het hoofd, maar recht naar beneden getrokken, zoals op deze foto. In deze tijd was het gebruikelijk om een hoofddeksel te dragen.

Toen echter filmsterren als Greta Garbo, Marlene Dietich, Brigitte Bardot en Faye Dunaway de baret in hun films gingen dragen, werd de baret een niet weg te denken 'statement-item' voor vrouwen. Sindsdien is de baret nooit meer helemaal weggeweest uit het modebeeld.

Filmsterren maakten van de baret een echt 'statement-accessoire'.

Greta Garbo met een baret.

^ Greta Garbo draagt haar baret schuin.

Marlene Dietrich met een baret.

^ Marlene Dietich in 'mannenpak' en met baret.

Nina Foch met een baret.

^ Filmster Nina Foch.

Lauren Bacall met baret.

^ Filmster Lauren Bacall maakt de baret heel sexy.

 

 

Brigitte Bardot met baret.

^ De Franse filmster Brigitte Bardot heeft veel bijgedragen aan de 'doorbraak' van de baret. Dit geeft wel een heel 'sophisticated' plaatje nietwaar?

Faye Dunaway met baret.

^ Een iconisch beeld van de filmster Faye Dunaway met baret. Uit de film 'Bonnie en Clyde'.

Twiggy met baret.

^ Het Engelse fotomodel Twiggy, bekend uit de 60-er jaren met baret.

Tegenwoordig zie je de baret ook geregeld bij de hedendaagse sterren.

Kate Moss met baret/ alpinopet.

^ Een ingetogen Kate Moss met baret, in haar jonge jaren als model.

Kate Middleton met baret.

^ Kate Middleton/ Duchess of Cambridge met een bruine baret.

Taylor Swift met baret. 

^ Taylor Swift met een gebreid exemplaar.

Bijzondere baretten van nu.

Baret met een pompon van imitatiewol.

^ Helemaal van 'nu' zijn baretten met een pompon van imitatiewol.

baret met imitatiepareltjes.

^ Ook dit soort baretten waarop pareltjes genaaid zijn zijn helemaal 'on trend'.

TIP: Wil je je baret speciaal maken? Speld er een broche op.

Koningin Maxima droeg op koningsdag 2018 een baret.

^ Koningin Maxima was de afgelopen Koningsdag weer helemaal 'on trend' met haar rode baret!

Meer lezen?

* Bij de' Parijse stijl' zie je ook vaak baretten. Lees meer over de Parijse stijl.

* Op mijn Pinterest-bord over baretten vind je inspirerende voorbeelden. Lees meer.

* De baret is een geliefd accessoire bij het 'gamine' stijltype. Wil je meer weten over de gamine stijlpersoonlijkheid? Lees dan dit blog.